Acer Liquid Z2

Acer tracht het low-endsegment van de markt voor zich te winnen met de Z2. Het toestel belooft een volwaardige Android 4.1-ervaring aan een zeer kleine prijs. Er is ook een variant van dit toestel beschikbaar met dualsimfunctionaliteit, de Z2 Duo, maar we nemen nu het model met één SIM-kaart onder handen.

Acer Liquid Z2 hoofdfoto 

Uniek in dit prijssegment is de volledige ondersteuning van Android 4.1. Die versie van Android biedt toch een aanzienlijk deel voordelen ten opzichte van zijn voorgangers, zoals onder andere veel snellere prestaties. Er zijn momenteel niet zo gek veel toestellen te vinden die aan zo’n lage prijs Android 4.1 aanbieden.

De enige rechtstreekse concurrenten van de Z2 lijken dus de Samsung Galaxy Young en de LG Optimus L3 II. Die laatste twee zijn echter wel uitgerust met een versie van Android die is aangepast door de fabrikant, waar de Z2 een pure versie van Android heeft met een paar kleine toevoegingen van Acer. Alcatel heeft ook een concurrent voor de Z2, namelijk de One Touch S’Pop.

“Uniek in dit prijssegment is de volledige ondersteuning van Android 4.1”

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Acer Liquid Z2

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op March 2013 Draait op Android 4.1 Jelly BeanBehuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon MSM7227A (ARM Cortex A5)singlecore-processor op 1GHz

Geheugen

512MB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 110 gramLengte: 110mmBreedte: 62mmDikte: 12,3mm

Scherm/invoer

3,5″ TFT LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig320×480 schermresolutie

Camera

3MP camera met autofocusLED-flitser640×480 (VGA) video opnames

Netwerk

SIM slot: Dual-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPS

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/gInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 2.1 met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1300mAhSpreektijd van 4 uurStandby-tijd van 450 uur

De Z2 ziet er zeker en vast niet slecht uit. De afgeronde hoeken en randen zorgen ervoor dat het toestel redelijk goed in de hand ligt. Het is uitermate jammer dat de ontgrendel- en volumeknop van slechte kwaliteit zijn en vervelend zijn om te gebruiken. Het scherm van de Z2 is ook redelijk klein, waardoor het toetsenbord moeilijk te gebruiken is.

Design

De Liquid Z2 ziet er redelijk modern uit. Het toestel heeft afgeronde hoeken en een speakergrill zowel boven als onder het scherm, wat de telefoon een frisse look geeft. Onderaan het scherm vinden we de drie Android-knoppen en bovenaan het logo van de fabrikant. De achterkant van het toestel is afgerond aan de zijkanten zodat het wel redelijk goed in de hand ligt, het toestel is ook niet te licht zodat het niet goedkoop aanvoelt. Er bevindt zich één speaker op de achterkant van het toestel die recht tegenover de camera staat, met daar tussen het Acer-logo. Die speaker levert redelijk schel geluid en gaat helemaal niet zo hard.

Acer Liquid Z2 design 
Acer Liquid Z2 design 
Acer Liquid Z2 design 

Aan de rechterzijde van de Z2 bevindt zich een volumeknop en aan de bovenkant een ontgrendelknop. Deze knoppen zijn helemaal niet gebruiksvriendelijk en zelfs redelijk storend. Ze voelen vervelend aan en je moet redelijk hard duwen om ze in te drukken. De knoppen geven ook amper fysieke feedback zodat je niet kan weten of je de knop succesvol hebt ingedrukt zonder naar het scherm te kijken.

De telefoon heeft twee communicatiepoorten: een Micro-USB poort aan de onderkant van het toestel en een 3,5mm-audiojack aan de bovenkant.

Acer Liquid Z2 design 
Acer Liquid Z2 design 
Acer Liquid Z2 design 

Scherm

Het scherm van de Z2 is met een diameter van 3,5 inch redelijk klein. Het heeft dan ook een beperkte resolutie van 320 x 480 pixels dus zoveel informatie kan je er niet op kwijt. De kleurweergave van het scherm is matig, zo heeft het scherm nogal blauwe tinten. Die blauwe tinten komen vaak voor bij OLED-schermen, maar de Z2 heeft een “gewoon” TFT-scherm. Hierdoor worden niet alle kleuren perfect weergegeven maar over het algemeen zal je daar niet zoveel last van ondervinden.

De kijkhoeken van het scherm zijn gewoon oké. Het scherm ligt redelijk diep in het toestel dus krijg je het wel moeilijk als je niet recht op het scherm kijkt. Zeker als je het toestel naar voor of naar achter kantelt wordt het scherm nogal snel donker en moeilijk zichtbaar, maar bij normaal dagelijks gebruik zul je daar niet zoveel van merken.

Toetsen

Acer Liquid Z2 screenshot 2013 06 02 15 56 21

De telefoon is uitgerust met het standaardtoetsenbord van Android. Daar is op zich helemaal niks mis mee, maar door de kleine schermgrootte en resolutie wordt het wel redelijk moeilijk om snel te typen. Het is ook uitgerust met de Swype-functie, waarmee je gewoon over de letters van een woord kan vegen en de software de rest van het werk doet. Als je aan de hand van die functie typt heb je wat minder last van de beperkte schermgrootte, de woordherkenning werkt ook prima.

Batterij

De batterij van de Z2 doet het redelijk goed. Je kan makkelijk een dag rond komen met één acculading, ook als je het toestel redelijk veel gebruikt.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij EB454357VU
Capaciteit 1300mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De Z2 biedt een volledige Android 4.1-ervaring maar kent wat minpunten. Zo krijg je over het algemeen wel het gevoel dat de software meer wil dan de hardware aankan, en dat is jammer. Uiteraard is de Z2 wel heel geriefelijk met de vele applicaties en mogelijkheden die Android te bieden heeft.

Interface

De Z2 heeft de standaard Android-look die we ook kennen van de Nexus-lijn. Het menu bestaat uit een groot raster waar al je applicaties worden weergeven. Het startsscherm bestaat uit enkele pagina’s die je kan uitrusten met een arsenaal aan widgets. Je kan er ook snelkoppelingen plaatsen naar applicaties die je vaak gebruikt. Het aanpassen van je homescreen is zeer makkelijk en intuïtief.

De interface van Android is in principe prima. Het is in onze ogen niet de mooiste interface maar lelijk is het in ieder geval niet. Zowel het menu als het startscherm zijn weer intuïtief en gebruiksvriendelijk en werken vlot.

Acer heeft een klein stukje software toegevoegd boven op Android. Met “Snelmodus” kan je makkelijk de meest gebruikte handelingen uitvoeren aan de hand van een simpele interface met grote symbolen. Het voegt in onze ogen niet zo veel toe aan de ervaring van Android aangezien de interface sowieso al redelijk gebruiksvriendelijk is en je snel applicaties kan openen aan de hand van snelkoppelingen.

Acer Liquid Z2 screenshot 2013 06 01 15 22 55 
Acer Liquid Z2 screenshot 2013 06 02 15 56 55 
Acer Liquid Z2 screenshot 2013 06 02 15 57 01 

Prestaties

Acer Liquid Z2 screenshot 2013 06 01 15 31 17

De prestaties van de Z2 laten nog te wensen over. Het duurt soms een tijdje voor het menu of applicaties openen en dat merk je. De traagheid van het toestel bouwt af aan de gebruikservaring en kan wel redelijk storen. Eens een applicatie is geopend draait die meestal wel zonder problemen. Ook scrollen door het menu is geen probleem eens het is geladen, wat soms even kan duren maar soms ook onmiddellijk gebeurt.

In de resultaten van Quadrant (zie foto links) zien we dat de Z2 niet zo hoog eindigt maar toch redelijk goed voor zijn prijsklasse.

Foto

Acer Liquid Z2 screenshot 2013 06 02 15 30 34

Je zal geen wedstrijden winnen met de foto’s die je met de Z2 maakt. De 3-megapixelcamera is redelijk slecht en voldoet niet meer aan de huidige standaard. Als je slechts uitzonderlijk een foto neemt die bedoeld is voor sociale netwerken als Facebook of Instagram zal je hier waarschijnlijk niet zo veel last van ondervinden. De camera-software is redelijk simpel maar doet gewoon wat hij moet doen.

Acer Liquid Z2 img 20130602 153347 
Acer Liquid Z2 img 20130602 154032 

Video

De filmpjes geschoten met de Z2 zijn redelijk slecht. De kleuren komen redelijk slecht over en de video’s hebben ook gewoon een slechte resolutie. Het geluid van de filmpjes is heel schel en heeft vaak last van ruis.

Muziek

De muziekmogelijkheden van de Z2 zijn niet zo merkwaardig. De standaard muziekspeler van Google, “Google Play Music”, is voorzien op het toestel en die werkt gewoon prima en gebruiksvriendelijk. Verder is het toestel ook uitgerust met een FM-radio die alleen werkt als je de bijgeleverde headset aansluit. Uiteraard kan je de muziekmogelijkheden nog blijven uitbreiden aan de hand van verschillende diensten die je terugvindt in de Play Store. Helaas is de luidspreker op de achterkant van het toestel helemaal niet zo sterk en levert hij schel geluid.

Acer Liquid Z2 screenshot 2013 06 02 15 57 41 
Acer Liquid Z2 screenshot 2013 06 02 15 57 55 
Acer Liquid Z2 screenshot 2013 06 02 15 58 02 

Games

Android heeft een gigantisch aanbod aan games, met dank aan het gigantische aanbod van de Play Store. De meeste spelletjes draaien zonder problemen, alleen bij de zwaardere 3G-games krijgt het toestel het wat moeilijker. De zwaardere spelletjes haperen af en toe en hebben ook wat moeite met opstarten.

Applicaties

Acer Liquid Z2 screenshot 2013 06 02 15 59 53

De Google Play Store is misschien wel ’s werelds beste applicatiewinkel en de volledige toegang tot deze winkel is misschien wel één van de grootste voordelen van de Z2. Je vindt er een gigantisch aanbod aan zowel gratis als betaalde applicaties. Zowel applicaties voor productiviteit, sociale netwerken als games zijn er in grote getale aanwezig.

Telefoon

De telefoonapplicatie van de Z2 doet wat je verwacht. Je kan met de letters de naam van ene persoon in je contactlijst typen of je kan een nummer typen en de applicatie herkent het, waarna je makkelijk kan bellen. In de applicatie is ook een snelkoppeling naar je contactenlijst en logboek aanwezig. Die contactenapp werkt prima maar ontbreekt wel Facebook-integratie, iets wat veel concurrenten wel gewoon hebben ingebakken. Er is wel synchronisatie met Microsoft Exchange en Google ingebouwd. Er is niks mis met het ontvangst van de Z2. De belkwaliteit laat soms wel te wensen over en de luidsprekers aan je oor gaan helemaal niet zo luid. Tijdens onze telefoongesprekken deed de nabijheidssensor ook af en toe wat raar waardoor we per ongeluk gesprekken afduwden.

De berichten applicatie is niet meer dan een lijst met al je gesprekken en een knop om een nieuw gesprek te beginnen. Er is geen intergratie met sociale media, op de ingebouwde Google+ Messenger en Google Talk applicatie na. Als je berichten wilt sturen naar Facebook-vrienden of via Twitter zal je die applicaties moeten installeren uit de Play Store, waarna dat uiteraard gewoon wel prima lukt.

Acer Liquid Z2 screenshot 2013 06 02 15 58 22 
Acer Liquid Z2 screenshot 2013 06 02 15 58 46 
Acer Liquid Z2 screenshot 2013 06 02 15 59 37 
Onze review score
Pluspunten
  • Android 4.1
  • Voelt stevig aan
  • Batterij is prima
Minpunten
  • Traag
  • Vervelende knoppen
  • Typen is vervelend door kleine scherm
  • Zware applicaties haperen
  • Zwakke speakers

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters