Acer Liquid Z3

Acer’s Liquid Z3 is de nieuwste aanvulling op de Z-lijn van Acer die zich vooral richt op eerste smartphonegebruikers. Daar gaat de Z3 weer een stapje verder in met een aantal aparte interfaces en daarnaast biedt het toestel veel waar voor zijn geld.

Acer Liquid Z3 hoofdfoto 

“In de Z3 wordt het concept van quick modi sterk uitgebreid.”

Acer heeft begin dit jaar door een duidelijke opdeling in lijnen zijn portfolio stukken overzichtelijker gemaakt. De fabrikant werkt met een Liquid Z-lijn, een Liquid E-lijn en een Liquid S-lijn. De Z-lijn is de budget variant die zich niet alleen richt op een goede prijs-kwaliteitsverhouding, maar in het bijzonder ook op eerste smartphonegebruikers. In de Liquid Z2 deden de quick modi hun intrede en in de Z3 wordt dat concept sterk uitgebreid. Met bijvoorbeeld een seniormodus en een basismodus richt de telefoon zich niet alleen op mensen die weinig ervaring met smartphones hebben, maar ook specifiek op senioren. Daarnaast is het toestel voorzien van een nieuwe Androidversie met de standaardinterface en kan hij twee simkaarten aan. Zo lijkt de Z3 van alle markten thuis te zijn.

De Liquid Z3 wordt in Nederland met een prijs van €130 net boven de Liquid Z2 geplaatst en de specs zijn daar ook naar met onder andere een dualcoreprocessor. Daarnaast wordt de Liquid Z3 geleverd met een gratis flipcover waarmee Acer net dat beetje extra wil bieden. Het klinkt als een erg aantrekkelijk en goedkoop toestel en in deze review onderzoeken we of dat ook het geval is.

Acer Liquid Z3 hands-on 
Acer Liquid Z3 hands-on 
Acer Liquid Z3 hands-on 
Acer Liquid Z3 hands-on 

Specificaties en prijzen

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Acer Liquid Z3 Duo

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op August 2013 Draait op Android 4.2

Processor

1,0 GHz Dual Coredualcore-processor

Geheugen

512MB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 120 gramLengte: 110mmBreedte: 60mmDikte: 10,4mm

Scherm/invoer

3,5″ schermTouchscreen320×480 schermresolutie

Camera

3MP camera1080p (Full HD) video opnames

Netwerk

SIM slot: Dual-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900HSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-SensorNabijheidssensor

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nBluetooth 3.0TV-out (HDMI signaal)

Batterij

Batterijcapaciteit van 1500mAh

De Acer Liquid Z3 is een stijlvol klein telefoontje dat opvalt omdat het standaard met en flipcover geleverd wordt. Op het design is weinig gespaard door Acer. Het scherm is wel een plek waar wat op bespaard is, maar het is nog steeds te doen. Het toetsenbord is voorzien van Swype en de accu is prima.

Unboxing

Design

“De telefoon voelt stevig aan en ligt door het gebruik van soft-touch plastic lekker in de hand.”

Het design van Acer’s kent duidelijke ups en downs, zo was de CloudMobile een prachtig apparaat en mocht ook de Liquid E1 er zijn. De Liquid E2 en Liquid Z2 waren dan weer niet zo spannend maar de Liquid Z3 is voor zijn prijs een bijzonder strak en mooi toestelletje. Een nette platte voorkant en een vrij cleane achterkant krijgen door de Acer smile boven het scherm toch een beetje eigen identiteit en het totaalplaatje is leuk. Het is vooral het kleine schermformaat en de relatief dikke body die verraden dat deze Z3 een goedkoop toestel is. De telefoon voelt stevig aan en ligt door het gebruik van soft-touch plastic lekker in de hand. De Z3 bestaat in twee kleuren: zwart en wit.

Naast een standaard achterkant komt de Liquid Z3 ook met een achterkant met ingebouwde flip-cover. Deze zit aan de linker zijkant aan de achterkant vast en klapt rond het scherm als bescherming. De Acer smile blijft in tact als het klepje voor het scherm zit en de buitenkant van het klepje is van een prettig materiaal dat er door een klein lijnenpatroon fris uitziet.

Acer Liquid Z3 design 
Acer Liquid Z3 design 
Acer Liquid Z3 design 
Acer Liquid Z3 design 
Acer Liquid Z3 design 
Acer Liquid Z3 design 

De Liquid Z3 heeft een losneembare batterijklep waaronder zowel de twee simkaarten als de geheugenkaart verstopt zitten. Hier kun je uiteraard ook de batterij zelf verwisselen. De telefoon heeft een drietal capacitieve bedieningsknoppen onder het scherm en een fysieke volumeknop en powerknop op de zijkanten. De laadpoort zit onder en de minijack boven.

Acer Liquid Z3 design 
Acer Liquid Z3 design 
Acer Liquid Z3 design 
Acer Liquid Z3 design 

Scherm

De Liquid Z3 heeft een TFT-scherm met een resolutie van 320×480 pixels. Dat is op de diameter van 3,5″ net genoeg en inmiddels standaard voor dit segment. Het scherm is niet erg mooi, zoals eigenlijk voor alle goedkope smartphones geldt. De kleuren zijn niet zo levendig en de helderheid is voor gebruik in de directe zon net te laag. In alle andere omstandigheden is de telefoon wel duidelijk leesbaar en de weergave prima voor dagelijks gebruik.

Toetsen

Acer gebruikt in de Liquid Z3 een prettig toetsenbordje. Het toetsenbord is uitgerust met de officiële Swype-versie die erg prettig werkt, beter dan de versie die we van veel andere fabrikanten kennen. Ook zonder Swype typt het toetsenbord niet verkeerd, hoewel het allemaal wel een beetje klein is. Daar biedt Swype en goede oplossing voor omdat dat allemaal wat minder precies hoeft, dus als je er een beetje aan kunt winnen is het wel raadzaam om Swype te gebruiken.

Batterij

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1,5 ~2,5 ~4
Batterij AP32
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De software van de Liquid Z3 is grotendeels de standaard Androidsoftware, met één grote toevoeging. Dat zijn de quick modi, waarmee het toestel makkelijker in gebruik moet worden. Dat maakt het totaalplaatje vrij compleet en de processor kan het ook nog eens aardig bijbenen.

Interface

“De grootste toevoeging die Acer gedaan heeft is te vinden als programma in het menu en heet quick mode. ”

De Z3 heeft de standaard Android-look waar Acer slechts een nieuw lockscreen en wat widgets aan toegevoegd heeft. Het menu bestaat uit een groot raster waar al je applicaties worden weergeven. Het startscherm bestaat uit enkele pagina’s die je kan uitrusten met een arsenaal aan widgets. Je kan er ook snelkoppelingen plaatsen naar applicaties die je vaak gebruikt. Multitasken kan makkelijk via een speciaal knopje, waarmee je bij een lijst van recent gebruikte applicaties komt.

Acer Liquid Z3 screenshot 
Acer Liquid Z3 screenshot 
Acer Liquid Z3 screenshot 
Acer Liquid Z3 screenshot

De grootste toevoeging die Acer gedaan heeft is te vinden als programma in het menu en heet quick mode. Via dit programma worden er vier modi toegevoegd aan het toestel waarmee hij makkelijker te gebruiken moet worden voor eerste smartphonegebruikers en senioren. Er is een Basic Mode waarbij je hoofdzakelijk een aantal foto’s van contacten voorgeschoteld krijgt zodat die makkelijk te bellen zijn. Met de Senior Mode wordt het allemaal net wat uitgebreider en is er ook een lijst met een aantal applicaties op het startscherm te vinden. Deze beide modi zijn afgeschermd met een pincode zodat de gebruiker niet makkelijk rare instellingen kan doen. Overigens is dat wachtwoord zo te omzeilen via de notificatiebalk, maar goede beveiliging bieden is ook zeker niet het doel van de quick modi. Verder is er nog de Keypad Mode waarin het toetsenbord om mensen te bellen centraal staat en een Classic Mode die de meeste functionaliteit van het toestel wel biedt maar wat simpeler verpakt.

De quick modi zijn zeker niet perfect en de Z3 wordt er geen volwaardige seniorentelefoon of iets dergelijks van. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat het een mooi opstapje is voor mensen die niet gewend zijn aan het gebruik van een smartphone.

Acer Liquid Z3 screenshot 
Acer Liquid Z3 screenshot 
Acer Liquid Z3 screenshot 
Acer Liquid Z3 screenshot 

Prestaties

Acer Liquid Z3 screenshot

De Acer Liquid Z3 is een van de goedkoopste smartphones met een dualcoreprocessor erin en zou daarom voor een goedkope smartphone erg snel moeten zijn. Daarin stelt het toestel niet teleur en voor deze prijs is het zeker een van de snelste toestellen die je kunt krijgen. De twee op 1GHz geklokte Cortex A9-kernen van de Z3 weten dagelijkse activiteiten meestal goed bij te houden. Als je met wat zwaardere apps gaat werken of gaat multitasken loop je snel tegen de beperkingen van de chip aan. Maar je zult je met de Z3 in ieder geval niet tijdens het bladeren door menu’s al doodergeren aan het feit dat hij zo traag is.

De Liquid Z3 is helaas niet helemaal stabiel. Soms wordt er niet gereageerd als je een knopje indrukt en soms treden er rare bugs op waarbij bijvoorbeeld beelden van apps op het standbyscherm blijven flikkeren. Het is echter niet zo erg dat het heel hinderlijk is.

Foto

Acer Liquid Z3 screenshot

De camera is een ding waar je de Liquid Z3 in ieder geval niet om hoeft te kopen. De kwaliteit van de foto’s die eruit komen rollen is ondermaats. De kleuren zijn een beetje koud en soms wat paarsig en de dynamische range van de foto’s is slecht. Details worden flink uitgesmeerd en foto’s zijn zodra het licht niet meer ideaal is instant bewogen. De camerasoftware is wel redelijk uitgebreid en biedt bijvoorbeeld een panoramafunctie en glimlachdetectie. Ook effecten toevoegen, scènes uitkiezen en de witbalans aanpassen is mogelijk en er is zelfs een heuse burst-functie.

De galerij van de telefoon is de standaard Androidgalerij. Foto’s kunnen gesorteerd worden per album, locatie of tijd en foto’s kunnen makkelijk gedeeld worden vanuit de galerij. Daarnaast is er een basale fotobewerker aanwezig.

Acer Liquid Z3 camerasample 
Acer Liquid Z3 camerasample 
Acer Liquid Z3 camerasample 
Acer Liquid Z3 camerasample 

Video

De video’s die de Liquid Z3 opneemt zijn voor het segment nog wel aardig. De kleuren zijn wederom een beetje koud, maar de WVGA-resolutie is best goed. De beelden hebben niet heel veel detail, maar het is te doen.

De ingebouwde videospeler van de Z3 is een beetje basaal, maar werkt niet verkeerd. De speler kan mp4’tjes en 3gp-bestanden afspelen, niet veel meer dan dat. Het gaat allemaal vrij rap en datzelfde geldt voor de YouTube-app.

Muziek

Acer Liquid Z3 screenshot

De Liquid Z3 heeft een standaard muziekspeler en FM-radio. De muziekspeler is gewoon Google Play Music en biedt dus zowel mogelijkheden om online- als offline muziek af te spelen. Wel heeft Acer een equalizer van DTS op het toestel gezet, die zowel video’s als muziek kan behandelen. Daarmee kun je het geluid van het toestel wat extra tweaken. Acer heeft zelf ook en soort muziekspeler toegevoegd genaamd Mood Agent. Deze is gericht op het creëren van playlist aan de hand van stemmingen, zoals bijvoorbeeld ook Sony’s SenseMe dat doet. In dit geval gaat het via schuifjes die je kunt verslepen per stemming en zo kun je vele combinaties maken. Het is wel geinig, maar erg veel zul je het waarschijnlijk niet gebruiken.

De radio heeft een leuke functie, namelijk dat je geluid kunt opnemen vanuit de radio. Uiteraard is er een headset nodig als radio-antenne en kun je dus niet zonder headset luisteren. Met een ingeplugde headset alsnog de speaker aanzetten kan wel.

De speaker van de Liquid Z3 is niet verkeerd. Hij is redelijk hard en brengt vrij helder geluid voort. Het blijft natuurlijk vrij schel, maar dat kun je ook wel verwachten in een telefoon voor dit geld.

Acer Liquid Z3 screenshot 
Acer Liquid Z3 screenshot 

Games

Android heeft een gigantisch aanbod aan games, met dank aan het gigantische aanbod van de Play Store. Om een overzicht van al je games te krijgen is er de app Play Games. Veel simpele spelletjes kun je zonder problemen spelen, zware 3D games gaan hem niet worden op dit toestel. Iets als Angry Birds gaat qua gameplay probleemloos, alleen zul je soms een wat lagere framerate tegenkomen. Ook Subway Surfers is bijvoorbeeld geen probleem.

Applicaties

“Zo is de Liquid Z3 dus standaard al een redelijk compleet toestel.”

De standaard Google-applicaties zijn natuurlijk aanwezig op dit toestel en zo kun je gewoon gebruik maken van Maps, Google+ of Google Now. Als browser staan op dit toestel zowel Google Chrome als een standaardbrowser. Verder heeft Acer ook een aantal apps geïnstalleerd, bijvoorbeeld een file manager en een weer-applicatie. Zo is de Liquid Z3 dus standaard al een redelijk compleet toestel.

Voor de nodige extra apps kun je terecht in de Play Store. Dat is de bekende en prima applicatiewinkel van Google. De app is overzichtelijk ingedeeld en je vindt er een gigantisch aanbod aan zowel gratis als betaalde applicaties. Zowel applicaties voor productiviteit, sociale netwerken als games zijn er in grote getale aanwezig.

Telefoon

Acer Liquid Z3 screenshot

De bel-interface van de Z3 is voorzien van smart dialing, waarmee je erg makkelijk nummers kunt opzoeken. Een andere handige functie is dat er direct een lijstje met vaak gebelde contacten tevoorschijn komt als je op het contacten-tabje in de dialer drukt. De contactenapp zelf biedt alle bekende mogelijkheden, waaronder synchronisatie met Google of Exchange.

De Liquid Z3 biedt ondersteuning voor twee simkaarten, waardoor je wat mogelijkheden hebt voor het simbeheer. Zo kun je een standaard sim instellen voor bellen, sms’en en internetten of juist instellen dat het toestel steeds moet vragen welke sim je wilt gebruiken. Het toestel biedt dual standby-mogelijkheid, wat betekent dat je op twee nummers tegelijk bereikbaar kunt zijn.

Sms’jes sturen en ontvangen gaat via een redelijk standaard en prima app waar je conversaties netjes op een rijtje gezet worden. Email gaat via de Gmail-app voor alle gebruikers van die dienst. Als je geen Gmail gebruikt is er een mailapplicatie waar je Exchange- en imap-accounts kwijt kunt die ook goed zijn ding doet.

Acer Liquid Z3 screenshot 
Acer Liquid Z3 screenshot 
Acer Liquid Z3 screenshot 
Onze review score
Pluspunten
  • Net ontwerp en goede bouw
  • Flipcover standaard meegeleverd
  • Relatief snel
  • Handige quick modi
  • Dualsim
Minpunten
  • Scherm is niet erg goed
  • Niet helemaal stabiel
  • Slechte camera

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters