Acer Liquid Z4

De Acer Liquid Z4 moet de schoolpleinen gaan veroveren met zijn elegante design, zeer lage prijs en daarvoor redelijk goede hardware. Een voorschot op onze conclusie: de Liquid Z4 lijkt zich te positioneren als first smartphone voor de jeugd.

Acer Liquid Z4 hoofdfoto 

Acer lijkt met deze telefoon de consument te willen aanspreken die nog aan zijn eerste smartphone moet beginnen. Het is een volledig toegeruste Androidtelefoon, maar er zit ook handige software op die het gebruik vereenvoudigt. De erg lage prijs en het bescheiden formaat van de telefoon geven aan dat Acer met dit toestel mikt op zelfs de kleinste broekzak.

Acer Liquid Z4 hands-on 
Acer Liquid Z4 hands-on 
Acer Liquid Z4 hands-on 
Acer Liquid Z4 hands-on 
Acer Liquid Z4 hands-on 
Acer Liquid Z4 hands-on 
Acer Liquid Z4 hands-on 

Specificaties en prijzen

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Acer Liquid Z4

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op April 2014 Draait op Android 4.2Behuizing van plastic, glas

Processor

dualcore-processor op 1,3GHz

Geheugen

512MB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 130 gramLengte: 0mmBreedte: 0mmDikte: 9,7mm

Scherm/invoer

4″ TFT LCD schermTouchscreen met multitouch480×800 schermresolutie

Camera

5MP cameraLED-flitser720p (HD) video opnames

Netwerk

SIM slot: SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-SensorNabijheidssensor

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nBluetooth 3.03,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1580mAh

Design

“De Acer Smile is in de Liquid Z4 vervallen”

Het toestel is ietwat groter dan zijn voorganger, de Liquid Z3, die was uitgerust met de ‘Acer Smile’ boven het scherm en een 3,5-inch-scherm. De Acer Smile is nu vervallen en het toestel lijkt nog het meest op eentje uit de HTC Desire-reeks. Dunner dan zijn voorganger, een 4-inch scherm, en een tamelijk simpel, maar elegant ontwerp met weinig bijzondere accenten. De achterkant is van hard plastic, de zijkanten zijn omringd door een nepstalen randje en de voorkant is zowel bij de witte als de zwarte Liquid Z4 gewoon zwart, wat de zichtbaarheid van de onscreen knopjes onder het scherm bemoeilijkt. Je moet soms een beetje gokken waar ze zitten.

We lopen even om het toestel heen. Op de voorkant dus het scherm, met vrij dikke bezels boven en onder, geen Acer Smile maar wel een Acer logo bovenaan, en geen frontcamera daarnaast. Waarover later meer. Onder het scherm dus die drie touchbuttons die vaag zijn weergegeven. Acer had hier beter een fellere kleur kunnen kiezen, helder wit bijvoorbeeld.

Acer Liquid Z4 design 
Acer Liquid Z4 design 
Acer Liquid Z4 design 
Acer Liquid Z4 design 
Acer Liquid Z4 design 
Acer Liquid Z4 design 

Aan de bovenkant van de telefoon vinden we het 3,5mm headsetgaatje en de aanuitkniop, Links is helemaal niets te beleven, aan de onderkant zit het gat voor de usb-kabel waarvan de stekker vreemd genoeg ‘omgekeerd’ in het toestel gestoken moet worden, net als bij een Google Nexus 7 2012. Rechts is de volumeknop.

De achterkant is opvallend. Een ietwat uit de body stekende cameralens, vergezeld door een led-flitser ernaast en een microfoongaatje: dat kenden we al. Wat we nog niet eerder zagen behalve bij de LG G2, is een knopje onder die camera. Standaard staat die zo ingesteld dat hij bij een korte druk muziek gaat afspelen, en bij een lange druk een foto maakt. Op die manier kun je toch nog redelijk betrouwbare selfies nemen, en wel met een resolutie van 5-megapixel. Het knopje valt te programmeren, alleen voor de korte druk. Elke app op de telefoon kan ermee worden gestart, mits het toestel niet is gelockt. Dus wie compleet verslaafd is aan Angry Birds, kan dat spelletje in een keer oproepen door op dat knopje aan de achterkant te drukken.

Acer Liquid Z4 design 
Acer Liquid Z4 design 
Acer Liquid Z4 design 
Acer Liquid Z4 design 

Scherm

“Dus het scherm is een stukje gegroeid en voor de uiterst lage prijs is het een meer dan prima deal”

Het scherm biedt een bescheiden 480x800p-resolutie en komt nogal pixelig over. In direct zonlicht is het slecht te lezen en de onscreen buttons zijn dan ook moeilijk te zien. Desondanks gaat het hier om een toestel van 80 euro waarbij je dit soort kleine probleempjes kunt verwachten.

Het goede nieuws is ook dat er in gangbare omstandigheden toch redelijk mee valt te werken. Ondanks de lage schermresolutie laten foto’s en video’s zich zonder problemen zien, en kunnen games goed in beeld worden gebracht. Omdat het toestel zo goedkoop is, kunnen we het Acer eigenlijk niet kwalijk nemen dat hierop is bezuinigd. Het is eigenlijk best een prestatie dat het scherm nog zoveel kwaliteit biedt voor die prijs!

Het 4-inch formaat wordt tegenwoordig nogal klein gevonden, maar wij vergeten niet dat voorganger Z3 het nog moest stellen met een 3,5-inch-scherm. Dus het is een stukje gegroeid en voor de uiterst lage prijs is het een meer dan prima deal. De vergroting van het scherm maakt het ook mogelijk dat de hardware erachter wat meer wordt verspreid, zodat het toestel platter kon worden, ook een mooi voordeel.

We zijn alleen iets minder tevreden over de gevoeligheid van het scherm. Dat had wat beter gekund. Soms lijkt een beweging pas na een paar milliseconden ‘begrepen’ te worden. We kunnen niet precies achterhalen waar dat aan ligt. Voor typen maakt het echter weinig uit, en de weergave van films gaat ook prima. Hoewel bij dat laatste de geringe schermresolutie wel weer voor wat beperkingen zorgt. Maar, hoeveel scherm kun je krijgen voor tachtig euro? Niet veel meer dan dit. Dus dat in aanmerking nemende is het scherm absoluut niet slecht.

Prestaties

“Je zult niet snel een toestel voor deze prijs vinden met dezelfde snelheid”

De dualcore processor is geen hoogvlieger en het is al enkele keren eerder benoemd dat dit toestel niet is ontworpen als dure snelheidsduivel. Dat biedt twee voordelen: het toestel is goedkoop en de telefoon heeft hierdoor een wat langere accuduur.

Nadeel is dat bijvoorbeeld bepaalde films af en toe een beetje schokken. Software die wordt geïnstalleerd, moet op geduld van de gebruiker kunnen rekenen. Toch kregen we het voor elkaar om het grafisch nogal zwaar belastende spelletje Minion Rush op dit toestel te spelen.

De AnTuTu Benchmark positioneert de Acer Z4 helemaal onderaan met een score van 10960. Niet bijzonder hoog, maar het gaat hier wederom om een toestel van 80 euro. Maar het toestel presteert redelijk bij de meest gangbare taken en als je meer wilt op dit gebied, moet je dus een duurder toestel kopen. Hoewel de prestaties niet heel indrukwekkend zijn, zul je niet snel een toestel voor deze prijs vinden met dezelfde score.

Geluid en batterij

“De speakers maken de verwachtingen niet waar”

Acer heeft dit toestel zo ontworpen dat er twee kleine speakers te voorschijn komen boven en onder het scherm. De speakers worden naar voren gebracht als een sterk verkooppunt, maar blijken in de praktijk een beetje tegen te valen.

Het geluid is te zacht voor dergelijke speakers. Het is zelfs zachter dan dat van menige mono-luidspreker op een modale concurrerende smartphone. Het ontwerp is leuk gedaan, maar voor een flinke geluidsproductie kan de Liquid Z4 jammer genoeg niet opbrengen. Desondanks hadden we dat ook niet verwacht voor 80 euro.

“Deze oerfunctie heeft Acer goed uitgewerkt”

Uiteraard is er geen lte beschikbaar op een toestel van 80 euro. Dat is voorbehouden voor een wat hoger segment. Maar de 3G- en wifi-verbindingen stellen de gebruiker goed in staat om alle gebruikelijke mogelijkheden van een smartphone te benutten.

Bellen gaat ook prima, daar valt weinig over op te merken. De telefoon geeft een goed geluid als die aan het oor wordt gezet en de andere kant hoort je ook prima. Deze oerfunctie heeft Acer goed uitgewerkt.

De batterij is ons niet tegengevallen. Hoewel we links en rechts ervaringen lezen van gebruikers die hier juist op afhaken, hebben wij meer dan een dag voordat de smartphone om de lader begint te zeuren. En dat is een goede score. De batterij is niet vreselijk krachtig, slechts 1580 mAh, maar biedt in tegenstelling tot de accu’s in veel topmodellen juist meer stroom, domweg omdat de dualcore 1,3 Ghz processor niet zoveel vermogen verlangt, en het 4-inch scherm een vrij lage resolutie heeft wat ook weer stroomverlies voorkomt. Zolang je geen stroomslurpende apps installeert, kun je met de Acer Liquid Z4 makkelijk de avond halen.

Interface en software

“Jongeren kunnen kiezen uit vier modi”

Acer levert dit toestel met vier verschillende interfaces. Er is qua uiterlijk geleend van Windows Phone; het zijn een soort tegeltjes in vrolijke lichte kleuren, maar niet van het interactieve ‘levende’ soort van Windows. Het zijn simpele vierkante vlakjes met daarin de naam van de app of de functie die er achter zit. Notificaties en foto’s, zoals bij Windows Phone, zul je er niet in tegenkomen.

Acer Liquid Z4 screenshot

Basismodus geeft zes iconen op je scherm. Daarin kun je zes contactpersonen zetten. Dan hoef je alleen op hun foto te tikken om ze te bellen. Eronder staan drie iconen voor sms, je hele contactenlijst en instellingen. Die kun je alleen bekijken door een pincode in te tikken. Dus in deze modus kun je eigenlijk alleen maar bellen. Totdat je die pincode invoert, dan komen er veel meer iconen te voorschijn om van alles in te stellen. Maar apps krijg je niet te zien.

Schakelen we over naar jongerenmodus, dan krijg je wat meer functies te zien. Berichten, de radio, het weer, een paar contactpersonen, en een vergrootglas. Deze functie is dan ook handig voor Senioren, en voor die dit nog niet eenvoudig genoeg vinden, kunnen ook de modus toetsenbord kiezen, dan krijgen ze zes iconen voor contactpersonen en weer en dergelijke plus een onscreen cijfertoetsenbord eronder. Dan is het net een soort dumbphone.

In de klassieke modus krijg je iconen van verschillende kleur en omvang te zien en dan lijkt het wat meer op Windows Phone. Hier kun je via één icoon al je apps benaderen. En andere functies zijn gecategoriseerd. Onder het tegeltje ‘infocenter;’ vind je bijvoorbeeld e-mail, agenda, en taken en gmail als dat is ingesteld. Onder het tegeltje internet vind je de twee browsers, een knopje Google, nieuws, Play Store en meer van dat soort zaken. De tegel Media laat YouTube, Play Music, de videospeler en de camera zien. Enzovoorts.

De standaardmodus laat de gewone Android interface zien en die heeft al die tegels en andere fratsen niet. Dit zal voor de meeste mensen gewoon volstaan.

Acer Liquid Z4 screenshot 
Acer Liquid Z4 screenshot 
Acer Liquid Z4 screenshot 
Acer Liquid Z4 screenshot 

Camera

“Selfies maken met 5-megapixel resolutie via knop op achterkant”

De camera aan de achterkant – de enige die het toestel heeft, er is geen frontcamera – heeft een resolutie van 5-megapixel en dat volstaat voor de meeste taken op dit gebied. Er zit een flitser bij, zodat ook van dichtbij in het donker iets gekiekt kan worden. De foto’s zijn niet indrukwekkend, maar wel goed zolang je ze niet op posterformaat wilt afdrukken. De cameraknop op de achterkant van het toestel is prima geschikt om selfies te maken. Draai het toestel met de camera naar je toe, druk lang op die knop terwijl je in het oog van de camera kijkt en je wordt vastgelegd. Dit levert dan weliswaar geen selfies op die je zelf van tevoren kunt controleren op het scherm, maar wél selfies met een erg hoge resolutie, want er is bijna geen toestel te vinden dat boven de 2 megapixel uit gaat met een frontcamera. Dus qua selfies hoeft het gemis van een frontcamera niet eens zo erg gevonden te worden. Het wordt alleen wat lastig als een hele groep zichzelf op de foto wil zetten.

De prestaties van de camera zijn niet bijzonder. Het is weliswaar een 5-megapixelcamera, maar aanvullende besturingssoftware om de camera te stabiliseren tijdens het filmen of goed te laten focussen op een onderwerp dichtbij de lens, kun je in zo’n goedkoop toestel niet verwachten. Het levert dus soms vage foto’s op als je de camera niet erg goed stilhoudt en laat focussen, en schokkerige filmbeelden als je zelf beweegt tijdens het schieten van een filmpje. Snelle foto’s moet je met de Liquid Z4 niet willen maken, want zelfs stillevens gaan nogal eens de fout in.

Acer Liquid Z4 camerasample 
Acer Liquid Z4 camerasample 
Acer Liquid Z4 camerasample 
Acer Liquid Z4 camerasample 

Conclusie

“Wie niet al teveel geld wil uitgeven voor een smartphone is met de Acer Liquid Z4 erg goed af”

Wat is dit nu voor toestel, de Acer Liquid Z4? Jongeren zullen dit toestel om die reden wellicht snel kiezen, dit omdat er een handige knop voor selfies is aangebracht aan de achterkant van het toestel waarmee op 5-megapixels foto’s gemaakt kunnen worden.

De Acer Liquid Z4 is in de eerste plaats een bescheiden, zeer goedkope smartphone die goed is opgewassen tegen de meeste dagelijkse taken. En de accuduur is een punt in het voordeel van dit toestel. Als anderen hun leeggelopen iPhone 5S met een teleurgesteld gezicht in hun zak steken, zit de eigenaar van een Liquid Z4 nog druk te whatsappen, want die accu gaat langer mee.

Acer heeft wel flink ingeleverd om de prijs zo laag mogelijk te houden. Het scherm en de processor zijn niet indrukwekkend. Daar kunnen we van verwachten dat die niet zo ruim bemeten zijn voor tachtig euro. Wel vinden we de luidspreker tegenvallen. Maar aan de andere kant vinden we de resolutie van de camera eigenlijk wel weer erg goed, en die programmeerbare knop op de achterkant is een leuke toevoeging.

Kortom, wie niet al teveel geld wil uitgeven voor een smartphone is met de Acer Liquid Z4 goed af. Iedereen die meer prestaties verlangt van een telefoon, dient een veel duurder toestel kiezen.

Acer Liquid Z4 design 
Acer Liquid Z4 design 
Acer Liquid Z4 design 

Er is niet zoveel concurrentie voor de Acer Liquid Z4. Dat komt door het schermformaat. Goedkope Androidmobieltjes zijn er genoeg, maar er zijn er niet zoveel voor deze prijs met een scherm van 4-inch. De Huawei Ascend Y300 heeft ongeveer dezelfde specs maar wel een frontcamera. En de Alcatel One Touch M’Pop heeft ook twee camera’s. Deze modellen zijn wel een jaar eerder op de markt gekomen, dus ze lopen qua functionaliteit wat achter op de Acer Liquid Z4, en lopen op een oudere Androidversie. Ook zijn ze net iets duurder, tussen 90 en 100 euro.

Onze review score
Pluspunten
  • Prijs
  • Accuduur
  • Design
  • Vier gebruikersmodi
  • 4-inch scherm
Minpunten
  • Geen frontcamera
  • Slechte speaker
  • Trage processor
  • Scherm met lage resolutie

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters