Acer Liquid Z5

De Acer Liquid Z5 is de eerste Acersmartphone met een groot scherm voor een lage prijs. De smartphone moet zo de wat minder veeleisende smartphonegebruikers die wel van een flink display willen genieten aan zich binden. In deze review bekijken we de Liquid Z5.

Acer Liquid Z5 hoofdfoto 

“Als je dus een telefoon met een groot scherm voor weinig wilt is de Liquid Z5 een van de weinige keuzes.”

Acer heeft zich tot doel gesteld om in 2014 maar liefst 10 miljoen smartphones te verkopen. Dat is een fikse verhoging tegenover de 1,5 miljoen verkochte toestellen in 2013 en een verbreding van het portfolio moet daarbij helpen. De Liquid Z-lijn was traditioneel de goedkoopste lijn van Acer en dat zal zo blijven, maar nu wel in meerdere formaten. Naast de recent aangekondigde Liquid Z4, die een 4-inch-scherm heeft, is er de Liquid Z5 met een 5-inch-scherm. Iets duurder en iets geavanceerder, maar zeker voor zijn schermformaat nog steeds betaalbaar.

Om het geheel even in perspectief te zetten: onder de €200 is de Liquid Z5 samen met Alcatel’s One Touch Pop C7 de enige smartphone van een bekende fabrikant met een schermdiagonaal van vijf inch of groter. Neem je genoegen met een 4,7″-scherm, dan groeit het totaal aantal opties tot 6, nog steeds erg weinig. Als je dus een telefoon met een groot scherm voor weinig wilt is de Liquid Z5 een van de weinige keuzes.

Qua specificaties is het toestel verder niet erg spannend. Voor de €150 die hij kost krijg je een schermresolutie van 480×854 pixels, een cameraresolutie van 5 megapixel en een 1,3GHz dualcoreprocessor met Cortex A7-kernen. Voor een tientje meer koop je de dualsimversie, die dus met twee simkaarten overweg kan. Het zijn specs die niet slecht zijn in dit segment, maar wel steeds meer richting het randje kruipen.

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de laagste prijzen en de volledige specificaties van de Acer Liquid Z5 vinden. Deze review is gebaseerd op softwareversie Acer_AV052_Z150_1.025.00_EMEA_GEN1 en een prijs van €150.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Acer Liquid Z5

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op January 2014 Draait op Android 4.2 Jelly BeanBehuizing van Plastic

Processor

MediaTek MT6572dualcore-processor op 1,3GHzGrafisch: Mali-400

Geheugen

512MB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 150 gramLengte: 145,5mmBreedte: 73,5mmDikte: 8,8mm

Scherm/invoer

5″ TFT LCD schermTouchscreen met multitouch480×854 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocusLED-flitser0,3MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Dual-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-SensorNabijheidssensor

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 EDR met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2000mAh

Unboxing

De Acer Liquid Z5 wordt geleverd met een vrij standaard verkooppakket. De smartphone komt met een simpel paar oortjes, een usb-kabel en een stopcontactadapter. Wat opvalt is dat de geopende doos erg stinkt naar nieuw plastic, maar gelukkig heb je daar maar heel even last van en is het natuurlijk niet echt een probleem.

Design

“De ‘Acer Smile’ aan de bovenkant van het scherm is verdwenen,”

Acer heeft zijn designtaal van een update voorzien en de Liquid Z5 is de eerste telefoon die daar mee te maken heeft. De ‘Acer Smile’ aan de bovenkant van het scherm is verdwenen en vervangen door een speakergrill boven en onder het scherm. De speaker boven het scherm kan alleen voor gesprekken gebruikt worden en dat betekent dus dat de Liquid Z5 gewoon een enkele speaker voor multimedia heeft, die onder het scherm zit.

De Liquid Z5 is redelijk strak ontworpen, maar de bouw laat wel een beetje iets te wensen over. De achterkant is van mat plastic en ligt op zich goed in de hand. De keerzijde is dat er redelijk veel ruimte onder lijkt te zitten waardoor het een beetje goedkoop aanvoelt. Daarnaast kraakt de Liquid Z5 enigszins. Ook valt op dat de telefoon bijzonder groot is voor een smartphone met een 5-inch-scherm. Het toestel heeft ongeveer het formaat van de Sony Xperia Z1 en is bijvoorbeeld significant groter dan de Samsung Galaxy S4 of LG G2. Dat komt het gebruik met één hand niet ten goede en is wat ons betreft erg jammer.

Acer Liquid Z5 design 
Acer Liquid Z5 design 
Acer Liquid Z5 design 
Acer Liquid Z5 design 
Acer Liquid Z5 design 
Acer Liquid Z5 design 

“Met de Rapid Button, die direct onder de camera zit, kun je een zelf ingestelde applicatie opstarten.”

Opvallende verschijning aan de achterkant van het toestel is de ‘Rapid Button’. Met deze knop, die direct onder de camera zit, kun je een zelf ingestelde applicatie opstarten. Door hem lang ingedrukt te houden kom je verder bij de camera en ook een foto maken kan met de knop. Verder vinden we achter de camera met een flits ernaast en onder een aantal logo’s en keurmerken. Dat laatste verklapt al dat de batterij niet losneembaar is, wat helaas een trend is tegenwoordig. De sim- en geheugenkaart worden in de zijkant achter een klepje verborgen. De powerknop van de Liquid Z5 zit bovenop, wat vanwege het formaat van de smartphone niet erg praktisch is.

De Liquid Z5 heeft zowel een frontcamera als een notificatielampje, die direct naast elkaar die boven het scherm zitten.

Acer Liquid Z5 design 
Acer Liquid Z5 design 
Acer Liquid Z5 design 
Acer Liquid Z5 design 

Scherm

“Een van de zwakkere punten van de Liquid Z5 is zijn display.”

Een van de zwakkere punten van de Liquid Z5 is zijn display. De resolutie van 480×800 pixels is al niet best verspreid over de 5″-diagonaal, maar ook de kleuren zijn vrij matig. Het contrast is aan de lage kant en de kleuren zijn een beetje flets. De kijkhoek is daarnaast niet best, vooral als je het toestel een beetje naar boven of naar onder kantelt verkleurt het scherm snel. Laatste kritiekpuntje is dat het scherm een beetje last heeft van een lichte flikkering, wat de kijkervaring wat minder rustig maakt. Natuurlijk moeten we niet vergeten dat de Liquid Z5 een vrij goedkoop toestel is, maar zelfs voor dit segment is het scherm ondermaats. De Z5 levert simpelweg te veel in om het schermformaat wat uit te vergroten.

Prestaties

“Het toestel is eigenlijk net te traag voor zijn prijsklasse.”

De Liquid Z5 is uitgerust met de MT6572 van MediaTek, een dualcoreprocessor met twee op 1,3GHz geklokte ARM Cortex A7-kernen. Die vinden we in wel meer low-endtelefoons terug en doet vaak redelijk zijn ding. In het geval van deze Liquid Z5 lijkt het erop dat de optimalisaties in de software niet echt top zijn, waardoor hij redelijk traag is. Het toestel is eigenlijk net te traag voor zijn prijsklasse. Het openen van bijvoorbeeld Facebook of de camera kan soms erg lang duren, maar ook het opstarten van het toetsenbord duurt soms buitensporig lang.

Ook de stabiliteit van de software is niet helemaal top. Het toestel blijft soms even hangen op rare momenten, wat de gebruikservaring ook niet ten goede komt. Aangezien de processor op zich afdoende is in deze prijsrange, hopen we dat Acer het een en ander nog op weet te lappen met een softwareupdate.

“De Liquid Z5 heeft dus zowel een single- als dualsimversie.”

Qua bereik gaf de statusbalk bij ons over het algemeen een vrij laag bereik aan, voor zowel wifi als mobiele verbindingen. Echter hebben we daar nooit daadwerkelijke consequenties van gemerkt. Zo is het ons meerdere malen gelukt om gewoon via wifi het internet op te gaan als de statusbalk aangaf dat er wel verbinding maar geen bereik was. Het lijkt dus vooral een softwarematig probleem, maar is desalniettemin iets om in de gaten te houden.

De Liquid Z5 heeft dus zowel een single- als dualsimversie. Bij die laatste is de dualsimfunctie goed uitgewerkt. Je kunt per simkaart instellen of hij verbonden is of niet en of hij al dan niet mag roamen. Ook kun je per verbindingstype, dat wil zeggen bellen, sms’en of gegevensverbindingen, instellen welke simkaart daar standaard voor gebruikt moet worden. Een andere mogelijkheid is om het toestel altijd te laten vragen welke sim je wilt gebruiken.

De batterij van de Liquid Z5 is met zijn 2000mAh voor een toestel van dit kaliber vrij fors. Het toestel komt dan ook makkelijk de dag door. Twee dagen is net niet haalbaar, maar komt met enige moeite wel goed in de buurt.

Software

Qua interface is de Liquid Z5 weer redelijk dicht aan de basis van Android gebleven. Het toestel is voorzien van een aantal aangepaste widgets en er is hier en daar een grafisch dingetje veranderd, maar daar houden de verschillen in de interface wel een beetje op. Functioneel gezien heeft Acer een taakbeheerder toegevoegd, die vooral gericht is op het opschonen van het geheugen en niet zo prettig werkt om individuele openstaande applicaties te beheren.

Acer Liquid Z5 screenshot 
Acer Liquid Z5 screenshot 
Acer Liquid Z5 screenshot 
Acer Liquid Z5 screenshot 

“De Quick Mode-profielen zijn op zich een leuke toevoeging,”

Wel een duidelijke toevoeging zijn de Quick Mode-profielen. Via een soort Windows Phone-achtige interface kun je een aantal simpele profielen gebruiken die de hele launcher van het toestel vervangen. Daarmee heb je dus een soort feature phone-interface op je Androidsmartphone, zodat hij makkelijker in gebruik is. Leuk is ook dat een aantal profielen met een wachtwoord beveiligd zijn, zodat je bijvoorbeeld kunt voorkomen dat een oudere die niet zo handig is met smartphones per ongeluk zelf allerlei instellingen wijzigt. Die beveiliging is vrij makkelijk te omzeilen en dus niet te gebruiken om het toestel te beschermen als je hem bijvoorbeeld uitleent, maar om onhandige acties van kinderen of senioren te voorkomen is het prima.

De Quick Mode-profielen zijn op zich een leuke toevoeging, hoewel ze maar voor een beperkte doelgroep nut zullen hebben. Gelukkig kun je de applicatie ook gewoon niet gebruiken als je er geen behoefte aan hebt.

Acer Liquid Z5 screenshot 
Acer Liquid Z5 screenshot 
Acer Liquid Z5 screenshot 
Acer Liquid Z5 screenshot

Naast de standaard Googleprogramma’s, die overigens erg goed zijn over het algemeen, heeft Acer zelf een aantal dingen toegevoegd. De eerste is het bekende Acer Cloud, waar we eerder al een keer een demovideo van maakten. Ook de daaraan gekoppelde galerij is aanwezig als aanvulling op de standaardgalerij. Opvallend is dat de rest van de bijbehorende programma’s, Cloud Docs en Cloud Music, bijvoorbeeld, niet meer aanwezig zijn. Een goede zaak overigens in onze ogen. De FileManager is ook een handige toevoeging, hoewel we ze weleens flitsender hebben gezien. Verder zijn het vooral simpele programmaatjes die Acer toegevoegd heeft, zoals een zaklamp en een app om de wifi-hotspot die het toestel kan uitzenden te verbinden via een qr-code.

Extra applicaties kun je uiteraard op de kop tikken in de Play Store, waar een uitgebreid aanbod tot je beschikking staat. Overigens kun je daar sinds kort naast apps, games, muziek en boeken ook films downloaden in Nederland.

Acer Liquid Z5 screenshot 
Acer Liquid Z5 screenshot 
Acer Liquid Z5 screenshot 

“Het geluid van de telefoon is door de headset een behoorlijk vlak,”

De multimediamogelijkheden van de Liquid Z5 zijn vrij standaard, het toestel heeft een muziekspeler, videospeler en galerij en er is een radio aanwezig. De codec-ondersteuning van de videospeler is prima. Voor muziek ben je aangewezen op de Google Play Music-speler, wat prima is. De speler werkt zowel met online als offline muziek en is prettig in gebruik. Voor de videospeler kun je kiezen tussen een speler voor je lokale content die via de galerij werkt, of de Google Play Movies & TV-app waar je films kunt huren en kopen via Google.

Verder valt op dat de audiojack een afwijkende indeling van de contactjes kent zodat veel hoofdtelefoons met een microfoon en bediening niet werken. Daarvoor moet je dan een trs naar trrs-adapter hebben. Het geluid van de telefoon is door de headset een behoorlijk vlak, ook als je een goede headset inplugt. De speaker klinkt gemiddeld voor een smartphone.

Acer Liquid Z5 screenshot 
Acer Liquid Z5 screenshot 

Camera

“Vooral close-ups zijn vrij scherp en redelijk detailrijk, maar de totale fotokwaliteit is niet erg goed.”

De Liquid Z5 heeft een redelijk standaard camerainterface, met één leuke extra optie die we ook van de Liquid S2 kennen. Je kunt nadat je op het scherm getikt hebt om ergens te focussen nog naar een ander punt op je foto bewegen om daar de lichtmeting toe te passen. Zo kun je dus de helderheid kiezen aan de hand van welk punt in je foto je goed belicht wilt hebben. Overigens is er ook een best goede hdr-modus die deze functie natuurlijk deels onnodig maakt. De meeste standaardinstellingen zijn gewoon beschikbaar.

De kwaliteit van de foto’s is niet meer dan aanvaardbaar. De kleuren zijn vaak wat oververzadigd en kunnen er buiten wat naast zitten. Foto’s zijn verder een beetje ‘platgeveegd’ door de stevige ruisonderdrukking die door de software toegepast is. Vooral close-ups zijn wel vrij scherp en ook nog redelijk detailrijk, alleen het totaalplaatje is gewoon niet erg goed. Hetzelfde geldt voor de filmpjes die het toestel schiet, die zitten er ook qua kleuren redelijk naast vaak en zijn niet erg detailrijk.

Acer Liquid Z5 screenshot 
Acer Liquid Z5 screenshot 
Acer Liquid Z5 camerasample 
HDR uit
Acer Liquid Z5 camerasample HDR 
HDR aan
Acer Liquid Z5 camerasample 
Acer Liquid Z5 camerasample 
Acer Liquid Z5 camerasample 
Acer Liquid Z5 camerasample 

Conclusie

“Groot voordeel is dus het grote scherm, wat je maar nauwelijks kunt vinden in dit prijssegment.”

We begonnen deze review al met de quote “Als je dus een telefoon met een groot scherm voor weinig wilt is de Liquid Z5 een van de weinige keuzes.” Daarmee is de Liquid Z5 zeker onderscheidend ten opzichte van zijn concurrentie, maar je levert voor dat grotere scherm wel het een en ander in.

De Acer Liquid Z5 kost op het moment ongeveer €160 en dat is voor een smartphone met alles erop en eraan op zich niet zoveel. Groot voordeel is dus het grote scherm, wat je maar nauwelijks kunt vinden in dit prijssegment. Verder is de Rapid Button op de achterkant handig en de software lekker clean. Ook het bestaan van een dualsim-uitvoering van deze Liquid Z5 is prettig.

Maar er zijn wel een aantal dingen die je moet inleveren om dat grote scherm te krijgen. De processor is zelfs voor deze prijsklasse net wat aan de trage kant en het scherm is kwalitatief niet zo best. Door de beperkte hoofdtelefoon-ondersteuning en matige geluidskwaliteit via zo’n headset is de Z5 niet de beste telefoon voor muziekliefhebbers en de camera is niet meer dan acceptabel.

Acer Liquid Z5 design 
Acer Liquid Z5 design 
Acer Liquid Z5 design 

Als je per se een groot scherm wilt voor deze prijs, dan zul je het waarschijnlijk toch wat moeten inleveren. Maar het zou zomaar kunnen dat de Alcatel One Touch Pop C7 een betere manier is om dat te doen. De smartphone heeft heel veel van de Liquid Z5 weg, maar kost wel twee tientjes minder en heeft een quadcoreprocessor. Geen onbelangrijke zaken in dit segment.

Verder zijn er voorlopig geen 5″-smartphones te krijgen rond deze prijs, maar als je genoegen neemt met een kleiner scherm kun je voor hetzelfde geld of iets meer wel een beter toestel mee naar huis nemen. De Liquid E2 van Acer zelf bijvoorbeeld, met een 4,5″-scherm dat kwalitatief beter is en verder ook betere specificaties. Of de Sony Xperia M, Motorola Moto G of Alcatel One Touch Idol Mini. Als je Android geen vereiste vindt dan kun je nog kijken naar de Nokia Lumia 520 of Huawei Ascend W2, twee toestellen die in het dagelijks gebruik erg prettig zijn, alleen door Windows Phone wel wat beperkter.

Alcatel One Touch Pop C7 hands-on 
Acer Liquid E2 hoofdfoto 
Motorola Moto G hoofdfoto 
Nokia Lumia 520 hoofdfoto 

Onze review score
Pluspunten
  • Groot scherm
  • Handige Rapid Button
  • Prima accu
  • Dualsim
Minpunten
  • Scherm kwalitatief slecht
  • Aan de trage kant
  • Matige muziekkwaliteit

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters