Acer Liquid Z500 review

De Acer Liquid Z500 voert de komende tijd de goedkope Z-lijn van Acer aan en doet dat in ieder geval op papier met flair. In deze review bekijken we of de praktijk net zo goed is.

Acer Liquid Z500 hoofdfoto 

“Op papier voldoet de Liquid Z500 prima aan alle eisen voor een goede low-endtelefoon”

De Z-lijn is de goedkoopste lijn in Acer’s Liquid-portfolio en is, niet geheel verwonderlijk, vooral gericht op prijs-kwaliteitsverhouding. De voorganger van de Liquid Z500, de Liquid Z5, was destijds de goedkoopste smartphone met een 5-inch scherm en moest het ook vooral van dat schermformaat hebben. De rest van het toestel was namelijk niet erg bijzonder, zo bleek destijds uit onze review. Acer heeft bijna een jaar gehad om alle foutjes van de Z5 op te lossen in deze Z500 en de grootste pijnpunten zijn aangepakt. Vooral de prestaties en de schermkwaliteit waren niet zo best bij de Z5 en dat heeft Acer nu opgelost.

Op papier voldoet de Liquid Z500 in ieder geval prima aan alle eisen voor een goede low-endtelefoon. Voor een prijs van zo’n €140 krijg je een smartphone met een 5-inch HD-scherm, een 1,3GHz-quadcoreprocessor en 1GB werkgeheugen. De camera aan de achterkant schiet 8-megapixelfoto’s, aan de voorkant komen 2-megapixelplaatjes uit het toestel rollen. De smartphone draait op Android KitKat en de batterij heeft een capaciteit van 2000mAh. Ook in de praktijk is de Z500 overwegend een prettige smartphone, waarover later in deze review meer.

Acer Liquid Z500 hands-on 
Acer Liquid Z500 hands-on 
Acer Liquid Z500 hands-on 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie Acer_AV0K0_Z500_1.012.00_EMEA_GEN1s en een prijs van €140.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Acer Liquid Z500

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op October 2014 Draait op Android 4.4 KitKatBehuizing van Plastic

Processor

MediaTek MT6582quadcore-processor op 1,3GHzGrafisch: Mali-400MP2

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 150 gramLengte: 145mmBreedte: 73mmDikte: 8,8mm

Scherm/invoer

5″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouch720×1280 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-SensorNabijheidssensor

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2000mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 9 uurStandby-tijd van 500 uur

Unboxing

De Liquid Z500 wordt geleverd in een doosje met een redelijk standaard inhoud. Naast de telefoon kun je er een eenvoudige headset, een usb-kabel en een stopcontactadapter vinden. Weinig spannends dus, maar voor een goedkope telefoon als deze vrij ruim.

Design

“Ergonomisch gezien is hij prima”

Designtechnisch lijkt de Liquid Z500 erg op eerdere Acertelefoons. Het toestel is vrij vierkant met boven en onder het scherm een speakergrill. Dat zorgt er helaas wel voor dat de totale bezel aan de grote kant is, waardoor de telefoon voor een 5-inch toestel vrij groot is. De dikte is met 8,8 millimeter wel in orde en ook het gewicht van de smartphone is met 150 gram prima.

Omdat de telefoon een wat stroeve matte achterkant heeft ligt hij lekker in de hand. Ook de afronding aan de randen helpt daarin mee. Ergonomisch gezien is hij dus prima. De Z500 voelt redelijk stevig, maar blinkt daar niet in uit. Hoewel de achterkant van de Z500 losgeklikt kan worden, is het niet mogelijk om de batterij van het toestel te verwisselen. Dat is jammer.

Acer Liquid Z500 design 
Acer Liquid Z500 design 
Acer Liquid Z500 design 
Acer Liquid Z500 design 
Acer Liquid Z500 design 
Acer Liquid Z500 design 

“De Liquid Z500 heeft de Rapid Button op de achterkant”

Net als eerdere Acertelefoons, heeft de Liquid Z500 een zogenaamde Rapid Button op de achterkant. Dit knopje, dat net onder de camera zit, kun je configureren om een bepaalde app te openen als je erop drukt. Bij lang ingedrukt houden opent hij de camera en als de camera open is kun je er foto’s mee schieten. Best een handige toevoeging wat ons betreft. Minder handig is het feit dat de powerknop bovenop zit. Die is omdat het toestel vrij groot is lastig bereikbaar.

De telefoon is verkrijgbaar in drie kleuren: donkergrijs, lichtgrijs en pastelgroen. In alle gevallen kleurt alleen het buitenste randje van de voorkant mee, de achterkant is wel helemaal in de betreffende kleur.

Acer Liquid Z500 design 
Acer Liquid Z500 design 
Acer Liquid Z500 design 
Acer Liquid Z500 design 

Scherm

“De weergave van het scherm is helemaal prima”

Een van de grote voordelen van de Z500 is dat hij een 5-inch HD-scherm heeft. Dat is voor een telefoon in deze klasse erg netjes en zorgt ervoor dat alles scherp wordt weergegeven. Los daarvan is het scherm redelijk goed. De kijkhoek had iets beter gekund maar is wel voldoende, de witbalans is netjes en de helderheid is ook in orde. De kleuren zijn wat aan de fletse kant en het contrast is ook niet geweldig, maar voor een low-endtelefoon zijn ze beiden ruim voldoende. De weergave van het scherm is al met al helemaal prima.

Enigszins irritant is dat het scherm soms niet helemaal accuraat is. Als je op een klein knopje wilt tikken wordt dat niet altijd direct herkend. Het gevolg is dat je twee of drie keer moet tikken, wat natuurlijk geen grote ramp is maar wel net vervelend kan zijn.

Prestaties

“De smartphone houdt je niet altijd bij”

De Liquid Z500 is gebaseerd op de MediaTek MT6582-chip, een quadcoreprocessor geklokt op 1,3GHz. Dat is geen snelheidsmonster, maar de processor kan in veel toestellen aardig meekomen. Dat geldt helaas voor de Z500 niet helemaal: vooral als je gaat multitasken houdt de smartphone je niet altijd bij. Ook het openen van sommige menu’s kan zo nu en dan net wat te lang duren. Gezien de prijs van €140 is dat geen ramp, maar er zijn in deze klasse zeker smartphones die het beter doen. Het werkgeheugen van de Z500 bedraagt 1GB en is in principe wel voldoende.

Op het gebied van stabiliteit is de smartphone ook niet top. We hebben meerdere keren meegemaakt dat een applicatie crashte en zelfs een keer dat het toestel spontaan uitviel. Niet echt een goede score kortom.

Acer Liquid Z500 screenshot

Op netwerkgebied scoort de Liquid Z500 goed. De telefoon mist ondersteuning voor 4G en NFC, maar dat zal voor velen in deze klasse geen probleem zijn. Wellicht dat 4G met het oog op toekomstbestendigheid een prettige toevoeging zou zijn geweest. De verbindingen die de Liquid Z500 wel ondersteunt – 3G, wifi, bluetooth, GPS en GSM – werken allemaal prima. We hebben met zowel het bereik van de smartphone als de gesprekskwaliteit geen problemen gehad.

De 2000mAh-accu van de Liquid Z500 is op papier niet verkeerd, maar komt in de praktijk een beetje tekort. Vaak haal je net de dag niet met de accu en dat is jammer. Daarnaast is de verdeling van het stroomverbruik enigszins zorgelijk: de meeste stroom gaat op aan mobiel standby, het besturingssysteem en wifi. Normaliter scoort het scherm verreweg het grootste verbruik, wat je door het toestel minder te gebruiken eenvoudig kunt inperken. Bij deze Z500 is dat dus veel minder het geval. De batterij blijft dus ook flink belast worden als je het toestel nauwelijks gebruikt.

Software

“De Z500 draait op KitKat met een subtiele eigen schil”

De Liquid Z500 draait op Android KitKat met een subtiele eigen interface van Acer er overheen. Die ziet er bijna hetzelfde uit als stock Android, maar voegt hier en daar een leuke functie toe.

Een van die leuke functies is de aanwezigheid van pop-up-apps. Die kun je over de gewone interface heen draaien en zo makkelijk bij de hand houden. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een rekenmachine of een notitie-schermpje. Daarnaast kun je iedere willekeurige widget als pop-up-app inzetten. Daarnaast zijn de bekende quick mode-profielen weer aanwezig, daarmee kun je allerlei eenvoudige interfaces oproepen. Een functie die zich vooral richt op beginnende gebruikers, dus.

De basis van de interface is zoals bekend van Android. De smartphone werkt met een hoofdmenu waar je ook je widgets kunt vinden en je startschermen kun je zowel met widgets als apps vullen. In het multitask-menu heeft Acer een knopje toegevoegd waarmee je alle apps kunt sluiten, dat is wel handig.

Acer Liquid Z500 screenshot 
Acer Liquid Z500 screenshot 
Acer Liquid Z500 screenshot 
Acer Liquid Z500 screenshot 
Acer Liquid Z500 screenshot

Acer levert op de Z500 heel wat apps mee. Die zijn soms nuttig en soms wat minder nuttig, maar in ieder geval vinden we het wat te veel. Polaris Office bijvoorbeeld is prima, maar voor velen zullen de office-programma’s van Google of Microsoft misschien handiger zijn omdat ze Google Drive of Office 365 al gebruiken. Hetzelfde geldt voor de zogenaamde abApps, een hele suite aan apps van Acer die aangesloten zijn op Acer’s eigen cloud. Prima apps, maar als je al fanatiek Dropbox-, Google Drive- of OneDrivegebruiker bent schiet het niet zo op. Kortom: Acer had deze apps beter in een downloadportal kunnen stoppen zodat je als gebruiker kunt kiezen of je ze wilt of niet.

De standaardapplicaties zijn gelukkig wel gewoon goed gedekt. Zo heeft de Liquid Z500 een bestandsbeheerder en een zaklamp meegekregen. Natuurlijk zijn de standaard agenda, klok, rekenmachine en alle Googleapplicaties ook gewoon aanwezig. Verder fijn is dat Acer offline navigatie heeft toegevoegd in de vorm van zijn eigen Acer NAV-app. Daarvan kun je hier een uitgebreide review vinden.

Extra applicaties kun je uiteraard in de Play Store vinden. Op zich is het aanbod erg breed en ondersteunt de Z500 de meeste apps zonder problemen. Het interne geheugen gooit echter roet in het eten. Dat is slechts 4GB groot, waarvan je ongeveer 2GB overhoudt naast het besturingssysteem. Daar passen simpelweg niet zoveel apps op. Veel applicaties kun je wel naar je geheugenkaart verplaatsen, maar er blijft altijd een stukje van de app achter op het interne geheugen.

Acer Liquid Z500 screenshot 
Acer Liquid Z500 screenshot 
Acer Liquid Z500 screenshot 
Acer Liquid Z500 screenshot 

Multimedia

Acer Liquid Z500 screenshot

Op multimediavlak kun je kiezen tussen Google’s apps en de Acer Cloud-software, hoewel je voor die laatste wel meteen ook Acer Cloud op je pc moet installeren en koppelen. Als je dat niet wilt is het ook geen probleem: de standaard Google-apps zijn prima. Ook die bieden online-integratie en zelfs een muziek- en filmwinkel en werken prima voor lokale content. De Z500 heeft ook een FM radio.

De smartphone heeft zijn speaker aan de voorkant zitten, dat is handig omdat hij dan niet afgedekt wordt als het toestel op tafel ligt of je hem in je hand hebt. De kwaliteit van de speaker is iets beter dan gemiddeld, maar kan zich zeker niet meten met bijvoorbeeld een Motorola Moto G 2014. De telefoon is voorzien van een speciale DTS-equalizer, waar je het nodige zelf kunt tweaken. Mits goed ingesteld klinkt die best goed en overall is de geluidskwaliteit van de telefoon ook voldoende.

Acer Liquid Z500 screenshot 
Acer Liquid Z500 screenshot 
Acer Liquid Z500 screenshot 

“Kwalitatief gezien zijn de foto’s van de Liquid Z500 aardig”

De camera maakt gebruik van een enigszins rommelige interface, waarin het soms even zoeken is naar de instelling die je wilt hebben. Voordeel is wel dat de functionaliteit vrij uitgebreid is. Zo is er een HDR-modus beschikbaar en kun je allerlei effecten en scènes toepassen. Ook kun je door na het gebruiken van touch-focus je vinger nog even te verplaatsen de focus en de helderheidsinstelling apart van elkaar regelen. Handige optie in de interface is dat je onder de sluiterknop nog een tweede sluiterknopje kunt toevoegen die direct in een van de speciale cameramodi van de telefoon schiet.

Kwalitatief gezien zijn de foto’s van de Liquid Z500 aardig. De 8-megapixelplaatjes zijn als je erop gaat inzoomen een beetje wazig en missen daardoor ook wat details. Bekijk je ze op wat kleiner formaat, dan ziet het er op zich prima uit als je foto’s maakt bij goed licht. Bij slechter licht zijn de kleuren vaak flets of onnatuurlijk. De fotokwaliteit is kortom voldoende voor Twitter, Facebook of Instagram maar weet dat niveau niet te ontstijgen. Voor een smartphone van €140 is dat echter voldoende wat ons betreft.

Filmpjes worden geschoten in full HD-resolutie en zijn soms ook een beetje wazig maar net als de foto’s voldoende. Functioneel gezien is de videocamera prima: je kunt probleemloos zoomen, focussen en pauzeren tijdens het filmen.

Acer Liquid Z500 camerasample 
Acer Liquid Z500 camerasample 
Acer Liquid Z500 camerasample 
Acer Liquid Z500 camerasample 
Acer Liquid Z500 camerasample 
Acer Liquid Z500 camerasample 
Acer Liquid Z500 camerasample 
Acer Liquid Z500 camerasample 

Conclusie

“Het grootste voordeel tegenover de concurrentie is het scherm van de Z500”

Verreweg het grootste voordeel tegenover de concurrentie is het scherm van deze Liquid Z500. Dat is groot, scherp en best mooi en dat zijn in deze klasse belangrijke eigenschappen. De Rapid Button vinden we een handige toevoeging. Los daarvan scoort de telefoon op veel vlakken vrij gemiddeld. Zo heeft hij aardige software, een voldoende ontwerp en redelijk goede multimediamogelijkheden. Conform de verwachtingen voor een goedkope telefoon.

Het enige dat niet conform de verwachtingen is zijn de prestaties. Dat hadden we op basis van de specificaties anders verwacht. Hoewel de hardware niet verkeerd is, is de telefoon in de praktijk wat traag en scoort de batterij eveneens niet zo best. Dat zijn beiden zaken waar je in het dagelijks gebruik constant mee te maken krijgt en daarop scoort de Z500 dus flinke minpunten. Een ander nadeel is de beperkte opslagruimte, waardoor er een beperking zit op het aantal apps dat je kunt installeren.

De Z500 scoort, vooral vanwege het display, een ruime voldoende in het low-endsegment. Hij steekt echter zeker niet met kop en schouders boven zijn concurrentie uit. Dat is jammer, zeker gezien de specificaties van de smartphone wel behoorlijk goed zijn.

Acer Liquid Z500 design 
Acer Liquid Z500 design 
Acer Liquid Z500 design 
Acer Liquid Z500 design 

Het beste alternatief voor de Z500 is wat ons betreft de Honor 3C van fabrikant Huawei. Dat toestel heeft nagenoeg dezelfde specificaties maar is op een aantal vlakken net wat beter. Andere goede alternatieven met een groot scherm zijn de Motorola Moto G 2014 en de Huawei Ascend G620s, hoewel die allebei wel wat duurder zijn. Als je een goedkoper toestel wilt dat een groot scherm heeft, dan zijn de Alcatel Pop C7 en Microsoft Lumia 535 goede alternatieven, hoewel die wel beiden een lagere schermresolutie hebben.

Honor 3C by Huawei hoofdfoto 
Motorola Moto G 2014 hoofdfoto 
Alcatel One Touch Pop C7 hoofdfoto 
Microsoft Lumia 535 hoofdfoto 

Onze review score
Pluspunten
  • Handige Rapid Button
  • Groot HD-scherm
  • Prima software
  • Front facing speaker
Minpunten
  • Niet erg snel
  • Batterij valt tegen
  • Weinig opslagruimte

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters