Acer neoTouch

Acer is een relatief nieuwe speler in de telecommarkt en om te laten zien dat het zeker niet onderdoet voor de rest heeft het bedrijf een aantal high-end telefoons aangekondigd. Zo heeft Acer onder meer de tweede Windows Phone met een 1GHz-CPU en de eerste Android-telefoon met een dergelijke CPU op de markt gezet. Vandaag zullen we naar de eerste kijken, om te ontdekken of Acer inderdaad een serieuze speler op deze overvolle markt is.

Acer neoTouch vs. Samsung Omnia II

 

Acer is nog een redelijk nieuwe speler op de telecommarkt en is eigenlijk pas sinds dit jaar echt in de race. In maart kondigde het bedrijf zijn eerste serieuze toestel, de F1 aan. In die tijd was het de tweede telefoon met een op 1GHz geklokte Snapdragon-CPU, na de Toshiba TG01. Inmiddels is ook de HTC HD2, die al op de markt is in Nederland, uitgerust met deze processor. Op 5 oktober werd bekend dat dit toestel voortaan onder de naam neoTouch door het leven zou gaan en inmiddels heeft Acer de telefoon ook nog een keer gelanceerd onder de nieuwe naam.

Aangezien Acer zo’n onbekende speler is op de telefoniemarkt, is het extra belangrijk dat de neoTouch goed zal gaan presteren. Dit is dan ook de reden dat de producent meteen afgetrapt heeft met prima specificaties voor bodemprijzen. Zo zal de neoTouch een prijs hebben van rond de €400, terwijl je voor een HTC HD2, de enige andere telefooon met een Snapdragon-CPU, €600 betaalt. Verder heeft Acer ook de eerste Android-telefoon met een Snapdragon-processor en hebben de toestellen van de producent stuk voor stuk goede andere specificaties voor hun prijssegment. De vraag is echter of de toestellen de concurrentie op andere gebieden bij kunnen houden en voor de neoTouch zullen we dat in deze review onderzoeken.

Directe concurrentie heeft de neoTouch vanwege zijn lage prijs en super specificaties niet echt. Het eerste toestel dat in ons opkomt is natuurlijk de HTC HD2, die hierboven ook al een aantal keer genoemd is. Het toestel heeft dezelfde processor, ongeveer dezelfde andere specificaties en heeft net als de neoTouch een gigantisch scherm. Het prijsverschil van €200 legt de toestellen echter wel ver uit elkaar op de markt. Daarom is de oudere HTC Touch HD misschien een betere concurrent, hoewel die nog steeds €100 duurder is dan de neoTouch en ook nog eens slectere specificaties biedt. Het moge duidelijk zijn dat Acer zijn concurrentie qua prijsniveau ver achter zich laat. Het is alleen nog maar de vraag in hoeverre consumenten bereid zijn om telefoons te kopen van een merk dat pas net begint met telefoons.

Samsung zit ook in de race met zijn Omnia II, die weliswaar geen 1GHz-processor heeft, maar wel een prima chipset die geklokt is op 800MHz. Daarnaast is het toestel voorzien van een erg groot scherm en heeft het alle specificaties om een echt beest genoemd te worden. Daarvoor betaal je wel €520, maar in vergelijking met de toestellen van HTC valt dat nog best mee en het is maar €120 meer dan je voor de Acer neoTouch neertelt.

Verder is er nog de Toshiba TG01, ook een Windows Phone met een groot scherm, Snapdragon-CPU en prima andere specificaties. We vragen ons echter af of dat toestel ooit nog de Nederlandse markt zal bereiken en we kunnen het dus, in ieder geval voor ons land, niet echt een concurrent noemen.

De enige echt goede concurrent van de Acer neoTouch lijkt echter van Acer zelf te komen in de vorm van de Liquid. Dit toestel werd ook onlangs aangekondigd en is bijna gelijk aan de neoTouch, alleen draait het toestel op Android. De prijzen zullen ongeveer rond hetzelfde peil liggen en de keuze zal hier dan ook bijna volledig van het OS uitgaan.

Acer neoTouch vs. Samsung Omnia II

 

Acer neoTouch vs. Samsung Omnia II

 

Acer neoTouch vs. Samsung Omnia II

 

Algemene gegevens
Merk Acer
Type neoTouch
Telefoonmodel Tablet
Besturingssysteem Windows Mobile 6.5
Schermafmeting 3,8″
Schermtype TFT
Schermresolutie WVGA, 800 x 480
Aantal kleuren 65.000
Touchscreen Ja, resistief
Processor en Geheugen
Processor Qualcomm Snapdragon, 1GHz
RAM 256MB
Geheugenkaart Micro SD
Intern geheugen 512MB
Kleur
Kleuren Zwart
Energie
Gesprekstijd 300 minuten
Standby-tijd 400 uur
Accu 1350mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM/GPRS
3G UMTS/HSDPA
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
GPS aGPS
Communicatiepoort Mini-usb
Multimedia
Camera 5MP, autofocus
Videocamera VGA, 640×480 @ 30fps
Radio FM-radio met RDS
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi
Videospeler mp4, 3gp
Audiouitgang 3.5mm
Extra’s Acer 3.0 UI, Social Networking-applicatie

Acer neoTouch unboxing

Acer heeft duidelijk niet alleen aandacht besteed aan de telefoon, maar ook aan de verpakking. De doos is uitgevoerd in beige- en grijstinten en er is gebruikgemaakt van zowel mat als glanzend materiaal. Dit geeft het doosje een goede uitstraling en geeft je het idee dat je een luxe product in handen hebt. Als je het dekseltje van de doos haalt ligt het toestel meteen voor je op een kartonnen omhulseltje. Daaronder zit een laag met wat papieren en een software-cd, waaronder de doos schijnbaar ophoudt. Na even morrelen ontdekten we echter dat er nog een laag onder zit, die je kunt blootleggen door de bovenkant van de doos eraf te draaien. Als je dat gedaan hebt kom je in een bak met alle accessoires, verdeeld over twee aparte doosjes. Hier vind je een redelijk standaard pakket, met een matig paar on-ear oortjes, een lader en een usb-kabel. Van een extra stylus, een geheugenkaart of wat dan ook is geen spoor in de doos van de neoTouch te bekennen. We zijn niet heel tevreden over het pakketje van de neoTouch, hoewel Acer natuurlijk ergens op de prijs van het toestel moest besparen.

De Acer neoTouch is zeker geen kleintje. Het scherm is erg groot en daar is het formaat van het toestel ook naar. Het toestel ligt echter nog redelijk lekker in de hand. De neoTouch is erg plat te noemen en dat zorgt er, samen met de plastic behuizing, ook meteen voor dat het gewicht alleszins meevalt. Het toestel ziet er heel breed uit, maar in werkelijkheid valt het best mee, het is ongeveer even breed als de iPhone.

Hoewel de Acer neoTouch helemaal uit plastic vervaardigd is, voelt hij redelijk robuust aan. Kraken doet hij niet en hij voelt als één stevig blok. De glanzende afwerking kan misschien voor sommigen een probleem zijn aangezien de neoTouch extreem veel vlekken aantrekt, die ook niet heel gemakkelijk weg te poetsen zijn. Ook krassen nestelen zich graag op de achterkant van het toestel. Een klein ander puntje is dat er een klein kiertje kan ontstaan tussen de batterijklep en de zijkant van het toestel. De neoTouch komt in slechts één kleuruitvoering, namelijk zwart. Hierbij is het gehele toestel zwart, behalve de rand om de zijkant, die in chroom afgewerkt is en zodoende nog eens een extra glanzend effect aan het toestel meegeeft.

De voorkant van de Acer neoTouch is één zwart geheel met daarin het scherm en een aantal toetsjes, die niet heel erg opvallen als ze uit staan. Bovenaan is de speaker die gebruikt wordt om gesprekken te voeren te vinden, onder het scherm bevindt zich het logo van Acer en daaronder is een rijtje met de bovengenoemde toetsen. Dit zijn allemaal touch-knopjes en ze vallen dan ook vooral op als de lampjes erachter branden. De rand om de voorkant is een soort tussenkleur tussen het zwart rond het scherm en het chroom op de zijkanten wat voor een subtiele kleurspeling zorgt.

Acer neoTouch voorkant

 

Acer neoTouch voorkant detail

 

Acer neoTouch voorkant detail

 

Acer neoTouch voorkant detail

 

De achterkant van de neoTouch is net als de voorkant grotendeels glanzend zwart. Onder vinden we alleen nogmaals het Acer-logo, bovenaan de achterkant is wat meer te zien. Ten eerste vinden we hier de speaker waarover media wordt afgespeeld en ook de camera is hier aanwezig. Deze is met geribbeld metaal omrand en geeft net een beetje meer vorm aan de achterkant van de neoTouch. Het flitsertje dat onder de camera aanwezig is, is klein en netjes weggewerkt onder het zwart waardoor slechts een klein geel stipje te zien is.

Acer neoTouch achterkant

 

Acer neoTouch achterkant detail

 

Acer neoTouch achterkant detail

 

De bovenkant van de neoTouch is voorzien van een gaatje voor de headset en een klein gleufje waarvan we niet weten waar het voor dient. Iets anders dat er, redelijk onopvallend, te vinden is, is de stylus die in het toestel verstopt zit. Deze zit met een magneetje extra stevig vast in het toestel en de kans dat hij verdwijnt is dan ook minimaal. De onderkant van de telefoon heeft als grootste eyecatcher de mini-USB-poort. Hiernaast zit aan de ene kant nog de microfoon en aan de andere kant een gleufje dat je helpt bij het lostrekken van de batterijklep van de neoTouch.

Acer neoTouch bovenkant

 

Acer neoTouch onderkant

 

De zijkanten van de telefoon zijn erg simpel gehouden. Rechts vinden we een aantal toetsjes die onopvallend in de chromen band om het toestel verwerkt zitten. Onderaan zit daar de cameratoets, bovenaan is de volumetoets van de neoTouch te vinden. In het midden zit nog een klein gaatje, waarvan ons niet bekend is waar het voor dient. De linkerkant is nog minder vol, hier is alleen de powertoets te vinden. Deze zit helemaal bovenaan en is net als alle knopjes rechts netjes in het chroom verwerkt.

Acer neoTouch rechterkant

 

Acer neoTouch linkerkant

 

Acer neoTouch zijkant detail

 

Acer neoTouch zijkant detail

 

Scherm

Het scherm van de Acer neoTouch is geen kleintje. De telefoon is uitgerust met een 3,8″-scherm en dat zorgt in combinatie met de redelijk hoge WVGA-resolutie voor een mooie beeldweergave. Dat het scherm een TFT-exemplaar is, brengt geen nadelen met zich mee, het is wel wat minder goed dan de bekende AMOLED-schermen, maar toch is het scherm lekker helder, scherp en toont het redelijke kleuren. Het aantal kleuren dat de neoTouch kan weergeven ligt met 65.000 niet zo hoog, wat resulteert in wat minder kleurnuances, maar dit is niet hinderlijk. Wel zijn de kleuren een beetje aan de kille kant, maar ook daar is prima mee te leven. Het enige wat echt nog wat beter had gekund is het contrast van het scherm, dat is niet zo heel geweldig en hierin presteren sommige toestellen echt duidelijk beter. Hoe dan ook zijn we tevreden over het scherm van de neoTouch wat betreft de weergave.

De gebruikte touch-technologie is in dit geval de wat oudere resistieve techniek, iets wat ook wel nodig is bij het toestel. De interface is op sommige plaatsen nog niet echt geoptimaliseerd waardoor je echt een stylus nodig hebt en die zit dan ook in het toestel. Zo nu en dan merk je ook wel dat het scherm wat minder gevoelig is dan de meeste moderne schermen, een kleine aanraking is vaak niet genoeg om iets gedaan te krijgen. Je moet het scherm dus echt indrukken wat, in ieder geval als je eerder een gevoeliger toestel hebt gebruikt, nog wel eens voor wat kleine irritaties kan zorgen. De prestaties op dit gebied liggen wat ons betreft dan ook net iets onder de norm, hoewel er mee te leven valt.

Toetsen

Het aantal echt fysieke toetsen op de Acer neoTouch is erg gering, omdat de toetsen onder het scherm touch-toetsen zijn. De fysieke toesten op het toestel zitten allemaal aan de zijkant, rechts de cameratoets en de volumetoetsen, links de powerknop. Met die laatste kun je het toestel zowel aan- als uitschakelen als op de slaapstand zetten en erafhalen. Alle toetsjes op de zijkant zijn erg klein en ze zijn dan ook niet erg lekker in gebruik. Ze geven weinig feedback en de volumetoets is zo klein dat het nog wel eens kan gebeuren dat je beide kanten tegelijk indrukt, aangezien de toets één lang staafje is met slechts een kleine uitsparing in het midden. De touch-toetsen onder het scherm zijn groot genoeg, maar niet heel gevoelig, net als het scherm zelf. Links en rechts zitten de bel- en ophangtoets, in het midden zitten twee toetsen waarvan de rechter dient als terugtoets en de linker als toets waarmee je naar je standby-scherm gaat.

Acer neoTouch touchkeys

 

Het on-screen toetsenbord van de neoTouch is door Acer zelf aangepast, wat vanzelfsprekend betekent dat het beter is dan het standaard Windows Mobile-toetsenbordje. Een niet erg lastige prestatie, trouwens. Het toetsenbord laat zich redelijk goed bedienen, maar doordat de toetsen niet heel groot zijn en het scherm niet heel gevoelig is moet je niet verwachten dat je er snel op kunt typen zonder de stylus te gebruiken. In landschapsmodus zijn de toetsen wel lekker groot, maar blijft het probleem van het scherm staan waardoor het toch allemaal niet echt lekker werkt. Naast het qwerty-toetsenbord van Acer, heeft de neoTouch ook het standaard Windows Mobile-toestenbordje en is er een aantal handschriftherkenningsfuncties in het toestel aanwezig.

Acer neoTouch screenshot onscreen toetsenbord

 

Acer neoTouch screenshot onscreen toetsenbord

 

Acer neoTouch screenshot onscreen toetsenbord

 

De Acer neoTouch is voorzien van een geheel nieuwe eigen shell, die de naam Acer UI 3.0 met zich meegekregen heeft. De interface omvat eigenlijk vooral een ander standby-scherm, een aantal aangepaste applicaties en een nieuw toetsenbordje. Natuurlijk kunnen die dingen ook wonderen doen op de van zichzelf niet zo geweldige Windows Mobile-interface, maar zo grondig als HTC en Samsung het aanpakken is het zeker niet. Of het genoeg is, lees je in dit hoofdstuk.

Standby

Acer neoTouch screenshot Acer Home

De standby-layout van de Acer neoTouch is standaard een layout die door Acer aangepast is, maar mocht je dat nou niet willen dan kun je altijd nog de standaard Windows Mobile-layout kiezen. Die is sinds versie 6.5 van het besturingssysteem ook helemaal niet slecht meer en mocht zelfs dat geen goede keuze zijn, dan kun je ook nog een blank scherm kiezen en daar allemaal losse elementen op plaatsen.

Het standby-scherm van Acer is eigenlijk heel simpel opgebouwd. Bovenaan is een klok te vinden met daarnaast providerinfo en de datum. Onder deze bovenkant vind je een raster met negen snelkoppelingen, waarvan de eerste drie vast zijn en de laatste zes instelbaar. De eerste drie plaatsen worden opgevuld door de telefoon, sms’jes en het telefoonboek. Helemaal onderaan staan nog drie knoppen, één voor het menu, één om het toestel te vergrendelen en één waarmee je de zes vrije snelkoppelingen kunt toevoegen, verwijderen of veranderen. Deze standby werkt handig, maar is helaas niet zo uitgebreid.

De nieuwe standaard Windows Mobile standby is opgebouwd uit een soort interactieve lijst van tien items, waarbij het geselecteerde item groot wordt weergegeven en ook een mooi pictogrammetje krijgt. Bij sommige items, zoals muziek, foto’s of sms’jes, kun je hierbij ook nog van links naar rechts scrollen binnen het item om zo naar het volgende of vorige item in de categorie te gaan. Dit is wat minder overzichtelijk dan de Acer standby, maar werkt wel ontzettend soepel en ziet er ook best aardig uit.

Acer neoTouch screenshot Windows standby

 

Acer neoTouch screenshot Windows standby

 

Menu

Acer neoTouch screenshot menu

Uitgerust met het standaard Windows Mobile-menu, heeft de Acer neoTouch een redelijk handig menu. Het is sinds versie 6.5 een lange lijst met alle programma’s en andere menu-onderdelen erin. Scrollen door de lijst werkt lekker en je kunt hem zelf indelen door een icoontje lang ingedrukt te houden en het vervolgens naar de bovenkant van de lijst te verplaatsen. Helaas kun je icoontjes niet naar een specifieke positie verplaatsen maar alleen helemaal bovenaan zetten, maar het is goed genoeg om een goed gepersonaliseerde lijst te krijgen. Mocht je dingen in mappen willen plaatsen, dan kan dat via de bestandsbeheerder door naar de map C:WindowsStart MenuPrograms te gaan en vervolgens een map te kiezen of aan te maken en items hier te knippen en plakken. Items verwijderen of nieuwe items toevoegen kan ook op die manier.

Multi-tasking

Acer neoTouch screenshot taakbeheer

Zoals elke Windows Mobile-telefoon is de Acer neoTouch voorzien van multitasking. Hiervoor is een vrij uitgebreide taakbeheerder aanwezig, die je kunt bereiken via het menu of via een knopje rechtsboven op het standby-scherm. Je ziet hier alle lopende programma’s met daarachter het geheugengebruik en hoeveel procent van de CPU ze tot zich nemen. Als je er eentje aanklikt kun je het desbetreffende programma via een knopje linksonder afsluiten, of je kunt er nog een keertje op klikken en het zo openen. Er zit ook nog een menuutje in de taakbeheerder, waarin je kunt kiezen om alle taken te beëindigen. Ook kun je daar switchen tussen applicaties en processen. Via de processen kun je nog meer inzicht krijgen in je geheugen- en CPU-gebruik, maar erg nuttig is het verder niet. Het menu heeft verder nog een optie om de applicaties te sorteren op naam, geheugen of CPU-gebruik.

Prestaties

De prestaties van de Acer neoTouch zouden erg goed moeten zijn als je naar de specificaties kijkt. Een RAM-geheugen van 256MB en een op 1GHz geklokte processor zijn niet niks voor een telefoon. De neoTouch weet deze verwachtingen gelukkig helemaal waar te maken en is supersnel te noemen. Navigeren gaat als een trein en ook als je een aantal programma’s open hebt staan gaat het allemaal prima. Benchmarks hebben zelfs laten zien dat de neoTouch nog een stukje sneller is dan de HTC HD2, die ook een 1GHz-processor heeft en is uitgerust met 448MB RAM, hoewel dat laatste natuurlijk niet zo veel met de benchmarkprestaties te maken heeft.

De Acer neoTouch heeft niet heel erg veel voorgeïnstalleerde applicaties gekregen van Acer, zo zijn dingen als Opera en Twitter of andere leuke extra’s niet aanwezig. Het toestel heeft daarentegen wel de Windows Mobile Marketplace tot zijn beschikking, waardoor je eenvoudig een aantal applicaties kunt downloaden. Standaardzaken zoals een agenda, een bestandsbeheerder, Office en wat games zijn wel aanwezig op de neoTouch en daarnaast heeft het toestel nog Facebook voorgeïnstalleerd staan.

Marketplace

Iets wat weliswaar niet helemaal nieuw is en ook niet speciaal is aan de Acer neoTouch, het zit op elke Windows Mobile 6.5-telefoon, maar wat we gewoon nog nooit echt besproken hebben, is de Windows Mobile Marketplace. Dit is Microsoft’s tegenhanger van de App Store van Apple en de Android Market van Google en na een moeizame start begint de winkel een heel klein beetje op gang te komen. De layout van het programma is prima. Je begint met een schermpje waar je kunt kiezen tussen populaire applicaties, nieuwe applicaties, categorieën of een scherm waar je je eigen applicaties kunt beheren. Bovenaan is een zoekbalkje en daaronder zijn wat applicaties die speciaal uitgelicht worden. Als je, al dan niet via categorieën, iets geselecteerd hebt, kom je in een lijst met alle applicaties die daarbij horen. Een applicatie selecteren brengt je in een scherm over de gekozen applicatie, waar je de applicatie kunt downloaden en wat informatie getoond wordt. Verder zijn hier knoppen naar screenshots en reviews van het programma. In het My Applications-scherm kun je applicaties verwijderen, updaten of beoordelen en, mocht dat nog niet gebeurd zijn, ook installeren. Alles werkt op je Live-account en als je deze account op een andere telefoon weer instelt wordt meteen gevraagd of je alle applicaties van je vorige toestel weer wilt downloaden.

Het programma is erg overzichtelijk en goed te noemen, alleen er is op dit moment nog één groot probleem: het aanbod. Er zijn op dit moment welgeteld zestien programma’s aanwezig in de Nederlandse Marketplace, waarvan er acht betaald zijn. Deze betaalde programma’s hebben ook geen zachte prijzen zoals in de App Store of de Android market. Voor een simpel spelletje als SPB Geo betaal je al bijna €5. Hoewel dat natuurlijk geen probleem is van de Marketplace op zich, maar van Windows Mobile in het algemeen, zorgt het er wel deels voor dat de Marketplace absoluut niet kan meekomen met de concurrentie.

Screenshot Acer neoTouch Marketplace

 

Screenshot Acer neoTouch Marketplace

 

Screenshot Acer neoTouch Marketplace

 

Agenda

Acer heeft op zijn neoTouch een eigen agenda gezet, die een stuk mooier is dan de standaardagenda van Windows Mobile. In het beginscherm zie je een maandoverzicht met bij elke dag waar een afspraak op is een zwart blokje. Als je op deze dag drukt krijg je een ljistje met alle afspraken die op die dag vallen te zien. Als er nog geen afspraken zijn, dan verandert de ruimte waar dat lijstje zou staan in een knop om een afspraak toe te voegen. Als je op het lijstje klikt kom je in een overzicht van die dag, met alle afspraken onder elkaar. Daar staan sneltoetsen om de afspraak te verwijderen en onderaan een toets om een nieuwe toe te voegen. Als je dat doet krijg je een overzichtelijk schermpje waar je een onderwerp, locatie, tijd, datum en herhaling kunt invoeren. Tot onze verbazing blijft het daar echter bij, Acer heeft de functionaliteit van de standaardagenda zwaar ingeperkt. Het grootste gemis is nog wel het kunnen toevoegen van notities, maar ook het veranderen van notificaties, die trouwens wel aanwezig zijn, zou wel prettig zijn geweest. De agenda mag dan grafisch en ook qua interface lekker in elkaar zitten, hij is gewoon te beperkt voor een zakelijk toestel als dit.

Screenshot Acer neoTouch agenda

 

Screenshot Acer neoTouch agenda

 

Screenshot Acer neoTouch agenda

 

Office

Het Office-pakket dat je aantreft op de Acer neoTouch bestaat uit Excel, PowerPoint, Word en OneNote. Deze programma’s zijn erg functioneel en bevatten alle belangrijke functies die aanwezig zijn op de pc-versies van de programma’s. Uitzondering hierop is PowerPoint, daarmee kun je presentaties slechts bekijken in de neoTouch. Natuurlijk is het geheel wel wat minder prettig om mee te werken doordat het zo klein is en de bediening soms een beetje moeizaam gaat. Hele documenten typen op je telefoon kun je wel vergeten. De programma’s beginnen in een kleine verkenner, waar een bestand geselecteerd kan worden. Na selectie van het gewenste bestand kun je naar hartelust bewerken, waarna het bestand door ‘ok’ te klikken automatisch opgeslagen wordt. Een groot pluspunt is dat ook de nieuwe 2007-bestanden (.docx, .xlsx, .pptx) geopend kunnen worden waardoor geen converters nodig zijn.

Screenshot Acer neoTouch Exel

 

Screenshot Acer neoTouch PowerPoint

 

Screenshot Acer neoTouch Word

 

Games

Spelletjes op de neoTouch zijn niet heel interessant, de processor laat heel wat toe, maar voor Windows Mobile zijn er nou niet echt goede games aanwezig. Het assortiment van voorgeïnstalleerde games is dus niet erg opzienbarend, het toestel heeft Patience en Bubble Breaker. Patience staat niet alleen op iedere Windows Mobile-telefoon, maar ook nog eens op iedere Windows-pc en is dus ook bij iedereen wel bekend. Het spelletje is vermakelijk en als je ervan houdt erg verslavend, wat natuurlijk mooi meegenomen is als je je eens verveelt onderweg. Het andere spelletje, ook bekend van iedere Windows Mobile-telefoon, is Bubble Breaker. Bij dit spel is het de bedoeling zo groot mogelijke combinaties van gelijk gekleurde bolletjes te maken. Dit spel is in verschillende modi te spellen, zoals een waarbij er steeds nieuwe bolletjes in het scherm komen als er een hele rij verdwijnt en een waarbij je het met alleen de bolletjes in het scherm moet doen. Dit vinden wij het leukste spelletje op de neoTouch en het werkt ook erg verslavend.

Screenshot Acer neoTouch Patience

 

Screenshot Acer neoTouch Bubble Breaker

 

De camera van de Acer neoTouch is een 5-megapixelcamera met autofocus en een LED-flitsje. Op papier best aardig dus, maar dat zegt niet zo veel tegenwoordig zoals je waarschijnlijk wel weet. In dit hoofdstuk zullen we onderzoeken of de camera een beetje voldoet, of dat het meer een verplichte toevoeging is die erin is gezet om maar een camera te hebben.

Foto

Screenshot Acer neoTouch camera

Alle camera-interfaces in touchscreentelefoons zijn tegenwoordig min of meer hetzelfde en dat geldt ook voor die van de Acer neoTouch. Hij is nog het beste te vergelijken met de camera-interface van Samsung’s touchscreentelefoon en bestaat dus ook uit een sluiterscherm met aan beide zijkanten een balkje met snelkoppelingen. De rest gaat allemaal via pop-ups, ook het hoofdmenu. De snelkoppelingen zijn redelijk uitgebreid, zo kun je bijvoorbeeld de resolutie aanpassen, de datumstempel aan- en uitzetten en de witbalans veranderen via de snelkoppelingen. Ook switchen naar de videocamera of de galerij is mogelijk. In het hoofdmenu kun je nog meer zaken instellen, zoals ISO, anti-flicker, helderheid, contrast, jpeg-kwaliteit en opslagmedium.

Camerasample Acer neoTouch

 

Camerasample Acer neoTouch

 

Camerasample Acer neoTouch

 

De kwaliteit van de camera is helaas niet om over naar huis te schrijven. Foto’s zijn wat flets van kleur en het toestel heeft grote moeite met focussen. Daardoor zijn foto’s vaak wazig. Vooral bij macrofoto’s speelt dat probleem vaak op. Het ruisniveau in foto’s is wel goed onder controle gehouden, maar daardoor verliezen de foto’s wel wat detail en zijn ze redelijk snel bewogen. De camera is een gemiste kans dus voor Acer.

Video

Video’s opnemen met de Acer neoTouch gaat met dezelfde applicatie en interface als de stille camera. Natuurlijk zijn er wel wat minder instellingen beschikbaar. Opvallend is dat de applicatie niet bijgewerkt is voor deze instellingen, je hebt dus gewoon dezelfde sneltoetsen als bij de fotocamera maar de opties die niet beschikbaar zijn voor video’s zijn niet bruikbaar. Niet echt efficiënt ruimtegebruik dus, omdat er in het hoofdmenu ook nog gewoon twee pagina’s met instellingen te vinden zijn.

De filmpjes worden opgenomen in VGA-resolutie met 30 frames per seconde en ze zijn dan ook wel aardig. Het zijn niet de beste filmpjes die je uit een telefoon kunt krijgen maar ze kunnen wel meekomen met de concurrentie en dat is voor een dergelijk toestel natuurlijk wel genoeg. Het geluid van de filmpjes is een beetje krakerig en heftig, maar ook dat is een bekend probleem.

Galerij

De galerij in de Acer neoTouch is de standaard Windows Mobile-galerij die Acer een beetje aangepast heeft. Hierdoor heeft de galerij iets betere graphics en is ze wat beter met de vinger bedienbaar. Het beginscherm bestaat uit een raster met foto’s, met boven een toets om tussen mappen te bladeren en een sneltoets naar de camera. Als je een foto selecteert krijg je deze over het volledige scherm te zien en daar is een aantal snelkoppelingen aanwezig. Zo kun je met één druk op de knop een diapresentatie starten en is het mogelijk om de afbeelding eenvoudig en snel aan een contact te koppelen. Ook mailen kan in één aanraking en natuurlijk behoort ook verwijderen tot de mogelijkheden. Hiermee heeft de neoTouch dus een redelijke galerij te pakken, die wat handige extra’s biedt.

Screenshot Acer neoTouch galerij

 

Natuurlijk heeft de Acer neoTouch ook het een en ander te bieden op muzikaal gebied. Het is immers niet voor niets een moderne smartphone. Een FM-radio is aanwezig en natuurlijk ook een muziekspeler, hoewel dat de niet zo geliefde Windows Media Player is. In dit hoofstuk komt alles voorbij.

Muziekspeler

Acer neoTouch screenshot Media Player

De Acer neoTouch bevat als muziekspeler Windows Media Player en dat is qua gebruikersinterface nou niet echt de beste muziekspeler die er is. Het afspeelscherm ziet er wel leuk uit, met onderaan een balk met allerlei knoppen en boven een groot leeg vlak met de album-art. Daarboven vind je de naam van het nummer. De muziekbibliotheek is echter allesbehalve mooi of vingervriendelijk. Het begin heeft de knoppen mijn muziek, mijn video, mijn TV, mijn afspeellijsten en now playing. Onder muziek vind je alle muziek, artiesten, albums en genres. Als je eenmaal bij de muziek aangekomen bent, begint het beeld soms te knipperen en gaat de applicatie af en toe spontaan weer terug naar het hoofdscherm van de bibliotheek. Als je nieuwe muziek hebt toegevoegd, dan moet je de bibliotheek vernieuwen, iets wat nogal wat tijd in beslag neemt. De speler is dus niet alleen lelijk, maar ook nog eens buggy. De muziekspeler is wat ons betreft dan ook een grote misser, hoewel je daar natuurlijk wat aan kunt doen door zelf een andere speler te installeren.

Acer neoTouch screenshot Media Player

 

Acer neoTouch screenshot Media Player

 

De muziekkwaliteit van de Acer neoTouch is prima. Het is niets bijzonders, maar het geluid voldoet wel aan gemiddelde eisen. Muziek is lekker helder door de oortelefoon en heeft net genoeg bass. Door de speakers van de telefoon gaat het allemaal wat minder lekker, maar ook dan is het nog wel goed. Het grootste probleem is dat de speakers een beetje schel klinken, maar dat horen we vaker bij telefoons. We zijn kortom wel tevreden met de muziekkwaliteit.

FM-radio

Acer neoTouch screenshot FM radio

De FM-radio van de Acer neoTouch ziet er op het eerste gezicht redelijk uitgebreid uit, de interface komt wat vol over met boven een kleine visualisatie, een blokje met info over het radiostation, nog iets lager een balkje met het volume en daaronder een lijst met radiozenders. Daaronder staan volgende- en vorige-toetsen en daaronder een functie om te muten of je favorieten te bewerken. Bij dat laatste kun je een autoscan uitvoeren, de namen bewerken en zelf favorieten toevoegen of verwijderen. Een extra functie van de radio is dat er zenders van niet alleen het huidige werelddeel, maar ook van andere werelddelen in staan bij de favorieten. Hier heb je alleen niet zo heel veel aan omdat die toch niet werken als je niet in dat werelddeel bent. De radio kan zowel via de speaker als via de oortelefoon afspelen, maar in beide gevallen moet zoals altijd de oortelefoon ingeplugd zijn.

Video-playback

Video’s afspelen met de Acer neoTouch is, mede dankzij zijn superieure processor, geen probleem. Het is jammer dat het toestel geen DivX- en Xvid-video’s ondersteunt zonder extra software, maar dat is te vergeven voor een dergelijk toestel dat niet extreem op media gericht is. Mp4- en 3gp-filmpjes worden prima afgespeeld, hoewel het toestel er wel moeite mee heeft om grote bestanden te openen in de Media Player. Zorg dan ook dat je video’s niet al te groot worden, anders zou het kunnen voorkomen dat de neoTouch ze niet meer trekt. Aangezien ook video’s via de Windows Media Player gaan, is de interface van de speler niet om blij van te worden.

Acer neoTouch screenshot videoplayback

 

Internetten moet haast wel geweldig zijn op zo’n groot scherm, zou je denken. Dit gaat echter niet altijd op en ook in dit geval is het discutabel. De browser is namelijk de standaard Windows Mobile-browser Internet Explorer en dat belooft niet veel goeds. Hoe goed of slecht het gaat met de neoTouch lees je in dit hoofdstuk. Ook bellen, sms’en en mailen via de neoTouch komt aan bod.

Bellen

Bellen kan met de Acer neoTouch op een aantal manieren. De meeste van deze opties kun je direct bereiken via de telefoonapplicatie, waarin je terechtkomt door op de vaste snelkoppeling naar de telefoon te klikken op het Acer Home standby-scherm of via de beltoets vanuit standby. Het beginscherm van deze applicatie herbergt een toetsenbordje waarop je nummers kunt intoetsen en dat ook dient voor smart dialing. Boven dit toestenbordje is het logboek weergegeven zodat je de laatstgebelde persoon snel weer kunt bellen. Onderaan bevinden zich een toets om te bellen en nog twee andere toetsen, die naar je favoriete contacten en je volledige logboek leiden. Al met al heb je alles dus handig bij elkaar. Contacten zijn in een handige contactapplicatie weergegeven die erg grote toetsen heeft en dus ook heel vingervriendelijk is. Dit geldt ook voor het belscherm, waar standaard acht grote toetsen staan. Deze zijn bedoeld om het gesprek op te nemen, het gesprek te muten, het gesprek te pauzeren, je notities binnen te gaan, naar je telefoonboek te gaan, de speaker aan te zetten, het gesprek te beëindigen of het toetsenbord weer te geven. De Acer neoTouch heeft geen nabijheidssensor die het scherm automatisch uitschakelt, waardoor het wel eens kan gebeuren dat je tijdens een gesprek een aantal ongewenste acties onderneemt met je wang. Dit is jammer, maar er is mee te leven, je moet nog behoorlijk hard met de telefoon tegen je gezicht drukken voordat dit gebeurt.

Acer neoTouch screenshot bellen

 

Acer neoTouch screenshot bellen

 

Acer neoTouch screenshot bellen

 

De ontvangst van de neoTouch is ruim voldoende en ook de gesprekskwaliteit vonden we goed genoeg. Ringtones zijn ook redelijk hard en met het trilalarm hadden we ook geen problemen. Alles bij elkaar scoort het toestel op het gebied van bellen dan ook een ruime voldoende.

Berichten

Acer neoTouch screenshot bellen

De berichtenapplicatie op de Acer neoTouch is de standaard berichtenapplicatie van Windows Mobile en in tegenstelling tot de meeste standaard Windows Mobile-applicaties is deze prima bij de tijd en erg functioneel. Grafisch is de applicatie lelijk, maar erg handig is dat sms en e-mail in één applicatie met één interface bij elkaar komen. De sms-applicatie maakt gebruik van de chat-stijl berichtjes zoals we die het afgelopen jaar steeds meer zien. Via het menu kun je bij een sms eenvoudig media toevoegen, waarna het bericht automatisch een mms wordt. Bij de e-mailapplicatie kun je meerdere accounts instellen, dit gaat via Exchange Mail of door zelf de pop3- of imap4-gegevens van je mailbox in te stellen, waarna alles naadloos werkt. Je kunt kiezen hoe vaak je berichten wilt binnenhalen en hoe veel je ervan wilt downloaden. Zo kun je dus gemakkelijk een limiet stellen als je geen onbeperkt internetabonnement hebt, zodat de kosten niet te hoog oplopen.

Browser

In tegenstelling tot de meeste Windows Mobile-telefoons, heeft de Acer neoTouch als standaardbrowser Microsoft’s eigen Pocket Internet Explorer. Dit is wel een nieuwe versie die bij Windows Mobile 6.5 hoort, waardoor hij aardig kan meekomen met de rest van de mobiele browsers. Flash-lite ondersteuning is aanwezig en zodoende kun je onder andere filmpjes kijken op de mobiele site van YouTube en simpele Flash-elementen van websites laden. Aangezien de neoTouch HSDPA- en Wi-Fi verbindingen heeft gaat het browsen ook lekker snel en ook de supersnelle navigatie over de pagina mag vermeld worden. Zo snel hebben we het bijna nog nooit gezien op een telefoon en dat is zeker voor een niet zo geweldige browser als Internet Explorer een prima prestatie. Pannen en zoomen gaat lekker, autorotate gaat erg snel en ook door menu’s bladeren gaat als een speer. Het enige wat echt irritaties opwekt in de browser, is dat je het toetsenbord steeds weer handmatig moet oproepen als je iets wilt intypen, zelfs in de adresbalk. Iets anders dat we missen is tabbladen, maar dat kan opgelost worden door even Opera Mobile te installeren.

Acer neoTouch screenshot browser

 

Acer neoTouch screenshot browser

 

Met een 3,8 inch TFT-scherm, 1GHz-processor en alle verbindingsmogelijkheden die je maar kunt bedenken zou je verwachten dat het uithoudingsvermogen van de Acer neoTouch uitermate teleurstellend is. Dit valt in realiteit gelukkig reuze mee, want hoewel de batterij inderdaad niet super is, weet hij met zijn 1350mAh toch zeker de dag door te komen als je hem niet al te zwaar mishandelt. Met weinig gebruik, al is dat natuurlijk niet waar een smartphone voor gemaakt is, kan hij het wel drie dagen volhouden wat wij geen slechte prestatie vinden. De batterijduur is dus niet super, maar slecht is het zeker niet.

Acer neoTouch batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters