Alcatel One Touch 800 Chrome

Het lijkt de laatste tijd een trend te zijn geworden: mobieltjes met een qwerty toetsenbord voor een lage prijs en niet al te veel functies. Nu wil Alcatel ook meeliften op dat succes met haar Alcatel One Touch 800 Chrome. Wij kijken of dit ook zo’n succes is.

Alcatel One Touch Chrome hoofdfoto

 

Er zijn de laatste jaren al veel qwerty-candybars langsgekomen, maar geen van deze telefoons was zo populair als de smartphones van Research In Motion, de BlackBerry’s. Deze mobieltjes zjn vooral voor zakelijke klanten bedoeld en zijn ook niet echt goedkoop te noemen. De laatste tijd is die tendens met qwerty-candybars deels gebroken door een aantal fabrikanten zoals Samsung met de Corby TXT, Noka met de C3 en E5 en LG met de GW300. Deze mobieltjes zijn juist gericht op de jonge klanten en zijn ook niet zo’n zware last voor de portemonnee. Ze hebben meestal een minder grote featureset omdat de jongeren waarop ze gericht zijn niet heel veel meer nodig hebben dan goede sms en telefoonfuncties en enkele sociale netwerkfunctionaliteiten.

Ook Alcatel is nu dus met een goedkope qwerty-candybar gekomen: de Alcatel One Touch 800 Chrome. Deze telefoon is gericht op een grote groep jongeren die veel sms’t en daarvoor een qwerty toetsenbord nodig heeft. Daarnaast heeft de telefoon een simpele camera om leuke momenten met anderen te delen. Net zoals de bovengenoemde telefoons beschikt de Alcatel One Touch 800 Chrome over een EDGE en GPRS verbinding. Daarmee zou je makkelijk sociale netwerken kunnen bereiken, kunnen chatten en over het internet kunnen surfen.

Alcatel One Touch Chrome tobo

 

Algemene gegevens
Merk Alcatel
Type One Touch 800 Chrome
Besturingssysteem Alcatel’s eigen software
Ontwerp
Afmetingen 111×58,2×13,9 millimeter
Gewicht 102 gram
Form-factor Qwerty-candybar
Kleuren Roze, Blauw, Zilver
Scherm
Diagonaal 2,2″
Type TFT
Resolutie 320×240 pixels
Aantal kleuren 262.144
Geheugen
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 20MB
Energie
Gesprekstijd 540 minuten
Standby-tijd 450 uur
Accu Li-Ion 850mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Nee
HSDPA Nee
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi Nee
DLNA Nee
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 2MP
Flitser Nee
Radio FM-radio
Audio Aac, mp3
Video mp4
Audiouitgang MicroUSB
Extra’s
Accelerometer Ja

We kregen de telefoon binnen in de verkoop verpakking van T-Mobile. De doos is bedrukt met zwarte strepen en laat de telefoon zien door een stukje plastic. Nadat je de kartonnen hoes eraf schuift kan je het doosje openen waarna je de telefoon eruit kunt halen. Onder de telefoon zit nog een doosje waarin de handleiding, de oplader, een USB snoer, een CD met software voor op de computer, oordopjes en de batterij zitten.

Alcatel One Touch Chrome unboxing

 

Op het eerste gezicht ziet de Alcatel One Touch 800 Chrome er goed uit. Doordat het toestel aan de voorkant verchroomd is heeft zelfs een quasi luxe uitstraling. De achterkant is bedekt met matglans witte lak die erg doet denken aan een parel. De bouwkwaliteit is redelijk. De behuizing van de telefoon is helemaal van plastic, maar is wel stevig. Het voelt als een goed geheel aan. Zoals bij plastic meestal het geval is kraakt het apparaat als je er druk op uitoefend en voelt het wel erg licht aan. Het formaat is fijn. Hij is qua breedte en hoogte perfect voor een broekzak en ligt, wat betreft de vorm, goed in de hand.

De voorkant wordt gesierd door een spiegelend oppervlak, dat wordt onderbroken door het toetsenbord dat van dezelfde hetzelfde plastic is als de achterkant. Rond het toestel loopt een chromen rand waarin de speaker en de microfoon voor het bellen is verwerkt. Het scherm is een 2,2 inch scherm en zit normaal gepositioneerd. Daaronder zijn acht knoppen te vinden. Twee voor opnemen en ophangen, twee functieknoppen voor links en rechts, twee knoppen voor berichten en het fototoestel en een selectieknop met daaromheen een cirkel om de elementen op het scherm te selecteren. Onder die knoppen is het qwerty-toetsenbord te vinden die gelijk is aan de meeste andere mobiele qwerty toetsenborden.

Alcatel One Touch Chrome voorkant

 

Alcatel One Touch Chrome voorkant detail

 

Alcatel One Touch Chrome voorkant detail

 

De hele achterkant wordt ingenomen door het batterijklepje, dat trouwens moeilijk te verwijderen is. Deze is helemaal matglans wit gelakt. In de linkerbovenhoek zit de 2.0-megapixelcamera met een opstaand randje. Daarnaast zit er nog een opening voor de speakers in het batterijklepje. De achterkant is dus vrij leeg en vooral saai te noemen.

Alcatel One Touch Chrome achterkant

 

Ook de zijkanten zijn vrijwel leeg. Aan de rechterkant vindt men een scrollknop en de MiniUSB ingang en aan de linkerkant de ingang voor een MicroSD kaartje. De MiniUSB ingang is niet erg handig. Er zit namelijk een kapje op die, wanneer je hem van de ingang af haalt, nog steeds in de weg zit als je er een kabel in wilt steken. De scrollknop, een knop om langs lijsten te scrollen en een speciaal menu op te roepen, is slecht afgewerkt. Hij is zwart en past niet in de rest van de witte zijkant. Ook scrollt hij niet heel erg lekker. De onderkant en de bovenkant van de telefoon zijn leeg. Een 3,5 mm jack mist. Om geluid via een koptelefoon te luisteren gebruikt Alcatel de MiniUSB ingang.

Alcatel One Touch Chrome rechterkant

 

Alcatel One Touch Chrome linkerkant

 

Alcatel One Touch Chrome bovenkant

 

Alcatel One Touch Chrome onderkant

 

Het scherm op de Alcatel One Touch 800 Chrome ziet er goed uit. Het is misschien niet het grootste scherm dat je op een mobieltje met een qwerty toetstenbord kunt vinden en ook niet de hoogste resolutie, maar daarvoor is dit apparaat ook niet bedoelt. Teksten zijn goed te lezen en het scherm is helder genoeg om nog net goed in de zon te kunnen zien. Ook kleuren zien er mooi uit mits je het scherm buiten de zon houd.

Over het toetsenbord kunnen wij echter niet zo positief zijn. Het heeft namelijk veel gewenning nodig aangezien de knopjes nogal klein zijn. Daardoor kan je niet makkelijk met je vingers de knoppen indrukken en moet je typen met je nagels. Daarbij komt dat er geen autocorrect in de software zit. De toetsen stevig, maar geven daardoor net iets te veel weerstand. Daarnaast heeft het toetsenbord een beetje een rare indeling. De shift knop werkt namelijk niet zoals een normale shift knop werkt, om hoofdletters te maken, maar kan je eigenlijk zien als de fn toets op een laptop. Caps Lock werkt dan weer wel om hoofdletters in te voeren. Boven het qwerty toetsenbord zitten, zoals eerder al genoemd, 8 toetsen. De twee knoppen voor opnemen en ophangen voelen in tegenstelling tot het qwerty toetsenbord niet stevig aan. Ze zitten een beetje los en klikken niet heel lekker. De rest van de toetsen boven het qwerty toetsenbord klikken wel goed.

Alcatel One Touch Chrome toetsenbord

 

De interface van de Alcatel One Touch 800 Chrome is erg duidelijk. Het is grafisch niet overdonderend, maar dat is voor dit mobieltje ook niet nodig. De software kan je het best vergelijken met die op normale low-end mobieltjes en je moet er dus niet al te veel van verwachten qua mogelijkheden. Zo is het beginscherm best leeg gehouden met een klok, een rss-reader en de knoppen voor het hoofdmenu en het telefoonboek. Als je vanaf het beginscherm gelijk andere applicaties wilt openen moet je daarvoor sneltoetsen instellen die je niet terugvindt op het scherm. Daarnaast kan je ook vanuit het beginscherm bepaalde apps openen door op de scrollknop aan de zijkant van de telefoon te drukken. Hiermee wordt een balkje aan de rechterkant van het scherm geopend waar je langs kunt scrollen. Dan wordt er naast die balk een soort voorvertoning van dat programma getoond. Als je op det icoontje klikt open je het programma en kan je daarin verder gaan.

Het menu-scherm is gevuld met icoontjes van apps en mappen. De lijst lijkt gerangschikt te zijn op hoe vaak de applicaties gebruikt gaan worden. Zo staat de applicatie berichten als eerste en instellingen als laatste in de lijst. Je kan snel door de lijst scrollen met de scrollknop aan de zijkant of net wat langzamer met de selectietoetsen. De apps starten snel op en je kan ze ook weer snel afsluiten. Naast de van te voren ingestelde ranschikking kan je ook zelf je menu indelen. Dit doe je door op de linkerknop naast de selectieknop te klikken. Dan opent een popup die vraagt of je het programma/de map die bij het icoontje hoort wilt openen, of je het icoontje wilt verplaatsen of dat je hem weg wilt halen uit de lijst. De submenu’s zijn normale lijsten met weinig graphische extra’s: ze zijn helemaal zwart met witte letters.

Het mobieltje start snel op en sluit ook snel af. Je kan snel door de menu’s heen gaan en applicaties starten ook snel op. Meestal klik je op een icoontje en dan opent het programma meteen. Ook spelletjes, vrijwel altijd beperkt tot 2D, werken goed. Over het algemeen presteert de Alcatel One Touch 800 dus erg goed.

Screenshot Alcatel One Touch Chrome

 

Screenshot Alcatel One Touch Chrome

 

Screenshot Alcatel One Touch Chrome

 

Muziek

Muziek kan af worden gespeeld in een simpele muziekspeler. Je kan daarin nummers sorteren in een favorietenlijst, mappen, albums, artiesten en genres. Zoeken is niet mogelijk. Als je een nummer hebt geselecteerd moet je terug naar het vorige menu om ervoor te zorgen dat het nummer herhaald wordt en dat de nummers geshuffled worden. Daarnaast kan je een equalizer instellen. Daarvoor heb je een paar voorinstellingen voor bepaalde genres die je kan selecteren. Verder kan je muziek afspelen via bluetooth en kan je aanpassen wat er op het scherm verschijnt terwijl je muziek beluistert.

De audio heeft een aardig goede kwaliteit, maar bovenal een erg hoog volume. De bas is goed te horen en het geluid lijkt net van een bron buiten het mobieltje te komen.

Screenshot Alcatel One Touch Chrome

 

Screenshot Alcatel One Touch Chrome

 

Video

Video wordt net zoals bij de audio weergegeven met een simpele videospeler. Naast de play/stop knop zijn er volumeknoppen en doorspoelknoppen in de interface. Je kan ook het formaat van de video wijzigen van fullscreen naar een gedeelte van het scherm. Je kan vanuit het videomenu verschillende acties uitvoeren met videobestanden zoals de naam wijzigen, een video verzenden en een video instellen bij een contactpersoon.

Screenshot Alcatel One Touch Chrome

 

Screenshot Alcatel One Touch Chrome

 

Camera

De camera maakt met zijn 2MP natuurlijk geen superfoto’s. Het is ook geen camera om foto’s te maken van momenten die je graag wilt herinneren, maar eerder om snel iemand een foto’tje te sturen. Je kan bij het maken van foto’s de helderheid, het contrast, de afbeeldingsgrootte, een zelfontspanner, de beeldfrequentie, de kleur, en een frame instellen. De camera reageert langzaam en neemt ook niet snel een foto op. Foto’s zien er op het scherm van het mobieltje goed uit, maar op een computer bekeken is het erg korrelig. Video’s zijn van een veel mindere kwaliteit. Ze zijn heel erg korrelig en de camera heeft veel lag. In een foto of een video die in een donkere ruimte is gemaakt is er niks meer te onderscheiden.

Camerasample Alcatel One Touch 800

 

Camerasample Alcatel One Touch 800

 

Gallerij

De gallerij kan je openen vanuit het hoofdmenu waarna je naar ‘mijn bestanden’ gaat. Daar kan je verder naar je afbeeldingen, waar je al de afbeeldingen kan vinden die al op je telefoon staan, je video’s, dat zijn de gemaakte video’s en video’s die al op de telefoon staan en creaties, waar je foto’s kan vinden die op het mobieltje zijn gemaakt. De gallerij van afbeeldingen is heel anders dan alle andere lijsten. Het is een soort carrousel van al je foto’s. Je kan foto’s ook weergeven als een lijst en als miniaturen. Bij de videogallerij kan je de video’s alleen in een lijst zien.

Screenshot Alcatel One Touch Chrome

 

Screenshot Alcatel One Touch Chrome

 

Screenshot Alcatel One Touch Chrome

 

Op de Alcatel One Touch Chrome kan je geen winkel voor programma’s vinden. Je kan wel java apps installeren. Aangezien er daar oneindig veel van zijn, gaan we hier alleen de applicaties en games bespreken die van te voren op de telefoon zijn geïnstalleerd. Naast een aantal standaard programma’s zoals een wekker, een rekenmachine en een omrekenaar, heb je ook een agenda, een radio, een nieuwsreader en een aantal games.

Applicaties

De agenda is erg simpel. Je ziet bij het openen van de applicatie een kalender waarop afspraken worden aangegeven met een rode omlijning. Als je op een dag klikt, zie je de afspraken van die dag. Je kan snel naar een datum gaan door via het snelmenu een datum in te voeren.

Voordat je radio kan luisteren moet je eerst de meegeleverde headset op de telefoon aansluiten. In de applicatie kan je een specifieke frequentie invoeren, maar je kan ook alle frequenties af gaan. Je kan een radiostation opslaan waardoor je er sneller naar toe kan gaan via een menu’tje waar al je opgeslagen frequenties staan. Daarnaast is er de mogelijkheid om radio op te nemen. Deze opnames komen in de map audio te staan met de frequentie en de tijd in de naam verwerkt. De kwaliteit van de opnames is niet echt denderend, maar het is een leuke toevoeging.

De nieuwsreader is eigenlijk een veredelde rss-reader. Er worden bij het openen van de applicatie een aantal bronnen opgesomd. Als je op één van die bronnen klikt, worden alle nieuwsberichten van die bron getoond die het mobieltje heeft opgehaald. Deze kan je openen door erop te klikken. Je kan simpel een extra nieuwsbron toevoegen door in het snelmenu op ‘kanaal maken’ te klikken waar je een titel en de url van de rss feed moet invoeren.

In het hoofdmenu staat ook een sociale netwerk applicatie. Deze moet de belofte van Alcatel waarmaken dat je makkelijk sociale netwerken kan bereiken. Deze applicatie is echter niet zo handig. Je komt namelijk in een lijst met verschillende sociale netwerken (geen hyves) waarna als je erop klikt de browser wordt geopend met de mobiele site van bijvoorbeeld Facebook. Dit laadt niet zo snel aangezien er geen snelle internetverbinding is en het loopt natuurlijk nooit zo goed als een native applicatie.

Screenshot Alcatel One Touch Chrome

 

Screenshot Alcatel One Touch Chrome

 

Screenshot Alcatel One Touch Chrome

 

Games

Bij de telefoon worden twee games geleverd. Allebei maken ze gebruik van de accelerometer die in de telefoon is gebouwd. De ene is een motorboot spelletje waar je de mobiel als een soort stuur moet gebruiken en de tweede een labyrint waarin je een balletje in een bepaald gat moet laten rollen. Allebei zijn ze in 2d en ze zijn grafisch niet echt overdonderend. Als dat je te weinig is, kan je er ook java games op zetten.

Screenshot Alcatel One Touch Chrome

 

Screenshot Alcatel One Touch Chrome

 

De Alcatel One Touch Chrome is volgens ons vooral bedoeld voor sms berichten. Volgens Alcatel zelf is de mobiel ook erg gericht op sociale netwerken en snel het nieuws bekijken. Daarvoor is natuurlijk een goede internetverbinding vereist. In dit hoofdstuk kijken of de telefoon ook echt toereikend is voor al deze functionaliteiten.

Bellen

De telefoonfunctionaliteit is nogal beperkt. Om een iemand te bellen moet je het hele nummer intoetsen of naar de persoon in het telefoonboek gaan. De telefoon mist hierbij een functie om gelijk nummers te herkennen of namen in te voeren vanaf het hoofdscherm. Je kan ook niet zoeken in je telefoonboek. Je kan daarentegen wel je contacten synchroniseren met een exchange server.

De geluidskwaliteit is ook niet echt om over naar huis te schrijven. Het klinkt erg blikkerig aan beide kanten van de lijn. We hadden geen last van dropped calls, maar daar hoeft ook geen reden voor te bestaan aangezien het mobieltje alleen op het gsm-netwerk loopt, dus ook geen overschakelingsproblemen kan krijgen.

Screenshot Alcatel One Touch Chrome

 

Screenshot Alcatel One Touch Chrome

 

Berichten

De berichten functionaliteit is op sommige vlakken erg beperkt, maar op andere vlakken biedt het dan weer handige functionaliteiten. Een voorbeeld van de handige functionaliteiten is bijvoorbeeld de mogelijkheid om vanuit het berichten menu meteen een audio-opname te maken en op te sturen. Dit kan je ook met video en foto’s doen. Wat dan weer mist is de mogelijkheid om in plaats van gelijk een foto te maken een al eerder gemaakte foto te selecteren vanuit het berichten menu. Dit kan dan wel weer vanuit de audio-/video-/fotogallerij. Het sub-menu emails biedt weinig meer dan simpele tekstberichten en heeft ook geen speciale weergave voor de berichten. Het enige handige is dat je gratis berichten kan versturen vanaf je mailaccount.

Screenshot Alcatel One Touch Chrome

 

Screenshot Alcatel One Touch Chrome

 

Browser

Om de belofte over sociale netwerken aan je vingertoppen waar je maken heeft een mobiel in deze tijd eigenlijk 3G nodig. Daar beschikt de Alcatel One Touch 800 niet over. Hij moet het doen met GPRS en EDGE, terwijl de laatste in Nederland niet eens meer actief is. Het internet is dus niet heel snel. Alcatel heeft een eigen browser en de Opera Mini browser meegeleverd. De eigen is ingesteld als standaard voor links etc., maar de tweede is duidelijk handiger. Zoals eerder gezegd wordt met sociale netwerkfunctionaliteit bedoeld dat er links in het menu zitten naar de mobiele versies van sociale netwerken. Deze openen ook in de eigen browser van Alcatel.

Screenshot Alcatel One Touch Chrome 

De Alcatel One Touch 800 Chrome houdt het aardig lang vol op één batterijlading. Hij blijft ongeveer 5 dagen aan staan voordat hij weer aan de netstroom moet. Dit is natuurlijk wel te verwachten aangezien de telefoon niet beschikt over een 3G verbinding of GPS die vaak veel stroom nodig hebben. Daarnaast vergt het systeem niet heel veel rekenkracht waardoor er nog meer batterijtijd wordt uitgespaard.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters