Alcatel One Touch 993D

De Alcatel One Touch 993D is een toestel in het segment waar Alcatel zich het meest thuisvoelt: het low-end-segment. Deze telefoon kost €150 en biedt ruimte voor twee simkaarten, een groot scherm en de volledige Android 4-ervaring.

Alcatel One Touch 993D hoofdfoto 

“Daarbij moet de telefoon het vooral hebben van zijn grote scherm en relatief snelle processor.”

Alcatel is op het moment flink aan het uitbreiden met zijn portfolio in de smartphonemarkt. De eerste toestellen in het middensegment zijn inmiddels al op de markt en er staan nog een aantal duurdere toestellen te trappelen om geïntroduceerd te worden. Deze OT-993 doet het echter nog gewoon netjes in het segment waar we Alcatel van kennen: het low-endsegment. De telefoon kost €150 en neemt het dus op tegen toestellen als de LG Optimus L5 en Samsung Galaxy Ace. Daarbij moet de telefoon het vooral hebben van zijn grote scherm en relatief snelle processor. Ook Android 4 is iets dat in dit segment nog niet altijd vanzelfsprekend is, maar wel op deze Alcatel te vinden is.

De Alcatel One Touch 993 bestaat zowel in een dualsim-versie als in een versie met één simkaart. De dualsimversie, de Alcatel One Touch 993D, is echter de enige die in Nederland gevoerd wordt door Alcatel. Die hebben wij dan ook ontvangen en zullen we in deze review bespreken.

Specificaties en prijzen

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is geschreven op basis van firmwareversie 4.0.4-010 01.

Alcatel OT-993D

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op October 2012 Draait op Android 4.0Behuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon S1 MSM7227A (ARM Cortex A5)singlecore-processor op 1GHzGrafisch: Adreno 200

Geheugen

512MB Intern geheugen (RAM)3GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 150 gramLengte: 124mmBreedte: 64mmDikte: 11,5mm

Scherm/invoer

4″ TFT LCD schermTouchscreen met multitouch800×480 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocusLED-flitser0,3MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Dual-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-SensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1500mAhSpreektijd van 4 uurStandby-tijd van 420 uur

De Alcatel One Touch 993D heeft een beetje een apart design met een voorkant die ons niet zo kan bekoren. De achterkant van het toestel is echter erg prettig om vast te houden en de algehele bouw niet verkeerd. Het toetsenbord en de batterij zijn prima. Het scherm valt wel vies tegen.

Unboxing

Design

De One Touch 993D heeft een voorkant die als het ware bestaat uit twee lagen. Het toestel heeft het scherm met daaromheen een plastic rond, en daaronder komt nog een plastic rand tevoorschijn aan de onder- en bovenkant. Dat vinden we er een beetje vreemd uitzien en we vragen ons ook af waar het goed voor is. Dit is overigens glanzend plastic dat snel vette vlekken opneemt. De achterkant zit wel goed in elkaar: die is van soft-touch-plastic met een licht patroon erin dat lekker vasthoudt.De camera steekt een beetje uit, maar dat is nauwelijks hinderlijk. Al met al vinden we het industriële ontwerp van de 993D goed genoeg, maar niet veel meer dan dat.

Alcatel One Touch 993D design 
Alcatel One Touch 993D design 
Alcatel One Touch 993D design 
Alcatel One Touch 993D design 
Alcatel One Touch 993D design 
Alcatel One Touch 993D design 

De OT-993D heeft zowel aan de voor- als achterkant een camera zitten en ook een speaker is op beide plekken te vinden. Een headset kun je bovenin inpluggen en de USB-kabel kan aan de onderkant in deze OT-993D. Knoppen zijn vrij schaars: onder het scherm zitten drie touchknoppen, bovenop een powerknop en aan de rechterkant de volumetoets. De twee simkaarten kun je onder de batterijklep kwijt en daar is ook ruimte gemaakt voor een geheugenkaart. De batterij in dit toestel is losneembaar.

Alcatel One Touch 993D design 
Alcatel One Touch 993D design 
Alcatel One Touch 993D design 
Alcatel One Touch 993D design 

Scherm

“Er zijn dus weinig positieve woorden over dit scherm te zeggen.”

Het scherm van de OT-993D is in één woord waardeloos. Het scherm heeft een van de slechtste kleurreproducties die we in tijden gezien hebben. Hij geeft alles veel te blauw weer en er lijkt een soort waas overheen te liggen. Daarnaast is de inkijkhoek erg slecht. De helderheid en het contrast zijn ook niet al te best en er zijn dus weinig positieve woorden over dit scherm te zeggen. Een deel daarvan is natuurlijk gerechtvaardigd omdat dit een budget-telefoon is, maar zelfs met dat in het achterhoofd is het niet veel soeps. Het formaat en de resolutie van het scherm zijn trouwens wel erg goed voor dit prijssegment.

Toetsen

De OT-993D is uitgerust met het standaard Androidtoetsenbord en met een ander toetsenbord dat onder de naam TouchPal door het leven gaat. Daar kun je veel instellen en het toetsenbord typt niet verkeerd. Verder is er ook een Swype-variant aanwezig. Die heeft helaas wel wat kuren, vaak komt hij met heel rare woorden aanzetten of kent hij vrij normale woorden niet. De spellingscontrole tijdens het typen heeft daar in mindere mate last van, die werkt meestal wel goed. Je kunt een woord makkelijk aanpassen door erop te tikken en dan te selecteren dat je het woord wilt vervangen. Al met al zijn we niet ontevreden over het toetsenbord.

Opvallend is dat de OT-993D de knopjes heeft van Android 4 met de werking die we kennen van Android 2. De menuknop ziet er uit als een nieuwe multitaskknop en werkt als de oude menuknop. Dat went natuurlijk snel, maar waarom Alcatel dit gedaan heeft is ons een raadsel.

Batterij

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1,5 ~3 ~5
Batterij TLiB5AD
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De Alcatel One Touch 993D werkt met de standaard Android 4-interface, die prima is. Wel is het toestel wat aan de trage kant. Ook jammer is dat Alcatel hem helemaal vol heeft gezet met allerlei nutteloze programma’s, waar hij alleen maar trager van wordt. De telefoonfunctie werkt naar behoren en in principe kun je alles met het toestel wat je van een smartphone kan verwachten.

Interface

Alcatel One Touch 993D screenshot

De interface op de 993D is dus nagenoeg hetzelfde als de standaard Android 4.0-interface. Vooral de icoontjes zijn op de schop gegaan. Het homescreen bestaat uit vijf schermen die je vol kunt proppen met widgets en snelkoppelingen. Die widgets zijn in sommige gevallen aanpasbaar qua formaat en zijn standaard vrij compleet. Mappen maken is heel simpel mogelijk door twee icoontjes op elkaar te slepen.

Het menu is een simpele raster met al je applicaties en widgets erin en wordt ook gebruikt om nieuwe snelkoppelingen of widgets aan het homescreen toe te voegen. Zowel het menu als het homescreen zijn ook in lanscape-modus beschikbaar, iets dat vrij uniek is voor Androidtelefoons.

Ook zijn er met betrekking tot de dualsim-functionaliteit wat instellingen bijgekomen. Dat is best handig geregeld door Alcatel: je kunt per simkaart instellen of hij verbonden is of niet en of hij al dan niet mag roamen. Ook kun je per verbindingstype, dat wil zeggen bellen, sms’en of gegevensverbindingen, instellen welke simkaart daar standaard voor gebruikt moet worden. Een andere mogelijkheid is om het toestel altijd te laten vragen welke sim je wilt gebruiken.

Multitasken kan simpel via het menu met recent gebruikte programma’s. Die roep je op door de homeknop ingedrukt te houden en daar kun je programma’s snel weer oproepen en eventueel ook uit de lijst verwijderen. Meldingen komen via de statusbalk, waar je ook het een en ander aan instellingen kunt doen. Ook het vermelden waard is dat je daar een knopje hebt om de LED op de achterkant van het toestel aan te zetten als zaklamp.

Alcatel One Touch 993D screenshot 
Alcatel One Touch 993D screenshot 
Alcatel One Touch 993D screenshot 
Alcatel One Touch 993D screenshot 
Alcatel One Touch 993D screenshot 

Prestaties

“De prestaties zijn net wat minder dan het gemiddelde in dit prijssegment, maar daarmee nog wel net voldoende.”

Alcatel One Touch 993D screenshot

De prestaties van de Alcatel One Touch 993D zijn niet om over naar huis te schrijven. Het toestel hapert met het bladeren door de interface al een beetje. Zodra je met iets zwaardere apps aan de slag gaat, bijvoorbeeld Facebook, dan wordt het toestel erg traag. Overigens gaat het spelen van een redelijk mooie 3D game als Temple Run 2 of Subway Surfers wel weer redelijk goed.

De OT-993D draait op een Qualcomm Snapdragon MSM7227A-processor, dezelfde als bijvoorbeeld de LG Optimus L7 en de Acer Liquid Glow. Deze chip is niet heel snel en zet dus in deze Alcatel ook niet al te beste resultaten neer. Het is net wat minder dan het gemiddelde in dit prijssegment, maar daarmee nog wel net voldoende. In Quadrant scoort de OT-993D ongeveer 1600 punten.

Foto

De foto’s die de OT-993D maakt zijn niet heel goed. De camera heeft een resolutie van 5 megapixels met autofocus, gemiddeld of zelfs iets boven gemiddeld dus voor het segment. Op de interface hebben we weinig aan te merken, die is standaard uit Android. Alleen de foto’s zelf zijn niet zo denderend. Ze hebben een beetje de neiging om te paars te worden, ze hebben last van veel ruis en zijn een beetje wazig. De hoeveelheid details in de foto’s weet ook niet te overtuigen. Overigens zijn dit wel allemaal kwalen die normaal zijn in het prijssegment waar deze telefoon in valt.

De galerij van de telefoon is de standaard galerij uit Android 4 en daar is niets mis mee. Die werkt goed en daar hebben we niets op aan te merken.

Alcatel One Touch 993D screenshot 
Alcatel One Touch 993D screenshot 
Alcatel One Touch 993D screenshot 
Alcatel One Touch 993D camerasample 
Alcatel One Touch 993D camerasample 
Alcatel One Touch 993D camerasample 
Alcatel One Touch 993D camerasample 

Video

Alcatel One Touch 993D screenshot

Natuurlijk kun je op de OT-993D beperkt wat filmpjes afspelen, wat vanwege het grote scherm nog redelijk te doen is. YouTube is natuurlijk ook toegankelijk via het toestel. Dat is gewoon de standaard Android-applicatie, die veel mogelijkheden heeft. Los van dat hij niet supersnel is op het toestel, werkt die wel goed.

Filmpjes maken met het toestel kan, maar ze zien er niet erg goed uit. De 480p-filmpjes zijn niet erg scherp, hebben matige kleuren en als het beeld hard beweegt wordt alles een beetje uitgeveegd. Hieronder kun je een filmpje zien dat we met de telefoon geschoten hebben.

Muziek

De One Touch 993D heeft een standaard muziekspeler en FM-radio. De muziekspeler is de gene die we kennen uit Android 4.0 en heeft dus weinig speciaals. Wel valt op dat hij erg traag is als je een flinke muziekbibliotheek op het toestel hebt staan. Dat is jammer. De radio kan wat zenders opslaan en favorieten maken en is dus ook niet erg spannend. Uiteraard is er een headset nodig als radio-antenne en kun je dus niet zonder headset luisteren. Met een ingeplugde headset alsnog de speaker aanzetten kan wel.

De muziekkwaliteit is redelijk goed. De speakers zijn aardig, ze zijn een beetje schel maar kunnen wel redelijk hard. Door een goed paar oortjes klinkt de OT-993D goed genoeg voor een telefoon.

Alcatel One Touch 993D screenshot 
Alcatel One Touch 993D screenshot 
Alcatel One Touch 993D screenshot 

Games

Standaard staat er al een hele rits games op de One Touch 993D, Midnight Bowling, Solitaire, Uno en Assassins Creed bijvoorbeeld. Overigens zijn die laatste twee demo’s en het zijn ook lang niet allemaal erg hoogstaande games. Maar je kunt je er wel even mee vermaken voordat je de Play Store induikt voor meer games. De meeste spellen werken verbazingwekkend goed op deze telefoon, populaire games als Angry Birds, Subway Surfer en Temple Run draaien allemaal goed, afgezien van een kleine hapering op zijn tijd.

Je kunt dus relatief goed gamen met de OT-993D. Alleen al die voorgeïnstalleerde games en demo’s hadden van ons niet gehoeven. Het toestel wordt er vooral trager en onoverzichtelijker van, en heel veel voegt het niet toe.

Applicaties

“Zoals gezegd is de One Touch 993D voorzien van nogal wat overbodige apps.”

Alcatel One Touch 993D screenshot

Zoals gezegd is de One Touch 993D voorzien van nogal wat overbodige apps. Daarbij kun je denken aan een virusscanner, een applicatie om de telefoon ’s nachts onbereikbaar te maken die half werkt of een zaklamp, die ook in de instellingen staat. Gelukkig zijn er ook nuttige apps, zoals een bestandsbeheerder, een app waarmee je bestanden kunt versleutelen en een app waarmee je het toestel met je PC kunt synchroniseren.

Verder zijn er natuurlijk de standaard Google Maps, agenda, Google Maps Navigation, nieuwsapplicatie, Twitter, Facebook en nog een aantal handige stanaardapplicaties. Dat zorgt ervoor dat je al met al goed aan de slag kunt met de OT-993D.

Verder kun je terecht in de Google Play Store met deze telefoon. Die applicatiewinkel zit vol met handige apps voor weinig geld of vaak zelfs gratis. Dat werkt an sich prima en vanwege zijn bekende schermresolutie kan de OT-993D de meeste apps wel aan.

Browsen op de 993D kan met het voorgeïnstalleerde Chrome wat erg prettig gaat. De interface van dat programma is goed en tevens is de integratie met je desktop handig. Wel is hij een beetje traag op dit toestel en heeft de telefoon nog weleens moeite met verbinden met Wi-Fi. Dan moet je de Wi-Fi even aan en uit zetten en dan werkt hij weer.

Alcatel One Touch 993D screenshot 
Alcatel One Touch 993D screenshot 
Alcatel One Touch 993D screenshot 

Telefoon

Alcatel One Touch 993D screenshot

De 993D heeft een telefoonapplicatie die probleemloos werkt. Het is ongeveer de standaard Androidapp, helaas zonder smart dialing. Contacten opzoeken en een lijstje met je meest gebelde contacten opvragen kan wel. Het logboek is opgesplitst per simkaart. De contactenapplicatie biedt geen integratie met sociale netwerken, maar werkt wel zonder problemen en biedt de mogelijkheid om alle benodigde informatie op te slaan. En dat is toch waar het uiteindelijk om gaat.

De berichtenapplicatie is zoals we kennen van Android. De app heeft een handige chatweergave en is makkelijk in gebruik. Gesprekken met contacten bijhouden gaat makkelijk via die chatweergave en een nieuw gesprek beginnen kan met één druk op de knop.

Mailtjes gaan via de Gmail-app of via een aparte mailapplicatie, afhankelijk van wat voor mailaccount je hebt. Het voordeel van de Gmail-app is dat hij helemaal afgestemd is op de dienst van Google. Maar uiteindelijk werken beide mailapplicaties prima.

Alcatel One Touch 993D screenshot 
Alcatel One Touch 993D screenshot 
Alcatel One Touch 993D screenshot 

De Alcatel One Touch 993D is, zoals de meeste toestellen van rond de €150, zeker niet zonder zijn fouten. Maar het toestel weet zich vanwege zijn relatief grote scherm met relatief hoge resolutie goed te onderscheiden.

Alcatel One Touch 993D zwart 
Alcatel One Touch 993D zwart 
Alcatel One Touch 993D zwart 

“Toch heeft de OT-993D twee grote voordelen die hem voor sommigen simpelweg de beste keuze maken.”

Het design van de OT-993D is vooral functioneel, het ligt goed in de hand maar ziet er wat minder uit. Het scherm is wel groot en heeft een hoge resolutie, maar is wel heel lelijk. De prestaties met dagelijkse taken zijn niet erg goed, maar een spelletje spelen op deze telefoon wil bijvoorbeeld heel aardig. De camera hoef je het niet voor te doen, verder zijn de multimediamogelijkheden niet verkeerd. De Alcatel One Touch 993D is kortom een toestel met ups en downs.

Toch heeft de OT-993D twee grote voordelen die hem voor sommigen simpelweg de beste keuze maken. Hij heeft het grootste scherm met de hoogste resolutie in zijn prijssegment, alleen de LG Optimus L5 heeft een even groot scherm. Maar die heeft een lagere en minder gebruikelijke resolutie. De andere toestellen rond die prijspunt hebben een significant kleiner scherm. Ook de dualsimfunctionaliteit is voor sommigen een must en dan kom je al snel bij de OT-993D uit. Tot slot is de batterij het vermelden waard: die presteert bovengemiddeld.

Iedereen die iets meer te besteden heeft zouden we echter toch adviseren om even door te kijken. Voor rond de €200 heb je genoeg toestellen met een (bijna) net zo groot scherm, die een veel betere gebruikservaring bieden. Alcatel’s eigen One Touch 997D, bijvoorbeeld. Of Sony’s Xperia sola.

Concurrentie

Zoals gezegd wordt de concurrentie van de OT-993D door één ding verenigd, namelijk het kleinere schermformaat. Alleen de LG Optimus L5 is eveneens uitgerust met een 4″-scherm. Verder neemt de OT-993D het op tegen bijvoorbeeld de Samsung Galaxy mini 2, HTC Desire C, Sony Xperia miro, Acer Liquid Express en Samsung Galaxy Ace op, allemaal uitgerust met een schermdiameter van 3,5″ of kleiner.

Ook het vermelden waard zijn de Windows Phones die wat ouder en dus goedkoper zijn. Met de Samsung Omnia W of Nokia Lumia 610 haal je voor een erg geringe meerprijs een veel betere gebruiksevaring in huis. Daarvoor moet je alleen wel genoegen nemen met een verouderde versie van een besturingssysteem dat veel minder mogelijkheden biedt dan Android. Maar daar krijg je een bijna net zo groot en veel beter scherm, een sneller en stabieler toestel en betere looks voor terug.

LG Optimus L5 MWC 2012 
Samsung Galaxy Ace hoofdfoto 
Samsung Omnia W hoofdfoto 
Lumia 610 hoofdfoto 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Onze review score
Pluspunten
  • Ligt goed in de hand
  • Groot scherm met goede resolutie
  • Dualsim-functie
  • Goede batterij
Minpunten
  • Lelijk scherm
  • Traag met dagelijkse taken
  • Staat vol met bloatware

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters