Alcatel One Touch 995

Alcatel zet de aanval in op de smartphonemarkt met de One Touch 995. Dit apparaat is de eerste wat serieuzere smartphone van de producent, onder andere uitgerust met een 1,5GHz processor, een HDMI-uitgang en een 4,3″ touchscreen. In deze review bekijken we de nieuwe smartphone.

Alcatel One Touch 995 hoofdfoto

 

Alcatel is eigenlijk een merk dat ons de laatste tijd niet meer zo kon interesseren. Terwijl de markt transformeerde in een markt waar alleen smartphones de publiciteit weten te kapen, bleef Alcatel hangen in het allergoedkoopste segment met een aantal featurephones. Daar gaat nu verandering in komen, zo liet de producent weten op het Mobile World Congress afgelopen februari. Alcatel wil zijn portfolio uitbreiden naar de duurdere smartphones en wil zo de aandacht van de consument behouden.

Het eerste product dat echt in die strategie valt, werd geheel onopvallend ‘aangekondigd’ voor onze ogen. Op het kerstevent van The Phone House had men speciaal een marketingman van Alcatel uit Frankrijk gehaald om de One Touch 995 voor het eerst aan de pers te tonen. Onze eerste conclusie over het toestel luidde als volgt: “Al met al lijkt de Alcatel One Touch 995 dus een erg goede deal te zijn, als hij volgend jaar inderdaad voor €200 in de winkels komt te liggen. Een goede stap van Alcatel en ook zeker een mooie ontwikkeling in de smartphonemarkt dat deze specs voor deze prijs aangeboden worden.”

Inmiddels ligt de OT-995 inderdaad voor die prijs, of zelfs iets minder, in de winkels. Zo spannend als het toen leek zijn de specs van deze Alcatel inmiddels niet meer voor de prijs die men ervoor vraagt, maar nog steeds is het toestel een erg goede deal. En dat heeft er ook voor gezorgd dat we via Twitter, YouTube en onze website opvallend veel hoorde over het toestel voor een Alcatelproduct. De hoogste tijd dus om een kijkje te nemen bij de OT-995.

De concurrentie van de Alcatel OT-995 heeft eigenlijk één ding gemeen, en dat is dat elk toestel dat je tot deze groep kan rekenen een kleiner scherm heeft dan de OT-995. Alleen de Samsung Galaxy S en LG Optimus Black hebben een bijna net zo groot scherm en kunnen enigszins met de OT-995 concurreren. Maar voor die toestellen moet je toch wel een aantal tientjes extra uittrekken. Echt in de prijsklasse van de One Touch 995 liggen de Sony Ericsson Live with Walkman, Samsung Galaxy Ace Plus, Sony Ericsson Xperia Ray en Sony Ericsson Xperia Neo V. Allemaal hebben ze min of meer dezelfde specs en min of meer dezelfde prijs, maar wel met een kleiner scherm.

Alcatel One Touch 995 handson

 

Alcatel One Touch 995 handson

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Alcatel
Type One Touch 995
Besturingssysteem Android 2.3
Aangekondigde updates Android 4.0
Updatezekerheid Laag
Ontwerp
Afmetingen 128x68x9,8mm
Gewicht 124 gram
Form-factor Slate
Kleuren Zwart, wit, rood, fuchsia
Scherm
Type LCD
Diagonaal 4,3″
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 2GB
Chipset 1,5GHz Qualcomm MSM8255T
Accu 1500mAh
3G Ja
Wi-Fi Ja
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Frontcamera VGA
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Videouitgang MicroHDMI
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi hotspot Ja
Bluetooth Bluetooth v3.0 met A2DP
Applicatiewinkel Play Store
Exchange Ja

De OT-995 zit in een doosje waar weinig mis mee is. Je zal er geen extra’s in vinden, maar met een lader, USB-kabel, oortjes en een 4GB geheugenkaart kun je toch aardig uit de voeten. Ook het design van de OT-995 doet geen wonderen maar is niet slecht. Het toestel voelt een beetje goedkoop aan, maar ligt wel goed in de hand en heeft een fijne stroeve achterkant.

Unboxing

De One Touch 995 komt in een standaard verkooppakket. Het doosje is redelijk klein en redelijk druk, waardoor wel alle info over het toestel erop staat. In de doos zit allereerst het toestel, waar al een 4GB geheugenkaart in zit. De telefoon wordt verder geleverd met een paar on-ear-oortjes, een lader en een USB-kabel. Een HDMI-kabel slikt de telefoon wel, maar wordt niet meegeleverd.

Design

De Alcatel OT-995 heeft een redelijk no-nonsense design. Het toestel heeft een groot scherm aan de voorkant, een vrijwel egale achterkant en is qua vorm vrij rechthoekig. Het toestel ziet er wel beter uit dan de gemiddelde goedkope smartphone, en dat is natuurlijk zeker prettig. Wel moet gezegd worden dat hij enigszins goedkoop aanvoelt en ook een beetje kraakt, maar dat is niets om je echt zorgen over te maken. Over het algemeen zit de OT-995 gewoon redelijk goed in elkaar.

Iets dat we met het toestel helaas ervaren hebben, is dat de coating van de achterkant op een aantal randen afbladderde. Echter lijkt het om een op zichzelf staand geval te gaan: zowel navraag bij Alcatel als research op internet leverde geen informatie over soortgelijke problemen op.

Er zijn een viertal kleuren van de telefoon beschikbaar: rood, fuchsia, wit en zwart. Er is een witte versie waar ook daadwerkelijk de hele voorkant wit is, de rest van de versies heeft een grijze voorkant. Het formaat van de OT-995 is niets op aan te merken en de telefoon ligt lekker in de hand.

Alcatel One Touch 995 design

 

Alcatel One Touch 995 design

 

Alcatel One Touch 995 design

 

Alcatel One Touch 995 design

 

Alcatel One Touch 995 design

 

De One Touch 995 heeft vreemd genoeg de HDMI-poort onderaan zitten, terwijl de USB-poort net om het hoekje aan de zijkant zit. Dat levert nog weleens wat verwarring op, maar is natuurlijk vooral ook een kwestie van wennen. Dat neemt overigens niet weg dat een USB-poort aan de zijkant niet extreem handig is. Verder zitten er vier knopjes onder het scherm, zit links de volumetoets en bovenop de powerknop. Je koptelefoon kun je ook bovenin de OT-995 pluggen en voor de sim- en geheugenkaart moet je onder de batterijklep zijn.

Alcatel One Touch 995 design

 

Alcatel One Touch 995 design

 

Alcatel One Touch 995 design

 

Alcatel One Touch 995 design

 

Op het scherm van de OT-995 heeft Alcatel wel het nodige bespaard. Hij heeft zijn formaat als voordeel, maar verder is het scherm niet zo geweldig. Het toetsenbord dat Alcatel heeft geïnstalleerd typt lekker. De batterij van het toestel valt ons niet tegen.

Scherm

Het scherm van de One Touch 995 heeft een doorsnede van 4,3″ in combinatie met een WVGA-resolutie. Dat is geen slechte combinatie in principe, alleen de uitwerking is wat minder. Het scherm van de telefoon is wat flets en vooral niet erg goed leesbaar in de zon. Geen groot probleem voor zo’n goedkope telefoon zou je denken, maar aan de andere kant zijn er meer en meer toestellen met een veel beter scherm die in deze prijsklasse terecht komen. Overigens reageert het scherm wel goed op touch-input.

Toetsen

Screenshot Alcatel One Touch 995

De OT-995 is uitgerust met het standaard Androidtoetsenbord en met een eigen toetsenbord van Alcatel dat onder de naam TouchPal door het leven gaat. Daar kun je veel instellen en het toetsenbord typt niet verkeerd. Er is ook een T9-toetsenbord en een half qwerty-toetsenbord aanwezig, die je kunt oproepen door naar links en naar rechts te swypen. Zeker het halve qwertytoetsenbord werkt wel fijn. Daarbij zitten de knoppen op de gebruikelijke plekken, maar huisvesten ze twee letters waardoor ze veel groter zijn. De spellingscontrole doet de rest en dat werkt eigenlijk niet slecht. Ook leestekens heeft Alcatel wat slims op bedacht, wat je overigens wel even moet instellen. Je kunt de leestekens onder de knoppen van je toetsenbord neerzetten. Door dan niet een knop aan te tikken, maar er even over naar beneden te vegen kun je een teken oproepen.

Overigens is de One Touch 995 ook uitgerust met een Swype-variant, maar dat werkt voor geen meter. Gelukkig wordt dat dus opgevangen door een goed normaal toetsenbord.

Batterij

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij Alcatel TLiB5AA
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De interface van de OT-995 komt van SPB en ziet er vooral heel fancy uit. In de praktijk werkt het eigenlijk vooral traag en niet stabiel. Gelukkig kun je de SPB Shell ook uitzetten en dan houd je in essentie de stock Android UI over. Dat werkt beter, hoewel het toestel nog steeds niet heel stabiel en relatief traag is. Overigens draait het toestel nu nog op Android 2.3, een update naar 4.0 is in de maak. Wellicht dat dat beterschap brengt.

Homescreen

Screenshot Alcatel One Touch 995

Het homescreen van de OT-995 is standaard een klein beetje aangepast ten opzichte van de standaard van Android. Er zijn meerdere schermen die je gewoon aan kunt passen, alleen komen er met de SBP launcher wel wat andere widgets mee. Het concept van de launcher is in principe niet slecht: er zijn wat standaard themaschermen die je zo tussen je andere schermen kunt slepen en je kunt zelf nieuwe schermen aanmaken of schermen weer verbergen door ze weg te slepen. Maar het is allemaal veel te fancy in 3D uitgevoerd met uitgebreide animaties voor bijvoorbeeld het weer of de maanstand en een 3D-carrousel als je dingen wilt instellen. Dat is zwaar over the top, wat nog niet zo erg zou zijn als het toestel dat gewoon aan zou kunnen. Maar ook dat is niet het geval. Het loopt niet soepel en gaat zo nu en dan over de kop.

Daarom is het standaard Androidhomescreen een betere optie. Jammer daarbij is wel dat de widgets die bij de SPB launcher komen en soms best handig zijn, daar niet beschikbaar zijn. Verder bestaat het geheel gewoon uit een aantal homescreens die je kunt indelen, zoals we dat van elke Androidtelefoon kennen.

Screenshot Alcatel OT-995

 

Screenshot Alcatel OT-995

 

Screenshot Alcatel OT-995

 

Menu

Screenshot Alcatel OT-995

Het menu van de telefoon is vormgegeven als een soort rol die je kunt rollen waarmee je steeds een nieuwe verzameling pictogrammen te zien krijgt. Die staan op alfabetische volgorde en daar kun je verder weinig aan doen. Dat betekent dus dat je het menu, waar al je programma’s in staan, niet zelf kunt rangschikken.

Ten minste, zo werkt het menu als de SPB launcher aan staat. Als je die uitzet, dan krijg je opeens een menu voorgeschoteld waar je naar de zijkant doorheen kunt scrollen. Daarbij kun je kiezen tussen een alfabetische lijst van al je apps, of een indeling met verschillende tabbladen. En in dat laatste geval kun je opeens wel alles zelf indelen.

Multitasking

Screenshot Alcatel OT-995

Zoals bij elk Android-toestel, kun je met de OT-995 multitasken. Het is de bedoeling dat Android zelf applicaties afsluit als het besturingssysteem dat nodig acht voor de werking van het toestel. Dat werkt redelijk goed, hoewel het toestel soms wat trager wordt omdat er teveel open staat. Dat kun je niet makkelijk zelf managen, omdat er geen fatsoenlijke taakbeheerder is. Wel is er een menu waar je de openstaande processen kunt zien en afsluiten, maar dat zit ver weggestopt en is niet zo overzichtelijk.

Als je de homeknop even ingedrukt houdt, krijg je de de acht laatstgebruikte apps in beeld. Dat is handig als je even overschakelt naar een binnenkomende e-mail of sms, en dan weer terug wilt naar het programma waar je in bezig was. De lijst van acht apps is nadrukkelijk geen lijst van actieve apps. Het lijstje geeft slechts aan welke apps het laatst zijn gebruikt.

Programma’s die in de achtergrond actief zijn, daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een chatprogramma, kunnen meldingen doorgeven via de notificatiebalk boven in beeld. Die kun je naar beneden trekken en dan krijg je een aanklikbare melding met meer informatie. Je kunt daar ook meteen gegevensverbindingen en nog een aantal zaken regelen via een aantal pictogrammen bovenaan.

Prestaties

Screenshot Alcatel OT-995

De benchmarkscores van de Alcatel OT-995 zijn spectaculair hoog. Het toestel haalt in Quadrant zo’n 2900 punten, en daarmee trekt hij menig dualcoretelefoon eruit. Daarnaast is het puntentotaal van dit toestel bijna twee keer zo hoog als sommige andere telefoons met dezelfde chipset.

In schril contrast met die resultaten staat de echte performance van het toestel. Die komt namelijk nog niet eens in de buurt bij sommige andere toestellen met dezelfde MSM8255-chip erin. En dan laten we nog even buiten beschouwing dat deze Alcatel op de Turbo-variant van die chip draait. De hele 2011-lineup van Sony Ericsson en bijna alle moderne Windows Phones maken gebruik van dezelfde chip, maar zijn een stuk sneller en stabieler dan de Alcatel in real life. Kortom, Alcatel heeft zijn huiswerk qua software-optimalisatie niet goed gedaan, en dat is jammer.

Op multimediagebied is de OT-995 niet echt een ster. De camera valt enigszins tegen, de muziekspeler is gewoon oké. De videospeler is prima qua ondersteuning en doet het gewoon goed.

Foto

Screenshot Alcatel OT-995

Alcatel heeft niet geïnvesteerd in de camerainterface en dus lekker de standaard Androidinterface gepakt. Die werkt prima overigens, maar is niet de beste die we ooit gezien hebben. De instellingen zijn een beetje karig, veel meer dan de belichting, de resolutie en de witbalans kun je niet instellen.

De plaatjes die de OT-995 maakt zijn niet om over naar huis te schrijven. Wat vooral opvalt, is dat de kleuren vrij oversaturated zijn. Vooral groen is opvallend fel. Ook zijn de details niet erg sprekend en de foto’s niet heel scherp. Een ander puntje, is dat de OT-995 best snel bewogen foto’s maakt als je niet in ideale omstandigheden bent, waar tegenover staat dat het ruisniveau meevalt.

Camerasample Alcatel OT-995

 

Camerasample Alcatel OT-995

 

Camerasample Alcatel OT-995

 

Screenshot Alcatel OT-995

De OT-995 is uitgerust met de standaard Androidgalerij, die overigens erg goed werkt en mooi is. Het startscherm bestaat niet uit een saai raster met een aantal thumbnails, maar uit een mooie ‘muur’ van miniaturen. Daar zijn zowel locale albums als albums op Picasa te vinden. Als je het toestel draait draait de galerij als het ware mee en dat werkt allemaal erg goed. Als je een album aanklikt krijg je een vergelijkbare muur te zien, waarbij je kunt kiezen of je al je de afbeeldingen los wilt weergeven, of in mappen wilt zetten op basis van de datum dat de foto gemaakt is.

Uiteraard kun je met een simpele druk op de knop een diashow starten en ook foto’s delen via mail, bluetooth, Twitter of Picasa is geen probleem. Al met al een prima galerij dus.

Muziek

Screenshot Alcatel OT-995

De OT-995 is zowel uitgerust met een grafisch aangepaste versie van de oude muziekspeler van Android, als met een onaangepaste versie van de nieuwe speler. Die spelers zijn functioneel bijna hetzelfde, en het is ons ook een raadsel waarom ze er beiden opstaan. En die kun je beiden niet verwijderen. Als je een van de twee spelers negeert dan kun je overigens wel goed muziek afspelen met het toestel. De muziek klinkt prima en de speler werkt ook goed genoeg. Zelfs door de speakers klinkt de One Touch 995 relatief goed, hoewel er wel wat bas mist.

Een FM radio is aanwezig en daar valt weinig op aan te merken.

Naast de muziekspeler en radio, heeft het toestel ook Shazam voorgeïnstalleerd staan. Met dat programma kun je muziek die in de omgeving afgespeeld wordt herkennen en natuurlijk ook delen. Dat werkt best goed en is een leuke toevoeging aan het toestel.

Video

De OT-995 is in staat om een simpel filmpje af te spelen, en ondersteunt daarbij gelukkig niet alleen mp4, maar ook Divx en Xvid. En zelfs mkv’tjes speelt het toestel zo out of the box af. Dat kan tot een 720p-resolutie en werkt wel prima. Filmpjes kun je vinden via de galerij en tevens onder een apart programmaatje genaamd video’s. Verder is de speler erg simpel.

Als je het schermpje van de OT-995 zat bent, kun je het toestel ook aansluiten op je TV via de aanwezige HDMI-poort. Dat is, zeker voor een toestel in dit segment, een erg leuke toevoeging. Zo heb je, mits je een kabeltje koopt en meeneemt, altijd en overal films bij je en kun je tevens foto’s van je toestel heel makkelijk laten zien op groot scherm.

YouTube is natuurlijk ook toegankelijk via het toestel. Dat is gewoon de standaard Android-applicatie, die veel mogelijkheden heeft en ook gewoon lekker werkt. Daar hebben we dus niets op aan te merken.

De video’s die de OT-995 opneemt zijn in 720p HD-resolutie. Dat klinkt opzich heel aardig, maar de daadwerkelijke video’s vallen tegen. Ze zijn erg schokkerig, het toestel focust constant tijdens het filmen en de kleuren en details zijn niet heel geweldig. Ook de audio is niet om over naar huis te schrijven.

Wat als eerste opvalt aan de One Touch 995 op applicatiegebied, is dat het toestel helemaal volstaat met allerlei bloatware. De dubbele muziekspeler uit het vorige hoofdstuk is daar een voorbeeld van, maar er staat nog veel meer onzinnige software op het toestel. En dat is jammer, omdat het de toch al niet zo krachtige OT-995 nog trager maakt. Verder is het toestel prima met apps en gaat bellen, sms’en en mailen ook probleemloos.

Telefoon

Screenshot Alcatel OT-995

De OT-995 maakt gebruik van de standaard telefoonapplicatie van Android. Die ziet er niet zo mooi uit maar verder is er weinig mis mee. Er is een logboek, een tabblad voor je meest gebelde contacten en natuurlijk een tabblad met een toetsenbordje en eentje met al je contacten. Wat wel opvalt, is dat dit een van de weinige Androidtelefoons is waar geen integratie van sociale netwerken in de contactenapplicatie aanwezig is. En ook smart-dialing moet het toestel ontberen.

Maar los daarvan, kan je met de OT-995 prima bellen en is er ook weinig aan te merken op de belkwaliteit van het toestel. Ook de ontvangst van de One Touch 995 hebben we geen problemen mee gehad.

Sms’jes worden verstuurd volgens de standaard applicatie en daar is weinig op aan te merken. Je kunt makkelijk media toevoegen en zo van je bericht een mms maken, en berichten worden netjes per conversatie gesorteerd.

Screenshot Alcatel OT-995

 

Screenshot Alcatel OT-995

 

Email

Screenshot Alcatel OT-995

Gmail is geregeld door Google zoals op elke Androidtelefoon en werkt dan ook prima. Als je de telefoon aanzet word je gevraagd een Google-account in te voeren en dan zal je Gmail automatisch ingesteld worden. De bijbehorende applicatie doet het ook prima en biedt de meest functies die je ook in de browserversie van Gmail kunt vinden. En natuurlijk kun je er ook voor zorgen dat je een notificatie krijgt zodra er een nieuwe mail binnenkomt.

De ‘gewone’ mailapplicatie, waar je je Exchange- en imap-mail in kwijt kunt, is niet helemaal afgesteld op de maildienst die erbij hoort. Dat betekent dat de app niet altijd alle mogelijkheden die je mailserver biedt ook biedt en dat alles net wat minder handig werkt. Maar dat neemt niet weg dat het nog steeds een handige applicatie is.

Browser

De browser in de One Touch 995 is eveneens de standaard van Android. Daar heeft Alcatel zelf één, nogal opvallende, toevoeging aan gedaan. Zodra je het scherm omgooit draait hij uiteraard mee, maar in dit toestel draait hij een stukje door en valt dan terug. Een nogal zinloze toevoeging, die alleen maar nodeloos de GPU van het toestel belast. En dat kan hij eigenlijk niet gebruiken.

Verder is de browser prima in gebruik met handige features zoals automatische tekstuitlijning en browsen met tabbladen. Ook is er het nodige in te stellen en de meeste pagina’s worden gewoon ondersteund. Wel voelt de browser een beetje stroperig aan.

Applicaties

Screenshot Alcatel OT-995

Zoals gezegd is de One Touch 995 voorzien van nogal wat bloatware. Daarbij kun je denken aan een virusscanner, een applicatie die het makkelijker maakt om applicaties te installeren, wat simpele spelletjes, een boodschappenlijstje, Palringo en een SyncML client. Allemaal applicaties die bijna niemand zal gebruiken, makkelijk zelf te installeren zijn en het toestel nogal laten dichtslibben.

Gelukkig zijn er ook een aantal wel nuttige toevoegingen. Zo staat er op de OT-995 standaard een bestandsbeheerder, is er een applicatie om je databeheer te beheren en heeft Alcatel een Office Suite voorgeïnstalleerd. Daar kun je geen bestanden mee bewerken of aanmaken, maar wel bekijken en dat is al heel handig. Ook Layar is een goede applicatie die Alcatel standaard op het toestel gezet heeft.

Verder zijn er natuurlijk de standaard Google Maps, agenda, Google Maps Navigation, nieuwsapplicatie, Twitter, Facebook en nog een aantal handige stanaardapplicaties. Dat zorgt ervoor dat je al met al goed aan de slag kunt met de OT-995.

Screenshot Alcatel OT-995

 

Screenshot Alcatel OT-995

 

Voor nog meer appilcaties kun je terecht in de Google Play Store. Deze voormalige Android Market is een mooi stukje software dat je in staat stelt om honderdduizenden applicaties gratis en betaald van het web te plukken. De interface is erg strak en biedt redelijk wat mogelijkheden om apps te ontdekken. Het aanbod is zoals we dat al vaker geconstateerd hebben wel erg goed en de winkel bevat vooral veel gratis applicaties, wat natuurlijk nooit vervelend is. Nadeeltje is wel dat je alleen met een creditcard kunt betalen, dus de betaalde apps niet voor iedereen makkelijk toegankelijk zijn.

Om je een beetje op weg te helpen als je tot de aanschaf van de One Touch 995, of misschien wel een ander Androidtoestel, overgaat hebben we een lijstje met applicaties die ons team handig vindt samengesteld.

Onze review score
Pluspunten
  • Groot scherm
  • Prima batterij
  • Prima mediaspeler
  • HDMI-out
Minpunten
  • Onhandige, nodeloos zware interface
  • Niet stabiel, prestaties vallen tegen
  • Veel bloatware

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters