Alcatel One Touch 997D

Alcatel is al een tijdje met een flinke opmars bezig en bedient sinds vorig jaar ook de smartphonemarkt met succes. De nieuwste telg in de smartphonelijn van Alcatel, de One Touch 997D, zullen we in deze review bekijken.

Alcatel One Touch 997D hoofdfoto 

“Maar voor nu is het dus de OT-997D die de lijst aanvoert bij Alcatel”

Het marktaandeel van Alcatel in de smartphonemarkt groeit alleen maar sinds de lancering van de eerste serieuze smartphone van de fabrikant: de One Touch 995. Inmiddels staat de fabrikant samen met Acer niet zo ver onder de grote jongens in ons land, en dat smaakt natuurlijk naar meer. Inmiddels heeft de fabrikant met de OT-918D, OT-991D, OT-993D, OT-995 en OT-997D een flinke lineup in Nederland liggen, met de OT-997 als aanvoerder. De One Touch 997D is nog een goedkopere midrangetelefoon, maar binnenkort brengt Alcatel ook duurdere toestellen zoals de One Touch Scribe HD met een 5″ Full HD-scherm naar de markt. En daarmee is de strategie om van Alcatel een merk te maken dat zich op het hele spectrum van de smartphonemarkt richt, zoals op het MWC vorig jaar aangekondigd, een heel eind op weg.

Maar voor nu is het dus de OT-997D die de lijst aanvoert bij Alcatel, en dat doet hij met een aantal interessante features. Het 4,3″-scherm is in dit segment vrij groot te noemen en ook de 8-megapixelcamera die de OT-997D heeft is een weinig geziene gast in deze regionen van de markt. Verder is de OT-997D de eerste commercieel beschikbare telefoon die uitgerust is met een waterafstotende nanocoating, namelijk die van P2i. De coating zorgt er volgens Alcatel niet voor dat het toestel ondergedompeld kan worden, maar wel dat hij beter bestand is tegen een ongelukje.

Ook vanuit onze community is de interesse in Alcatel gegroeid, en we konden dit toestel dan ook niet links laten liggen. In deze review lees je alles over de Alcatel One Touch 997D.

Specificaties en prijzen

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is geschreven op basis van softwareversie vB5Y-0.

Alcatel OT-997D

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op November 2012 Draait op Android 4.0Behuizing van Plastic

Processor

MediaTek MTK6577 (ARM Cortex A9)dualcore-processor op 1GHz

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 143 gramLengte: 130mmBreedte: 68mmDikte: 11mm

Scherm/invoer

4,3″ TFT LCD schermTouchscreen met multitouchVolledig QWERTY toetsenbord480×800 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser0,3MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Dual-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1800mAhSpreektijd van 16 uurStandby-tijd van 400 uur

Het design van de OT-997D is aardig, maar niet heel denderend. Er is goed aan het toestel af te zien dat hij wat goedkoper is, maar echt lelijk vinden we hem niet. Daarbij is de bouw best goed en is de telefoon zelfs uitgerust met een nanocoating om hem waterafstotend te maken.

Unboxing

Design

De One Touch 997D heeft aan de voorkant een redelijk clean ontwerp. Alleen vinden we het zilveren randje om het toestel heen een beetje jammer: dat ziet er vrij goedkoop uit. De achterkant is gefabriceerd uit vrij besmettelijk glanzend plastic, maar heeft aan de onderkant wel een handig ribbelpatroon waardoor hij wat beter vasthoudt. De telefoon voelt stevig aan en ligt ook prima in de hand.

De One Touch 997D wordt in twee kleuren geleverd: wit en donker grijs. Er is ook een rode versie genaamd ‘lipstick’, maar die hebben we in Nederland nog niet gespot. Afgezien van de zijkant en de rand rond de camera zijn de toestellen helemaal in donkergrijs danwel wit uitgerust. De genoemde afwijkende delen zijn respectievelijk zwart en zilverkleurig.

Alcatel One Touch 997D design 
Alcatel One Touch 997D design 
Alcatel One Touch 997D design 
Alcatel One Touch 997D design 
Alcatel One Touch 997D design 
Alcatel One Touch 997D design 

De beide simkaarten en de geheugenkaart van deze Alcatel verdwijnen onder de batterijklep, net als de batterij zelf. De lader gaat aan de onderkant het toestel in, de headset verdwijnt aan de bovenkant. Verder zit er bovenop een powerknop en aan de rechterkant een volumeknop. De achterkant huisvest de camera, flits en speaker. Onder het scherm heeft Alcatel een meldingsledje geplaatst. Die zit daar prima weggewerkt, hoewel hij wel de indruk wekt aanklikbaar te zijn. Hoe dan ook is het een handige toevoeging.

Alcatel One Touch 997D design 
Alcatel One Touch 997D design 
Alcatel One Touch 997D design 
Alcatel One Touch 997D design 

Nanocoating

“Dat betekent niet dat je met de OT-997D kan gaan zwemmen, maar zorgt wel voor een verkleinde kans op waterschade.”

Een mooie toevoeging die Alcatel heeft gedaan is de zogenaamde P2i-coating. Deze nanocoating zorgt ervoor dat alle onderdelen van het toestel waterafstotend worden. Waterdruppels zullen dus niet alleen moeilijker het toestel binnendringen, ook als ze binnen zijn is de kans dat ze schade aanrichten aan de elektronica kleiner. Dat betekent niet dat je met de OT-997D kan gaan zwemmen, maar zorgt wel voor een verkleinde kans op schade tijdens regen of ongelukjes.

“De waterafstotende nanocoating die Alcatel One Touch heeft toegepast beschermd de interne componenten van binnendringend water en corrosieschade, veroorzaakt door ongelukjes. De coating is geen waterdichtheidstechnologie en Alcatel One Touch raadt het in contact brengen van de telefoon met water af,” aldus Alcatel. We hebben de functie dan ook niet mogen testen van Alcatel. In de onderstaande video is iets meer over de coating te zien.

Batterij

De batterij van de OT-997D gaat met intensief gebruik ongeveer een dag mee. Daarmee zit het toestel precies in de middenmoot en is er dus niets op aan te merken. Je zult met dit toestel in ieder geval niet bang hoeven te zijn dat hij halverwege de dag al leeg is.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij TLiB5AF
Capaciteit 1800mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Het scherm van de Alcatel One Touch 997D is best goed voor zijn segment, de kleuren zijn redelijk sprekend en de contrasten niet verkeerd. Het meegeleverde toetsenbord ondersteunt Swype en is niet briljant, maar wel goed genoeg.

Scherm

“De OT-997D heeft dan ook een van de mooiere schermen in zijn prijsrange.”

De OT-997D heeft een 4,3″ groot TFT-scherm met een resolutie van 800×480 pixels. Dat had twee jaar geleden nog van een high-end-telefoon kunnen zijn en is qua specificaties dan ook prima. En ook in de praktijk doet het scherm het goed. Hij ligt wel vrij diep onder het oppervlakte, waardoor er een lichte waas overheen komt. De kijkhoek is redelijk goed. Grappig detail is dat het scherm mooier wordt als je hem onder een grote hoek van rechts onder of boven bekijkt. De kleuren van het scherm zijn mooi en de contrasten zijn niet verkeerd. Ook de helderheid van het scherm is weinig mis mee. De OT-997D heeft dan ook een van de mooiere schermen in zijn prijsrange.

Toetsen

De OT-997D is uitgerust met het standaard Androidtoetsenbord en met een ander toetsenbord dat onder de naam TouchPal door het leven gaat. Daar kun je veel instellen en het toetsenbord typt niet verkeerd. Verder is er ook een Swype-variant aanwezig. Die heeft helaas wel wat kuren, vaak komt hij met heel rare woorden aanzetten of kent hij vrij normale woorden niet. De spellingscontrole tijdens het typen heeft daar in mindere mate last van, die werkt meestal wel goed. Je kunt een woord makkelijk aanpassen door erop te tikken en dan te selecteren dat je het woord wilt vervangen. Al met al zijn we niet ontevreden over het toetsenbord.

De Alcatel One Touch 997D draait op de standaard Androidinterface, en dat is prima. Er zijn een aantal kleine aanpassingen gedaan, maar daar merk je weinig van. Verder is het toestel redelijk snel en redelijk stabiel.

Homescreen

“Zo kun je een complete speelfilm als achtergrond instellen. Iets dat vooral veel stroom kost.”

Het homescreen bestaat uit vijf schermen die je vol kunt proppen met widgets en snelkoppelingen. Die widgets zijn in sommige gevallen aanpasbaar qua formaat en zijn standaard vrij compleet. Mappen maken is heel simpel mogelijk door twee icoontjes op elkaar te slepen, dat werkt handig en is een goede functie.

Widgets en apps toevoegen kan via het menu, door ze simpelweg ingedrukt te houden. Als je het homescreen zelf ingedrukt houdt krijg je de mogelijkheid om de achtergrond te veranderen. Daar heeft Alcatel iets aparts aan toegevoegd: je kunt video’s als achtergrond gebruiken. Zo kun je een complete speelfilm of een grappig of mooi fragmentje als achtergrond instellen. Iets dat vooral nodeloos veel batterij gebruikt lijkt ons.

Alcatel One Touch 997D screenshot 
Alcatel One Touch 997D screenshot 
Alcatel One Touch 997D screenshot 

Menu

Het menu is een simpele raster met al je applicaties en widgets erin en wordt dus ook gebruikt om nieuwe snelkoppelingen of widgets aan het homescreen toe te voegen. Dat is bij dit toestel overigens wel wat onoverzichtelijk. Alcatel heeft het toestel namelijk volgegooid met bloatware, en daardoor heb je zo vier of vijf menupagina’s. En die kun je niet zelf indelen, dus je moet soms een beetje zoeken.

De simbeheerder kun je via de instellingen binnengaan en die is best handig. Je kunt per simkaart instellen of hij verbonden is of niet en of hij al dan niet mag roamen. Ook kun je per verbindingstype, dat wil zeggen bellen, sms’en of gegevensverbindingen, instellen welke simkaart daar standaard voor gebruikt moet worden. Een andere mogelijkheid is om het toestel altijd te laten vragen welke sim je wilt gebruiken.

Alcatel One Touch 997D screenshot 
Alcatel One Touch 997D screenshot 
Alcatel One Touch 997D screenshot 

Multitasking

Multitasken gaat op de bekende Androidmanier. Door op de speciale multitask-knop te drukken krijg je een lijst met een miniatuur te zien van de applicatie die op de achtergrond draait. Je kunt hier vervolgens doorheen scrollen als er nog veel apps open staan en er uiteraard op klikken om een app in te gaan. Je kunt ook een applicatie uit de lijst weg vegen, maar dan sluit de app niet zelf af.

Alcatel heeft in het notificatiecentrum het een en ander aangepast. Door de statusbalk, waar alle notificaties met een icoontje vertegenwoordigd zijn, uit te trekken krijg je alle notificaties wat uitgebreider te zien. Daarboven zit een balkje met wat knoppen voor snelle instellingen, die je naar de zijkant weg kan vegen. Dan verschijnt het volgende setje knopen. In totaal zijn er drie setjes knopen en zo kun je de meeste belangrijke instellingen wel via dit menu doen.

Alcatel One Touch 997D screenshot 
Alcatel One Touch 997D screenshot 

Prestaties

Alcatel One Touch 997D screenshot

In de Alcatel One Touch 997D zit een chip van MediaTek, de MTK6577. Die is uitgerust met de bekende ARM Cortex A9-kern. Twee van die kernen doen hun werk op 1GHz en leveren een redelijk solide ervaring af. De OT-997D is snel genoeg en doet niet onder voor andere toestellen in dit prijssegment. Alleen de stabiliteit is niet geweldig: het toestel hapert met enige regelmaat wat. Maar dat is niet heel hinderlijk en ook niet iets dat we niet gewend zijn in goedkopere Androidtelefoons. Alleen aan het einde van onze testperiode werd het erger: toen startte het toestel zichzelf soms spontaan opnieuw op. We gaan er echter vanuit dat dit een bugje is van ons toestel aangezien dat niet constant het geval was. We zijn dus niet ontevreden met de prestaties van deze OT-997D.

In de benchmarks doet hij het goed. In Quadrant scoort hij ongeveer 2600 punten, meer dan de meeste toestellen onder de €300.

Op entertainmentgebied is de OT-997D schijnbaar goed uitgerust. De telefoon heeft een 8-megapixelcamera en verder de bekende muziek- en videospeler. Helaas is die camera niet zo goed als zijn specificaties doen vermoeden. Daarmee komt de telefoon ongeveer gemiddeld uit op entertainmentgebied.

Foto

Alcatel One Touch 997D screenshot

De Alcatel One Touch 997D werkt met een iets aangepaste standaardinterface voor de camera. Die werkt in principe wel ok, maar de verschillende interfaces die andere fabrikanten voor hun cameratelefoons gebruiken zijn wel prettiger. De OT-997D biedt redelijk wat opties. Natuurlijk kun je zoomen en scènes instellen, maar dit toestel werkt ook met bijvoorbeeld een aantal effecten, instelling van de belichting, scherpte en verzadiging en een instelbare ISO. Ook kan de telefoon HDR’s maken. Die duren wat langer om te maken, maar zorgen vaak wel voor een betere belichting en geen heel onnatuurlijke effecten.

Alcatel One Touch 997D testfoto 
Alcatel One Touch 997D testfoto hdr 

De kwaliteit van de camera is redelijk, maar wel slechter dan die van de meeste 8-megapixelcamera’s. De kleuren zijn redelijk accuraat, rood wordt nog weleens te paars. De camera legt niet heel veel details vast en heeft de neiging om ze een beetje uit te vegen. Verder is er een beetje ruis aanwezig, maar dat is ruim binnen de perken gehouden.

Alcatel One Touch 997D testfoto 
Alcatel One Touch 997D testfoto 
Alcatel One Touch 997D testfoto 
Alcatel One Touch 997D testfoto 
Alcatel One Touch 997D testfoto 
Alcatel One Touch 997D testfoto 
Alcatel One Touch 997D screenshot

De galerij op deze Alcatel is de standaard Androidgalerij. De galerij geeft foto’s weer van je toestel zelf en van Picasa. Natuurlijk kun je makkelijk foto’s delen en diashows maken. Het is kortom gewoon een prima app om je foto’s mee te bekijken maar veel meer niet.

In ons geval begon de galerij na een tijdje kuren te krijgen en soms maar een aantal foto’s weer te geven. Dat zal een probleempje zijn in onze software, maar mag natuurlijk eigenlijk niet gebeuren. Het voordeel is wel dat mocht je hier last van krijgen, dan kun je gewoon een andere programma uit de Play Store plukken die de functie van de galerij overneemt.

Video

“Er zijn veel functies beschikbaar voor filmpjes, zoals timelapse, vervormingen en verschillende effecten.”

Alcatel One Touch 997D screenshot

De OT-997D ondersteunt de meeste filmformaten, zoals DivX, Xvid, mkv en mp4. Die formaten kan hij tot een resolutie van 720p afspelen, wat voor het scherm van het toestel natuurlijk ruim voldoende is.

De YouTube-app in de telefoon is de bekende van Google, die veel functies biedt en erg fijn is in gebruik. Je kunt via de app op video’s reageren, gerelateerde video’s bekijken en ook je eigen kanaal checken. Ook filmpjes uploaden behoort tot de mogelijkheden. Alleen video’s beheren gaat niet heel goed.

Filmpjes die de OT-997D schiet hebben een 720p-resolutie. Ze zien er niet geweldig uit, maar het is wel ongeveer op het niveau der verwachting in dit prijssegment. De filmpjes hebben niet heel veel details en de audio klinkt niet geweldig. Overigens zijn er wel veel functies beschikbaar voor filmpjes, zoals timelapse, vervormingen en verschillende effecten.

Muziek

De muziekspeler van de OT-997D is vrij standaard. Hij is zowel uitgerust met een wat aangepaste versie van de standaard muziekspeler van Android, als met een onaangepaste versie van de standaardspeler. Die spelers zijn functioneel bijna hetzelfde, en het is ons ook een raadsel waarom ze er beiden op staan. En die kun je beiden niet verwijderen. Als je een van de twee spelers negeert dan kun je overigens wel goed muziek afspelen met het toestel. De muziek klinkt prima en de speler werkt ook goed genoeg.

De telefoon heeft wat SRS-geluidseffecten die prima klinken. Zeker als je een goed paar oortjes in de OT-997D plugt klinkt hij prima, maar ook de speaker is niet verkeerd. Overigens kun je niet alle oortjes goed kwijt in de telefoon: hij heeft een wat oudere TRS-aansluiting. Dat wil zeggen dat de meeste oortjes met een microfoon en afstandsbediening, die met een TRRS-aansluiting, niet goed werken.

Een FM radio is aanwezig en daar valt weinig op aan te merken. Zoals altijd werkt hij wel alleen als er een oortelefoon in de telefoon geplugd is.

Alcatel One Touch 997D screenshot 
Alcatel One Touch 997D screenshot 

Games

Alcatel One Touch 997D screenshot

Standaard staat er al een hele rits games op de One Touch 997D, Pinball, Solitaire en Assassins Creed bijvoorbeeld. Overigens is die laatste een demo en het zijn ook lang niet allemaal erg hoogstaande games. Maar je kunt je er wel even mee vermaken voordat je de Play Store induikt voor meer games. De meeste games kun je wel op het toestel spelen en alleen de zwaarderes spellen kan de telefoon niet goed aan.

Je kunt dus prima gamen met de OT-997D. Alleen al die voorgeïnstalleerde games en demo’s hadden van ons niet gehoeven. Het toestel wordt er vooral trager en onoverzichtelijker van, en heel veel voegt het niet toe.

Wat vooral opvalt, is dat de Alcatel OT-997D met een flinke hoeveelheid applicaties komt. Er staan vooral heel veel nutteloze apps op en dat maakt het toestel niet overzichtelijker en ook niet sneller. Verder is de OT-997D vrij standaard op het gebied van productiviteit, office, maps, een browser en een agenda zitten erop en de Play Store ligt aan je voeten.

Standaard applicaties

“Apart is dat de wekker niet lijkt te werken op ons toestel.”

Alcatel One Touch 997D screenshot

Zoals gezegd is de One Touch 997D voorzien van nogal wat overbodige apps. Daarbij kun je denken aan een virusscanner, een applicatie om de telefoon ’s nachts onbereikbaar te maken die half werkt, een app waarmee je makkelijker andere apps kan installeren of een app om ringtones bij te knippen. Allemaal applicaties die bijna niemand zal gebruiken, makkelijk zelf te installeren zijn en het toestel nogal laten dichtslibben. Gelukkig kan je ze wel verwijderen.

Gelukkig zijn er ook een aantal wel nuttige toevoegingen. Zo staat er op de OT-997D standaard een bestandsbeheerder en heeft Alcatel een Office Suite voorgeïnstalleerd. Daar kun je geen bestanden mee bewerken of aanmaken, maar wel bekijken en dat is al heel handig. Ook het boodschappenlijstje en de GPS tracking-app zijn nog wel redelijk breed inzetbaar en handig.

Apart is dat de wekker niet lijkt te werken op ons toestel. De wekker gaat wel af, maar er is in geen mogelijkheid geluid uit te krijgen. Alleen de trilfunctie werkt. Niet zo erg omdat je zo een andere wekker kunt downloaden, maar wel iets om even op te letten.

Verder zijn er natuurlijk de standaard Google Maps, agenda, Google Maps Navigation, nieuwsapplicatie, Twitter, Facebook en nog een aantal handige stanaardapplicaties. Dat zorgt ervoor dat je al met al goed aan de slag kunt met de OT-997D.

Alcatel One Touch 997D screenshot 
Alcatel One Touch 997D screenshot 

Extra applicaties

Alcatel One Touch 997D screenshot

Extra apps kun je uiteraard uit de Play Store trekken, zoals dat voor Androidtelefoons gebruikelijk is. De Play Store is naast de App Store van Apple de beste applicatiewinkel die de telecomindustrie te bieden heeft. De lay-out van de app is redelijk overzichtelijk en vooral gericht op het ontdekken van nieuwe applicaties. Op een applicatiepagina kun je genoeg informatie vinden om je over de app te informeren, vaak zelfs inclusief video. Het aanbod is daarnaast erg goed, met vooral een heel groot assortiment aan goede gratis applicaties. Handig is ook dat je vanuit je browser de applicaties op al je Androidapparaten kunt managen. Dus nieuwe apps zoeken en installeren kan ook op je PC en apps verwijderen op afstand is tevens mogelijk. Het enige nadeel van de Play Store is dat je alleen met een creditcard kunt betalen.

Telefoon

Bellen met de OT-997D gaat door op het telefoon-knopje op het startscherm te klikken. Je komt dan in een scherm met een toetsenbord dat uitgerust is met smart dialing. Ook kun je makkelijk bellen vanuit je logboek of contactpersonen. Die contactpersonen kun je natuurlijk synchroniseren met Exchange of Gmail, zodat je makkelijk al je contacten bij de hand hebt.

De belkwaliteit, het bereik en de ringtones van de Alcatel One Touch 997D zijn allemaal voldoende.

De berichtenapplicatie is zoals we kennen van Android. De app heeft een handige chatweergave en is makkelijk in gebruik. Gesprekken met contacten bijhouden gaat makkelijk via die chatweergave en een nieuw gesprek beginnen kan met één druk op de knop.

Alcatel One Touch 997D screenshot 
Alcatel One Touch 997D screenshot 

Email

Alcatel One Touch 997D screenshot

Als je de telefoon aanzet word je gevraagd een Google-account in te voeren en dan zal je Gmail automatisch ingesteld worden. Dat is dus erg handig. De bijbehorende applicatie doet het ook prima en biedt de meest functies die je ook in de browserversie van Gmail kunt vinden. Berichtjes managen, doorsturen, beantwoorden en werken met bijlagen is geen probleem. En natuurlijk kun je er ook voor zorgen dat je een notificatie krijgt zodra er een nieuwe mail binnenkomt.

De ‘gewone’ mailapplicatie, waar je je Exchange- en imap-mail in kwijt kunt, is niet helemaal afgesteld op de maildienst die erbij hoort. Dat betekent dat de app niet altijd alle mogelijkheden die je mailserver biedt ook biedt en dat alles net wat minder handig werkt. Maar dat neemt niet weg dat het nog steeds een handige applicatie is.

Browser

Naast de standaard Androidbrowser staat standaard ook Google Chrome op het toestel. Die browser is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden over het algemeen snel geladen en navigeren over de pagina gaat zonder veel haperingen. Ook de weergave van de meeste pagina’s is prima, hoewel volledige flashondersteuning ontbreekt.

Alcatel One Touch 997D screenshot 
Alcatel One Touch 997D screenshot 
Onze review score
Pluspunten
  • Waterafstotende coating
  • Groot scherm
  • Lekker vlot
Minpunten
  • Design doet een beetje goedkoop aan
  • Niet heel stabiel
  • Staat helemaal vol bloatware

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters