Alcatel One Touch Idol Ultra

Alcatel heeft voor 2013 een hele lijn aan nieuwe toestellen klaarstaan, met als een van de aanvoerders de One Touch Idol Ultra. In deze review kijken we naar dat toestel.

Alcatel One Touch Idol Ultra hoofdfoto 

Alcatel is sinds vorig jaar bezig met een offensief op de wat duurdere segmenten in de smartphonemarkt. Men begon met toestellen als de OT-995 en OT-997, maar dat waren nog enigszins goedkope smartphones die ook nog binnen Alcatel’s klassieke naamgeving vielen. Dit jaar begon het bedrijf met de aankondiging van de One Touch Idol- en One Touch Scribe-lijn, die een stap zetten op de nog duurdere markt. Met toestellen met HD-schermen, quadcoreprocessoren en 8-megapixelcamera’s doet Alcatel nu helemaal mee in het middensegment. De grote klappers zijn de One Touch Scribe X en de One Touch Idol X, maar die zijn voorlopig nog niet verkrijgbaar.

De One Touch Idol-lijn bestaat momenteel uit twee toestellen: de One Touch Idol en de One Touch Idol Ultra. Van die eerste telefoon is ook nog een dualsim-versie beschikbaar, die is bij de One Touch Idol Ultra wegbezuinigd. Dat heeft alles met de dikte van het toestel te maken: de One Touch Idol Ultra is volgens Alcatel met 6,45 millimeter de dunste smartphone ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Alcatel zich met de Idol-lijn richt op design, wat zich ook uit in de vele kleuren waarin de toestellen beschikbaar zijn.

De One Touch Idol Ultra voert de Idol-lijn aan en valt in het middensegment. De Idol Ultra is verkrijgbaar voor zo’n €300 en heeft een leuk setje specs. Hij is uitgerust met een 8-megapixelcamera die HD kan filmen, een 720p HD Amoled-scherm en een dualcoreprocessor van MediaTek. Verder draait hij op Android 4.1 Jelly Bean met een aantal aanpassingen van Alcatel.

Hands-on met Alcatel One Touch Idol Ultra 72 
Hands-on met Alcatel One Touch Idol Ultra 76 
Hands-on met Alcatel One Touch Idol Ultra 75 
Hands-on met Alcatel One Touch Idol Ultra 79 
Hands-on met Alcatel One Touch Idol Ultra 80 

Specificaties en prijzen

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is gebaseerd op softwareversie 4.1.1.

Alcatel One Touch Idol Ultra

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op May 2013 Draait op Android 4.1 Jelly BeanBehuizing van Plastic

Processor

MediaTek MTK 6577 (ARM Cortex A9)dualcore-processor op 1,2GHzGrafisch: PowerVR SXG531T

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 115 gramLengte: 134mmBreedte: 68mmDikte: 6,5mm

Scherm/invoer

4,6″ Super Amoled schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)720×1280 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames1,3MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 EDR met A2DPFM-radioTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1800mAhSpreektijd van 12 uurStandby-tijd van 400 uur

De Alcatel One Touch Idol Ultra wordt geleverd in een vrij complete doos. Het design van het toestel is opvallend: de telefoon is de dunste telefoon ter wereld maar daarvoor zijn wel concessies gedaan. Maar het resultaat is erg dun en best mooi.

Unboxing

Design

De One Touch Idol Ultra is vanwege zijn grote scherm geen kleintje, maar het toestel is door zijn dikte toch redelijk compact. Het toestel verdwijnt moeiteloos in de meeste broekzakken en ligt redelijk goed in de hand. Ook ziet de Idol Ultra er mooi uit. Het toestel is van voren helemaal vlak en het zwarte glas wordt slechts onderbroken door de speaker en de camera boven het scherm. De knopjes onder het scherm zijn zo goed weggewerkt dat je ze niet ziet als ze uit staan.

De achterkant valt vooral op door zijn grote bobbel waar de camera zit, die er ook voor zorgt dat het toestel over het geheel gezien niet de dunste ter wereld is. Het grootste deel van de telefoon is 6,45 millimeter, alleen bij de camera komen daar een paar millimeter bij. Sommige toestellen met een vlakke achterkant, zoals Sony’s Xperia Z, zijn daarom over het geheel gezien dunner.

De bouwkwaliteit van de OT Idol Ultra is goed. Het toestel is helemaal van plastic, maar wel van prettig aanvoelend plastic en tevens grotendeels opgetrokken uit één stuk daarvan. Het toestel doet wel een beetje denken aan de unibody van de HTC One X. De telefoon is in een veelheid aan kleuren beschikbaar: zwart, rood, geel, roze, blauw en groen. Zo is er dus voor ieder wat wils.

Alcatel One Touch Idol Ultra design 
Alcatel One Touch Idol Ultra design 
Alcatel One Touch Idol Ultra design 
Alcatel One Touch Idol Ultra design 
Alcatel One Touch Idol Ultra design 
Alcatel One Touch Idol Ultra design 

Een van de concessies die Alcatel heeft gedaan is het verwijderen van de 3,5mm jack. Die past volgens de fabrikant niet meer in het toestel. Aan het fysieke formaat van de poort, die een doorsnede van 3,5 millimeter heeft, kan het niet liggen. Maar wellicht dat er niet genoeg ruimte in het toestel was om die erbij te plaatsen. Hoe dan ook is het wel jammer, want nu moet je muziek luisteren via een adapter in de USB-poort en dat is natuurlijk minder handig. Verder valt op dat de USB-poort afgewerkt is met een klepje dat maar lastig los gaat, waar we ook niet erg over te spreken zijn. Tot slot mist de MicroSD-ingang, en met 16GB intern geheugen kan dat weleens krap worden. Echte multimedialiefhebbers kunnen dan ook misschien beter bij een ander toestel terecht. Een sim-ingang is natuurlijk wel aanwezig, die zit op de rechter zijkant en is eveneens wat lastig in gebruik.

Alcatel One Touch Idol Ultra design 
Alcatel One Touch Idol Ultra design 
Alcatel One Touch Idol Ultra design 
Alcatel One Touch Idol Ultra design 

Batterij

De One Touch Idol Ultra is de dunste telefoon ter wereld en dat brengt voor de batterij wat complicaties met zich mee. Hoewel het allemaal nog wel meevalt en de capaciteit van de accu met 1800mAh niet eens slecht is, zijn we toch niet geheel tevreden over de accu. Hij gaat met intensief gebruik net geen dag mee, daar waar we liever gezien hadden dat hij de dag wel zou halen.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1,5 ~3
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 1800mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Het scherm van de OT Idol Ultra is een 720p HD Super Amoled-scherm met een diameter van 4,6″. Daarmee is het bijna hetzelfde paneel als de Samsung Galaxy S III en ziet het er mooi uit. Enige opmerking is de PenTile-matrix die duidelijk zichtbaar is. Het toetsenbord is van TouchPal en is niet onze favoriet.

Scherm

“Alcatels hadden nooit de beste schermen, maar met toestellen als de OT Idol Ultra komt daar verandering in. ”

Tot voor kort waren Alcatel-telefoons niet bekend om hun goede schermen, maar met toestellen als de One Touch Star, One Touch Idol Ultra en One Touch Scribe HD komt daar verandering in. De One Touch Idol Ultra heeft een Super Amoled HD-scherm met een resolutie van 720×1280 pixels. Dat staat garant voor mooie kleuren, een goede kijkhoek en een bijna perfect contrast. Ook is het scherm door zijn resolutie lekker scherp, en al met al is er dus weinig op aan te merken.

Het enige pijnpuntje is de PenTile-matrix die in dit scherm gebruikt wordt. Die zorgt ervoor dat er langs sterke contrasten, bijvoorbeeld bij tekst, paarse of groene randjes te zien zijn. Dat is door de hoge resolutie wel enigszins verborgen, maar toch wel zichtbaar. De meeste mensen zullen er geen problemen mee hebben, maar het is niet ideaal.

Toetsen

Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot

De Idol Ultra is uitgerust met het standaard Androidtoetsenbord en met een ander toetsenbord dat onder de naam TouchPal door het leven gaat. Daar kun je veel instellen en het toetsenbord typt niet verkeerd. Ook heeft het toetsenbord een Swype-functie. Die heeft helaas wel wat kuren, vaak komt hij met heel rare woorden aanzetten of kent hij vrij normale woorden niet. De spellingscontrole tijdens het typen heeft daar in mindere mate last van en doet vooral moeilijk met lange of niet van origine Nederlandse woorden. Je kunt een woord gelukkig wel makkelijk aanpassen door erop te tikken en dan te selecteren dat je het woord wilt vervangen. Maar toch hadden we in een telefoon van €300 wel een iets beter toetsenbord gehoopt.

De Alcatel One Touch Idol Ultra heeft ongeveer de standaard Androidinterface, met een paar kleine aanpassingen van Alcatel. De telefoon heeft vrij speelgoedachtige icoontjes, en dat is jammer. Dat doet wat afbreuk aan het serieuze karakter van de telefoon en dat is zonde. De telefoon is redelijk snel, maar zeker niet de snelste in zijn klasse.

Homescreen

Het homescreen bestaat uit vijf schermen die je vol kunt proppen met widgets en snelkoppelingen. Die widgets zijn in sommige gevallen aanpasbaar qua formaat en zijn standaard vrij compleet. Mappen maken is heel simpel mogelijk door twee icoontjes op elkaar te slepen, dat werkt handig en is een goede functie.

Widgets en apps toevoegen kan via het menu, door ze simpelweg ingedrukt te houden. Als je het homescreen zelf ingedrukt houdt krijg je de mogelijkheid om de achtergrond te veranderen. Daar heeft Alcatel iets aparts aan toegevoegd: je kunt video’s als achtergrond gebruiken. Zo kun je een complete speelfilm of een grappig of mooi fragmentje als achtergrond instellen. Iets dat vooral nodeloos veel batterij gebruikt lijkt ons.

Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot 
Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot 
Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot 

Menu

Het menu is een simpele raster met al je applicaties en widgets erin en wordt dus ook gebruikt om nieuwe snelkoppelingen of widgets aan het homescreen toe te voegen. Handig is de toevoeging van een map met downloads, waar al je zelf toegevoegde apps terecht komen. Wel jammer is dat je het menu niet zelf kunt indelen, dus het zal altijd zoeken blijven op alfabetische volgorde. En dat is zeker als je veel apps hebt niet zo handig.

Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot 
Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot 

Multitasking

Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot

Multitasken gaat op de bekende Androidmanier. Als je de multitaskknop indrukt kom je in een overzicht met al je laatst gebruikte applicaties. Je kunt hier vervolgens doorheen scrollen als er nog veel apps open staan en er uiteraard op klikken om een app in te gaan. Als je een app uit de lijst veegt zal hij afgesloten worden. Overigens doet de multitaskknop dienst als menuknop als je hem ingedrukt houdt.

Het notificatiecentrum in de Alcatel One Touch Idol Ultra is een beetje aangepast door Alcatel met wat snelkoppelingen aan de bovenkant. Daar kun je wat snelle instellingen doen en dat is altijd handig. Verder valt op dat notificaties interactief zijn. Zo kun je een mailtje direct vanuit het notificatiecentrum archiveren of beantwoorden. Het notificatiecentrum biedt uiteraard alle notificaties die programma’s doorgeven. Zo komen nieuwe mailtjes binnen, kun je de voortgang van downloads checken en krijg je notificaties van Google Now te zien.

Prestaties

“Voor de beste prestaties hoef je dus niet bij deze Idol Utra te zijn.”

In de Alcatel One Touch Idol Ultra zit een chip van MediaTek, de MTK6577. Die is uitgerust met de bekende ARM Cortex A9-kern. Twee van die kernen doen hun werk op 1GHz en leveren een redelijk solide ervaring af. De telefoon is snel genoeg in het dagelijks gebruik, maar wel moet gezegd worden dat voor de prijs van de Idol Ultra veel beter presterende toestellen beschikbaar zijn. Toestellen als de LG Optimus 4X HD, Acer CloudMobile, HTC One SV en Huawei Ascend G615 trekken de Idol Ultra er met gemak uit. Voor de beste prestaties hoef je dus niet bij deze Idol Utra te zijn.

De benchmarkscore van de Idol Ultra sluit aan bij het bovenstaande verhaal. Met 2900 punten in Quadrant doet hij het niet slecht, maar er zijn toestellen die het stukken beter doen te vinden voor €300.

Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot 
Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot 

De Alcatel One Touch Idol Ultra is een telefoon die niet erg slecht is uitgerust op multimediagebied, maar ook zeker niet tot de toppers behoort. De telefoon heeft een aardige camera, een goede muziekspeler met slechte connectiemogelijkheden en een vrij standaard videospeler.

Foto

Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot

De Alcatel One Touch Idol Ultra werkt met een iets aangepaste standaardinterface voor de camera. Die werkt in principe wel oké, maar de verschillende interfaces die andere fabrikanten voor hun cameratelefoons gebruiken zijn wel prettiger. De telefoon biedt redelijk wat opties. Natuurlijk kun je zoomen en scènes instellen, maar dit toestel werkt ook met bijvoorbeeld een aantal effecten, instelling van de belichting, scherpte en verzadiging en een instelbare ISO. Ook kan de telefoon HDR’s maken. Die duren wat langer om te maken, maar zorgen vaak wel voor een betere belichting en geen heel onnatuurlijke effecten.

Dat lang duren van foto’s maken is sowieso een probleem bij het toestel. Nadat het sluitergeluid is afgespeeld, duurt het nog een tijdje voordat de Idol Ultra ook daadwerkelijk een foto schiet. Dat is vervelend omdat je dan geneigd bent het toestel alweer te bewegen, terwijl dat je foto verpest.

Alcatel One Touch Idol Ultra camerasample 
Gewone foto
Alcatel One Touch Idol Ultra camerasample HDR 
HDR foto

“De telefoon schiet geen slechte plaatjes, maar voor een 8MP-camera stelt het weinig voor.”

Op de een of andere manier krijgen budget-fabrikanten het maar zelden voor elkaar om een fatsoenlijke camera in hun toestellen te stoppen. De One Touch Idol Ultra is daar weer een mooi voorbeeld van. De telefoon schiet geen erg slechte plaatjes, maar voor een 8-megapixelcamera stelt het niet zo veel voor. Vooral in het donker zijn de foto’s erg ruizig en snel onscherp. In goede lichtomstandigheden zijn de detailniveau’s wat aan de lage kant en zijn foto’s ook niet helemaal scherp. Verder is de tekening in foto’s soms een beetje onnatuurlijk en kan er op contrastrandjes een soort gloed ontstaan. Je moet bij deze Alcatel One Touch Idol Ultra dus niet verwachten dat je een geweldige camera krijgt.

Alcatel One Touch Idol Ultra camerasample 
Alcatel One Touch Idol Ultra camerasample 
Alcatel One Touch Idol Ultra camerasample 
Alcatel One Touch Idol Ultra camerasample 
Alcatel One Touch Idol Ultra camerasample 
Alcatel One Touch Idol Ultra camerasample 
Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot

De galerij in de Idol Ultra is vrij simpel. De galerij geeft je foto’s weer in verschillende albums in de vorm van een raster van miniaturen. Bovenaan staat een knopje waarmee je makkelijk en snel een diavoorstelling kunt beginnen. Via het menu kun je de groepering veranderen. Als je een foto weergeeft kun je hem met een druk op de knop delen of bewerken. Bij dat laatste zijn een aardig wat bewerkingen mogelijk. Zo kun je foto’s van een effectje voorzien, de verzadiging, tint of temperatuur van een foto aanpassen en kun je op foto’s tekenen. Ook een auto-fix-functie is beschikbaar.

Video

Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot

De Idol Ultra ondersteunt de meeste filmformaten, zoals DivX, Xvid, mkv en mp4. Dat gaat via een beetje een simpele videospeler, die simpelweg een lijstje van je video’s is. Ook tijdens het afspelen houdt het aantal mogelijkheden niet over.

De YouTube-app in de telefoon is de bekende van Google, die veel functies biedt en erg fijn is in gebruik. Je kunt via de app op video’s reageren, gerelateerde video’s bekijken en ook je eigen kanaal checken. Ook filmpjes uploaden behoort tot de mogelijkheden. Alleen video’s beheren gaat niet heel goed.

Filmpjes die de Idol Ultra schiet hebben een 720p-resolutie. De filmpjes zijn een beetje detailloos en niet helemaal scherp. Eigenlijk dezelfde kwalen als de foto’s die de OT Idol Ultra hebben. Wel valt op dat de audio best goed is en dat je bij het opnemen redelijk wat mogelijkheden hebt. Zo kun je gezichten vervormen, time lapse-video’s maken en zogenaamde live-effecten toepassen. Dan plakt het toestel een plaatje over niet bewegende delen, hoewel ons een beetje ontgaat wat daar precies het idee van is.

Muziek

“Er is echter wel een grote maar: de telefoon heeft geen standaard audio-uitgang.”

De Alcatel One Touch Idol Ultra is uitgerust met twee muziekspelers: een aangepaste versie van de oude standaardspeler van Android en de onaangepaste nieuwe standaardspeler. Functioneel verschillen ze niet gek veel en waarom ze er beiden opstaan is ons niet helemaal duidelijk. Als je een van de twee spelers negeert dan kun je overigens wel goed muziek afspelen met het toestel. De muziek klinkt prima en de speler werkt ook goed genoeg. Ook uit de speakers komt een redelijk geluid voor zo’n dun toestel.

Er is echter wel een grote maar: de telefoon heeft geen standaard audio-uitgang. Er is slechts een MicroUSB-poort beschikbaar. De telefoon wordt wel geleverd met een MicroUSB naar 3,5mm jack adapter, maar dat systeem heeft zo zijn nadelen. Ten eerste kun je, buiten het gebruik van een Bluetooth headset, niet muziek luisteren en de telefoon opladen tegelijk. Daarnaast ben je het haasje als je de adapter een keer niet mee hebt. Tot slot is de adapter voorzien van een TRS-poort in plaats van een TRRS-poort. Dat wil zeggen dat je oortjes met bedieningselementen en/of een microfoon erin vaak niet goed kunt gebruiken.

Een FM radio is aanwezig en daar valt weinig op aan te merken. Zoals altijd werkt hij wel alleen als er een oortelefoon in de telefoon geplugd is.

Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot 
Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot 

Games

Standaard staat er één spelletje op de telefoon: Shark Dash. Dat is overigens wel een demo, maar verder best een geinig spelletje. In de Play Store kun je een groot aantal extra games downloaden, en de meeste daarvan kun je wel spelen op het toestel. Alleen de vrij zwaar grafische spellen kan de telefoon niet goed aan.

Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot 
Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot 

De One Touch Idol Ultra verschilt qua productiviteit niet heel veel met de gemiddelde andere Androidtelefoon, met als verschil dat er des Alcatels veel bloatware op de telefoon staat. Communiceren gaat uiteraard prima met het toestel.

Standaard applicaties

Net als andere Alcatel’s, is de Idol Ultra voorzien van nogal wat apps. Daarbij kun je denken aan een virusscanner, een cloud backup-app, een barcode scanner en een boodschappenlijstje. Ook een speciale app om foto’s te bewerken en te delen is van de partij. Allemaal applicaties die veel mensen niet zullen gebruiken, makkelijk zelf te installeren zijn en het toestel nogal laten dichtslibben. Gelukkig kan je ze wel verwijderen.

Ook zijn er een aantal toevoegingen die we wel nuttig vinden. Zo staat er op de telefoon standaard een bestandsbeheerder en heeft Alcatel een Office Suite voorgeïnstalleerd. Daar kun je geen bestanden mee bewerken of aanmaken, maar wel bekijken en dat is al heel handig.

Verder zijn er natuurlijk de standaard Google Maps, agenda, Google Maps Navigation, nieuwsapplicatie, Twitter, Facebook en nog een aantal handige stanaardapplicaties.

Al met al is de Idol Ultra voorzien van bijna alle apps die je kunt wensen op een toestel, maar is het iets te veel. Je ziet zonder ook maar één app geïnstalleerd te hebben al bijna door de bomen het bos niet meer en voor veel apps die er alvast op staan kun je in de Play Store betere gratis alternatieven vinden als je ze al wilt gebruiken.

Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot 
Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot 
Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot 
Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot 

Extra applicaties

Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot

De Play Store is de bekende applicatiewinkel van Google waar een groot aanbod aan applicaties te vinden is. Er zijn veel handige applicaties en games die je gratis of voor weinig geld op de kop kunt tikken en dat is een van de grote krachten van Android. Handig is ook dat je vanuit je browser de applicaties op al je Androidapparaten kunt managen. Dus nieuwe apps zoeken en installeren kan ook op je PC en apps verwijderen op afstand is tevens mogelijk. Het enige nadeel van de Play Store is dat je alleen met een creditcard kunt betalen.

De lay-out van de Play Store is onlangs op de schop gegaan en biedt nu vooral veel grote knoppen en hij is erg licht. De informatie is nog hetzelfde en lekker uitgebreid met screenshots, reviews, cijfers en beschrijvingen per app. En door de vele top-lijstjes kun je makkelijk nieuwe apps vinden.

Telefoon

Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot

Bellen met de One Touch Idol Ultra gaat door op het telefoon-knopje op het startscherm te klikken. Je komt dan in een scherm met een toetsenbord dat helaas niet is uitgerust met smart dialing. Wel kun je makkelijk bellen vanuit je logboek en is er een lijstje met meest gebelde contacten aanwezig. Die contactpersonen kun je natuurlijk synchroniseren met Exchange of Gmail, zodat je makkelijk al je contacten bij de hand hebt. Op de kwaliteit van gesprekken met de telefoon hebben we niets aan te merken en ringtones klinken hard genoeg.

De berichtenapplicatie is zoals we kennen van Android. De app heeft een handige chatweergave en is makkelijk in gebruik. Gesprekken met contacten bijhouden gaat makkelijk via die chatweergave en een nieuw gesprek beginnen kan met één druk op de knop.

Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot 
Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot 

Email

Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot

Emailen op de One Touch Idol Ultra gaat prima, met name via Gmail. Als je de telefoon aanzet word je gevraagd een Google-account in te voeren en dan zal je Gmail automatisch ingesteld worden. De bijbehorende applicatie doet het ook prima en biedt de meest functies die je ook in de browserversie van Gmail kunt vinden. En natuurlijk kun je er ook voor zorgen dat je een notificatie krijgt zodra er een nieuwe mail binnenkomt.

Andere mailaccounts kun je kwijt in de ‘gewone’ mailapp. Daar kun je onder andere Exchange- en imap-accounts instellen. Het nadeel is dat de app niet precies is afgestemd op de bijbehorende mailserver, wat met Gmail wel zo is. Dat betekent dat de app niet altijd alle mogelijkheden die je mailserver biedt ook biedt en dat alles net wat minder handig werkt. Maar dat neemt niet weg dat het nog steeds een handige applicatie is.

Browser

Alcatel One Touch Idol Ultra screenshot

Naast de standaard Androidbrowser staat standaard ook Google Chrome op het toestel. Die browser is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden over het algemeen snel geladen en navigeren over de pagina gaat zonder veel haperingen. Ook de weergave van de meeste pagina’s is prima, hoewel volledige flashondersteuning ontbreekt.

Alcatel heeft met de One Touch Idol Ultra goed zijn best gedaan een redelijk premium toestel neer te zetten. Dat is zeker gelukt, maar als je iets verder kijkt komen er toch wel wat verbeterpuntjes naar voren.

Alcatel One Touch Idol Ultra zwart 
Alcatel One Touch Idol Ultra zwart 

“Dat wat het eerste opvalt als je een smartphone in handen hebt, scherm en design, zijn bij dit toestel in orde.”

De twee zaken die het eerste opvallen als je een smartphone in handen hebt, het scherm en het design, zijn bij dit toestel dik in orde. Dat zorgt ervoor dat de Idol Ultra een redelijk premium ervaring beidt, iets dat bij eigenlijk alle Alcatel’s uit de oude lineup niet zo was. Een goede prestatie van de van origine budgetfabrikant. Een punt waar overigens nog aangewerkt moet worden is de interface, die ziet er niet bepaald serieus uit terwijl deze Idol Ultra toch wel een serieus toestel is. Nergens voor nodig en eeuwig zonde. Gelukkig is dat voor de eindgebruiker door middel van een andere launcher makkelijk aan te passen.

Iets anders dat Alcatel goed heeft begrepen, is dat het specificatiekaartje er goed uit moet zien. Een HD-scherm, een 8-megapixelcamera, een dualcoreprocessor en een 1800mAh-batterij, alles lijkt prima in orde te zijn bij deze Alcatel. In de praktijk zijn een aantal van die puntjes echter wat minder mooi dan ze op het eerste gezicht lijken. De camera maakt enigszins teleurstellende foto’s, de dualcoreprocessor is zeker niet een van de snelste en de batterij houdt het bij intensief gebruik nog geen dag vol. Ook snappen we niet dat Alcatel dit toestel zo vol heeft gestopt met extra software waar de meeste gebruikers toch weinig mee zullen doen. Tot slot is 16GB intern geheugen zonder uitbreidmogelijkheden een beetje beperkt en het gemis van een 3,5mm jack vervelend.

Kortom: de One Touch Idol Ultra is geen toestel voor de poweruser. Die kan voor 300 euro een veel completer apparaat kopen. Maar hij heeft wel één van de beste schermen in zijn klasse, een prima bouw en een indrukwekkend dunne body. Een super goed toestel voor sommigen, maar wat te beperkt voor het brede publiek.

Alcatel One Touch Idol Ultra zwart 

Concurrentie

De concurrentie in het segment rond de €300 is moordend en veel toestellen die hun specs ongeveer delen met de Idol Ultra zijn zelfs goedkoper. Als we kijken naar de concurrerende toestellen dan is er een duidelijke tendens te ontdekken: ze hebben bijna allemaal een slechter en kleiner scherm dan de Idol Ultra, maar zijn wel wat minder beperkt. Daarnaast hebben ze vaak een betere camera en zijn ze over het algemeen sneller. Vanzelfsprekend zijn ze ook allemaal dikker dan deze dunste smartphone ter wereld.

Het gaat dan over toestellen als de Acer CloudMobile, Acer Liquid E2, Samsug Galaxy S II Plus, LG Optimus L9 en Huawei Ascend G615.

Tot slot is er nog een tweetal oude topmodellen dat inmiddels een stuk goedkoper is geworden en maar twee tot drie tientjes meer kost dan de One Touch Idol Ultra. Daarvoor krijg je wel een gelijkwaardig scherm, een snellere processor, een betere camera, meer mogelijkheden en vaak software waar meer aandacht aan is besteed. We hebben het hier over de LG Optimus 4X HD en de Sony Xperia T.

Acer CloudMobile hoofdfoto 
LG optimus L9 hoofdfoto 
LG Optimus 4X HD hoofdfoto 
Sony Xperia T hoofdfoto 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Onze review score
Pluspunten
  • Ontzettend dun
  • Premium uitstraling
  • Mooi scherm
Minpunten
  • Batterij aan de krappe kant
  • Relatief traag
  • Matige camera
  • Geen 3,5mm jack of MicroSD-slot

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters