Alcatel One Touch Pop C7

De Alcatel One Touch Pop C7 is de goedkoopste smartphone met een 5″-scherm op het moment. Dat alleen al kan een reden zijn om hem aan te schaffen, maar ook de rest van het toestel is natuurlijk belangrijk. In deze review kijken we uitgebreid naar de Pop C7.

Alcatel One Touch Pop C7 design 

“De Pop C7 is een low-endtelefoon met een groot display en redelijke specificaties.”

De Pop-lijn van Alcatel werd ongeveer een jaar geleden door Alcatel in het leven geroepen als zijn goedkoopste lijn van smartphones, onder de Idol-lijn. Inmiddels is de Pop-lijn tot flinke proporties uitgegroeid en bestaat hij uit een C- en S-lijn. De S-lijn biedt goedkope 4G-toestellen, de C-lijn de ‘gewone’ goedkope smartphones van Alcatel. Redelijk bovenaan de lijn staat de Pop C7, een low-endtelefoon met een groot display en redelijke specificaties.

Niet al te lang geleden bespraken we al de Acer Liquid Z5, één van de weinige 5″-toestellen onder de €200. De andere telefoon die voor weinig over de toonbank gaat maar wel een groot scherm heeft, is de Alcatel One Touch Pop C7. De Pop C7 doet er zelfs nog een schepje bovenop en wordt verkocht voor zo’n €140. Daarmee is het met afstand de goedkoopste grote smartphone en ondanks dat zijn de specs niet verkeerd.

Het toestel heeft een 5″ fwvga-scherm, een 1,3GHz-quadcoreprocessor en een 5-megapixelcamera. Dat is ongeveer het beste wat je kunt krijgen in dit segment, maar dat zegt natuurlijk niet alles. De totale gebruikservaring is bijna nooit gelijk aan een som van de specificaties, en bij goedkope toestellen wil hij nog weleens minder uitvallen. In deze review bekijken we hoe dat bij de Alcatel One Touch Pop C7 uitvalt.

Alcatel One Touch Pop C7 hands-on 
Alcatel One Touch Pop C7 hands-on 
Alcatel One Touch Pop C7 hands-on 
Alcatel One Touch Pop C7 hands-on 
Alcatel One Touch Pop C7 hands-on 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de belangrijkste specificaties en de laagste prijzen van de Alcatel One Touch Pop C7 vinden. Deze review is gebaseerd op softwareversie 4.2.2 en een prijs van €140.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Alcatel One Touch Pop C7

Algemeen

Telefoon vergelijken?Verwacht in April 2014 Draait op Android 4.2Behuizing van Plastic

Processor

MediaTek MT6582Mquadcore-processor op 1,3GHz

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 140 gramLengte: 141mmBreedte: 72mmDikte: 9,9mm

Scherm/invoer

5″ TFT LCD schermTouchscreen met multitouch480×854 schermresolutie

Camera

5MP camera1080p (Full HD) video opnames0,3MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Dual-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-SensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2000mAhSpreektijd van 15 uurStandby-tijd van 750 uur

Unboxing

De One Touch Pop C7 komt in een vrij grote doos met een niet zo spannende inhoud. De smartphone wordt geleverd met een simpele headset, een usb-kabel en een oplader. Dat is overigens hetzelfde als alle andere goedkope smartphones en gewoon voldoende.

Design

“In tegenstelling tot sommige andere toestellen in dit segment, voelt de Pop C7 stevig en prettig aan.”

Het design van de hele Pop-lijn is eigenlijk hetzelfde in steeds een iets ander formaat en de C7 vormt daar geen uitzondering op. Het is allemaal vrij inspiratieloos, maar verder niet verkeerd. In tegenstelling tot sommige andere toestellen in dit segment, voelt de Pop C7 stevig en prettig aan. De zijkanten zijn wat afgerond en daardoor ligt het toestel goed in de hand. De achterkant is losneembaar en biedt toegang tot de batterij, geheugenkaart en simkaart.

De Pop C7 bestaat in een vijftal versies, hoewel we er maar twee in Nederland gespot hebben: de witte en de zwarte. In principe bestaat die witte versie nog met een blauwe of roze achterkant en is er op de zwarte versie nog een variant met een rode achterkant. De beide toestellen met een zwarte voorkant zijn voorzien van een soft-touch-achterkant, terwijl de versies met een witte voorkant een wat gladdere glanzende batterijklep hebben. Onze voorkeur gaat uit naar de matte soft-touch-versie, die wat prettiger in de hand voelt.

Alcatel One Touch Pop C7 design 
Alcatel One Touch Pop C7 design 
Alcatel One Touch Pop C7 design 
Alcatel One Touch Pop C7 design 
Alcatel One Touch Pop C7 design 
Alcatel One Touch Pop C7 design 

“Het formaat van de One Touch Pop C7 is een beetje gemiddeld voor een 5″-smartphone.”

Het formaat van de One Touch Pop C7 is een beetje gemiddeld voor een 5″-smartphone. De telefoon is met zijn 9,9 millimeter een beetje aan de dikke kant, maar de lengte en de breedte zijn binnen de perken gehouden. De bezels rond het scherm zijn gemiddeld en daarmee is het toestel wat groter dan bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S4, maar kleiner dan bijvoorbeeld een HTC One M8 of een Sony Xperia Z1.

De Pop C7 is voorzien van capacitieve knoppen onder het scherm en heeft een aantal fysieke functietoetsen aan de rechterkant. De micro usb-poort zit onderop en de audiojack zit bovenop, die laatste is helaas niet direct compatibel met veel moderne headsets met een microfoon en/of bediening ingebouwd. Op de voorkant zit een camera en ook achterop kun je uiteraard een camera vinden. Die laatste wordt vergezeld door een flits.

Alcatel One Touch Pop C7 design 
Alcatel One Touch Pop C7 design 
Alcatel One Touch Pop C7 design 
Alcatel One Touch Pop C7 design 

Scherm

“Het scherm is voldoende, maar is het duidelijk niet een van de betere displays in deze prijsklasse.”

De Alcatel One Touch Pop C7 heeft een 5-inch-scherm, wat op zich een nette prestatie is voor deze prijs. Het is de goedkoopste smartphone met dat schermformaat en dat is een verkoopargument op zich. Het lage prijskaartje brengt wel wat complicaties met zich mee op het gebied van schermkwaliteit. Allereerst is dat te merken bij de resolutie, die met 854×480 pixels niet erg hoog is voor dit formaat. Daardoor is het scherm enigszins blokkerig, hoewel je daar nog niet zo heel veel van merkt.

Een groter probleem vormt de kijkhoek, die erg beperkt is. Daardoor verkleurt het scherm onder een kleine hoek al en dat kan soms irritant zijn in het gebruik. Los daarvan zorgt de slechte kijkhoek natuurlijk voor een minder premium uitstraling, maar dat is voor deze prijs niet echt een issue. De kleuren zijn wat aan de fletse kant en het contrast dat het scherm kan weergeven is niet geweldig. De schermhelderheid is voldoende, maar gebruik in de directe zon kan soms wat lastig zijn.

Een laatste issue is dat het scherm niet altijd even goed lijkt te reageren. Vooral bij veegbewegingen vanaf de bovenkant van het scherm wil hij je input nog weleens verkeerd interpreteren, wat irritant is. Gelukkig doet het probleem zich niet zo vaak voor. Alles bij elkaar is het scherm voldoende voor dagelijks gebruik, maar is het duidelijk dat het niet een van de betere displays in deze prijsklasse is.

Prestaties

“De One Touch Pop C7 is een van de goedkoopste toestellen die echt voldoende snel is.”

Een quadcoreprocessor en 1GB werkgeheugen voor zo’n €140. Dat klinkt als een gouden combinatie en dat is ook grotendeels het geval. De smartphone is uitgerust met een MediaTek MT6582M-chipset met 4 ARM Cortex A7-kernen geklokt op 1,3GHz. Het is een van de tragere quadcoreprocessoren die we gezien hebben,m aar dat neemt niet weg dat het toestel voor zijn prijs erg rap is. In het dagelijks gebruik roept de snelheid in ieder geval geen irritaties op en dat is het belangrijkste. Daarmee is de One Touch Pop C7 meteen een van de goedkoopste toestellen die echt voldoende snel is.

De stabiliteit van het toestel is eveneens voldoende. We hebben tijdens onze testperiode geen noemenswaardige crashes in de software meegemaakt. Wel is er een probleempje met de internetverbinding. Soms verbindt het toestel niet direct met een bekend wifinetwerk en ook de 3G-verbinding lijkt soms wat moeite te hebben. Als die uit geweest is, doet hij het soms pas nadat het toestel opnieuw opgestart is. Geen groot probleem, maar het kan wel eens vervelend zijn. Laatste puntje is de gps: die doet er soms lang over een fix te krijgen, vooral binnen of als je beweegt. Tijdens het navigeren hebben we als die fix er eenmaal is geen problemen meer gehad. De ontvangst van het toestel is verder gewoon goed en hetzelfde geldt voor de belkwaliteit.

De accu van de Pop C7 heeft een capaciteit van 2000mAh, vrij gemiddeld voor een dergelijk toestel. Het apparaat kan daarop lang genoeg mee. Hij komt makkelijk de dag door, wat wel zo prettig is. Voor echte noodgevallen heeft Alcatel de ‘ultieme besparingsmodus’ toegevoegd, waarin je slechts een aantal functies van het toestel kan gebruiken: de wekker, de belfunctie, de smsfunctie en de agenda. Daarnaast wordt de schermhelderheid flink teruggeschroefd en we willen wel geloven dat het toestel zo inderdaad lang meegaat. Hoe lang meldt Alcatel niet, en dat hebben wij om praktische redenen niet fatsoenlijk kunnen testen.

Software

“De interface zelf is vrij licht en vooral grafisch iets aangepast.”

De Alcatel One Touch Pop C7 is gebaseerd op Android 4.2 Jelly Bean en heeft daar een vrij lichte schil overheen gekregen. Wat wel opvalt is dat Alcatel heel veel extra software geïnstalleerd heeft, zoals het bedrijf dat eigenlijk bij al zijn toestellen doet. Demo’s van matige games, apps die voor velen vrij overbodig zullen zijn en andersoortige rommel is er allemaal op te vinden en zit vooral in de weg. Dat is jammer.

De interface zelf is dus vrij licht en vooral grafisch iets aangepast. Het toestel maakt gebruik van veel kleurtjes waardoor het misschien een beetje kinderlijk wordt, maar over het algemeen ziet het er netjes uit. Er zijn voor op het homescreen een aantal vierkante of rechthoekige widgets toegevoegd, waarmee je een net startscherm in elkaar kunt zetten. Leuk zijn de widgets die automatisch je meest gebruikte programma’s en contacten bij elkaar zoeken. Het multitask-menu heeft een nieuw uiterlijk gekregen en een ‘alles wissen’-knop, maar is verder gelijk aan degene die Google standaard meelevert. Verder is er de mogelijkheid een video als wallpaper in te stellen, waarvan ons het nut overigens ontgaat.

Als toetsenbord heeft Alcatel SwiftKey meegeleverd, een prettig toetsenbord waarmee je ook kunt typen door te swipen. Wel valt op dat het toetsenbord soms een beetje traag reageert, dat kan nog weleens irritant zijn.

Alcatel One Touch Pop C7 screenshot 
Alcatel One Touch Pop C7 screenshot 
Alcatel One Touch Pop C7 screenshot 
Alcatel One Touch Pop C7 screenshot 
Alcatel One Touch Pop C7 screenshot

Het softwarepakket heeft Alcatel dus nogal uitgebreid, waar we niet zo blij mee zijn. Er staan veel apps op het toestel die voor velen niet zinvol zullen zijn en die je net zo goed zelf uit de Play Store kun trekken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan AVG AntiVirus, PicSay en een aantal games die soms niet eens volledig geïnstalleerd zijn. Gelukkig zijn er ook een aantal nuttige toevoegingen, bijvoorbeeld een bestandsbeheerder, een zaklamp en een cloud backup-applicatie.

Ook alle standaard diensten zijn uiteraard aanwezig waardoor je een vrij uitgebreid pakket heb. Google Maps, Google Now, Google+ en YouTube zijn allemaal aanwezig. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van de bekende tooltjes zoals een agenda, rekenmachine en notitie-app. De meegeleverde browsers zijn Chrome en een doorontwikkeling op de standaard Androidbrowser die beiden prima werken. Voor extra applicaties kun je uiteraard in de Play Store terecht waar een uitgebreid app-aanbod tot je beschikking staat.

Alcatel One Touch Pop C7 screenshot 
Alcatel One Touch Pop C7 screenshot 
Alcatel One Touch Pop C7 screenshot 

De multimediamogelijkheden van de Pop C7 zijn vrij standaard, het toestel heeft een vrij simpele muziekspeler, videospeler en galerij en er is een radio aanwezig. De codec-ondersteuning van de videospeler is vrij uitgebreid voor dit segment en valt zodoende niet tegen. De muziekspeler is vrij basic en je hebt de keuze tussen het standaard Google Play Music of een andere meegeleverde speler. Datzelfde geldt voor de galerij: zowel Google+ Foto’s als een extra galerij zijn aanwezig. Via een ingebouwd programma kun je eveneens je foto’s bewerken.

Verder valt op dat de audiojack een afwijkende indeling van de contactjes kent zodat veel hoofdtelefoons met een microfoon en bediening niet werken. Daarvoor moet je dan een trs naar trrs-adapter hebben. Het geluid van de telefoon is door de headset een beetje aan de vlakke kant, de speaker klinkt vrij gemiddeld voor een smartphone.

Alcatel One Touch Pop C7 screenshot 
Alcatel One Touch Pop C7 screenshot 

Camera

“Al met al is de camera voldoende om foto’s voor Facebook of Twitter te maken,”

De Alcatel One Touch Pop C7 heeft een camera-interface die enigszins omslachtig is. Er zijn een aantal knopjes met instellingen aanwezig, bijgestaan door een volledig menu. Om bij de ‘geavanceerde instellingen’ te komen, moet je vanuit dat menu nog eens verderklikken op een speciaal knopje daarvoor. Dan denk je misschien dat er een indrukwekkende nieuwe lijst aan instellingen komt, aar in werkelijkheid gaat het om een klein aantal instellingen, zoals de iso en belichtingswaarde. Verder zijn er hdr- en panoramamodi, maar daar houdt het wel een beetje op. Er is nog wel een flits aanwezig.

Alcatel One Touch Pop C7 screenshot 
Alcatel One Touch Pop C7 screenshot 

De kwaliteit van de geschoten foto’s houdt niet over. De geschoten plaatjes hebben een 5-megapixelresolutie en missen de nodige details. Ook zijn de ruisniveau’s in de foto’s redelijk hoog. De kleuren zijn iets aan de fletse kant, maar goed genoeg. Ook zijn foto’s, zeker van objecten dichtbij, scherp genoeg. De filmpjes die het toestel schiet hebben tot onze verbazing een full hd-resolutie, hoewel dat aan de kwaliteit niet af te zien is. De video’s zijn niet erg detailrijk en ook niet erg scherp.

Al met al is de camera voldoende om foto’s voor Facebook of Twitter te maken, maar niet veel meer dan dat. Overigens heeft het toestel ook een frontcamera met een 0,3-megapixelresolutie.

Alcatel One Touch Pop C7 testfoto 
Alcatel One Touch Pop C7 testfoto 
Alcatel One Touch Pop C7 testfoto 
Alcatel One Touch Pop C7 testfoto 
Alcatel One Touch Pop C7 testfoto 
Alcatel One Touch Pop C7 testfoto 

Conclusie

De Alcatel One Touch Pop C7 is zonder twijfel een van de betere toestellen in zijn segment. Het toestel is voorzien van een groot scherm, goed gebouwd en relatief snel. Belangrijke eigenschappen die ondersteund worden door een verder ook net totaalplaatje.

Alcatel One Touch Pop C7 design 
Alcatel One Touch Pop C7 design 
Alcatel One Touch Pop C7 design 
Alcatel One Touch Pop C7 design 

Een groot scherm voor weinig betekent inleveren op andere vlakken, zo concludeerden we ook al in onze review van de verwante Acer Liquid Z5. Maar in deze One Touch Pop C7 zijn de gesloten compromissen een stuk minder merkbaar dan in de recent gereviewde Acer. Het toestel is vooral qua schermkwaliteit en camerakwaliteit niet top en de software is inmiddels een beetje outdated. Daarbij komt dat de software soms wat kleine kuren heeft, het scherm niet supersnel reageert en de muziekkwaliteit net wat minder is.

Maar als je die puntjes voor lief neemt dan heb je wel een toestel dat voorzien is van een groot scherm, prima gebouwd is, goed presteert en alles kan wat je van een smartphone mag verwachten. De processor is goed en daarnaast is de hoeveelheid werkgeheugen waarover het toestel beschikt top. En als je wilt kun je voor een kleine meerprijs ook nog de dualsimvariant aanschaffen. Vijf sterren komt hij net niet aan, maar een kooptip is de Alcatel One Touch Pop C7 zeker wel.

“Vijf sterren komt hij net niet aan, maar een kooptip is de Alcatel One Touch Pop C7 zeker wel.”

Als je wel een groot scherm wilt voor weinig, maar niet de Pop C7, dan kom je uit bij de Acer Liquid Z5. Die is iets duurder en zelfs ook iets minder, niet echt een goede deal dus. Mocht dat schermformaat niet zo van belang zijn, dan zijn er wel een aantal interessante toestellen verkrijgbaar. Zo heeft Acer de Liquid E2, biedt Alcatel zelf de One Touch Idol Mini en heeft LG de L70 in de aanbieding. Sony heeft de Xperia M en Huawei de Ascend Y530 en Ascend G525. Als je bereid bent iets meer te betalen, dan is de Motorola Moto G daarnaast een erg interessante optie en degenen die nog even kunnen wachten moeten zeker de Nokia Lumia 630 even bekijken. De One Touch Pop C7 valt dus zeker in een drukke markt, maar staat door zijn grote scherm prima zijn mannetje.

Acer Liquid Z5 hoofdfoto 
Alcatel One Touch Idol Mini hoofdfoto 
Motorola Moto G hoofdfoto 
Acer Liquid E2 hoofdfoto 

Onze review score
Pluspunten
  • Stevige bouw
  • Groot scherm
  • Relatief snel
  • 1GB werkgeheugen
Minpunten
  • Matige schermkwaliteit
  • Kleine probleempjes in software
  • Matige camerakwaliteit

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters