Alcatel Shine Lite review: schitterende smartphone

Alcatel heeft zijn hele merk het afgelopen jaar op de schop gegooid en hoopt nu een mooie basis te leggen om de komende tijd flink door te groeien. De Shine Lite valt precies in de klasse waar Alcatel zich op richt en is dan ook een van de belangrijkste Alcatelsmartphones de komende tijd. In deze Alcatel Shine Lite review lees je er alles over.

Alcatel Shine Lite ontwerp

Een breder aanbod aan producten en diensten en een sterkere focus binnen het mobiele portfolio. Zomaar twee belangrijke pilaren van de strategie van Alcatel de komende tijd. Die extra producten zijn er bijvoorbeeld in de vorm van een 360-camera en een standalone VR-headset; de versterkte focus binnen de smartphonelijn zagen we op de IFA beurs afgelopen september al duidelijk terugkomen. Vroeger kondigde Alcatel tijdens zo’n beurs gerust een stuk of acht toestellen aan, dit keer moesten we het doen met één model: de Shine Lite. Waarom Lite? Nou, de gewone Shine was er wel, maar is uiteindelijk geannuleerd omdat Alcatel volledige focus op de Shine Lite wilde leggen.

De Shine Lite is een belangrijk toestel voor de Chinese fabrikant

Kortom; de Alcatel Shine Lite is een belangrijk toestel voor de Chinese fabrikant. De smartphone kost €180 en daarvoor krijg je vrij doorsnee specs en een bijzonder sterk ontwerp. De Shine Lite heeft een 1,3GHz-quadcoreprocessor van MediaTek, een 5-inch HD-scherm en een 13-megapixelcamera. Het werkgeheugen bedraagt 2GB en de interne opslag is 16GB en uitbreidbaar. Opvallend voor een Chinese budgetsmartphone: de Shine Lite heeft geen dualsimfunctie. Geen ramp, wel jammer. De telefoon heeft een aantal leuke extra’s, zoals een selfie-flits en een vingerafdrukscanner. NFC ontbreekt dan weer, vreemd genoeg.

In een budgetsegment waar je inmiddels full HD-schermen, achtkernige processoren en zelfs met enige regelmaat 3GB werkgeheugen aantreft zijn de specificaties van de Shine Lite niet erg indrukwekkend. Niet slecht, maar ook niet indrukwekkend. Dat compenseert Alcatel met een bijzonder sterk ontwerp: de Shine Lite is gemaakt van glas en aluminium en ziet er daardoor prachtig uit. Dat zorgt er in ieder geval voor dat hij een dijk van een eerste indruk maakt. In deze Alcatel Shine Lite review zoek ik uit of die goede eerste indruk ook na wat langer gebruik blijft staan.

Specificaties van de Alcatel Shine Lite
Algemeen
 • Uitgebracht op November 2016
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • MediaTek MT6737
 • quadcore-processor op 1.3GHz
 • Grafisch: Mali T720MP2
Scherm
 • 5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Dragontrail)
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 720p (HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

De naam Shine is ongetwijfeld afgeleid van het ontwerp van de telefoon. Dat is namelijk schitterend. Het ontwerp is simpel en strak en de afwerking is uitstekend. De voor- en achterkant zijn van krasvast Dragontrail-glas en de rand is van aluminium. De knopjes zijn netjes afgewerkt, de randen hebben een mooie diamantgeslepen afwerking en de antennelijntjes zijn netjes verwerkt. Het enige dat afbreuk doet aan het ontwerp is de bedrukking op de achterkant, die kwalitatief nogal teleurstellend is. Maar goed, dat is wel meteen het enige en voor een telefoon van €200 is dat best indrukwekkend.

Ergonomisch gezien is het trouwens allemaal net wat minder, wat ook direct verband houdt met het strakke ontwerp van de telefoon. De randjes zijn door hun strakke afwerking namelijk een beetje scherp, wat bij mij soms voor lichte irritatie op mijn handen zorgde. Het formaat van de telefoon is verder wel prima en alle bedieningselementen zitten op logische plaatsen.

Het ontwerp is schitterend: simpel, strak en uitstekend afgewerkt

Achterop zit een vingerafdrukscanner waarmee je de telefoon eenvoudig kunt ontgrendelen. Ik heb die vingerafdrukscanner persoonlijk liever voorop zitten, maar daar valt over te twisten. Waar niet over te twisten valt is dat deze scanner erg goed werkt. Ik heb bijna nooit problemen gehad met het ontgrendelen van het toestel met mijn vinger en dat is erg fijn.

Het scherm van de Alcatel Shine Lite is nogal gemiddeld. Het is een 5-inch ips-scherm met een resolutie van 720×1280 pixels; dat is zo’n beetje de standaard in deze klasse. De prestaties van het scherm zijn niet slecht, maar ook niet echt goed. Kleuren zijn een beetje flets en iets te koud en de helderheid had hoger gekund. In het dagelijks gebruik is het allemaal ruim voldoende, alleen het ziet er net wat minder flitsend uit dan bij sommige andere smartphones voor dit geld.

Het scherm van de Shine Lite is nogal gemiddeld

Alcatel heeft besloten al zijn kaarten op het ontwerp van de Shine Lite te zetten en dat betekent dat er een vrij eenvoudige chipset in de smartphone terecht is gekomen. De MediaTek MT6737, om precies te zijn. Die is uitgerust met 4 ARM Cortex A53-kernen die 1,3GHz klokken en dat betekent dat hij niet echt wonderen verricht qua snelheid. Helaas vertaalt dat zich door in het praktijkgebruik van de Shine Lite. De telefoon doet er regelmatig vrij lang over om een app of menu te openen en dat is een beetje irritant.

De telefoon doet er regelmatig vrij lang over om een app of menu te openen

De telefoon heeft 2GB werkgeheugen en dat is voldoende. Dat betekent dat je qua mogelijkheden niet gehinderd wordt door de wat tragere hardware van dit toestel. Je kunt er gewoon prima alles op doen wat je op een smartphone wilt doen. Alleen de wat minder snelle processor zorgt er wel voor dat dat zo nu en dan wat langer duurt dan bij concurrerende toestellen. Dat is de prijs die je betaalt voor het mooie ontwerp van dit toestel; of je bereid bent dat offer te maken is natuurlijk aan jou.

Alcatel Shine Lite screenshotOp netwerkvlak biedt de Alcatel Shine Lite de meeste dingen die je van een smartphone mag verwachten. 4G is gewoon aanwezig en ik heb geen problemen gehad met het bereik van de smartphone. Het enige wat ik wel mis, is NFC. Niet zo’n big deal op het moment, maar met het oog op mobiel betalen wel iets dat steeds belangrijker gaat worden. Je zult er met dit toestel dus mee moeten leven dat je niet mobiel kunt betalen.

De accuprestaties van de Shine Lite zijn wel dik in orde. De 2460mAh-accu is niet bijzonder groot, maar de zuinige hardware van de smartphone zorgt ervoor dat je toch zonder problemen de dag door komt. Fijn.

Alcatel heeft op de Shine Lite nette software gezet. De smartphone draait op Android 6.0 Marshmallow en daar staat een minimale schil van Alcatel overheen. De fabrikant heeft hier en daar wat icoontjes aangepast, maar daar houdt het ook eigenlijk wel een beetje op. Dat betekent dat de interface eenvoudig is en niet onnodig vertragend werkt. Voor meer informatie over de software kun je in onze Android Marshmallow-review hieronder terecht.

Met het meeleveren van software zou Alcatel nog iets conservatiever mogen zijn. Het is al beter dan eerst: waar we bij de Pop 4S nog klaagden dat Alcatel teveel game demo’s en schijnbaar willekeurige apps meeleverde is het aantal standaard geïnstalleerde apps nu wel oké. Alcatel lijkt zich nu te richten op het meeleveren van nuttige programma’s, zoals een hulp-app, een office-app en een bestandsbeheerder. Daarnaast is er nog een appje genaamd Xender Bestandsoverdracht dat via wifi-direct bestanden kan overdragen. Ik vraag me af of veel mensen het zullen gebruiken, maar het is wel leuk bedacht. Via Alcatel Apps kun je extra applicaties downloaden, wat op zich prima is. Alleen Alcatel is daar iets te opdringerig mee: vooral in de eerste paar dagen gebruik krijg je regelmatig meldingen die je een app proberen aan te smeren. Maar dat is wel meteen mijn enige echte opmerking over de software van de Alcatel Shine Lite.

Alcatel Shine Lite screenshotDe multimediasoftware van de Alcatel Shine Lite is vrij uitgebreid. Vooral de muziekspeler heeft heel wat extra opties. Zo heeft hij een automatische mix-modus (waarbij nummers in elkaar overvloeien) en kun je muziek handmatig mixen door het toestel op zijn kant te draaien. Hoe vaak je dat zal gebruiken valt te bezien, maar het is leuk om even mee te spelen. Verder installeert Alcatel op de Shine Lite een FM radio en een galerij. Die laatste is een beetje dubbelop omdat Google Foto’s ook al op het toestel staat.

De speaker zit aan de onderkant en produceert acceptabel geluid

De Alcatel Shine Lite heeft zijn speaker op de onderkant zitten; dat is fijn. Bovendien komt er acceptabel geluid uit. Het is wel een beetje schel, maar het volume is voldoende en voor bijvoorbeeld het kijken van filmpjes is de kwaliteit genoeg. Als je een fatsoenlijke headset op de smartphone aansluit kun je hem natuurlijk ook prima als muziekspeler gebruiken.

De camerainterface is vrij standaard, maar biedt een leuke toevoeging: de collage opname. Daarmee kun je heel eenvoudig collages in elkaar draaien. Foto’s die de Shine Lite maakt zijn in 13-megapixelresolutie. Die zijn helaas nogal matig. De kleuren zijn wat groenig en schaduwen in de foto worden erg snel zwart. De foto’s bieden niet heel veel details en als je ver inzoomt zie je heel wat vervormingen in de afbeelding. Zodra het een beetje donker wordt zijn foto’s snel bewogen en komt er veel gekleurde ruis in de plaatjes. Filmpjes die de Alcatel Shine Lite schiet zijn in 720p-resolutie en zijn niet erg scherp en detailrijk. En ook de 5-megapixelselfies die je met deze smartphone maakt zijn niet echt mooi. De camerafunctie scoort dus al met al een dikke onvoldoende. De telefoon is geschikt voor simpele plaatjes op sociale media, maar daar houdt het ook wel een beetje op.

De Alcatel Shine Lite laat zoals gezegd een dijk van een eerste indruk achter, maar weet dat positieve beeld helaas niet helemaal voort te zetten. Overall scoort de Shine Lite een voldoende, maar er zitten wel twee flinke minpunten aan. Ten eerste is de telefoon een stuk trager dan veel van zijn concurrenten, wat voor de snelheidsduivels onder ons de nodige irritaties kan opleveren. Vervelender nog vind ik de camera: die is echt matig. Foto’s zijn niet mooi van kleur, missen detail en zijn vrij snel bewogen. Mensen die graag fotograferen met hun telefoon moeten met een grote boog om deze Alcatel heen lopen.

De Shine Lite scoort een voldoende, maar heeft wel twee flinke minpunten

Gelukkig heeft het toestel ook de nodige positieve punten. De batterij is goed, de vrij schone Android-software is prettig en er is een prettig werkende vingerafdrukscanner aanwezig. En dan is er nog het ontwerp. Of je het mooi vind blijft natuurlijk een persoonlijk ding, maar in ieder geval scoort de Alcatel Shine Lite qua look and feel ver boven zijn klasse. Dat ontwerp is dan ook dé reden om deze smartphone te kopen.

Mensen die wat minder om het ontwerp geven en op zoek zijn naar een beter totaalplaatje overall doen er goed aan om eens te kijken naar de Honor 5C of Wileyfox Swift 2. En als je wel graag een premium ontworpen telefoon wilt is de iets duurdere Samsung Galaxy A3 2016 ook het overwegen waard. Die is net als de Alcatel Shine Lite relatief traag, maar heeft wel een betere camera.

Onze review score
Pluspunten
 • Prachtig en premium ontwerp
 • Goede batterij
 • Vingerafdrukscanner
 • Vrij schone Androidsoftware
Minpunten
 • Werkt vrij traag
 • Ronduit matige camera

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters