Android 5.0 Lollipop review

Lollipop is waarschijnlijk de grootste update van Android tot nu toe en heeft dan ook een heel nieuw nummer, 5.0, meegekregen. In deze review kijken we naar het systeem.

Android 5.0 Lollipop 

“Material design: meer kleuren, meer animaties en meer diepte.”

Een heel nieuw ontwerp, flink verbeterde functionaliteit én de komst van Android naar tv’s, auto’s en wearables. Google had dit jaar op Google I/O heel wat voor zijn fans in petto. De eerste twee aspecten zijn verbonden aan de nieuwe telefoonversie van Android, Android 5.0 Lollipop. De vijfde grote Androidversie in zijn zesjarig bestaan.

De belangrijkste vernieuwing is wel het uiterlijk, dat voor het eerst sinds 2011 duidelijk vernieuwd is. Material design, noemt Google het. Meer kleuren, meer animaties en meer diepte. Dat is material design in een notendop. Opvallend genoeg gaat Google daarmee een andere kant op dan Apple, dat alles juist steeds platter maakt. Althans, bij Google worden de individuele interface-elementen ook platter, maar ze krijgen wel allemaal hun eigen diepteniveau. Daar zit ‘m het verschil.

“Functioneel betekent Lollipop ook een sprong voorwaarts.”

Verder is er onder de motorkap het een en ander veranderd. De Dalvik virtual machine is vervangen door de Android Runtime, kortweg ART. Dat moet een duidelijke performanceboost brengen. Project Volta zou ervoor moeten zorgen dat de batterij langer meegaat.

Functioneel betekent Lollipop ook een sprong voorwaarts. Google gebruikt een mooie mix van functies die sommige fabrikanten al lang toegevoegd hadden en nieuwe functies. Onder de nieuwe functies bevinden zich onder andere lockscreen-notificaties, ondersteuning voor meerdere gebruikers en een prioriteitsmodus voor notificaties. Daarnaast zijn er talloze kleine functies toegevoegd of verbeterd.

Android 5.0 is dus al met al een erg geslaagde update, die Google uitbracht op de Nexus 6 en Nexus 9 die wij binnenkort zullen bespreken. De nieuwe Androidversie zal als update naar een flink aantal toestellen komen, te beginnen met de Nexus-apparaten en de Motorola Moto G. Eigenlijk is hij al sinds 3 november officieel beschikbaar op Nexus-toestellen, maar de update liep wat vertraging op. Inmiddels is het wel zo ver en is onze Nexus 5 voorzien van het nieuwe besturingssysteem. Tijd voor een review dus.

Release-informatie

Android Lollipop is uitgebracht op de Google Nexus 6 en Nexus 9, die de nieuwe versie al direct draaien. De Nexus 9 is al in Nederland verkrijgbaar, de Nexus 6 komt nog dit jaar. Voor oudere Nexusapparaten, om precies te zijn de Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7 (beide versies) en Nexus 10, is de ROM inmiddels door Google gepubliceerd. Op het moment van schrijven is de uitrol van de OTA-updates bezig voor die apparaten.

Zoals altijd bij Android is ook bij versie 5.0 de uitrol ervan een flink pijnpunt voor veel fabrikanten. De situatie is echter verbeterd ten opzichte van een tijdje geleden, veel fabrikanten hebben al aangegeven hun meest belangrijke toestellen te updaten en de meeste zijn sneller dan gebruikelijk met die updates begonnen. De Moto G 2014 van Motorola wordt bijvoorbeeld momenteel al geüpdatet en de update voor de rest van de Moto-lijn wordt zeer binnenkort verwacht. Net als die van de LG G3.

“Zoals altijd bij Android is ook bij versie 5.0 de uitrol ervan een flink pijnpunt voor veel fabrikanten.”

HTC heeft bekend gemaakt zowel de One M7 als de One M8 binnen twee maanden te updaten. Verder staan er updates voor de beide One mini’s en de One Max in de planning, samen met nog een aantal andere toestellen. Samsung gaat in ieder geval de Galaxy Note 3, Galaxy Note 4 en Galaxy S5 updaten. Maar ook de Galaxy Alpha, Galaxy Note 2, Galaxy S4 en Galaxy S4 mini en S5 mini komen in ieder geval aan de beurt, samen met een aantal tablets. LG voorziet naast de G3 ook de G2 in ieder geval van een update en Sony heeft beloofd de hele Z-lijn Android Lollipop mee te geven.

De lijst hierboven is overigens geen compleet overzicht en er druppelt over steeds meer toestellen informatie over updates binnen. Als je jouw toestel hier niet tussen ziet staan, kun je het beste even Googlen of je de update gaat krijgen.

Voor wat betreft de nieuwe toestellen is het te verwachten dat iedere high-endtelefoon die nu aangekondigd wordt over Lollipop beschikt. Midrange- en low-endtoestellen zullen nog wel even met KitKat op de markt blijven komen. Het is immers nog niet zo lang geleden dat veel van die toestellen nog op Jelly Bean draaiden. Wanneer alle nieuwe telefoons Lollipop zullen krijgen is lastig te voorspellen, maar het is in ieder geval positief dat Google op dit vlak steeds meer eisen stelt aan fabrikanten. Het zou ons niets verbazen als we op het Mobile World Congress 2015 in februari al helemaal geen nieuwe toestellen met KitKat meer te zien krijgen.

Wat is nieuw

“Waarschijnlijk de belangrijkste nieuwigheid is material design.”

In de inleiding van deze review bespraken we al een deel van de nieuwigheden in Android 5.0. Waarschijnlijk de belangrijkste is dus het nieuwe material design. Dat is overal in de interface en de Google-apps verweven en inmiddels door Google ook opgenomen in zijn nieuwe ontwerprichtlijnen. Ga er dus maar vanuit dat ook steeds meer applicaties stijlelementen van het material design zullen overnemen.

Die stijlelementen omvatten vooral het gebruik van meer kleur, verschillende diepteniveau’s voor interface-elementen en uitgebreide animaties. Die animaties zijn erop gericht dat het van alles duidelijk is waar het vandaan komt. Het menu is nu bijvoorbeeld een soort kaart die uitklapt vanuit de menuknop als je daarop drukt. Eerst verscheen hij gewoon uit het niets. Ondanks dat er erg veel animaties zijn, zijn ze allemaal vrij subtiel en zitten ze zeker niet in de weg. Op de Nexus 5 draaien ze in ieder geval vloeiend, hoe dat op wat goedkopere toestellen gaat zal in de toekomst moeten blijken. Het geheel ziet er mooi uit en is in onze ogen een duidelijke verbetering. Soms maakt het de werking van de interface wat inzichtelijker, maar het maakt het vooral allemaal wat dynamischer en leuker om mee te werken.

“ART verbetert de performance, Project Volta spaart de batterij.”

Een ander belangrijk punt is dat de applicatie-runtime helemaal vernieuwd is. Dat was sinds jaar en dag Dalvik en is nu de Android Runtime of ART. Dat zorgt theoretisch voor een flinke performanceboost van apps. Waar Dalvik applicaties compileert zodra ze nodig zijn, compileert ART de applicaties direct als ze geïnstalleerd worden. Dat scheelt overhead tijdens het opstarten en draaien van de apps. Ook ‘garbage collection’, het verwijderen van onnodige informatie uit het geheugen, is een stuk efficiënter met ART.

‘Project Volta’ is ook nieuw in Android Lollipop. Het is een project van Google wat het batterijgebruik van Android moet verminderen, Enerzijds gebeurt dat aan de ontwikkelaarskant. App-ontwikkelaars krijgen betere tools mee om het batterijverbruik van hun apps te optimaliseren. Daarnaast gaat Android 5.0 slimmer om met achtergronddata zodat daar minder energie aan verloren gaat. Tot slot is er een batterijbesparingsmodus toegevoegd. Dat laatste is trouwens niets om enthousiast over te worden: bijna iedere Androidtelefoon had die functie al van zijn fabrikant meegekregen. De toevoeging van die modus zul je vooral in de Nexus-lijn gaan merken.

Hoeveel profijt je echt van Project Volta gaat hebben hangt dus deels af van app-ontwikkelaars. Helaas hebben we de veranderingen op ons testmodel, de Nexus 5, niet goed kunnen testen omdat we geen toestel met een oudere Androidversie hebben om het mee te vergelijken. In ieder geval is het wel duidelijk dat de veranderingen niet gigantisch zijn: de batterij van de Nexus 5 blijft ook onder Android Lollipop vrij slecht.

“Notificaties komen nu ook op je lockscreen terecht.”

De rest van de veranderingen zijn kleiner, maar zullen voor veel mensen toch duidelijker aanwezig zijn. Een erg handige nieuwe functie vinden we de lockscreen-notificaties. Alle notificaties die je krijgt komen niet alleen in het notificatiecentrum, maar ook op je lockscreen terecht. Door dubbel op zo’n notificatie te tikken ga je meteen naar de bijbehorende app. Hem ingedrukt houden geeft de mogelijkheid om naar extra instellingen te gaan, bijvoorbeeld over of die app wel lockscreen-notificaties mag geven. Als je een notificatie hier wegveegt zal hij ook in je notificatiecentrum verdwijnen en zolang je hem in je notificatiecentrum niet behandeld hebt zal hij ook op je lockscreen blijven staan. Hij verdwijnt dus niet, zoals bij iOS, na één keer van je lockscreen. Dat vinden wij prettig, maar we kunnen ons ook heel goed voorstellen dat je dat juist irritant vindt.

Je kunt instellen of je al je meldingen op het lockscreen wilt weergeven, meldingen met persoonlijke content wilt verbergen of de lockscreen-notificaties helemaal wilt uitzetten. Daarnaast zijn er drie notificatiemodi gekomen, die los staan van het systeemgeluid. Je kunt kiezen uit alle notificaties, geen notificaties op alleen belangrijke notificaties. Het is ook makkelijker en uitgebreider geworden om in te stellen welke apps notificaties kunnen geven en welke niet.

Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot

Een andere belangrijke toevoeging is de mogelijkheid om meerdere gebruikersaccounts toe te voegen. Dat kon al in de tabletversie van Android, maar is nu dus ook mogelijk op telefoons. Erg handig als je je toestel even wilt uitlenen maar niet wilt dat iedereen zomaar bij je persoonlijke content kan. Of als je het toestel met iemand deelt, hoewel dat minder snel zal gebeuren bij een smartphone. Dit werkt eigenlijk net als op een computer. Je gebruikersaccount bevat je hele verzameling aan apps, indeling van je homescreen en instellingen en je kunt instant switchen tussen verschillende van die profielen. Standaard is er ook een gastaccount met een schone Androidinstallatie.

Een andere beveiligingsmaatregel die het uitlenen van je telefoon toegankelijker maakt is screen pinning, waarmee je een bepaalde scherm, een app of tabblad, vast kunt zetten. Vervolgens kun je instellen dat je een pincode moet ingeven om die te verlaten.

Op het vlak van beveiliging is verder goed om te weten dat er nu een verbeterde bescherming tegen resetten is zodat je smartphone minder aantrekkelijk wordt voor dieven. Via smart lock kun je je smartphonebeveiliging koppelen aan apparaten, zoals je smartwatch of je auto. Als een van die apparaten verbonden is wordt je pincode of wachtwoord overgeslagen. De encryptie van je toestel is tegenwoordig standaard ingeschakeld.

Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 

Tot slot is er een groot aantal kleinere zaken toegevoegd of veranderd. Je kunt nu vanaf ieder punt in de interface ‘ok google’ zeggen om spraakbesturing te activeren. Als je telefoon aan de lader hangt kan dat zelfs zonder dat hij ontgrendeld is. Op multimediagebied is er het een en ander geoptimaliseerd en ook de standaard verbindingsmogelijkheden zijn geoptimaliseerd. Belangrijke toevoegingen op multimediavlak omvatten onder andere de toegang voor externe apps tot RAW-foto’s en de mogelijkheid om usb-audio-apparaten te gebruiken.

Terwijl je je apparaat instelt kun je nu kiezen van welk oude toestel dat gekoppeld is aan je Google-account je een backup wilt terugzetten. Met een functie genaamd ‘tap & go’ kun je via NFC je oude toestel koppelen met je nieuwe waarna de instellingen uit het oude toestel overgenomen worden. In het batterijmenu kun je nu een schatting vinden van hoe lang je telefoon nog genoeg stroom heeft voor het huidige gebruik of hoe lang hij nog moet opladen. In het toegankelijkheidsmenu kun je kleuren aanpassen of inverteren. En zo zijn er nog heel wat minder grote toevoegingen.

“Je kunt nu vanaf ieder punt in de interface ‘ok google’ zeggen om spraakbesturing te activeren.”

Opvallend is het gebrek aan een echte concurrent voor Apple’s continuity. Communicatie tussen verschillende apparaten wordt steeds belangrijker en Android wordt ook op steeds meer apparaten beschikbaar. De mogelijkheid om eenvoudiger data te delen en activiteiten voort te zetten op andere apparaten zou in dat licht een logische stap zijn. Overigens zijn Android OEMs daar wel mee bezig, zo presenteerde Samsung onlangs Flow.

Interface

“Een andere significante verandering in hoe je met Android 5.0 werkt zit ‘m in het multitasken.”

De toevoeging van lockscreen-notificaties heeft ervoor gezorgd dat je uitgangspunt in de interface heel anders is geworden. De meeste keren dat je je telefoon uit je zak pakt en aanzet zul je niet meer beginnen bij je homescreen en vanuit daar een app selecteren, widget gebruiken of het notificatiecentrum openen. Het gebruik van je toestel zal nu vaak beginnen bij een van de notificaties op het lockscreen. Even dubbeltikken opent hem en dat werkt erg handig.

Een andere significante verandering in hoe je met Android 5.0 werkt zit ‘m in het multitasken. De grafische uitvoering daarvan is veranderd, maar dat maakt natuurlijk weinig uit. Een groot verschil is dat je nu meerdere zaken binnen één app in het multitask-overzicht hebt staan. Voor Chrome zijn dat de verschillende tabbladen die je open hebt staan, maar je kunt ook bijvoorbeeld denken aan verschillende documenten die je naast elkaar open kunt zetten. Daarvoor moest je vroeger altijd binnen je office-programma switchen en dat is dus een mooie verbetering. In het geval van de browser zijn we niet altijd even blij met deze optie omdat je verschillende tabbladen een beetje ondergesneeuwd kunnen raken binnen de app-switcher. Gelukkig kun je binnen Chrome ook kiezen om het oude systeem te blijven gebruiken. Overigens blijven de apps in je app-switcher staan nadat je het apparaat opnieuw opgestart hebt. Ze worden wel gesloten en je kunt de actieve pagina’s dus niet meer openen.

Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot

Verder is de basisopzet van de interface gewoon gelijk gebleven. Je hebt nog altijd een homescreen waar je allerlei apps, widgets en mappen op kunt zetten. Bovenaan dat homescreen staat standaard een Google-zoekbalk. Als je vanaf het basisscherm naar rechts veegt kom je in Google Now terecht, dat is dus eenvoudiger beschikbaar gemaakt. Als je vanaf de homeknop omhoog veegt kom je overigens ook nog in Google Now terecht. Het menu is in principe hetzelfde gebleven, hoewel het nu als kaart vormgegeven is. Het is een eenvoudig raster dat standaard op alfabet gesorteerd is en waar je niets kunt indelen. Veel fabrikanten voegen die functie gelukkig wel toe.

Het notificatiecentrum is zowel grafisch als functioneel van een update voorzien. Met één keer vegen kom je bij de notificaties zelf terecht, die zijn niet anders dan eerst. Je kunt ze wegvegen, erop in- of uitzoomen en natuurlijk ook de bijbehorende app openen. De snelle instellingen zijn wel veranderd, die kun je nu bereiken door twee keer naar beneden te vegen. Er zit nu een schuifje waarmee je de helderheid aan kunt passen en de knopjes die er zitten zijn wat veranderd. Ze staan ook niet volledig vast, hoewel je daar zelf geen invloed op hebt. Ze worden enigszins naar jouw persoonlijke voorkeuren aangepast, maar dat gaat niet altijd helemaal goed. Zo hebben wij om de functie te proberen één keer de invert-color-optie gebruikt en nu heeft ons toestel besloten dat we daar een snelkoppeling naar willen. Die zit alleen maar in de weg. Wellicht zal hij op een gegeven moment weer verdwijnen, maar dat kun je in ieder geval niet zelf doen.

Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot

De kleinste aanpassingen zijn misschien wel gebeurd in het instellingenmenu. Dat is qua indeling nog steeds hetzelfde en heeft alleen grafisch een kleine update gekregen. Google heeft wel wat instellingen toegevoegd, maar erg veel zijn het er eerlijk gezegd niet. Een toevoeging die wel handig is, is dat je nu meer inspraak hebt over de notificaties van apps. Er is een lijstje met ‘app notificaties’ aanwezig, waar je per app kunt kiezen of hij notificaties mag geven, of die onder de prioriteitsmodus nog steeds weergegeven moeten worden en of ze gevoelige informatie bevatten en dus niet op het lockscreen moeten komen.

Hoewel het niet echt een instelling is, kun je nu extra informatie vinden over je werkgeheugen onder het app-menu. Het systeem geeft aan hoeveel werkgeheugen er door het systeem gebruikt wordt en hoeveel er over is. In dezelfde categorie kun je ook uitgebreid je data- en accugebruik monitoren. Handige functies die overigens niet nieuw zijn in Lollipop.

Het instellingenmenu bevat verder nog een aantal nieuwtjes, maar niets dat echt noemenswaardig is. Al met al is het nog steeds een vrij eenvoudige en overzichtelijke manier om je telefoon in te stellen die veel functionaliteit bevat.

Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 

Wat we erg jammer vinden, is dat Android nog steeds standaard niet echt functies biedt om beter gebruik te maken van de grote schermen van phablets. Features om ervoor te zorgen dat zo’n toestel beter met één hand te gebruiken is, de mogelijkheid om twee apps naast elkaar te zetten op een groot phabletscherm en een uitgebreidere weergave als je een app op z’n kant gooit; het is allemaal niet aanwezig. En dat terwijl de hele phabletmarkt toch begonnen is bij Android.

De ervaring leert dat fabrikanten hier zelf wel iets aan proberen te doen, maar behalve in het geval van Samsung zijn die pogingen vaak ook niet erg uitgebreid. Het zou mooi zijn als Google hier zelf het voortouw in zou nemen, aangezien er nu nog heel wat potentie is die onbenut blijft.

“Android biedt nog steeds niet standaard functies om beter gebruik te maken van phabletschermen.”

De interface heeft op grafisch vlak een aantal goede updates gezien en op functioneel gebied is vooral de toevoeging van lockscreen-notificaties handig. Sommige functies zitten nog net niet helemaal lekker in elkaar, maar het zijn kleine puntjes. Daar komt meteen ook een andere kracht van Android naar boven: de aanpasbaarheid. Veel van die kleine irritaties zijn door smartphonefabrikanten in het verleden altijd opgelost met hun eigen interfaces en dat zal ook met Android 5.0 weer gaan gebeuren. Of je de voorkeur geeft aan TouchWiz, Sense, de Emotion UI of de standaard-interface is natuurlijk erg persoonlijk, maar Android biedt het in ieder geval allemaal. En via custom launchers uit de Play Store kun je de interface ook achteraf nog voor een groot deel aanpassen.

Prestaties

“De Android Runtime moet ervoor zorgen dat Android 5.0 een stuk sneller werkt.”

Een van de grote nadelen van Android tegenover concurrerende systemen was altijd dat het bovengemiddeld snel traag wordt en over het algemeen wat minder stabiel is. De nieuwe Android Runtime zou dit in ieder geval deels moeten oplossen en er daarnaast voor moeten zorgen dat Android 5.0 een stuk sneller werkt over het algemeen.

Helaas hebben we die claims niet helemaal kunnen testen omdat we geen twee identieke toestellen met verschillende Androidversies erop tot onze beschikking hebben. In hoeverre het systeem na lang gebruik traag wordt zal daarnaast in de loop der tijd moeten blijken.

“Lollipop laat de rijke historie aan stabiliteits-problemen niet volledig achter zich.”

Wat we wel kunnen melden is dat de Nexus 5, die inmiddels al een jaar oud is, nog steeds erg soepel werkt met Android 5.0 erop. We hebben eigenlijk geen echte vertragingen gemerkt tijdens het gebruik, hoewel sommige dingen door de uitgebreide animaties wel net wat trager werken dan je zou willen. Dat zijn echter slechts hele kleine puntjes.

Een wat groter probleem zit hem in de stabiliteit. We hebben met onze Nexus 5 een echt grote vastloper meegemaakt en hier en daar een cashende app. Dat zou natuurlijk goed aan het toestel zelf kunnen liggen, maar het geeft in ieder geval wel aan dat Android 5.0 de rijke historie aan stabiliteitsproblemen voor Android niet volledig achter zich laat.

Standaardapplicaties

Android 5.0 Lollipop screenshot

Het zal geen verrassing zijn dat de standaardapplicaties in Android 5.0 veel gericht zijn op de diensten van Google. Google Chrome, Google Docs, Google Drive, Google Earth, Google Fit, Gmail, Google+, Google Hangouts, Google Keep, Google Maps, Google News, Google Photos, Google Play Books, Google Play Games, Google Play Movies, Google Play Music, Google Play Newsstand, Google Sheets, Google Slides en YouTube behoren tot het standaardassortiment. Samen met natuurlijk de Google Play Store waar je andere apps kunt downloaden. Nadeel hiervan is dat je min of meer vast zit aan het ecosysteem van Google, waar niet iedereen blij mee is. Voordeel is dat je out of the box een erg compleet setje apps hebt, inclusief prima office-programma’s met goede online-integratie en een goede navigatie-app. Tegenwoordig kun je ook andere mailaccounts kwijt in de Gmail-app.

Bijna alle Google-apps hebben een mooi material design-sausje gekregen. Als je op het moment al Android gebruikt zal dat je bekend voorkomen: die nieuwe apps zijn ook naar oudere Androidversies uitgerold. Over het algemeen zien de applicaties er mooi uit, een klein nadeel is dat de informatiedichtheid bij sommige apps duidelijk minder geworden is.

Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot

Google Fit is overigens de enige echt nieuwe app. Daarmee gaat Google mee in de trend om steeds meer gezondheids-apps mee te leveren op smartphones. De applicatie houdt automatisch je loop- en fietsactiviteiten bij en je kunt ook zelf activiteiten toevoegen. Daarnaast is Google Fit een soort desktop voor andere fitness-applicaties. Zaken als Runkeeper kun je eenvoudig koppelen met de applicatie en zo moet je een compleet overzicht kunnen krijgen. Ook Android Wear-integratie is aanwezig.

Google Fit zoals het er nu staat is een leuk begin, maar erg uitgebreid is het niet. Je kunt een aantal eenvoudige doelen stellen en je geschiedenis bijhouden. Uitgebreide analyse van je data of het bijhouden van trainingsschema’s is echter niet mogelijk. Daarnaast zullen veel mensen niet erg zitten te wachten op een dergelijke app. Helaas kun je hem, net als alle andere Google-apps trouwens, niet verwijderen.

Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 

“Alle systeemapps zijn van een make-over voorzien.”

Los van de Google-apps zijn er ook nog een aantal eenvoudige systeem-apps beschikbaar. Die zijn allemaal van een make-over voorzien. Natuurlijk de dialer en contactenapplicatie, die grotendeels zijn geïntegreerd in één app. Daar begin je in een soort bel-dashboard waar je veelgebruikte contacten kunt bellen. Met een kopje kom je in het toetsenbord, wat over speed-dialing beschikt. Als je een contact opent komt die als een soort kaart over de app heen te liggen, wat er mooi uitziet. Handig is het zoekbalkje dat in de app opgenomen is, waarmee je een soort gouden gids bij de hand hebt. Tik bijvoorbeeld ‘hotel’ in en je krijgt een aantal nabijgelegen hotels te zien die je meteen kunt bellen. Erg compleet is dat overzicht trouwens niet. Sms’jes versturen gaat nu standaard via de Hangouts-app, een stand-alone sms-applicatie bestaat niet meer. Er is trouwens nog wel een stand-alone contactenapplicatie, maar die gebruiken wij eigenlijk niet meer.

Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 

“De agenda is grafisch verbeterd, functioneel niet zo.”

Verder is er nog een rekenmachine, een klok-app, een agenda-app, een downloads-app en natuurlijk de camera. Daar houdt het echter ook wel mee op. De klok-app, downloads-app en rekenmachine zien er wat strakker uit, maar daar blijft het een beetje bij. De agenda-app is sterker veranderd. Grafisch is hij erop vooruit gegaan, maar functioneel niet zo. Een fatsoenlijk maandoverzicht ontbreekt nu en dat is jammer. Daarvoor in de plaats is een mini-kalender gekomen waar je eenvoudig een dag kunt selecteren, die dan in de huidige weergave geopend wordt. Op dat overzichtje kun je wel zien welke datum bij welke weekdag hoort, maar niet of je dan iets gepland hebt. Voor een goed overzicht van je afspraken moet je het voortaan dus doen met de weekweergave.

Ook de camera-app is veranderd. Dat is iets waar je als niet-Nexus-gebruiker waarschijnlijk weinig van zult merken, want over het algemeen installeren alle fabrikanten een eigen camera-interface op hun toestel. Dat is misschien maar goed ook, want erg overzichtelijk is de standaardapp nog steeds niet. Links kun je kiezen tussen verschillende cameramodi en rechts zijn de nodige instellingen te vinden. Om vervolgens bij de iets uitgebreidere instellingen te komen moet je eerst het menu met verschillende cameramodi openen en dan pas komt er rechtsboven een knopje naar het instellingenmenu. Dat menu valt helemaal buiten de camerainterface en past er dus ook nog eens niet erg goed bij.

Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 
Android 5.0 Lollipop screenshot 

Ecosysteem

“Het ecosysteem is heel compleet.”

Het hele ecosysteem van Android 5.0 komt samen in de Play Store. Die kun je zowel op je PC als op je telefoon bereiken, de PC versie is te vinden op play.google.com en stelt je in staat apps naar je telefoon te pushen. Naast applicaties biedt de Play Store inmiddels ook boeken, tijdschriften, muziek en films. Dat aanbod is niet volledig compleet, maar wel erg uitgebreid. Behalve losse uitgaven kopen, kun je je in het geval van tijdschriften ook op een bepaald blad abonneren. De muziek-afdeling biedt een Spotify-achtige unlimited-dienst. Verder zijn natuurlijk alle Googlediensten goed geïntegreerd in Android.

Het ecosysteem is al met al heel compleet en strijdt met Apple om de kroon. Op app-gebiedt biedt Android meer gratis applicaties en ook in aantallen meer apps. Het aanbod van kwaliteitsapps is bij Apple’s iOS misschien net iets beter. Android heeft als voordeel dat applicaties meer mogelijkheden hebben om met het systeem te interacteren, waardoor ze functioneel op sommige vlakken meer kunnen toevoegen. Al met al zul je bij zowel Android als iOS niets tekort komen. Datzelfde geldt eigenlijk voor de muziek- en filmdiensten van beide platformen. Android loopt in app-aanbod nog steeds duidelijk voor op Windows Phone trouwens.

Conclusie

“Google heeft de mogelijkheid gezien om Android flink te verbeteren.”

Android had al niet heel veel nodig om bij de tijd te blijven. Functioneel lopen andere besturingssystemen toch vooral achter Android aan en qua ecosysteem hoeft Google zich voorlopig ook geen zorgen te maken. Daarnaast heeft Android natuurlijk een aantal sterke fabrikanten achter zich die functies wel toevoegen als ze dat nodig achten.

Toch heeft Google de mogelijkheid gezien om het systeem functioneel flink te verbeteren. Vooral de lockscreen-notificaties zijn een uitkomst en ook de mogelijkheid om meerdere gebruikersaccounts toe te voegen is heel handig. Vanaf versie 4.0 was Android al niet meer lelijk, maar het nieuwe material design is een grote stap voorwaarts en ziet er een stuk moderner uit. Ook daar heeft Google goede zaken gedaan. Hoe de nieuwe Android Runtime en 64bit-ondersteuning op de lange termijn gaan presteren is de vraag, maar het ziet er veelbelovend uit.

Toch heeft Google ook een aantal punten laten liggen. Misschien wel het grootste nadeel vinden we dat Android Lollipop nog steeds geen fatsoenlijk gebruik maakt van grote schermen. In een markt waar schermen nog steeds groter worden is dat echt wel een keer nodig. Google’s eigen referentietoestel voor Android 5 heeft nota bene een 6-inch scherm. Het ontbreken van een dienst om doorwerken en bestanden delen tussen verschillende apparaten mogelijk te maken zul je niet snel echt missen, maar gezien steeds meer apparaten naar elkaar toe groeien en Android draaien is het wel een gemiste kans.

Een laatste minpunt zit hem in de stabiliteit van het systeem. Dat is nooit het sterkste punt geweest van Android. Hoewel het te vroeg is om daar een definitief oordeel over te vellen, wijst onze ervaring met de Nexus 5 er in ieder geval op dat Android daarin nog steeds achterblijft bij Windows Phone, BlackBerry en iOS.

Onze review score
Pluspunten
  • Material design
  • Lockscreen-notificaties
  • Vele handige kleinere updates
  • Erg sterk ecosysteem
  • Goed aanpasbaar door zowel gebruiker als fabrikant
Minpunten
  • Maakt slecht gebruik van grote schermen
  • Geen 'continuity-concurrent'
  • Stabiliteit nog steeds niet sterkste punt

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters