Android 6.0 Marshmallow review: Lollipop verfijnd

Zoals iedere herfst heeft Google een nieuw snoepje losgelaten voor het grote publiek. In deze review kijken we of Google’s digitale Marshmallow net zo lekker is als de echte variant.

Android Marshmallow 

“Het is eindelijk mogelijk controle te nemen over waar apps toestemming toe hebben”

Vorig jaar was het tijd voor een grote grafische update van Android met versie 5.0 Lollipop. Dat betekent dat Google het met 6.0 Marshmallow allemaal wat rustiger aanpakt en er op grafisch vlak eigenlijk niets veranderd is. In plaats daarvan heeft Google tijd gestoken in het polijsten van de gebruikerservaring, het toevoegen van nieuwe hardware-ondersteuning en het verbeteren van de batterijprestaties.

Functionele verbeteringen zijn er natuurlijk ook, alleen ze zijn niet heel opvallend. De belangrijkste is misschien wel Now on Tap, een nieuwe functie van Google Now. Verder is het eindelijk mogelijk is om volledige controle te nemen over waar apps toestemming toe hebben. De interface is bovendien zo aangepast dat het veel inzichtelijker wordt waar een app toestemming toe wil krijgen. Andere nieuwe functies spelen meer op de achtergrond en zul je pas na wat uitgebreider gebruik mee te maken krijgen.

In deze review nemen we alle belangrijke aspecten van Android 6.0 Marshmallow met je door. Dat doen we gebaseerd op onze ervaringen met een Nexus 5, maar in principe is de ervaring voor alle Nexus-apparaten hetzelfde. Reviews van de nieuwe Nexus-smartphones volgen uiteraard zo snel mogelijk.

Release-informatie

Traditioneel wordt een nieuwe Androidversie gelanceerd op een of meerdere Nexus-apparaten en dat is ook nu het geval. De Nexus 5X en Nexus 6P zullen de nieuwe versie af fabriek draaien. De Nexus 5, Nexus 6, Nexus 7 en Nexus 9 ontvangen op het moment van schrijven gefaseerd de update naar Android 6.0 Marshmallow.

De uitrol van Android Marshmallow naar smartphones van andere fabrikanten duurt wat langer en is op dit moment nog voor geen enkel model begonnen. Recente high-endsmartphones, zoals de Samsung Galaxy S6, LG G4, Sony Xperia Z5 en Motorola Moto X Style, zullen de update sowieso krijgen. Voor oudere modellen is dat wat minder zeker en fabrikanten laten mondjesmaat informatie los over welke toestellen wanneer een update zullen krijgen. Motorola publiceerde bijvoorbeeld al zo’n lijstje en Sony liet weten in ieder geval alle Xperia Z-smartphones vanaf de Z2 een update te geven. HTC bevestigde al dat de One M8 en One M9 bijgewerkt worden tot Android 6.0 en noemde ook wat midrangers zoals de Desire 816, Desire 820 en Desire 826. LG liet weten zeer binnenkort met het updaten van de G4 te beginnen.

“De uitrol van Marshmallow op apparaten van andere fabrikanten duurt wat langer”

Als we jouw toestel hierboven niet genoemd hebben, kan het zijn dat er toch informatie over beschikbaar is. De lijst hierboven is geen compleet overzicht en er druppelt over steeds meer toestellen informatie over updates binnen. Voor actuele informatie kun je het beste even Googlen op de naam van jouw toestel met ‘Android Marshmallow update’ erachter.

Wat is nieuw

Android 6.0 Marshmallow screenshot

De meest ingrijpende verandering in Android Marshmallow is er helaas een die je als Nederlander niet zo snel zult opmerken. Google Now on Tap is nog niet in het Nederlands beschikbaar en kun je dus alleen gebruiken als je je smartphone op engels instelt. Uiteindelijk zal de dienst ook naar Nederland komen, maar wanneer dat gebeurt is niet bekend.

Het is wel iets om naar uit te kijken, want Now on Tap werkt erg handig en heeft de potentie om het gebruik van je smartphone flink te veranderen. Als je de homeknop van je toestel ingedrukt houdt zal Google de pagina die je op dat moment voor je neus hebt analyseren en proberen relevante informatie te bieden. Dat kan een bijpassende zoekterm zijn, maar ook bijvoorbeeld informatie over een film, persoon of locatie. Het maakt het opzoeken van nieuwe informatie een stuk laagdrempeliger en eenvoudiger. Dat vinden we erg handig en we kunnen niet wachten tot de functie ook in Nederland beschikbaar komt.

“We kunnen niet wachten tot Now on Tap naar Nederland komt”

Android 6.0 Marshmallow screenshot

Het andere paradepaardje van Marshmallow is dat je volledige controle kunt nemen over de app-machtigingen. In het instellingenmenu kun je per applicatie aangeven wat hij wel en niet mag. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan het nemen van foto’s, het gebruiken van je locatie en het inzien van contactinformatie. Dat zit behoorlijk ver weggestopt en is in die zin nog steeds geen goede oplossing voor de gemiddelde gebruiker.

Gelukkig heeft Google het systeem voor nieuwe applicaties, die gemaakt zijn voor Android 6.0, nog eenvoudiger gemaakt. Bij zo’n app krijg je per machtiging eenmalig een pop-up waarin om toestemming gevraagd wordt. Wil je bijvoorbeeld een foto toevoegen, dan zal het toestel vragen of de betreffende app bij je multimediabibliotheek mag komen. Belangrijker nog is dat het ook betekent dat er een pop-up zal komen als een malafide game bijvoorbeeld je contacten probeert uit te lezen of je locatie probeert door te geven. Daarmee wordt Android een stuk veiliger.

“Probeert een malafide game je contacten te lezen, dan komt er een pop-up”

Als aanvulling op het verbeterde permissiemanagement voor apps, is ook de pagina met app-info op de schop gegaan. Daar krijg je nu meer mogelijkheden en informatie gepresenteerd. Je kunt instellen hoe het toestel met notificaties van die app omgaat en voor welke acties de applicatie standaard geopend wordt. Daarnaast kun je zien hoeveel data, batterij, opslag en systeemgeheugen de app gebruikt. Een andere app-gerelateerde vernieuwing, die je vreemd genoeg alleen in de Google Drive-app terugvindt, is het maken van app-backups. Het idee is dat het toestel alle app-gegevens op een privémap in Google Drive opslaat. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan inloggegevens en voortgang van games, die je direct weer terugkrijgt zodra je met je account op een nieuw toestel met Marshmallow inlogt of je toestel na een reset opnieuw instelt. Voorlopig zijn het alleen Google-apps die dat daadwerkelijk doen. Zodra andere ontwikkelaars die functie ook in hun apps implementeren zal het instellen van een nieuw toestel waarschijnlijk een stuk eenvoudiger worden.

Android 6.0 Marshmallow screenshot 
Android 6.0 Marshmallow screenshot 
Android 6.0 Marshmallow screenshot 

“Doze zet apps op de achtergrond uit als je het toestel even niet gebruikt”

De laatste belangrijke vernieuwing gaat schuil onder de naam Doze. Met Doze zet Android apps op de achtergrond uit als je een toestel wat langer niet gebruikt. Processen die toch uitgevoerd moeten worden, worden zoveel mogelijk gebundeld zodat de processor slechts voor korte periodes actief is. Het is kortom vooral een verbetering als je je Androidapparaat niet elke tien minuten uit je zak trekt. Tijdens onze testperiode met de Nexus 5 hadden we het idee dat hij wat langer meeging op de batterij dan voorheen, maar het is zeker geen wereld van verschil.

De rest van de nieuwigheden in Android Marshmallow zijn wat kleiner. Zo is het menu zodanig veranderd dat het nu verticaal scrollt en bovenaan een viertal veelgebruikte apps te vinden is. Kopiëren en plakken is eenvoudiger geworden met een balkje dat direct boven de tekst verschijnt als je iets selecteert. Daarnaast is de zoekfunctie duidelijk uitgebreid, maar die functie is via een update van de Google-app inmiddels ook in oudere Androidversies terecht gekomen.

Op hardwarevlak zijn er twee belangrijke nieuwe zaken ondersteund: vingerafdrukscanners en usb type-c poorten. Die hebben we ook al in Androidtelefoons gezien voordat Marshmallow bestond, maar nu is de software er ook standaard voor uitgerust. Dat betekent dat ontwikkelaars sneller en eenvoudiger met de nieuwe mogelijkheden die deze hardware biedt aan de slag zullen gaan.

Android 6.0 Marshmallow screenshot 
Android 6.0 Marshmallow screenshot 
Android 6.0 Marshmallow screenshot 
Android 6.0 Marshmallow screenshot 

Interface

Android 6.0 Marshmallow screenshot

De interface van Android 6.0 Marshmallow is opgedeeld in een homescreen en een menu. Daar is op zich niets nieuws. Het homescreen kun je vullen met applicaties, widgets en mappen waardoor het erg flexibel is. Aan de bovenkant zit een zoekbalkje zodat je direct kunt zoeken in Google of door je telefoon. De spraakbesturing staat nu standaard aan zolang het homescreen actief is, waardoor je door ‘okay Google’ te zeggen een zoekopdracht kunt uitvoeren. Helaas is die functionaliteit in het Nederlands nog altijd vrij beperkt.

Het menu is nu een alfabetische lijst die in verticale richting scrollt, wat wellicht iets overzichtelijker is dan de losse pagina’s die het hoofdmenu van Android vroeger kende. Wie veel apps heeft kan via een balkje bovenaan het menu altijd de eerste paar letters intikken, waarna een lijst met mogelijke applicaties getoond wordt.

Multitasken werkt op Android erg prettig en gaat via een eenvoudig menuutje dat je opent met de speciale multitask-knop. Daarmee kun je snel tussen applicaties switchen en bovendien kunnen de meeste apps gewoon op de achtergrond blijven draaien. Het enige dat nog altijd mist is split-screen multitasken, waardoor je bij phablets niet het maximale uit het grote scherm kunt halen. Overigens is dat een euvel dat veel fabrikanten in hun eigen Androidschil al opgelost hebben.

Android 6.0 Marshmallow screenshot 
Android 6.0 Marshmallow screenshot 

“Android is erg aanpasbaar, maar kan als wat ingewikkelder ervaren worden”

En daar komt meteen een ander sterk punt van de Android-interface om de hoek kijken: de aanpasbaarheid. Op zich niets nieuws, maar tegenover concurrenten iOS en Windows Phone wel een belangrijk voordeel. Zowel fabrikanten als gebruikers zelf kunnen de look en feel van een smartphone eenvoudig veranderen. Via een aantal instellingen, maar vooral ook via de talloze apps en launchers in de Play Store die daarop inspelen.

De keerzijde van de medaille is dat sommige gebruikers het systeem hierdoor als ingewikkelder zullen ervaren. Bovendien zorgen de software-aanpassingen van fabrikanten ervoor dat smartphones vaak wat trager worden en dat de overstap van Androidfabrikant A naar Androidfabrikant B soms heel wat gewenning vereist.

Aangezien de interface van Android Marshmallow grotendeels hetzelfde is gebleven als die van Android Lollipop, kun je in onze review van die Androidversie terecht voor meer informatie over de functionaliteit ervan.

Prestaties

Los van de eerder besproken batterij legt Google met deze Androidversie weinig nadruk op prestaties. Het belooft geen duidelijke verbeteringen. Geen probleem, omdat een schone installatie van Android Lollipop ook snel genoeg is op de meeste hardware. Datzelfde lijkt te gelden voor Marshmallow, hoewel we dat voorlopig alleen op de nog altijd relatief krachtige Google Nexus 5 hebben kunnen testen. Die loopt nog altijd soepel op het nieuwe besturingssysteem.

“Updates van individuele toestellen kunnen verminderde prestaties met zich meebrengen”

Hoe dat uitpakt voor goedkope smartphones met minder krachtige hardware zal de tijd moeten leren. Overigens is het goed om er rekening mee te houden dat fabrikanten een Android-update niet altijd zo goed optimaliseren als de originele software van een toestel. Het zou dus kunnen dat updates van individuele toestellen wel verminderde prestaties met zich meebrengen, daarvoor is het raadzaam even te Googlen zodra de update een aantal dagen beschikbaar is.

We maken ons ook enigszins zorgen over hoe snel een toestel met Android Marshmallow op termijn zal blijven draaien. Daarop scoort Android sinds jaar en dag slechter dan Windows Phone en iOS. Natuurlijk is het nu te vroeg om daar iets definitiefs over te zeggen, maar Google heeft niets over deze problematiek verteld dus de kans dat er significante veranderingen zijn doorgevoerd is klein. Overigens heeft het ook te maken met hoe individuele fabrikanten hun toestellen optimaliseren, maar het zou mooi zijn als Google daar een algemene oplossing voor bedenkt.

Standaardapplicaties

“Het installatie-beleid van Google-apps voor andere fabrikanten is versoepeld”

Het setje standaardapps van Android is weinig veranderd het afgelopen jaar. Op een Nexustelefoon met Marshamallow staan vooral veel Google-applicaties: Agenda, Chrome, Docs, Drive, Fit, Gmail, Google, Google+, Hangouts, Keep, Maps, Nieuws en weer, Foto’s, Play Books, Play Games, Play Movies, Play Music, Play Newsstand, Play Store, Sheets en Slides. Wel is het installatiebeleid voor andere fabrikanten wat versoepeld, waardoor niet al deze apps meer meegeleverd hoeven te worden op een Androidtelefoon. Natuurlijk zijn ze nog wel gratis te vinden in de Play Store en dat zorgt ervoor dat toestellen wat minder vol zullen zitten als je ze voor het eerst opstart in de toekomst. Fijn.

De apps zelf hebben geen grote upgrades gekregen. Natuurlijk zijn ze gedurende het afgelopen jaar een beetje geëvolueerd, maar geen van die vernieuwingen is gekoppeld aan Marshmallow. De apps zijn over het algemeen prettig in gebruik, hebben een nette interface die goed past binnen Google’s Material Design en bieden uitgebreide functionaliteit. Er zijn weinig applicaties die je nog echt mist als je een gemiddelde Androidtelefoon uit de doos trekt, behalve misschien je favoriete sociale netwerken en lokale apps.

Android 6.0 Marshmallow screenshot 
Android 6.0 Marshmallow screenshot 
Android 6.0 Marshmallow screenshot 
Android 6.0 Marshmallow screenshot 

Ecosysteem

“Google’s ecosysteem strijdt met dat van Apple om de top”

Het hele ecosysteem van Android Marshmallow komt samen in de Play Store. Die kun je zowel op je PC als op je telefoon bereiken, de PC versie is te vinden op play.google.com en stelt je in staat apps naar je telefoon te pushen. Naast applicaties biedt de Play Store inmiddels ook boeken, tijdschriften, muziek en films. Het aanbod daarvan is uitgebreid, maar niet compleet. Behalve losse uitgaven kopen, kun je je in het geval van tijdschriften ook op een bepaald blad abonneren. Films kun je in sommige gevallen ook huren. De muziek-afdeling biedt een Spotify-achtige unlimited-dienst en je kunt er ook je eigen muziek naar uploaden, zodat je die direct op alle Google-apparaten bij de hand hebt.

Overigens is dit allemaal niet nieuw en geldt het voor iedere Androidversie. Marshmallow brengt weinig wijzigingen aan het ecosysteem. De integratie van vingerafdrukscanners in Google’s api’s zullen er waarschijnlijk wel voor zorgen dat er wat meer apps komen die gebruik maken van vingerafdrukbeveiliging.

Het ecosysteem is al met al heel compleet en strijdt met Apple om de kroon. Op app-gebiedt biedt Android meer gratis applicaties en ook in aantallen meer apps. Het aanbod van kwaliteitsapps is bij Apple’s iOS misschien net iets beter. Android heeft als voordeel dat applicaties dieper in het systeem geïntegreerd kunnen worden, waardoor je meer kunt aanpassen en ontwikkelaars meer opties hebben.

Android 6.0 Marshmallow screenshot 

Conclusie

Na de grote veranderingen die Lollipop brachten is Android dit jaar met Marshmallow slechts rustig geëvolueerd. Dat betekent niet dat Marshmallow een slechte update is, maar wel dat je er als gebruiker relatief weinig van zult merken. Zeker de komende tijd, want voorlopig benut Android 6.0 in Nederland nog niet zijn volledige potentie.

“Marshmallow blijft in grote lijnen gewoon Lollipop met alle voor- en nadelen van dien”

Google Now on Tap bijvoorbeeld, vanuit een gebruikersperspectief de belangrijkste verbetering, is in Nederland nog niet beschikbaar. En zodra dat wel het geval is zou het goed kunnen dat de functionaliteit achterblijft bij de Amerikaanse versie. Ook die andere belangrijke update, app-machtigingen, wordt nog niet volledig benut. Alleen applicaties die specifiek voor Marshmallow ontwikkeld zijn vragen expliciet toestemming, bij andere apps moet je nog altijd een verborgen instellingenmenuutje induiken. Vanzelfsprekend zullen ontwikkelaars van malafide apps en games, waartegen de functie je in bescherming neemt, zo lang mogelijk uitstellen om hun apps te updaten naar de nieuwe regels.

Bovendien missen we nog het een en ander in de update. Split-screen multitasken bijvoorbeeld, en verbeteringen aan hoe soepel het besturingssysteem na verloop van tijd zal blijven werken. Op dat vlak scoren Androidtoestellen over het algemeen niet bijzonder goed en Google lijkt daar in Marshmallow niets aan gedaan te hebben.

Al met al vinden we Android 6.0 Marshmallow een prima update die je zeker moet installeren als je de kans hebt. Maar het blijft in grote lijnen gewoon Android 5.0 Lollipop met alle voordelen en tekortkomingen van dien. Maar gezien Android al erg goed was, is meer dan dat ook eigenlijk niet nodig op het moment en blijft Google op deze manier gewoon aan de top van de OS-markt.

Onze review score
Pluspunten
  • Now on Tap erg handig
  • Eindelijk goed beheer app-machtigingen
  • Bijzonder uitgebreid
Minpunten
  • Volledige potentie wordt nog niet benut
  • Split-screen multitasken mist
  • Stabiliteit en prestaties minder dan concurrentie

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters