Android N preview: een dagje met de eerste image

Normaalgesproken zet Google de developer images van zijn nieuwe Androidversie steeds ergens in mei of juni online. Dit jaar is het een beetje anders gegaan. Een site heeft namelijk het embargo van Android N gebroken, wat ertoe heeft geleid dat Google de images veel vroeger online zette. Wij hebben Android N natuurlijk al op een Nexustoestel gezet om voor jou te kijken wat er allemaal vernieuwd is.

Android N preview

Twee jaar geleden brak er een belangrijk moment aan voor Android: met Android 5.0 Lollipop veranderde het mobiele besturingsysteem zowel visueel als onder de motorkap. Nu, 2 jaar later, blijkt dat Lollipop momenteel het populairste Android besturingsysteem is. Met Android 6.0 Marshmallow is er verder gebouwd op Lollipop met vooral veranderingen onder de motorkap. Belangrijke functies in Marshmallow waren Doze en Google Now on tap, wat overigens nog steeds niet in het Nederlands beschikbaar is. Geen grote update meer zoals Lollipop, maar wel een verfijning van deze software. Hoe de eerste image (= testversie) van Android N ons beviel na er een dagje mee door te brengen, en wat er allemaal nieuw is in Android N, kom je te weten in deze preview. 

Visuele veranderingen

In Android 7.0 N zijn er weer wat meer visuele veranderingen. Zo begint Google meer gebruik te maken van hamburgermenu’s en is het notificatiecentrum grondig onder handen genomen. Een hamburgermenu is een lijst met snelkoppelingen (zie afbeelding hieronder) die je aan de zijkant over je scherm kunt vegen. Doze heeft een prominentere rol gekregen en je kunt eindelijk split-screen multitasken. Hoe al deze functies ons bevallen, en hoe ze concreet werken in deze eerste bèta, gaan we je in deze review vertellen.

Je kunt eindelijk split-screen multitasken

Ondersteunde toestellen

Zoals ieder jaar weer het geval is, kun je de nieuwe Androidversie alleen installeren op een Nexus-smartphone of -tablet. Dat komt omdat Google de Android software wel ontwikkelt, maar andere bedrijven de software aanpassen alvorens deze op hun toestellen te zetten. Behalve in het geval van de de Nexus-toestellen, die Google in eigen beheer heeft. Momenteel kun je de images over the air op je Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 7 en Google Pixel ‘flashen’. Wanneer je terug naar Marshmallow gaat verlies je wel al je gegevens. Maar in tegenstelling tot voorgaande jaren is het wel makkelijker om terug te gaan naar een stabiele versie van Android: alles wat je hoeft te doen is uit het bèta programma stappen.

Interface: hier en daar aangepast

Bij Android N zijn de visuele veranderingen relatief beperkt, maar ze zijn wel makkelijker op te merken. De meest opvallende vernieuwing zit hem in het notificatiecentrum. Notificaties worden in bredere balkjes weergegeven en wanneer je ze naar rechts veegt, krijg je de mogelijkheid om naar de notificatie instellingen van de applicatie te gaan. Eveneens zijn de snelkoppelingen in het notificatiecentrum veranderd. Je kunt ze nu zelf in een bepaalde volgorde zetten, kiezen welke snelkoppelingen je wilt zien én het is nu ook mogelijk om meerdere pagina’s met snelkoppelingen te hebben. Of zelf geïnstalleerde applicaties toegang zullen krijgen om snelkoppelingen te plaatsen in dit venster kunnen we nog niet zeggen. We vinden het goed dat Google deze functie eindelijk heeft geïmplementeerd: bij andere smartphones kon je dit al langer.

Wanneer je nu op de batterijsnelkoppeling in het notificatiecentrum drukt krijg je een grafiekje te zien met je verbruik. Voorts kun je hier de batterijbesparingsmodus aanzetten. Hetzelfde geldt voor je mobiele dataverbruik. In de instellingen-applicatie zien de twee instellingen er net wat anders uit dan in Marshmallow.

 

Android N previewMet Android N gaan een aantal veranderingen in material design gepaard. Zo zijn hamburgermenu’s en navigatiebalken onderaan een applicatie vanaf nu deel van deze ontwerpstijl. Van de navigatiebalk kun je al een voorbeeld zien in de Google Photos applicatie. Het hamburgermenu is vindbaar in de instellingen van Android N. Net zoals bij Android Marshmallow worden instellingen nog altijd weergegeven in een lijst, maar als je nu van de linkerrand op het scherm veegt komt het hamburgermenu tevoorschijn.

Een nieuwe instelling maakt het mogelijk om een ‘zoom modus’ activeren die alle icoontjes groter weergeeft net zoals op de iPhone 6s (Plus). Het multitaskvenster is ook onder handen genomen: applicaties worden nu weergegeven als ‘grotere kaarten’. Een laatste merkbare verandering is dat er nu weer een donker thema over Android heen zit. Vanaf Android Lollipop waren er meer witte tinten aanwezig in Android, bij Android N lijkt Google hier vanaf te stappen met als voornaamste reden het besparen van batterij. Steeds meer smartphones hebben een oledscherm, wat bij zwarte tinten pixels uitschakelt en dus minder stroom gebruikt. In hoeverre hier een resultaat van merkbaar is kunnen we je nog niet zeggen.

DozeAndroid N preview

In Android N heeft de Doze-functie een prominentere rol. Doze zorgt ervoor dat wanneer je je smartphone niet gebruikt, er zo min mogelijk stroom uit de batterij verdwijnt. In Android Marshmallow werkt de functie wel, maar er blijft nog ruimte voor verbetering die er in Android N zal komen. Momenteel werpt de functie alleen nog geen vruchten af in Android N: we konden de dag niet doorkomen op een laadbeurt. Maar ja, dat verwachten we ook niet van een testversie.

Betere notificaties

Niet alleen worden notificaties anders weergegeven in het notificatiecentrum, ze zijn ook beter en interactiever gemaakt. Wanneer je nu een bericht krijgt kun je makkelijker antwoorden zonder de applicatie te openen. Verder heeft Google de meldingsprofielen onder handen genomen. Je kunt er meerdere instellen voor meerdere dagen, en wanneer je nu bijvoorbeeld niet storen instelt van 23:00 tot 10:00, kun je er eveneens voor kiezen dat een alarm niet storen mag opschorten. Dit betekent dat wanneer je alarm om 6:00 afgaat, je niet storen dan ook afgaat. Zelfs al moet het normaal tot 10:00 aan blijven. Voor veel mensen zal dit niet zo interessant klinken, maar zelf zien we het nut er wel van in. Zeker als je opeens vroeger moet opstaan; zo kun je nooit meer vergeten niet storen uit te schakelen. Tenzij je het manueel activeert natuurlijk.

 

Split-screen multitasken

Ja, je leest het goed. Google heeft Android eindelijk voorzien van een split-screen multitaskfunctie. Hierdoor is het mogelijk om zelfs op Nexus smartphones en tablets twee apps tegelijk te gebruiken, wat je productiviteit drastisch kan verhogen. In Android N moet je momenteel een app tijdens het multitasken ‘vasthouden’ en naar boven slepen, wat een beetje te lang duurt naar onze mening. Vandaar dat we hopen dat Google hiervoor een andere manier gaat bedenken. Na het omhoog slepen van de applicatie kun je dan een tweede applicatie kiezen, waarna je de twee applicaties tegelijk kunt gebruiken. Bij sommige applicaties krijg je wel een melding dat de applicatie multitasken niet ondersteunt en je er problemen mee kunt hebben. Maar zelfs die applicaties kun je nog wel gebruiken in multitaskmodus.

Tijdens het multitasken kun je logischerwijs het formaat van de applicaties vergroten en verkleinen. Hoewel het hier nog om een bètaversie gaat lijkt het multitasken al redelijk goed te verlopen. We kijken er dan ook echt naar uit om de functie binnenkort op meer smartphones en vooral tablets te kunnen gebruiken. De Google Pixel C bijvoorbeeld.

Prestaties: duidelijk bèta

Zoals we al eerder even hebben aangekaart zijn de prestaties van Android N momenteel niet best. Maar dit is logisch: een testversie van een besturingssysteem bevat altijd fouten, en naarmate de release dichterbij komt worden deze fouten opgelost. We verwachten dat dit ook zo gaat zijn bij Android N. In de huidige softwareversie kun je nog meerder malen per dag crashes verwachten. We raden je dus niet aan Android N nu al op je toestel te installeren.

We raden je ten zeerste af Android N nu al te installeren

Beschikbaarheid

Een exacte releasedatum voor Android N is er nog niet. Maar we verwachten de nieuwe versie van Android naar jaarlijkse gewoonte ergens rond oktober beschikbaar zien komen voor alle Nexus eigenaars, en langzaam aan ook voor andere Android smartphones. Het zou ook eerder kunnen zijn dit keer: volgens sommige bronnen zal de Samsung Galaxy Note 6 in juni al verkocht worden met Android N.

Vragen over Android N?

Mocht je nog vragen hebben over Android N, dan kun je deze altijd achter laten in de comments. We zullen ons best doen die zo snel mogelijk te behandelen.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters