Android 7.0 Nougat review: volgens het boekje

Nougat. Tot voor kort was het niet meer dan een lekkere zoete snack; inmiddels heeft de naam van het snoepje een tweede betekenis gekregen. Het is namelijk de naam voor Android 7.0. In deze Android Nougat review bespreken we de software uitgebreid.

Geen nieuwe Nexus, maar wel een nieuwe Androidversie. Dat is een trendbreuk voor Google, dat volgens de geruchten de Nexuslijn opnieuw gaat inrichten en een andere naam geeft. De ‘oude’ Nexustelefoons zijn nog steeds de eerste toestellen die de Nougat kunnen proeven, maar de eerste nieuwe telefoon met de nieuwe Androidversie is dit keer een ‘gewone’ LG: de V20.

Net als Marshmallow brengt Nougat geen revolutionaire veranderingen. Het is vooral een opeenstapeling van kleine verbeteringen in de gebruikservaring en onder de motorkap. Een verbeterd en aanpasbaar notificatiecentrum, betere batterijprestaties door een vernieuwde doze-functie en een nieuwe grafische api. Dat soort werk. Een uitzondering is de multitaskfunctie: die is stevig op de schop gegaan en ondersteunt nu eindelijk split-screen gebruik. Ook de ingebouwde VR-modus kan op termijn belangrijk worden, maar dat zal vooral aan de ontwikkeling van de bijpassende applicaties liggen. In ieder geval heeft Google met Daydream en de VR-modus nu een goede basis neergezet.

Het is vooral een opeenstapeling van kleine verbeteringen

In deze Android Nougat review lees je alle informatie over de vernieuwingen in deze Androidversie. Natuurlijk gaan we ook in op hoe Android Nougat in de praktijk werkt en hoe het platform zich verhoudt tegenover zijn concurrenten. Benieuwd of en wanneer jouw telefoon Android 7.0 Nougat krijgt? Bekijk dan ons Android Nougat update-overzicht.

Android Nougat screenshotDe belangrijkste vernieuwing in Nougat is dat je nu twee apps naast elkaar kunt draaien: split screen-multitasken. Vanuit het multitask-menu kun je een app ingedrukt houden en naar boven vegen; dan komt er ruimte voor een tweede app. De software waarschuwt bij veel apps dat ze mogelijk niet goed werken op het halve scherm, maar in de praktijk valt dat erg mee. Overigens zijn er ook apps die het überhaupt niet doen; niet iedere app is dus compatibel. Vooral voor tablets is het split screen-multitasken een uitkomst die je productiviteit flink kan verhogen, maar ook op phablets en kleinere smartphones kan het handig zijn. Het is natuurlijk een functie die we al kennen van onder andere Samsung en LG, in die zin loopt Google flink achter. Het grote voordeel van Google’s implementatie is wel dat er meer apps zijn die de split-screen functie ondersteunen en dat app-ontwikkelaars nu ook gestimuleerd worden om hun apps op een half scherm te laten werken. Al met al een goede zaak dus.

De andere in het oog springende vernieuwing heeft te maken met hoe notificaties gepresenteerd worden. Ze worden nu netjes per app gegroepeerd en zijn interactiever geworden. Zo kun je direct vanuit een notificatie reageren op bijvoorbeeld een sms’je of appje. Het zijn allemaal geen revolutionaire verbeteringen, maar het maakt de interface die Google twee jaar geleden met Lollipop introduceerde toch net weer een beetje prettiger om te gebruiken.

Die net wat verbeterde gebruikservaring is ook het thema van veel andere vernieuwingen. Zo zijn er nu een aantal kleine sneltoetsen aanwezig direct boven je notificaties en kun je het uitgebreide scherm met snelkoppelingen in het drop-down menu eenvoudig bewerken. Notificaties kun je per app met of zonder geluid laten weergeven of helemaal blokkeren, simpelweg door een notificatie even ingedrukt te houden en dan te kiezen. Een nieuwe data saver zorgt ervoor dat je eenvoudig de achtergrondgegevens kunt uitzetten en met de verbeterde doze-functie moet de batterij nog wat langer meegaan. Dat laatste kan ik trouwens lastig echt verifiëren, maar voor mijn gevoel gaat de accu van de Nexus 6P inderdaad iets langer mee dan met Android Marshmallow. Beveiligingsupdates gebeuren nu op de achtergrond en vallen je dus niet meer lastig. Het zijn allemaal kleine dingetjes, maar ze zorgen er samen wel voor dat de interface van Android Nougat beter is dan ooit tevoren.

De belangrijkste vernieuwing in Nougat is split-screen multitasken

Op de achtergrond is er trouwens ook iets belangrijks gaande: de Android-code en de aanpassingen van de fabrikant zijn losgekoppeld, zodat updates in de toekomst eenvoudiger en dus sneller moeten worden. Daar merk je voorlopig niks van, maar in de toekomst zou het veel impact kunnen hebben op de software van je Android-apparaat. Dat geldt ook voor de nieuwe Vulkan API, een nieuw framework voor 3D-graphics die betere grafische prestaties mogelijk moet maken. Nu zie je daar nog niets van terug, maar in de toekomst geeft het vooral games een stuk meer grafische mogelijkheden.

De interface van Android Nougat is nog steeds in de basis de op material design gebaseerde interface van versie 5.0 Lollipop. Dat betekent dat hij gebruik maakt van vrij platte graphics die er mooi uitzien. De basis van de interface is een homescreen waar je allerlei apps en widgets op kunt plaatsen en je volledige lijst applicaties is via het hoofdmenu te bereiken. Links van het homescreen zit standaard een Google-pagina, waar je snel kunt zoeken of via Google Now suggesties kunt krijgen. Wat ik erg jammer vind, is dat Google Now on Tap nog steeds niet in het Nederlands beschikbaar is. Die contextuele zoekfunctie was de grote belofte van Android Marshmallow, maar sindsdien hebben we er in Nederland nooit meer iets van gehoord.

Los van de hierboven al genoemde notificaties, is het instellingenmenu het enige onderdeel dat een wijziging ondergaan heeft. De instellingen zijn iets anders gegroepeerd en bovenaan is een nieuw kopje met suggesties gekomen. Daar stelt het toestel instellingen die voor jou handig zouden kunnen zijn voor. Dat zal vooral voor wat minder technisch onderlegde gebruikers handig zijn. De vernieuwde indeling vind ik niet per se handiger; doordat Android gewoon heel veel instellingen kent is het vaak even zoeken voordat je gevonden hebt wat je wilt. Dat was met de oude indeling zo en dat is nu nog steeds zo. Wel handig vind ik de toevoeging van een zogenaamd hamburger menu; een overzicht van alle instellingen dat uitklapt als je van de zijkant naar rechts veegt in een willekeurig detailscherm binnen de instellingen.

Het totaalplaatje van de interface is gewoon erg goed

Het totaalplaatje van de interface is gewoon erg goed. Zoals altijd is deze Android-interface misschien net wat ingewikkelder dan die van iOS of Windows Phone, maar dat betekent zeker niet dat hij slecht werkt. Het goede nieuws is dat Android ook veel uitgebreider is dan de twee concurrerende besturingssystemen; dat is mij dat kleine beetje complexiteit zeker waard.

 

Prestatieverbeteringen zitten hem in Android Nougat vooral op het grafische vlak. De software ondersteunt standaard de Vulkan API, een nieuwe grafische engine die als de opvolger van Open GL gezien kan worden. Die zorgt ervoor dat hoogwaardige (3D) graphics kunnen worden weergegeven met een lagere belasting op de processor. In de praktijk komt het erop neer dat games grafisch beter kunnen worden of minder sterke hardware nodig hebben om te draaien. Het is niet iets waar je snel iets van zult merken, maar het is fijn dat Android deze stap richting de toekomst maakt.

Games kunnen grafisch beter worden of op minder sterke hardware draaien

De prestaties in het dagelijkse gebruik zijn niet echt veranderd in Android Nougat. Afhankelijk van de optimalisatie van de update door de fabrikant van je toestel zouden er prestatieveranderingen kunnen optreden, maar het is niet iets dat in Android 7.0 Nougat ingebakken zit.

Wat ik op het gebied van prestaties nog wel even kwijt wil, is dat Android voor wat betreft de prestaties op de lange duur niet de sterkste is. Vaak merk je na een half jaar gebruik dat je toestel begint dicht te slibben en wat trager wordt; bij iOS en Windows Phone is dat minder het geval. Maar het heeft natuurlijk ook te maken met hoe zwaar de schil van de fabrikant is. Hoe dat specifiek voor Android Nougat is kan ik natuurlijk nog weinig over zeggen, maar ik verwacht dat het niet anders zal zijn dan we van Android gewend zijn.

Ook qua applicaties is er weinig nieuws onder de zon bij Android Nougat. Er zijn geen nieuwe voorgeïnstalleerde apps bijgekomen en het is helaas nog steeds niet standaard mogelijk om voorgeïnstalleerde apps te verwijderen. Tenminste, niet voor alle apps. Google Play Books en Google+ kun je bijvoorbeeld wel verwijderen, maar Google Play Music en Google Play Films niet. Verder hangt het van de fabrikant af welke standaardapps je wel en niet kunt verwijderen.

Google Play Store screenshotVoor andere applicaties kun je terecht in de Play Store, die zowel vanaf je telefoon als vanaf je computer bereikbaar is. Zo’n beetje alle apps zijn zowel voor Android als iOS verkrijgbaar en je zult dus niet snel iets missen met een Android-toestel. Dat geldt voor Nougat, maar ook voor oudere versies van het besturingssysteem natuurlijk.  Overigens zijn apps voor Android vaker gratis dan voor iOS; dat is een klein voordeel van Google’s besturingssysteem op app-gebied.

Naast applicaties biedt de Play Store ook boeken, tijdschriften, muziek en films. Het aanbod daarvan is uitgebreid, maar niet compleet. Behalve losse uitgaven kopen, kun je je in het geval van tijdschriften ook op een bepaald blad abonneren. Films kun je in sommige gevallen ook huren. De muziek-afdeling biedt een Spotify-achtige unlimited-dienst en je kunt er ook je eigen muziek naar uploaden, zodat je die direct op alle Google-apparaten bij de hand hebt.

Play Store web screenshot
De Google Play store op de computer

Nu ik de applicaties en prestaties achter de rug hebt komt er alweer een einde aan deze Android Nougat review. Dat Android 7.0 Nougat een uitstekend besturingssysteem is staat buiten kijf, maar erg spannend is deze nieuwe Androidversie niet. Dat Google eindelijk een split-screen multitaskfunctie heeft toegevoegd is erg fijn, maar veel fabrikanten hadden die functie zelf inmiddels al gebouwd. Daardoor zullen veel gebruikers er niet eens zoveel van merken. Waar je wel wat van merkt zijn de nieuwe notificaties; die zijn handig maar niet baanbrekend. Verder zet Nougat vooral stapjes de toekomst in, met functies als de nieuwe Vulkan API, Daydream-ondersteuning en losgekoppelde bestandssystemen voor Android zelf en de skin van de fabrikant. Daar merk je als gebruiker nu niks van, maar in de toekomst hopelijk wel.

Nougat weet niet te verrassen, maar is een heel goed en compleet totaalpakket

Hoewel Android Nougat dus niet weet te verrassen, is het wel een heel compleet en goed totaalpakket geworden. De enige nadelen van het besturingssysteem die ik kan bedenken zijn zaken die een beetje inherent zijn aan hoe Android in elkaar zit. De grote fragmentatie die ervoor zorgt dat updates altijd lang op zich blijven wachten bijvoorbeeld, en het feit dat de software relatief snel trager wordt. Dat Google Now on Tap nog steeds niet in Nederland beschikbaar is vind ik een gemiste kans, maar dat is niet echt een nadeel van Android Nougat.

Kortom: Android 7.0 Nougat is een update volgens het boekje die Android hier en daar weer wat beter maakt en daarmee een dikke voldoende verdient.

nougat

Onze review score
Pluspunten
  • Eindelijk split-screen multitasken
  • Voorbereiding voor onafhankelijke updates
  • Erg uitgebreid en verfijnd
Minpunten
  • Android is erg gefragmenteerd
  • Neiging om trager te worden na verloop van tijd

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters