App review (Android): Addons Detector

Ineens zie je een sterretje in de notificatiebalk van je Androidtelefoon. Of een plusje, of een ander vreemd symbool. Trek je de balk naar beneden, dan blijkt het te gaan om reclame. Hoe je eraan komt: door een app te installeren met zulke notificaties aan boord. Maar hoe je er af komt? Dat is nog niet zo eenvoudig. Tenzij je de Addons detector installeert.

De addons detector helpt je van die vreemde reclame in je notificatiebalk af. Want wie zit daar nu op te wachten? De notificatiebalk hoort voorbehouden te zijn aan systeemmeldingen, voor het tonen van reclame hebben apps al genoeg andere mogelijkheden. In een ruimte die in de app zelf is vrijgehouden bijvoorbeeld. Extra ergerlijk is dat die meldingen in de notificatiebalk niet zomaar vallen uit te zetten. In de instellingen vind je er niets over. En zelfs als je de app die de reclame naar je toestel bracht verwijdert, blijven de reclames soms achter in de balk, als fijne herinnering. En als een leegzuiger van je accu, want deze ongewenste notificaties doen ook dat nog eens.

App review (Android): Addons Detector screenshot-3

 

App review (Android): Addons Detector screenshot-7

 

App review (Android): Addons Detector screenshot-6

 

App review (Android): Addons Detector screenshot 2012 08 13 16 13 38

 

App review (Android): Addons Detector screenshot-5

 

De addons detector voorziet hierin. De app scant alle applicaties die op je toestel staan geinstalleerd. Razendsnel worden alle mogelijke notificatiemogelijkheden van die apps nagegaan en op een rijtje gezet. En in het scherm is dan kinderlijk eenvoudig te zien welke apps de balk-notificaties naar je toestel hebben gebracht.

Daarna kun je ervoor kiezen om die apps en hun vervelende reclames te verwijderen, of alleen de toestemming voor het tonen van die notificaties in te trekken. Nog veel meer toestemmingen en notificatiemogelijkheden van de apps op je toestel zijn te bewerken en te veranderen via de addons detector. Via de permissie verkenner kun je nagaan welke permissies de apps op je toestel hebben verzameld. En bij de addons kun je filteren tot en met: maar liefst negen verschillende notificaties zijn er na te gaan. De push-notificaties voorop.

App review (Android): Addons Detector screenshot 2012 08 13 16 13 49

 

App review (Android): Addons Detector screenshot 2012 08 13 16 14 07

 

App review (Android): Addons Detector screenshot 2012 08 13 16 14 14

 

Wil je niet achteraf, maar voorafgaand aan de installatie van een app weten of die ongewenste notificaties naar je toestel brengt, dan kun je ervoor kiezen om te doneren aan de ontwikkelaar van de addons detector. Als je dat doet, krijg je de mogelijkheid om de Live Scanner aan te zetten. Die waarschuwt dan al tijdens de installatie van een app of er mogelijk ongewenste push notificaties naar je toestel komen.

Er is ook nog een notificatiemonitor, die bijhoudt welke apps pp welk moment een notificatie hebben laten zien. En tot slot kun je viade installatiedatum kijken hoe vaak je en app eigenlijk gebruikt. Bevalt je niet wat een app allemaal achter de schermen doet, dan kun je klikken op ‘app beheren’ en de app desgewenst direct verwijderen.

Een beetje vreemd is dat deze app zelf ook reclame op je scherm brengt. Maar goed, een gratis app moet natuurlijk wel ergens mee worden betaald. De reclames zijn in ieder geval niet irritant en staan zeker niet in de notificatiebalk.

App review (Android): Addons Detector screenshot 2012 08 13 16 14 24

 

App review (Android): Addons Detector screenshot 2012 08 13 16 14 30

 

App review (Android): Addons Detector screenshot 2012 08 13 16 14 45 1

 

Onze review score
Pluspunten
  • Detecteert welke apps de notificatiebalk vervuilen met reclame
  • Geeft veel informatie over alle toestemmingen van apps
  • App direct te verwijderen als die 'niet deugt'
Minpunten
  • App maakt zelf ook reclame (maar wel bescheiden, en niet in de notificatiebalk)
  • Betaalversie nodig voor live scannen van apps die worden geïnstalleerd

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters