App review Android: Apptoinette

Antoinette Hertsenberg kent iedereen van Tros Radar, het kritische consumentenprogramma dat bedrijven en overheden die de fout in gaan, keihard aanpakt. Consumenten kunnen nu persoonlijk de hulp van Antoinette inroepen bij een geschil via een app. De ‘Apptoinette’.

App review Android: Apptoinette screenshot-0 

Apptoinette is niets meer of minder dan een app die de bekende presentatrice in filmpjes op het scherm van je telefoon brengt. Ze legt ondubbelzinnig uit wat je rechten zijn, en spreekt de verkoper of leverancier persoonlijk aan.

Voordat je met de app aan de slag kunt gaan, wil Antoinette ook iets van jou. Je moet namelijk eerst lid worden van het Radar Testpanel. Als je daarin toestemt, krijg je alle filmpjes tot je beschikking. Doe je dat niet, dan krijg je alleen de eerste twee van de elf filmpjes te zien.

De filmpjes stellen op zich niet zoveel voor. Antoinette komt in beeld en kijkt op de van haar bekende manier kritisch en streng in de camera. Ze spreekt de verkoper aan op zijn wettelijke verantwoordelijkheden. Je hoort teksten als: ”Het artikel dat u verkocht heeft, moet aan redelijke verwachtingen voldoen en de klant mag een normale gebruiksduur verwachten. Afhankelijk van het product kan dat langer zijn dan twee jaar. Ik wil u er graag op wijzen dat de wet daar duidelijk over is: het aflopen van de door de producent of verkoper gestelde garantietermijn doet aan dit recht van de klant niets af.”

Wil je de tekst niet door Antoinette laten uitspreken maar de app wel gebruiken als geheugensteun, dan staat de tekst er zwart op wit bij. Je kunt het dus ook zelf proberen te regelen met de verkoper, als je een stofzuiger aangesmeerd hebt gekregen die het niet doet.

App review Android: Apptoinette screenshot-1 
App review Android: Apptoinette screenshot-2 
App review Android: Apptoinette 2013 03 12 220540 

De app doet feitelijk niet veel meer dan een aantal basale consumentenrechten opdreunen via de strenge stem van Antoinette. Het kan helpen om een verkoper hiermee te confronteren. Als hij je uitlacht en de deur wijst, kun je altijd nog het laatste filmpje te voorschijn halen. Daarin zegt Antoinette: ”Ik heb u zo goed mogelijk proberen uit te leggen wat de rechten van uw klanten zijn en waar uw verantwoordelijkheid ligt. Ik ga er vanuit dat u daar ook naar handelt. Want u wilt toch zeker niet met mij te maken krijgen?”

En met die stok achter de deur moet de verkoper wel tot een akkoord komen. Hoop je. Want de app biedt niet de mogelijkheid om Antoinette, of iemand van Tros Radar, aan de lijn te krijgen die ter plekke de zaak even oplost, al is het maar telefonisch.

Wel kun je via de app nog een gratis Radar-tijdschrift bestellen.

App review Android: Apptoinette 2013 03 12 220456 
App review Android: Apptoinette 2013 03 12 220450 
App review Android: Apptoinette 2013 03 12 220513 
App review Android: Apptoinette 2013 03 12 220520 
App review Android: Apptoinette 2013 03 12 220437 
App review Android: Apptoinette 2013 03 12 220431 
Onze review score
Pluspunten
  • Goede consumenteninformatie
  • Filmpjes laten niets aan duidelijkheid te wensen over
  • Informatie ook als tekst beschikbaar
Minpunten
  • Beperkte inhoud, elf filmpjes
  • Geen interactie mogelijk met Tros Radar via app
  • Verplicht opgeven voor Tros Radar Testpanel

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters