App review Android: Archipelago

Archipelago, letterlijk eilandenrijk, is een spelletje waarbij je met vliegtuigjes ronde eilandjes op de tegenstander(s) moet veroveren. Het is een bijzonder simpel spel, maar voor velen ontzettend verslavend.

App review Android: Archipelago screenshot-0 

Het spel is grafisch bijzonder eenvoudig uitgevoerd. Er verschijnen ronde eilandjes van verschillende groottes in beeld. Die moet je veroveren op de tegenstander. En dat is soms makkelijk, maar vaak ook heel lastig.

App review Android: Archipelago screenshot-1

Het spel gaat uit van simpele rekensommetjes: een eiland met een cijfer 36 erin bevat 36 vliegtuigen. Met 37 of meer vliegtuigen kun je dat veroveren. Het aantal vliegtuigjes op de ‘bezette’ eilandjes groeit vanzelf. Tot een bepaald maximum, en op een groter eiland groeit het aantal vliegtuigen sneller dan op een klein eiland. Het is dus zaak om een paar van die grote eilanden in handen te krijgen.

Archipelago presenteert een wisselend aantal tegenstanders op die eilandjes. Je bent zelf altijd ‘blauw’. Je speelt tegen een, twee of drie andere kleuren. Vooral als je tegen drie andere computerspelers speelt, is het moeilijk om de juiste strategie te kiezen. Want als je een eiland verovert op een verzwakte tegenstander, kunnen de andere twee je net veroverde eilandje weer inpikken als je niet oppast.

App review Android: Archipelago screenshot 2013 02 14 20 32 30 
App review Android: Archipelago screenshot 2013 02 14 20 31 35 
App review Android: Archipelago screenshot 2013 02 14 20 25 34 

Behalve de eilanden van jou en je computertegenstanders zijn er ook altijd eilanden zonder ‘eigenaar’. Die worden wel bezet door een aantal vliegtuigen, maar ze vallen je niet aan. Alvast een handige tip. Wacht tot zo’n eiland, dat bijvoorbeeld door 20 vliegtuigen wordt bezet, door een tegenstander wordt veroverd. Stuurt die er bijvoorbeeld 25 vliegtuigen op af, dan hoef jij nog maar vijf vliegtuigen te verslaan.

Bij dit spel vloeit geen bloed, er worden alleen maar tweedimensionale vliegtuigjes over een zeekaart naar een eilandje gestuurd. Vliegtuigjes van tegenstanders die elkaar in de lucht raken, vechten ook met elkaar. Het grootste vliegtuig (met het grootste cijfer erin) wint, en het aantal vliegtuigjes van de verliezer wordt er van af getrokken. Zo vliegt de winnaar wel door, maar met een kleiner aantal vliegtuigjes.

App review Android: Archipelago screenshot 2013 02 14 20 29 12 
App review Android: Archipelago screenshot 2013 02 14 20 25 14 
App review Android: Archipelago screenshot 2013 02 14 20 27 01 
Onze review score
Pluspunten
  • Verslavend spel
  • Simpele gameplay
  • Moeilijker dan het lijkt
Minpunten
  • Grafisch niet zo best
  • Computertegenstander na een tijdje voorspelbaar

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters