App review Android: Art HD Wallpaper

Op zoek naar een indrukwekkend behangetje voor je smartphone of tablet? Kijk dan eens naar Art HD Wallpaper, waar je uit de collecties van talrijke musea kunt kiezen, en tijdens het bladeren nog iets opsteekt van kunst ook.

App review Android: Art HD Wallpaper screenshot-3 

Art HD Wallpaper biedt een enorme collectie afbeeldingen van schilderijen. Van Rembrandt tot Andy Warhol, van Picasso tot Van Gogh en van dadaïsme tot de rococo. Alles zit erin.

App review Android: Art HD Wallpaper 2012 11 24 221255 
App review Android: Art HD Wallpaper 2012 11 24 220404 
App review Android: Art HD Wallpaper 2012 11 24 222146 

De app laat eerst een aantal stromingen zien in chronologische volgorde. Van de oud-klassieke Griekse en Romeinse kunst reis je verder naar Middeleeuwse kunst, om dan via de Gotische kunst bij de Renaissance aan te komen. Klik je die eens open, dan ontwaar je – alweer op chronologische volgorde van geboorde- en sterfdatum – de kunstenaars die wat betekenden in die periode.

En dat waren er nogal wat. Tientallen schilders trekken aan je voorbij in een saaie zwarte lijst. Maar tik er eentje aan en het saaie beeld verandert in een bonte lappendeken van schilderijen. Eindelijk plaatjes!

App review Android: Art HD Wallpaper screenshot-0

En zo leer je wat over kunst. Over de geschiedenis ervan, en over de volgorde waarin de kunstenaars leefden en elkaar hebben beïnvloed. Soms is dat ook duidelijk aan de schilderijen te zien. De glimlach van de Mona Lisa die Lenoardo da Vinci vastlegde, lijkt bijvoorbeeld wel te zijn geïnspireerd door het werk van de eerder levende Antonello da Messina, die ook talrijke portretten schilderde van mensen met geheimzinnige gezichtsuitdrukkingen.

Helaas geeft de app hier verder geen informatie over; je moet ook maar raden naar welk schilderij je eigenlijk zit te kijken. Soms staat er tekst door de schilderijen heen, want de collectie is weliswaar bijzonder compleet, maar overduidelijk van internet geplukt. Reclame van bedrijven die kunstposters verkopen moet je af en toe voor lief nemen.

Dit is niet zo vreselijk storend, maar wel als je besluit om een van die schilderijen tot je wallpaper te maken. Daar blinkt de app dan weer in uit. Heb je een heel klein schilderij zoals de Mona Lisa, dan wordt die net zo klein op de achtergrond van je telefoon weergegeven en daar heb je niet zoveel aan. Maar via de app kun je op de gewenste grootte inzoomen zodat de glimlach van mevrouw Mona Lisa in volle glorie tot zijn recht komt. Met grotere schilderijen, zoals de Nachtwacht, kun je juist weer op een interessant gedeelte inzoomen.

De app maakt het ook mogelijk om een plaatje te delen of op te slaan. Als je een schilderij mooi vindt kun je het bewaren als favoriet. Wil je meer weten over een schilderij, dan kun je op het tabblad ‘source’ klikken en krijg je de website in beeld waar het plaatje is gevonden. Meestal staat daar wat achtergrondinfo bij.

App review Android: Art HD Wallpaper screenshot-1 
App review Android: Art HD Wallpaper screenshot-2 
App review Android: Art HD Wallpaper screenshot-5 
App review Android: Art HD Wallpaper 2012 11 24 220142 
App review Android: Art HD Wallpaper 2012 11 24 220206 
App review Android: Art HD Wallpaper 2012 11 24 220249 
App review Android: Art HD Wallpaper 2012 11 24 220230 
Onze review score
Pluspunten
  • Compleet overzicht van de kunstgeschiedenis
  • Aardig complete kunstcollectie
  • Schilderijen makkelijk in te stellen als wallpaper
Minpunten
  • Niet doorzoekbaar op naam van schilder
  • Sommige plaatjes iets té duidelijk van een site gejat
  • Enige uitleg bij stromingen of schilders was leuk geweest

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters