App review Android: Brainium Solitaire+

Heb je even helemaal niks te doen, dan kun je altijd nog gaan patiencen. Maar een pak kaarten te voorschijn halen is ook zo wat in een trein, wachtkamer of andere saaie omgeving. Gelukkig zijn er letterlijk honderden patiencespelletjes te krijgen in de Play Store. Wij bekeken een goede van Brainium.

App review Android: Brainium Solitaire screenshot-0 

Het spel presenteert zich met een groene achtergrond waar de kaarten op verschijnen. Je draait een kaart per keer om en je probeert ze onderaan de ‘staarten’ te leggen. Iedereen kent de regels van het spel: rood op zwart, zwart op rood, en steeds een cijfer lager.

Het doel van het spel mag ook alom bekend zijn. Je moet alle kaarten van het veld zien te spelen. Met behulp van de draaikaarten en de legkaarten eronder, moet je de stapeltjes kaarten op de azen compleet zien te krijgen.

Op de pc is dit, onder de naam solitaire, al jaren een hit. Sinds Microsoft een patiencespelletje – op een gegeven moment zelfs twee, solitaire en freecell – op elke Windows-pc zette, kwamen veel mensen niet meer aan werken toe. Op de smartphone of tablet blijkt het spel je ook aanzienlijk langer bezig te houden dan je denkt, als je niet oppast. Je wilt nu eenmaal die kaarten op de azen krijgen.

App review Android: Brainium Solitaire screenshot-1 
App review Android: Brainium Solitaire screenshot-2 

Maar dat blijkt soms moeilijker dan het lijkt. De regels van het spel mogen simpel zijn, de uitvoering is een heel ander ding. Brainium brengt het spel in zijn meest pure vorm. Een veld, kaarten, ze draaien en dat was het wel zo’n beetje. Je kunt nog met de achtergrond knoeien, of met het motief achterop de kaarten. Ook kun je ervoor kiezen om het geluid aan en uit te zetten, maar dat is nou niet echt storend, dus waarom zou je. En je kunt een hint krijgen, maar die slaat doorgaans nergens op. Je krijgt domweg een move te zien die je zelf ook had kunnen bedenken. Oplossingen brengen die hints niet.

Het spel heeft voor de iets te snelle spelers ook een undo-knopje, waarmee je de laatste zetten weer ongedaan kunt maken. En het spel houdt je scherp door je ongewenste prijzen te geven. Gebruik je die undo-knop te vaak, dan krijg je een soort poedelprijsje daarvoor. En als je midden in het spel switcht van drie kaarten per keer naar een kaart per keer, krijg je de cheater-award (bedriegersprijs). Het kan een alternatief doel zijn van de speler om zoveel mogelijk van die prijzen te verzamelen.

Het spel houdt de verrichtingen keurig bij in statistiekjes en scorelijsten, maar daar draait het niet om. Het enige wat je wilt is die kaarten wegkrijgen! Als je eenmaal alle kaarten omgedraaid hebt, verschijnt een knopje in beeld waarmee je de stapels automatisch kunt laten completeren.

App review Android: Brainium Solitaire screenshot-3 
App review Android: Brainium Solitaire screenshot-4 
Onze review score
Pluspunten
  • Simpel spel in mooi jasje
  • Prijsjesjacht als alternatief doel
  • Spel aanpasbaar aan eigen designwensen
Minpunten
  • Irritante reclame voor start van een nieuw spel

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters