App review Android: Clean Master

Android is zo gebouwd dat apps vanzelf worden afgesloten als het geheugen zo vol raakt dat het de prestaties van het toestel teveel belast, maar dat proces kun je ook een handje helpen. Bijvoorbeeld met Clean Master, waarmee je apps en cachebestanden kunt beheren en wissen.

App review Android: Clean Master screenshot-0 

Clean Master doet wat de naam zegt. Schoonmaken. Je krijgt allereerst een lijst van alle geïnstalleerde apps in beeld. Daarna kun je kiezen wat je ermee wilt: de app direct deïnstalleren is mogelijk, maar dat is wat radicaal. Een stapje terug, de cachebestanden wissen die veel apps aanmaken, maakt al heel veel intern geheugen vrij.

De app brengt allereerst de stand van zaken in beeld. Hoeveel ruimte is er nog op je SD-kaart of intern geheugen vrij? Hoeveel ruimte wordt er gebruikt in het opslaggeheugen van het toestel zelf? Dat kan even schrikken zijn, zeker als je een smartphone of tablet al enige tijd gebruikt. Sommige apps verbruiken totaal onnodig erg veel ruimte. Met bestanden die je helemaal niet nodig hebt, en de werking van de smartphone of tablet alleen maar verstoren.

De cache van de apps worden op grootte van groot naar klein weergegeven. Zo kun je ervoor kiezen om in een klap veel ruimte vrij te maken. Ben je een geregeld gebruiker van Google Maps, dan zul je zien dat deze app flink wat informatie in je interne geheugen of op je sd-kaart opslaat. Ook WhatsApp-bestanden kunnen flink wat geheugen vreten, evenals thumbnails (verkleinde foto’s in indexweergaven). Klik op de knop schoonmaken en je bent ze binnen een mum van tijd kwijt. Maar pas op: dat proces is onherroepelijk. Weg is echt weg.

App review Android: Clean Master screenshot-1 
App review Android: Clean Master screenshot-2 
App review Android: Clean Master screenshot-3 

Clean Master kan ook al je apps op grootte van groot naar klein weergeven, en je kunt er direct voor kiezen om ze van je apparaat te gooien als je ze toch niet gebruikt en onnodig veel ruimte verspillen. Maar daarmee is de app wel minder uitgebreid dan de standaard app-beheermogelijkheden van Android zelf. Je kunt er bijvoorbeeld niet voor kiezen om alleen de opgeslagen bestanden (behalve dus de cache) van een app te wissen. Je kunt alleen de app weggooien, met alles erop en eraan. Dat is soms helemaal niet nodig.

Wat wel weer aardig is, is dat je ook een categorie ‘leftovers’ hebt. Alle grote bestanden worden hier weergegeven. Niet geheel verrassend komen hier veel films terecht, al dan niet met je apparaat zelf gemaakt. Dat zijn altijd lijvige bestanden waar Clean Master het eerst over valt. Desgewenst kun je ze direct wissen, maar je kunt niet even kijken wat het eigenlijk voor filmpje is, wat een nadeel is.

Ook kun je ervoor kiezen om een backup te maken van je apps. Altijd handig om dat even te doen voordat je gaat schoonmaken.

App review Android: Clean Master screenshot-4 
App review Android: Clean Master screenshot-5 
App review Android: Clean Master screenshot-6 
App review Android: Clean Master screenshot-7 
Onze review score
Pluspunten
  • Werkt snel en efficiënt
  • Beheert apps, caches en grote bestanden
  • Kost niks
Minpunten
  • Standaard Android-beheer soms uitgebreider dan Clean Master

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters