App review Android: Eurobiljet

De politie en De Nederlandsche Bank waarschuwen er al een tijdlang voor. Valse eurobiljetten. Ze worden steeds vaker ontdekt. De briefjes van vijftig worden het meest gebruikt, en dus ook het meest nagemaakt. Met de app Eurobiljet probeert De Nederlandsche Bank de schade te beperken.

App review Android: Eurobiljet screenshot-1 

Die schade kan best groot zijn. Want wie wordt betrapt terwijl hij probeert te betalen met een vals eurobiljet, is niet alleen minimaal de waarde van dat waardeloze biljet kwijt, maar is officieel ook nog strafbaar.

De app Eurobiljet komt hier om de hoek kijken. En die is nuttig, want wie heeft er nu daadwerkelijk wel eens een vijfhonderd of tweehonderd eurobiljet in zijn handen? Niet zo vaak. Dus is het zaak om op te letten dat je geen vals biljet in handen gedrukt krijgt.

De app is eenvoudig van opzet. Er komt een overzicht van alle eurobiljetten in beeld. Die hebben allemaal vier zichtbare kenmerken die allemaal moeten kloppen, anders is er sprake van een vals biljet. Het gaat gewoon om opletten. Moeilijk na te maken zaken als hologrammen, watermerken, voelbare inkt en verkleurende inkt is waar je bij alle biljetten op moet letten. Zowel aan de voor- als aan de achterkant van elk biljet zitten die kenmerken ingebakken.

App review Android: Eurobiljet screenshot 2012 12 20 22 27 59 
App review Android: Eurobiljet screenshot 2012 12 20 22 28 21 

De biljetten verschijnen beeldvullend op het scherm met blauwe hokjes erop. Tik je op zo’n blauw hokje, dan komen er tips in beeld. Er wordt je verteld op welke plek je een watermerk hoort te zien, of waar de voelbare inkt zit die boven de rest van het biljet uit steekt. In totaal zijn er drie aparte kenmerken aan de voorkant. Je kunt het biljet omdraaien. Dan zie je er ook nog een op de achterkant: de glanzende band die door elk biljet geweven is.

Bezit je een verdacht biljet, dan kun je op een tabblad tikken dat zo heet. Daar verschijnt informatie wat je moet doen als je denkt dat je een vals biljet bezit. Een van de dingen die je absoluut niet moet doen, is dat biljet weer uitgeven. Dat is namelijk strafbaar. Het waardeloze papiertje inleveren bij de politie is het beste wat je kunt doen.

App review Android: Eurobiljet screenshot 2012 12 20 22 29 45 
App review Android: Eurobiljet screenshot 2012 12 20 22 28 50 
App review Android: Eurobiljet screenshot 2012 12 20 22 29 51 
Onze review score
Pluspunten
  • App in de categorie 'nuttig'
  • Toont met goede plaatjes de 'geheime' info op biljetten
Minpunten
  • Niet mogelijk om op biljetten in te zoomen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters