App review Android: Feedly

Google Reader, de populairste RSS-nieuwslezer die er is, stopt er over enkele maanden mee. Van alle concurrerende newsreaders die er zijn, heeft Feedly de meeste klanten getrokken die van Google Reader zijn overgestapt. De app heeft in korte tijd flink wat updates gehad en wij bekijken of het een waardige opvolger is van de Google Reader.

App review Android: Feedly screenshot-0 

Feedly heeft zoals al gezegd in korte tijd flink wat updates gekregen. Zodra Google bekendmaakte dat de Reader met pensioen zou gaan, stapten er zoveel mensen over naar Feedly dat het nodig was om deze reader wat meer aan te passen aan de wensen van deze nieuwe klantenkring. In enkele weken tijd kreeg Feedly er namelijk drie miljoen klanten bij.

Hoe werkt het? Synchroniseren met Google Reader is heel eenvoudig. Je kunt gewoon je inlogcodes opgeven voor Google en dan worden je newsfeeds vanzelf overgenomen, en met de Google Reader gesynchroniseerd zolang die nog in de lucht is. Stopt Google Reader ermee, dan ben je niet al je newsfeeds kwijt. Feedly belooft dat de feeds dan Feedly-feeds worden. Er verandert dus niets.

Feedly is een genot om mee te werken. Eigenlijk is de app, zeker na de laatste updates, nog wat beter dan de aloude Google Reader, waar Google de laatste jaren bitter weinig werk meer in heeft gestoken. Feedly ziet er een stuk gelikter uit en is ook makkelijker in het gebruik. Sinds de laatste update ook de mogelijkheid mee heeft gebracht om gelezen artikelen grijs te maken, zodat je weet welke je al hebt gehad, is het helemaal een makkelijk programma geworden.

App review Android: Feedly screenshot-1 
App review Android: Feedly screenshot-2 
App review Android: Feedly screenshot-3 

Wel werken sommige zaken net iets anders. Maar veel valt ook gewoon in te stellen; oude klanten van Google Reader kunnen Feedly op die manier zoveel mogelijk op hun oude app laten lijken. Feedly brengt het allemaal net iets anders naar je scherm dan in de Reader. Je kunt kiezen voor weergave van alles, van ‘saved for later’ (voorheen: artikelen met een sterretje) en ook kun je ervoor kiezen om het oudste ongelezen artikel eerst te zien, of ze op alfabet te sorteren.

Feedly werkt met ‘swipes’: veeg een blad naar boven en je krijgt een serie nieuwe nieuwskoppen te zien. Druk op een nieuwskop en een preview van het artikel komt in beeld. Dat artikel kun je aansterren (al is het sterretje nu een soort boeklegger geworden), naar Twitter sturen of, sinds de laatste update, ook op Facebook, Google+, Pocket Now of een veelheid van andere bronnen te publiceren of bewaren.

Handig is dat als je een artikel leest, je de lijst erachter niet echt verlaat. Als je het artikel uit hebt, swipe je het naar boven en zit je weer in de lijst. Door in de lijst lang op een nieuwskop te drukken, wordt het aan de saved for later-lijst toegevoegd.

Op die manier kun je snel door een veelheid van nieuwsbronnen bladeren, waar jij je op heb geabonneerd. Feedly biedt de keuze om het op de oude Google Reader-manier in beeld te brengen, of op een tijdschrift-achtige wijze waarbij plaatjes het beeld veel meer domineren.

App review Android: Feedly screenshot-4 
App review Android: Feedly screenshot-5 
Onze review score
Pluspunten
  • Neemt newsfeeds over van Google Reader
  • Goed aan te passen aan wens van gebruiker
  • Sterk aangepast na 'ontvangst' miljoenen Reader-klanten
  • Synchronisatie op alle belangrijke platformen
  • Werkt bijzonder snel
Minpunten
  • Geen counter voor ongelezen berichten

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters