App review Android: mobiel schademelden

Bam, daar sta je dan. In de vangrail. Of tegen een andere auto. Na de eerste schrik en de constatering dat er niemand gewond is geraakt, begint de nasleep. Waarbij het handig is als je dan alvast de app Mobiel Schademelden van het Verbond van Verzekeraars op je smartphone hebt staan.

App review Android: mobiel schademelden screenshot 2012 09 17 13 00 25

 

Iedereen die een auto heeft, kent die blauwe formulieren wel waarop staat dat je vooral rustig moet blijven, niet boos moet worden en vervolgens begint het gezeur met tekeningetjes, situatieschetsen, verklaringen van beide ‘botspartners’ enzovoorts. De verzekeraars willen alles heel goed in beeld hebben om te bepalen wie recht heeft op vergoedingen, en wie een deel van zijn bonus-malusclaim mag inleveren.

Met zo’n formulier, als je het al snel kunt vinden in het overvolle handschoenenkastje, ben je zomaar een dik half uur bezig. De app Mobiel Schademelden belooft dat het binnen tien minuten gepiept is. Je hoeft geen formulieren meer in te vullen; via de app wordt alles direct afgehandeld met de verzekeraar of leasemaatschappij. Een elektronische handtekening wordt via een sms-code ingevoerd.

De app begint met een paar algemene opmerkingen en een introductiefilmpje, dat mooi is als jij de app wel kent, maar de bestuurder van de andere auto niet. En dan klik je op ‘starten’. De eerste vraag: zijn er getuigen? Noteer de gegevens, en neem meteen een foto met de telefoon van de schade. Er wordt gewaarschuwd: de app is bij een aanrijding tussen twee voertuigen alleen bruikbaar als beide partijen een mobiele telefoon bij zich hebben. Dat is voor de sms-handtekening van belang.

App review Android: mobiel schademelden screenshot 2012 09 17 13 01 53

 

App review Android: mobiel schademelden screenshot 2012 09 17 13 03 06

 

App review Android: mobiel schademelden screenshot 2012 09 17 13 05 15

 

Volgende stap is de situatieschets. Weer een rij vragen en ja-nee knoppen om aan te tikken. Eerst de eigen gegevens, en de aard van het ongeluk. Wij vullen maar eens ‘parkeerschade’ in. En omdat we even geen ‘botspartner’ bij de hand hebben, een ‘vast object’ (een paaltje bijvoorbeeld) als ‘tegenpartij’.

Vervolgens verrast de app met een plaatje van je eigen auto. In ons geval wel met een andere kleur. Via internet heeft de app automatisch het model en type auto bij het ingevoerde kenteken opgesnord. Ook de verzekeraar komt in beeld, en de vraag of de ingevoerde gegevens juist zijn.

Tik daar ja, en de melding wordt doorgestuurd naar de verzekeraar, en zo ver gaan we even niet met deze nepbotsing.

Als je dat wel doet, komt er na enige tijd een sms naar het toestel met een code die moet worden ingevuld om de elektronische handtekening te zetten. En dan is de melding volledig.

App review Android: mobiel schademelden screenshot 2012 09 17 13 02 32

 

App review Android: mobiel schademelden screenshot 2012 09 17 13 05 34

 

Onze review score
Pluspunten
  • App die papierwinkel in panieksituatie overbodig maakt
  • App leidt gebruiker logisch door de procedure
  • Optimaal gebruik van mogelijkheden smartphone (foto, gps)
Minpunten
  • 'Tegenpartij' heeft ook een smartphone nodig
  • Maakt blauw schadeformulier niet helemaal overbodig

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters