App review Android: Smart Launcher Pro

Met een launcher verander je, zonder iets echt onder de motorkap van je toestel te wijzigen, het aanzien van het homescreen. De Smart Launcher maakt van een rommeltje van apps een mooi overzicht.

App review Android: Smart Launcher Pro screenshot-4 

De Smart Launcher verandert dus niets; er worden geen apps of widgets of wat dan ook verwijderd. Toch ziet je toestel er na installatie ineens heel anders uit.

Om te beginnen het eerste homescreen. Wat je daar ook had staan: na installatie van Smart Launcher zie je dat allemaal niet meer. Zoals al eerder gezegd, het is er nog wel, maar als je ervoor kiest om via Smart Launcher je toestel ‘binnen te gaan’ krijg je een heel nieuw homescreen te zien.

Zelfs de achtergrondkleur wordt gewijzigd. Ook dat is niet permanent. Op het homescreen zie je een klok, een datum en een cirkel met iconen van de zes meestgebruikte apps. Muziek, camera, galerij, telefoon, sms’jes, de browser zijn te starten door op zo’n icoon te tikken. Dan start de bijbehorende app meteen. Het is mogelijk om de cirkel met meerdere zelfgekozen apps uit te breiden. Dan wordt de cirkel wat groter, en de iconen wat kleiner.

Onderaan het scherm bevinden zich nog twee iconen. Met de rechter icoon kun je op een aantal aanvullende homescreens wat widgets neerzetten. Er zijn slechts drie homescreens. De widgets kun je op de gebruikelijke wijze installeren. Onderaan de drie homescreens staat een grote plus. Tik daarop en alle apps die widgets leveren, komen in beeld. Je kunt ze zo groot en zo klein maken als je wilt, een aardige optie die veel widgets niet zelf leveren.

App review Android: Smart Launcher Pro screenshot-6 
App review Android: Smart Launcher Pro screenshot-7 
App review Android: Smart Launcher Pro screenshot-9 

Als je op het ruitjespatroon links op het eerste homescreen drukt, komt het grote voordeel van Smart Launcher in zicht. Al je apps blijken namelijk automatisch op type te zijn gerangschikt. Links verschijnt een balk met app-types: Communicatie, internet, spellen, media, toepassingen en instellingen. Misschien had je zelf al een aantal apps in mapjes op een homescreen verzameld volgens die typeringen. De Smart Launcher zoekt de apps bij elkaar en gooit ze in een van de genoemde mappen, zodat alles bij elkaar staat.

Bij communicatie vinden we bijvoorbeeld de sms, contactenlijst, e-mailprogramma’s, Google Hangouts, twitter-clients, WhatsApp, Facebook-apps en Skype, om er maar een paar te noemen. En bij Media treffen we deg alerij aan, de apps die muziek en films afspelen, maar ook bijvoorbeeld e-bookreader-app Aldiko wordt hier automatisch ondergebracht.

Sommige apps worden door Smart Launcher niet goed herkend. We vinden wat spelletjes in de sectie Media. Het is eenvoudig die apps over te slepen naar de goede sectie.

App review Android: Smart Launcher Pro screenshot-1 
App review Android: Smart Launcher Pro screenshot-2 
App review Android: Smart Launcher Pro screenshot-3 
Onze review score
Pluspunten
  • Goed overzicht van alle apps
  • Logisch ingericht homescreen
  • Goed aan te passen aan persoonlijke wensen
Minpunten
  • Betaalde versie vrij duur

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters