App review Android: WOZ-korting

Een gemiddelde huizenbezitter is jaarlijks meer dan zeshonderd euro kwijt aan lokale belastingen. Die worden berekend aan de hand van de waarde van het huis. Deze WOZ-taxatie wordt door de gemeente verricht. Wie vindt dat hij teveel betaalt, kan via de app WOZ-korting eenvoudig berekenen hoeveel het oplevert als er succesvol bezwaar wordt gemaakt.

App review Android: WOZ-korting screenshot-0 

De waarde van het huis is niet alleen van belang voor de ozb die de gemeente jaarlijks in rekening brengt, maar ook voor de inkomstenbelasting, waterschapsbelasting en erfbelasting. Wat al met al aardig kan oplopen.

Bezwaarmaken loont nogal eens, blijkt keer op keer. Want de gemeente komt meestal niet zelf kijken hoeveel een huis waard is; dat wordt vrijwel altijd door een extern bedrijf berekend op basis van ‘vergelijkbare’ woningen in de buurt. De taxatie wil er op die manier nog wel eens flink naast zitten.

Het kan van enkele tientjes tot wel honderden euro’s schelen als de taxatie succesvol wordt aangevochten. De app WOZ-korting is hierbij behulpzaam. Allereerst door te lokken met een flink financieel voordeel.

App review Android: WOZ-korting screenshot-1 
App review Android: WOZ-korting screenshot-2 

Van dat eventueel te behalen financiële voordeel wordt een percentage ingeleverd bij de Hypotheekbond, de bedenker van deze app, die op basis van de aangeleverde informatie namens de huizenbezitter bezwaarmaakt bij de gemeente. Bezwaarmaken is gratis. Als het niets oplevert omdat het wordt afgewezen, is er geen man overboord. De teller gaat alleen lopen als het wel lukt, en de woz-waarde van de woning wordt verlaagd.

De app biedt een overzicht van alle Nederlandse gemeenten. Voorts dien je in te vullen wat de woz-waarde is van het huis, en de waarde die je zelf vermoedt. Ook is het van belang te vermelden of het een eigen woning is of een tweede huis, en of het huis is verkregen via een erfenis. Dan komt de belangrijke knop: bereken bezwaar. En hup, het voordeel verschijnt in beeld.

Wie daadwerkelijk bezwaar wil maken, kan dat natuurlijk ook zelf doen. Bedenk argumenten waarom de woning minder waard is en stuur een brief naar de gemeente. Wie dat allemaal niet ziet zitten of het te ingewikkeld vindt, kan het bureau inschakelen dat achter de app zit. Die stuurt dan een soort standaardbrief waarin argumenten worden opgenoemd om de taxatiewaarde te verlagen.

En als dat lukt, is het voordeel mooi meegenomen. Het voordeel wordt een klein beetje afgeroomd – meestal gaat er een percentage naar de Hypotheekbond toe – en de rest is binnen te halen via de gemeentelijke aanslag en de aangifte voor de rijksbelastingen.

App review Android: WOZ-korting 2013 05 19 144050 
App review Android: WOZ-korting 2013 05 19 144040 
App review Android: WOZ-korting 2013 05 19 144024 
App review Android: WOZ-korting 2013 05 19 144007 
Onze review score
Pluspunten
  • Belangrijkste functie is berekening mogelijk belastingvoordeel
Minpunten
  • App biedt verder geen informatie over hoe zelf bezwaar te maken

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters