App review: ANWB Reishulp

ANWB-leden kunnen bij elke vestiging van de toeristenclub elk jaar een gratis boekje halen met informatie over vakantielanden. Verkeersregels, wat te doen bij pech, wat voor feestdagen zijn er om rekening mee te houden, kortom: nuttig leesvoer. Dat is nu voor iedereen, niet alleen voor ANWB-leden, vervat in de app ANWB Reishulp.

Hulp bij pech is natuurlijk waar de ANWB voor is opgericht, dus daar concentreert de app zich ook een beetje omheen. Maar bovenal is er informatie in te vinden over de regels, valuta, feestdagen en eigenaardigheden van tientallen vakantielanden.

App review: ANWB Reishulp screenshot 2012 07 09 14 39 38

 

De app biedt vooral nuttige informatie. Je krijgt een menu in beeld met zeven iconen. Waarvan er eigenlijk maar twee handig zijn: landeninfo en handig. De rest is eigenlijk nutteloos.

Onder landeninfo kun je over tientallen landen informatie vinden. En daar bewijst zich het nut van de app. Wie ooit van plan is om een fret in te voeren naar Andorra, kan hier de douaneregels vinden. In Argentinië hoef je niet aan te komen met vleesproducten, dus vlug alle worstjes opeten voor je de grens bereikt. Dat geldt overigens ook voor honing, melkproducten, fruit en groente.

Niet alles is uitputtend ingevuld. In Ivoorkust zul je bij het hoofdstukje pechhulp geen informatie vinden. Bij verkeersregels blijft het scherm compleet blanco – die zijn er blijkbaar niet in het Afrikaanse land – en je bankpas kun je beter thuislaten, want die zijn er niet bruikbaar. Over het hoofdstukje gezondheid hebben we hier echter niet te klagen. Daarover is uitgebreide informatie te vinden, variërend van hondsdolheid tot muskieten.

Bij het icoon Handig kun je je verzekeringsinformatie invullen, je kenteken en je bankrekeningnummer. Wat daar precies handig aan is, ontgaat ons even. Want je kunt verder niets met die informatie doen, alleen bekijken wat je zelf hebt ingevuld.

De functie Medische Kaart kan handig zijn voor ANWB-leden die onderweg ziek worden. Maar je moet wel eerst je lidnummer en postcode invoeren voor je hiervan gebruik kunt maken. Daar is de app dus ineens wel alleen voor leden bedoeld. De Medische Kaart biedt een onscreen vertaalhulp bij doktersbezoek in het buitenland.

We loggen in met ons ANWB-lidmaatschapsnummer en mogen vervolgens nog een heel vel gegevens invullen. Ook moeten we een foto invoeren met de frontcamera van de telefoon. Wat we ook doen, die verschijnt vervolgens altijd op zijn kant in de app. Erg slordig. Maar goed, die foto vonden we toch al overbodig.

Als je medicijnen gebruikt of een medische geschiedenis hebt, kun je die op de medische kaart invullen. Dat wordt dan vertaald naar de taal van het land waar je bent; onderaan het scherm kun je kiezen uit een rij vlaggetjes.

Meer functionaliteit zit er niet in, dus een Wat en Hoe-boekje met een medische paragraaf (‘waar liggen de aspirines’) is nog steeds niet overbodig.

App review: ANWB Reishulp screenshot 2012 07 09 14 41 20

 

App review: ANWB Reishulp screenshot 2012 07 09 14 42 05

 

App review: ANWB Reishulp screenshot 2012 07 09 14 43 59

 

De app is in die zin een beetje vreemd, dat er niets gebeurt als we op het icoon Hulpdienst tikken. Dan verschijnt een soort bord in beeld met allerlei dingen waar je op zou moeten kunnen tikken om de anwb in beeld te krijgen, een bank, een verzekeraar of een ziekenhuis, tenmiste dat leiden we uit de plaatjes af. Maar er gebeurt gewoon niets. Hopelijk vist de ANWB snel deze bug uit de app, want dit lijkt ons eigenlijk de meest interessante functie van de software.

App review: ANWB Reishulp screenshot 2012 07 09 14 44 20

 

App review: ANWB Reishulp screenshot 2012 07 09 14 56 02

 

App review: ANWB Reishulp screenshot 2012 07 09 14 43 22

 

Onze review score
Pluspunten
  • Snuift alle WiFi-netwerken op
  • Geeft veel details weer
  • Op verschillende manieren in beeld te brengen
  • Naar keuze een of meer netwerken analyseren
Minpunten
  • Grafisch wat simpel uitgevoerd

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters