App Review: Instagram

Daar was hij dan eindelijk, de langverwachte foto-app Instagram voor Android. De app bestaat al geruime tijd voor de iPhone en wordt door gebruikers van die telefoon veelvuldig benut om foto’s te maken. Maar de app kan meer, en het aantal downloads – een miljoen in slechts enkele dagen – geeft aan dat Androidbezitters hier kennelijk al een tijdje op zaten te wachten.

Instagram vergt een kleine download in de Google Play Store. De app ziet eruit als een oude Polaroidcamera en beoogt de standaard camera-app op het toestel te vervangen. Als je de app aantikt, krijg je eerst de vraag om je aan te melden bij het sociale netwerk van Instagram of bij Facebook danwel Twitter. Want de sociale component is eigenlijk de belangrijkste van de app.

Vervolgens kun je foto’s gaan maken. Die foto’s worden vierkant in beeld gebracht met een rij kleine icoontjes er onder. Als je die aantikt, krijg je voorbeeldfoto’s te zien van de foto met verschillende filters er overheen. Er is keuze uit achttien filters. Met die filters kun je een foto eruit laten zien alsof hij uit een vergeeld fotoboek uit 1977 komt, of je krijgt er een leuk kadertje omheen, of de temperatuur van de foto wordt omhoog- of omlaaggekrikt. De filters geven de foto geen compleet nieuw uiterlijk, maar houden de wijzigingen bescheiden, zodat de plaatjes nog altijd realistisch overkomen.

Instagram voor Android

 

De foto’s die je met Instagram maakt, worden vierkant. De ratio van het beperkte scherm van een iPhone dus, hoewel de app hier op Android werkt waar het schermformaat uiteenloopt tussen 2,2 en 5,3 inch. Maar misschien is het juist wel handig dat alle plaatjes vierkant worden, dan zijn ze in ieder geval op al die schermformaten te maken.

Ook is het mogelijk reeds gemaakte foto’s op het toestel te bewerken met Instagram. Die foto’s zijn natuurlijk niet vierkant, en dus zul je eerst een beeld moeten uitsnijden. Ook kun je foto’s draaien, het lijstje weghalen, of de foto wat lichter of donkerder maken. Voor zover de filters je dat werk niet uit handen nemen.

Tot dusver doet Instagram weinig meer dan een hele hoop andere gratis fotobewerkingsapps. Het geheim zit hem in de wijze waarop de foto’s worden gedeeld met de sociale netwerken. Alweer, een hoop Androidtelefoons hebben het uploaden van foto’s naar Facebook en Twitter allang ingebouwd, maar Instagram maakt het allemaal net wat makkelijker, en je kunt je ook aanmelden voor het eigen sociale netwerk van Instagram zelf. In die app kun je ook foto’s van anderen bekijken. Als je de app opstart, krijg je direct het verzoek om Instagram je contacten of je Facebook- of Twittervrienden te laten doorploegen op zoek naar andere Instagramgebruikers. Dit zullen in veel gevallen vrienden zijn met een iPhone, omdat de app tot voor kort alleen voor dat platform beschikbaar was.

Instagram Android

 

Instagram Android

 

Alle foto’s van die vrienden, met hun tekstjes erbij, krijg je te zien. Je kunt ook kiezen voor het bekijken van Instagramfoto’s van willekeurige gebruikers. De foto’s kun je ‘liken’ met een hartje, en de plaatjes met de meeste ‘likes’ komen in het overzichtje terecht dat in de app te zien valt door op het sterretje op de balk onderaan het scherm te tikken. je krijgt maar twintig foto’s te zien, maar omdat er zoveel mensen ‘lid’ zijn van Instagram (27 miljoen), verandert dat overzicht voortdurend als je op de ververs-knop tikt. Je kunt foto’s ook van een commentaar voorzien. Dit is eigenlijk het leukste aan Instagram: de volstrekte willekeurigheid van de foto’s die je in beeld krijgt met de commentaren van anderen, doet een beetje denken aan een soort chatroulette.

Instagram Android

 

Instagram Android

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters