App review iPhone: Dragon Dictate

Siri mag dan een gevierde optie zijn op de iPhone, in Nederland hebben we er weinig aan. Want de spraakherkenningsassistent werkt niet in het Nederlands. Gelukkig hebben we een app die ons wel verstaat, al is het geen ‘assistent’: Dragon Dictation.

App review iPhone: Dragon Dictate screenshot-0 

Spraakherkenning op de pc is er al zo’n vijftien jaar. Eigenaren van een Androidtelefoon kunnen ook sinds enige tijd tegen hun telefoon praten, die hen verstaat en teksten kan produceren die je hebt ingesproken. Siri op de iPhone 4S en de iPhone 5 kan dat ook, maar helaas: dan moet je Engels of Frans tegen je toestel gaan praten. Niet handig als je een sms dicteert.

Dragon Dictation is een app van Nuance, de producent van pc-spraakherkenningsprogramma Dragon NaturallySpeaking. Dat computerprogramma, waar net versie 12 van uit is, stelt gebruikers in staat om vrijwel probleemloos hele boeken aan hun computer te dicteren. Daarvoor is wel enige stemtraining nodig. De app Dragon Dictation op de iPhone vraagt dat niet, maar het werkt toch, al maakt het meer fouten.

De app werkt bijzonder eenvoudig. Start hem, en je ziet een rode opnameknop in beeld. Tik en dicteer, staat erboven. En meer hoef je ook niet te doen. Je tikt de knop aan en je houdt je verhaal. Onderaan het scherm geven bewegende rode streepjes aan dat je stem wordt gehoord. Er staat de knop ‘gereed’ onder. Ben je klaar met dicteren, tik die knop dan aan en floep: de ingesproken tekst staat pardoes op het scherm van je iPhone.

App review iPhone: Dragon Dictate screenshot-1 
App review iPhone: Dragon Dictate screenshot-2 

Is er een woord verkeerd herkend, dan hoef je dat alleen maar aan te tikken. Je kunt het dan verwijderen en het opnieuw inspreken, of het handmatig invoeren met het onscreen toetsenbord. Je kunt ook meerdere woorden of de hele tekst selecteren. Als het nergens op lijkt, gooi je het gewoon weg en probeer je het nog een keer.

Die tekst kun je vervolgens met een knopje versturen. Je kunt er een sms van maken, een tweet, een facebook-update, je kunt het in een e-mail plakken of de tekst domweg kopieren voor in een andere applicatie.

App review iPhone: Dragon Dictate screenshot-3 
App review iPhone: Dragon Dictate screenshot-4 

Op die manier sms-en achter het stuur van een auto is aanzienlijk veiliger dan moeizaam met een vinger tikken terwijl je met een hand een auto bestuurt.

Hoe doet Dragon dat nu? De app is veel te klein om een uitgebreid spraakherkenningsprogramma te bevatten, dat voor de pc is ontwikkeld. Maar Nuance is slim. De ingesproken geluiden worden via het mobiele internet razendsnel naar een server van Nuance gestuurd, waar het wordt vertaald in geschreven tekst en teruggestuurd naar je telefoon. Dat gaat zo supersnel dat je dat niet in de gaten hebt. Behalve als je geen internetverbinding hebt, want dan werkt het niet.

Onze review score
Pluspunten
  • Kan op alle iPhones draaien
  • Nederlandstalig
  • Na enige oefening bijna 90% juiste herkenning
Minpunten
  • Niet direct in andere tekst-apps te gebruiken (zoals sms of e-mail)
  • Minder uitgebreid dan Siri

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters