App review iPhone: GameGuy Color Edition

GameGuy Color Edition is een zogeheten emulator. Waarmee je op het scherm van je iPhone een oude Gameboy in beeld krijgt. Waarop je welgeteld één spelletje kunt spelen.

App review iPhone: GameGuy Color Edition screenshot-0 

En dat spelletje is een doodeenvoudig platformspelletje. Vooralsnog kunnen er niet meer spelletjes in deze emulator worden gestopt, maar met de wijze waarop dat hier in beeld wordt gebracht, is het ook heel aardig spelen.

De Gameboy: er is een hele generatie mee groot geworden. De handcomputer met zijn blikkerige piepgeluidjes, grote fysieke knoppen en zestienkleurenscherm – heel modern voor die tijd – hield een hele generatie uren van de straat.

De lay-out van de Gameboy wordt een beetje aangepast in beeld gebracht, al is er van fysieke knoppen natuurlijk geen sprake. Je moet uit de voeten slechts twee knoppen voor links en rechts – geen kruis voor vier richtingen, zoals op de echte Gameboy. Ook is er een grote knop omhoog om je mannetje te laten springen, plus twee langwerpige knopjes om de settings binnen te gaan. Net als op de echte Gameboy beslaan de knoppen meer dan de helft van je apparaat. En omdat die bijna het halve scherm van de iPhone beslaan, kun je bijna niet misgrijpen.

App review iPhone: GameGuy Color Edition screenshot-0 
App review iPhone: GameGuy Color Edition screenshot-1 

En dan de bovenste helft van het scherm. Dat moet dus het Gameboy scherm voorstellen. Get ready! waarschuwt het spel terwijl een blikkerig muziekje begint te spelen. Het vrolijke muziekje zweept op terwijl je het mannetje punten laat halen door op voorwerpen te springen, en door op boefjes met maskertjes te gaan stampen. Loop er niet doorheen, anders is je kereltje dood en dat wordt begeleid met een afschuwelijk mitrailleurgeluidje. Allemaal erg jaren negentig.

In de settings kun je het muziekje uitzetten, maar dan is meteen ook het hele Gameboy-effect weg. Waarvoor in het echte apparaat nog een scrollwieltje aan de zijkant zat om het harder en zachter te zetten.

App review iPhone: GameGuy Color Edition screenshot-2 
App review iPhone: GameGuy Color Edition screenshot-3 
App review iPhone: GameGuy Color Edition screenshot-4 

Je kunt de Gameboy-ervaring nog wat echter maken door een doosje om je telefoon heen te bouwen. Waardoor het echt net een Gameboy lijkt, en eentje die nog werkt ook. Zie de instructies in onderstaand filmpje. Of bezoek deze website.

Onze review score
Pluspunten
  • Spelletje precies zoals op oude Gameboy Color
  • Muziekje brengt herinneringen terug
  • Het muziekje kan uit (enige setting)
Minpunten
  • Beperkte functie, één spelletje
  • Had beter gratis kunnen zijn

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters