App review iPhone: Google Maps met navigatie

Het was een bittere pil voor Google dat Apple na vijf jaar ineens Google Maps van de iPhone verwijderde en met zijn eigen Apple Maps kwam. Een navigatiedienst waarvan zelfs Apple-CEO Tim Cook beaamt dat die verre van perfect is. Google heeft nu met een compleet vernieuwde Maps een overweldigende terugkeer gemaakt op de iPhone. Een app waarmee je vanaf nu ook kunt navigeren.

App review iPhone: Google Maps met navigatie screenshot-0 

Wraak op je concurrent neem je niet in de rechtszaal, maar met een uitmuntende app, moet Google hebben gedacht. Want er is overduidelijk veel moeite in gestoken om Apple Maps (nog meer) het nakijken te geven. Toch heeft Google de behandeling van Apple misschien een beetje aan zichzelf te wijten gehad. Terwijl de gratis navigatiedienst van Google Maps op Androidtelefoons werd geperfectioneerd, bleef de standaard Google Maps-applicatie op de iPhone alleen maar een kaart tonen met hooguit een lijntje erop hoe je van a naar b moest komen. Turn by turn-navigatie was er niet mee mogelijk, iPhonegebruikers waren daarvoor aangewezen op Tomtom, Navigon of Waze. Tot Apple Maps kwam, maar die app is eigenlijk nog zo in het alpha-stadium van zijn ontwikkeling dat zelfs door Apple zelf wordt afgeraden.

Google Maps is dus terug maar je moet hem wel zelf ophalen in de App Store. Heb je dat eenmaal gedaan, dan krijg je de beschikking over een geïntegreerde Maps- en navigatiedienst op je iPhone. In die zin dat je standaard de kaart in beeld krijgt zoals voorheen, maar nu kun je ook kiezen voor navigeren per auto, per openbaar vervoer of te voet naar je bestemming. Dat was voorheen niet zo.

De navigatiedienst hebben wij getest en we komen tot de conclusie dat die net zo goed werkt als onder Android. Met een paar kleine kanttekeningen.

App review iPhone: Google Maps met navigatie screenshot-1 
App review iPhone: Google Maps met navigatie screenshot-2 
App review iPhone: Google Maps met navigatie screenshot-3 

Allereerst de positieve zaken van Google Maps. De app is volledig in het nieuw gestoken. De instelmogelijkheden zijn een beetje afgekeken van Android, en daar zullen iPhonegebruikers even aan moeten wennen. Zie je drie puntjes aan de rechterkant van het scherm dan zitten die daar niet zomaar; daar zit een heel instellingenmenu achter.

Van Android wijkt het echter ook ietwat af. Je moet wat meer zaken aantikken voor de app eindelijk begint met navigeren. De eerste paar keren moet je daar je weg even in vinden.

Negatieve punten aan deze app zijn er ook. Er is bijvoorbeeld geen dag-nacht-stand. Onder Android gaat Google Navigatie al automatisch in de nachtstand als je door een tunnel rijdt. Maar op de iPhone blijft de app je stralend in daglichtkleuren verblinden, ook als je in het stikdonker rijdt. Ook handmatig is dit niet in te stellen.

Ander minpunt is dat kaarten niet offline kunnen worden opgeslagen. Onder Android kan dat wel en dat scheelt een hoop dataverkeer. Nu dat door alle Nederlandse providers is gelimiteerd, is het zaak er goed op te letten of Google Maps niet teveel data verstookt onderweg.

En het derde minpunt is de spraakbesturing. Natuurlijk, Google Maps praat ook op de iPhone tegen de gebruiker (ga naar links, ga naar rechts enzovoorts), maar je kunt niet simpelweg je bestemming inspreken. En dat kan wel op een Androidtelefoon.

App review iPhone: Google Maps met navigatie screenshot-4 
Onze review score
Pluspunten
  • Nu ook turn by turn navigatie
  • Met live verkeersinformatie
  • Met streetview en satellietweergave
  • gratis
Minpunten
  • Geen nachtweergave
  • Geen offline kaarten
  • Bestemming met stem invoeren niet mogelijk

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters