App review iPhone: Google Vertalen

Ben je in gesprek met een Italiaan, Hongaar of een Duitser en ben je de taal niet machtig? Google Vertalen helpt. Installeer deze app op de iPhone en woord voor woord, maar ook zin voor zin kun je teksten op het scherm laten vertalen, en in sommige talen zelfs door het toestel laten uitspreken.

App review iPhone: Google Vertalen screenshot-3 

De app brengt zo mensen bij elkaar die anders door een taalbarriere worden gescheiden. De app werkt bijzonder eenvoudig, maar je hebt er wel een internetverbinding voor nodig. Wat de app doet, is de tekst razendsnel naar de servers van Google sturen, waar het voor je wordt vertaald. De vertaalde tekst wordt dan teruggestuurd naar je iPhone. Dit gaat allemaal erg snel, mits je natuurlijk een goede internetverbinding hebt.

Omdat de app zeker bij het versturen van spraakbestanden aardig wat data kan verbruiken, is het raadzaam om Google Vertalen op een WiFi-verbinding te gebruiken. Ook als je de app vertaalde tekst zelf laat uitspreken, kan dat aardig wat data verstoken. Je kunt een en ander beperken door de woorden gewoon in te typen en het vertaalde resultaat aan je buitenlandse gesprekspartner te laten zien. Komt die er niet uit, dan kun je altijd nog het geluid aanzetten.

De app vertaalt niet altijd goed. Als je de taal kent waarin je hem laat vertalen, zie je nogal wat fouten. Vertaalprogramma’s herkennen geen context en vertalen woord voor woord. Het kan voorkomen dat een woord meerdere betekenissen heeft, en dat Google Vertalen de verkeerde betekenis pakt. Dan vergt het alsnog wat handen- en voetenwerk om je bedoeling duidelijk te maken.

App review iPhone: Google Vertalen screenshot-0 
App review iPhone: Google Vertalen screenshot-2 
App review iPhone: Google Vertalen 2013 04 09 205156 

De app slaat recente vertaalresultaten op. Veelgebruikte zinnetjes kun je zo van tevoren invoeren. Die kun je bovendien een ster geven, zodat ze als favoriet worden opgeslagen. Bij een goede voorbereiding kun je zo een hele speech in het Grieks proberen af te steken.

Er zijn aardig wat talen die door de app zelf kunnen worden uitgesproken, maar ook veel waarbij die mogelijkheid ontbreekt. Chinees ontbreekt niet, maar vergt een beetje zoekwerk, omdat het anders in de lijst met talen staat: traditioneel chinees, en vereenvoudigd chinees. Arabisch ontbreekt evenmin. In totaal kun je vertaalwerk verrichten met 65 talen.

App review iPhone: Google Vertalen 2013 04 09 205145 
App review iPhone: Google Vertalen 2013 04 09 205120 
App review iPhone: Google Vertalen 2013 04 09 204201 
Onze review score
Pluspunten
  • Snelle vertalingen in 65 talen
  • Mogelijkheid tot laten uitspreken van de vertaling
  • Mogelijkheid tot zelf inspreken van een zin
Minpunten
  • Vertalingen missen soms de boot
  • Internetverbinding wordt zwaar belast

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters