App review iPhone: Hier was het nieuws

Historische kranten boeien iedereen. Wat gebeurde er 75 jaar geleden op de plek waar je nu staat? Het is te lezen in de app Hier was het Nieuws, die zijn informatie direct uit de rijke collectie van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag haalt.

Ap review iPhone: Hier was het nieuws screenshot-0 

De Koninklijke Bibliotheek vergast je eerst op een disclaimer. Pas op, want de app is zo populair dat de achterliggende database regelmatig overbelast raakt en dan crasht de app. Nochtans komen we er vaak gewoon in en kunnen we kranten lezen. Wat soms tot grote verrassingen leidt.

Want zelfs het nietige dorpje waar we nu staan blijkt twee vermeldingen te hebben, uit de krant van 1932 en de krant van 1933. Veel is het niet, maar toch. SDAP-vergaderingen waarin wordt opgeroepen tot protest tegen het neerslaan van de muiterij op het toenmalige vlaggenschip van de Koninklijke Marine, De Zeven Provinciën.

Een dorp verderop heeft ooit de kerktoren in brand gestaan, in 1912. Alle kranten berichtten erover en boeiende ooggetuigeverslagen van de machteloze brandweer die in de toren van 62 meter hoog met emmertjes water probeerde het kokende lood van de torenspits te blussen. Plus een interessante spin-off van dit verhaal. Een deserteur van de marine, die door twee bewakers per trein naar de gevangenis in Haarlem werd gebracht, wist te ontsnappen toen zijn bewakers naar de brandende kerktoren stonden te kijken. Zo hoor je nog eens wat.

En dan, ja hoor. Poef. De app ligt er ineens uit. Kennelijk toch overbelast. Terwijl we net verdiept waren in de geschiedenis van dit stukje Nederland, worden we eruit gegooid en het duurt een tijdje voor we de app weer kunnen opstarten. Hoe het met onze deserteur is afgelopen, krijgen we niet meer te zien.

Ap review iPhone: Hier was het nieuws screenshot-1 
Ap review iPhone: Hier was het nieuws screenshot-2 
Ap review iPhone: Hier was het nieuws screenshot-3 
Ap review iPhone: Hier was het nieuws screenshot-4 

De app is beperkt tot de plek waar je bent. Je kunt niet zoeken op bijvoorbeeld Amsterdam als je in Rotterdam bent; je zult dan alleen Rotterdamse artikelen te zien krijgen. Alle artikelen zijn van voor 1940. Wil je meer weten dan zul je naar de website van de Koninklijke Bibliotheek moeten. Daar valt ook op andere plaatsen, en op trefwoord te zoeken.

Onze review score
Pluspunten
  • Echte oude krantenknipsels
  • Gebaseerd op je gps-positie
  • Steeds verrassende informatie
Minpunten
  • Niet doorzoekbaar op gebied of trefwoord
  • App crasht nogal vaak

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters