App review iPhone: Iggis

Iedereen kent wel die gemeentegidsjes, die jaarlijks op de mat ploffen. Met informatie erin over je gemeente. Een voorwoord van de burgemeester, een koppengalerij van de gemeenteraad en alle adressen van lokale verenigingen. IGGIS heeft al die gemeentegidsjes in één app proberen te verenigen.

App review iPhone: Iggis screenshot-0 

En dat is een goed idee. Want laten we wel zijn, zo’n papieren gemeentegidsje is natuurlijk totaal nutteloos. Net zo nutteloos als een telefoonboek voor een smartphonebezitter. Een snelle zoekopdracht op je toestel levert tien keer zo snel het goede telefoonnummer op. En die gemeentegidsjes liggen dan ook bovenop de telefoonboeken vaak een jaar te verstoffen, totdat er weer een nieuwe komt.

Heeft IGGIS het in zich om al die gemeentegidsjes veilig weg te kunnen gooien? Dat staat te bezien. De app lijkt in eerste instantie goed te werken en goede informatie te geven. Op basis van je gps-positie wordt je eigen gemeente opgesnord en krijg je direct wat informatie over je stad of dorp in beeld. Hoeveel hectare de gemeente omvat. Wat het adres van het gemeentehuis is, het telefoonnummer ervan, en hoe de burgemeester heet. Tot zover gaat alles prima.

App review iPhone: Iggis screenshot-1 
App review iPhone: Iggis screenshot-2 

Want zoek je in de app in Den Haag op de naam van een amateurvoetbalclub, dan zul je die niet vinden. Pas door diep in de app te graven krijg je de informatie die je zoekt. Die wordt gewoon op de website van de betreffende gemeente in de app getoond. Dus je had ook gewoon met je mobiele webbrowser naar www.denhaag.nl kunnen gaan.

Toch is de app niet nutteloos. Want wie snel wat gegevens opzoekt over een bepaalde gemeente, zoals de omvang in hectaren, het inwonertal en de politieke samenstelling van de gemeenteraad, kan via IGGIS razendsnel deze informatie verkrijgen en eventueel naast die van andere gemeenten leggen.

Het hoofddoel van deze app, de gemeentegids vervangen, is echter niet gehaald. Er is geen adres van welke lokale vereniging dan ook in te vinden, een lijstje met buurthuizen waar je kunt kantklossen zul je ook vergeefs zoeken. De app brengt je dan uit arren moede maar naar de website van de betreffende gemeente, zodat je het zelf kunt opsnorren.

Wel wordt een overzicht geboden van de laatste actuele informatie die een gemeente te bieden heeft. Nieuws- en persberichten zijn via IGGIS keurig te raadplegen. Dat heeft een papieren gemeentegidsje nu weer niet. Maar: je krijgt alleen de eerste drie regels van zo’n bericht te zien. Wil je meer, dan mag je verder lezen op de gemeentelijke website.

Slechts bij enkele gemeenten is de app daadwerkelijk interactief. Daar kun je via de app een afspraak maken met een ambtenaar.

App review iPhone: Iggis screenshot-3 
App review iPhone: Iggis screenshot-4 
Onze review score
Pluspunten
  • Info over alle Nederlandse gemeenten
  • Basale info snel te vinden
  • Handig gebruik gps-functie
Minpunten
  • Veel te weinig informatie
  • Geen vervanger van papieren gemeentegids
  • Via gewone webbrowser meer informatie te vinden op gemeentesites

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters