App review iPhone: iLost

Oh nee! Je hebt je iPhone laten liggen. Ergens op een terras. Of was het toch op dat bankje op het station? Is hij uit je zak gevallen tijdens het fietsen? Zie je hem ooit nog terug? Je weet maar nooit. In ieder geval kun je de gevonden voorwerpen-app iLost raadplegen. Waar veel eerlijke vinders hun vondsten melden.

App review iPhone: iLost screenshot-0

 

iLost brengt mensen die iets zijn verloren, en vinders van voorwerpen bij elkaar. De app biedt letterlijk twee kanten van dezelfde medaille, en presenteert zich ook zo. Je krijgt een kaart in beeld met jezelf in het midden: je gps-positie. De balk boven het scherm is groen. Het gaat hier om de gevonden voorwerpen. Op de kaart verschijnen plaatjes. Soms zie je een groen ballonnetje, dan heeft de vinder geen plaatje meegestuurd. Tik je op een plaatje, dan komt een tekst in beeld. ‘Blauwe Pet gevonden’. ‘Zwarte trui.’ ‘Blackberry, zwart.’ Jawel, eerlijke vinders bestaan. En ze willen de spullen graag weer aan de rechtmatige eigenaar teruggeven.

Tik je onderaan het scherm op de balk, dan komen de verloren voorwerpen in beeld. De groene balk boven verandert in rood. Ben je iets kwijt, dan is dit het onderdeel van de app dat je het meest interesseert. Rode vlekken verschijnen in beeld. Zonder plaatjes, raar genoeg. Iemand is een speaker van Logitech kwijt. Een ander heeft blijkbaar zijn iPad laten liggen.

Dan is er wat raars. Tik je op de iPad die is verloren in Amsterdam, dan krijg je een melding over een kwijtgeraakte zonnebril in Den Helder te zien. Huh? Een portemonnee in de grachtengordel is verloren. We tikken erop. ”iPod 8gb wit’, staat er, verloren in… Vianen. Dit is erg vreemd.

We gebruiken de zoektoets maar eens. We tikken in bij verloren voorwerpen: iPad. En ja hoor, nu lukt het wel. ”Ik heb mijn iPd op het terras laten ligen. Waarschijnlijk onder een tijdschrift”, meldt de ongelukkige eigenaar uit Amsterdam. Dan kijken we naar de datum. 1 April 2012. Tja. Of die nog terugkomt na al die tijd….

App review iPhone: iLost screenshot-1

 

App review iPhone: iLost screenshot-2

 

Onder elk verloren voorwerp kun je aangeven of je het hebt gevonden. En bij de gevonden voorwerpen kun je aangeven: dit is van mij. Dan kun je een bericht aan de vinder sturen via de app, met een foto erbij van je bezit als bewijs.

De app iLost zit zo erg goed in elkaar. Zonder privacybelemmeringen komen vinders en eigenaren toch succesvol met elkaar in contact. Echter. Het werkt alleen als iedereen meedoet, en als er een soort sociaal netwerk rondom iLost ontstaat. Dat is nog niet het geval.

Bovendien leveren de meeste mensen die iets vinden, dat voorwerp in bij de gemeente. Dat is nu eenmaal het centrale loket voor gevonden voorwerpen, sinds de politie dat niet meer doet. Als gemeenten massaal alle gevonden voorwerpen op iLost zouden zetten, zou de app – en de eigenaren en vinders van voorwerpen – daar enorm succesvol mee worden. Nu is het nog totaal afhankelijk van het iPhone-platform en van de bezoekers van de website www.ilost.nl. Een oudje die haar dierbare paraplu is verloren, zal hier niet automatisch gaan zoeken.

App review iPhone: iLost screenshot-3

 

App review iPhone: iLost screenshot-4

 

Onze review score
Pluspunten
  • Mooi idee om gevonden voorwerpen bij eigenaren terug te krijgen
  • Goed overzicht van gevonden en verloren voorwerpen in een lijst en op een kaart
Minpunten
  • Werkt alleen als vinder en eigenaar van een voorwerp beiden meeoden
  • App wordt pas echt van waarde als de gemeenten meedoen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters