App review iPhone: IQ test

Voor veel mensen een vraag, maar met deze app al snel een weet: hoe slim ben je eigenlijk? De app IQ Test, die zowel gratis als betaald kan worden binnengehaald uit de App Store, helpt om – zo beweert men – een ‘realistische score’ te berekenen.

App review iPhone: IQ test screenshot-0

 

De IQ test werkt zoals elke andere IQ test. Je krijgt vragen, om precies te zijn 33. Het begint simpel met rijtjes cijfers waarbij je de laatste moet raden. Dat wordt steeds moeilijker. Vervolgens komen er ingewikkelder zaken in beeld. Het wordt ook steeds grafischer, maar het wordt wel erg duidelijk in beeld gebracht. Je moet steeds iets invullen, waarbij een aantal mogelijke oplossingen alvast wordt aangedragen onderaan het scherm. De meerkeuzevragen bieden zo dus ook nog een gokelement: wie een vraag echt niet weet, kan nog altijd een gokje wagen.

De uitvoering van de app is simpel, en daardoor erg functioneel voor zo’n IQ test. Heel duidelijk worden de vragen in beeld gebracht. Zonder ook maar enige poespas wordt de ene na de andere vraag opgediend. Als je iets niet weet, kun je een vraag overslaan of gokken; je kunt altijd door naar de volgende vraag.

Een tijdlimiet ontbreekt, de tijd die je nodig hebt voor het beantwoorden van een vraag wordt ook niet geregistreerd. Dat is een minpuntje, want echte IQ testen registreren wel hoe snel je de vragen correct weet te beantwoorden.

App review iPhone: IQ test screenshot-1

 

App review iPhone: IQ test screenshot-2

 

De app geeft aan het einde alleen een totaalscore weer, en geen informatie over welke vragen er wel en niet goed zijn beantwoord, en wat de goede antwoorden zijn. Daarvoor moet je bij de betaalde variant van de app zijn. De test geeft in de gratis versie steeds dezelfde vragen, een test kan dus per persoon maar eenmaal worden afgenomen.

De ontwikkelaar van de app belooft dat er een realistische score uit komt. En dat andere IQ tests veel te vleiende uitslagen geven; je zit zo op een IQ van 130. Bij deze app is dat inderdaad een stuk minder, hebben we al snel in de gaten. Of dat realistisch is of niet is alleen te zeggen als je er nog een door een professionals begeleide test achteraan doet.

Onze review score
Pluspunten
  • Leuke puzzel-app ter verstrooiing
  • Geeft enig inzicht in eigen IQ
  • Veel doordenkertjes
Minpunten
  • Geen tijdmeting
  • Geen inzicht (in gratis versie) in foute en goede antwoorden
  • Twijfelachtige score
  • De opgaven wijzigen niet bij een tweede of derde keer

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters