App review (iPhone): Sky Map

Afgelopen maand waren ze weer eens te zien, de Perseïden. Een jaarlijks terugkerende meteorietenregen die in augustus mooie vallende sterren aan de hemel laat zien. Maar waar moest je eigenlijk heen kijken? Sky Map voor iOS geeft het antwoord.

De app biedt een kaart van de hemel die samenwerkt met het kompas en de gps-locatie van de iPhone of iPad. Als je de app aanzet en beweegt voor je ogen, en een rondje draait, zie je de sterrenhemel op het scherm aan je voorbij trekken. Of het nu dag is of nacht.

App review (iPhone): Sky Map screenshot-0

 

Overdag zien wij natuurlijk geen sterren, maar de app trekt zich daar niets van aan. Ook zien wij de sterren op het zuidelijk halfrond niet. Voor Sky Map is dat geen probleem. Richt hem loodrecht op de grond, en je kijkt niet naar je voeten, maar naar het Zuiderkruis. Net als de Poolster op het noordelijk halfrond, een oud baken voor zeelieden. Een rode lijn op het beeldscherm geeft aan welke sterren je wel en niet kunt zien. Erboven wel, er beneden niet.

App review (iPhone): Sky Map screenshot-2

 

App review (iPhone): Sky Map screenshot-1

 

De app biedt naar keuze een kaart van sterrenbeelden, alleen sterren, of een complete kaart met een grid, planeten, verre melkwegstelsels, de zon, de maan en bekende astronomische verschijnselen, zoals de Perseïden. Die staan keurig aangegeven. Ben je ook op je iPhone de weg kwijt in de sterrenhemel, dan is er een handige zoekfunctie. Tik de P van Perseïden en je krijgt al suggesties van hemellichamen met een P erin. Kies Perseïden en er komt een cirkel met een pijl in beeld, die je wijst in de richting waar je moet zoeken. Volg die pijl en als de cirkel groen wordt en de pijl verdwijnt, heb je je meteorietenregen gevonden.

Op die manier biedt deze app ongeveer dezelfde functionaliteit als Google Sky Maps voor Android, maar dan op je iPhone. Nadeel is dat je in de gratis versie nogal oplichtende reclames in beeld krijgt, waardoor je verblind kunt worden en dat is ‘s nachts niet handig als je de sterrenhemel wilt bewonderen. Maar voor 1,59 euro kun je de advertenties verwijderen.

Onze review score
Pluspunten
  • Zeer goed overzicht van sterren en sterrenbeelden
  • Zeer goede zoekfunctie
  • Overzicht van beweeglijke hemellichamen als planeten en meteorietenregens
Minpunten
  • Irritante lichtgevende reclame
  • Beetje lastig om beeld op een plek vast te houden

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters