App review iPhone: Taalmeester

Wie zijn taalgevoel wil aanscherpen, kan Taalmeester op zijn iPhone zetten. Met deze app weet je snel het antwoord op alle veelvoorkomende taalvragen.

App review iPhone: Taalmeester screenshot-0 

Schrijf je die woorden aan elkaar of los? Hoe zit het met hoofdletters als een zin met een cijfer begint? Al die vragen en hun antwoorden zijn te vinden in Taalmeester. Maar deze app biedt meer. Zoals een quiz!

De app is ingedeeld in vier tabbladen die weer zijn onderverdeeld in thema’s. Meesterklas, Taalgids, Quiz en Colofon. In Meesterklas kun je kiezen voor vragen op het gebied van spelling, grammatica, stijl en taaltermen. Wil je weten wat ook weer het verschil was tussen een pleonasme, tautologie en contaminatie, het is hier op te snorren. Er staan nog wat andere taaltermen ook. Ooit gehoord van een oxymoron? De betekenis is hier te vinden.

In het tabblad Taalgids krijg je een lijst op alfabetische volgorde. Wil je weten of het tekort of te kort is, kijk bij de t. Is het zaterdags of ’s zaterdags? Zoek het maar op. Al dit soort veelvoorkomende taalvragen worden in de Taalgids beantwoord.

App review iPhone: Taalmeester screenshot-1 
App review iPhone: Taalmeester screenshot-2 

Denk je de Nederlandse taal aardig onder de knie te hebben, dan kun je je vermaken met de Quiz. (Geen kwis, het is uiteraard goed gespeld in de app.) Je krijgt dan tien vragen over zaken die elders in de app beschreven staan. En dan maar hopen dat je het goede antwoord aanklikt. Voorbeeldvraag: Komt er een punt na de afkorting enz. of na het beletselteken (…) aan het einde van een zin? Nou, kom daar maar eens uit. We gokken maar van niet. En krijgen de mededeling dat de vraag goed is beantwoord. Op naar vraag twee! Oeps, die hebben we fout. Er staat wel een hele uitleg bij het goede antwoord. Ook hier steek je dus wat van op. Het zijn pittige vragen.

App review iPhone: Taalmeester screenshot-3 
App review iPhone: Taalmeester screenshot-4 
Onze review score
Pluspunten
  • Veel nuttige taalinformatie
  • Moeilijke termen goed uitgelegd
  • Leuke taalquiz ingebouwd
Minpunten
  • Geen uitputtende lijst van alle mogelijke taalproblemen
  • Quizvragen herhalen zich na een aantal keer spelen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters