App review iPhone: WC Amsterdam

Mannen weten het al sinds 1880: in Amsterdam kun je, als je nodig iets kwijt moet, in een traditionele ‘krul’ terecht. De pissoirs zijn alleen maar voor mannen bedoeld. Maar als je niet uit Amsterdam komt en je moet nodig plassen, staan die dingen nooit in de buurt. Gelukkig is er de app WC Amsterdam, die je de richting wijst.

App review iPhone: WC Amsterdam screenshot-0 

De app is ontwikkeld in het kader van de wedstrijd Apps voor Nederland. Een winnaar is de app kennelijk niet geworden, maar daar gaat het hier niet echt om. We willen plassen, en snel een beetje. Waar moeten we heen in de grachtengordel?

De app is bijzonder makkelijk in het gebruik. Er wordt een kaart opgestart die toegang vraagt tot je locatiegegevens. Natuurlijk, en een beetje snel graag. Want we moeten nodig. Vervolgens wijst die kaart je precies de weg naar de dichtstbijzijnde krul.

Wil je meer weten over die krul, dan kun je erop tikken en dan krijg je een foto te zien. Eronder een tekening van een rijtje grachtenpanden. Met de tekst ‘location’. Als je daarop drukt, krijg je de kaart weer in beeld, maar dan in groter detail. Met een grote speldenknop op de plek waar je je vrachtje kwijt kunt.

App review iPhone: WC Amsterdam screenshot-1 
App review iPhone: WC Amsterdam screenshot-2 

De foto’s zijn in de meeste gevallen nogal slecht. Ze zijn van enige afstand genomen, en die krullen zijn nu ook weer niet zo opvallend in het straatbeeld. In een enkel geval staat er dichterbij een prullenbak voor die de hele krul erachter aan het zicht onttrekt. Dat hadden de makers wat beter kunnen doen. Het lijkt er nog het meest op dat de foto’s zijn uitgesneden van Google Streetview-plaatjes.

De app is WC Amsterdam genoemd, maar het gaat alleen maar over de grachtengordel, en daarin zijn enkele tientallen krullen op de kaart gezet. Een simpele opzet waar vooral mannen wat aan hebben voor de kleine boodschap. Wie een grote boodschap heeft, kan die niet in een krul kwijt. En vrouwen hebben helaas het nakijken.

Op een geval na. Er staat welgeteld een wc op die echt een wc is, en waar zowel mannen als vrouwen heen kunnen. Dat is zo’n afgesloten hokje waar wat geld in moet. In de hele grachtengordel is er daar blijkbaar maar een van te vinden.

De kaart is de makers beschikbaar gesteld door de gemeente Amsterdam, en daar zit precies de beperking. Het gaat alleen om publieke wc’s. De toiletten in de talloze restaurants, en grote winkels als de Bijenkorf, V&D of het Amsterdamse stadhuis zelf, staan er allemaal niet op. Vaak is het grote moment van opluchting dichterbij dan je volgens de kaart zou vermoeden.

App review iPhone: WC Amsterdam screenshot-3 
App review iPhone: WC Amsterdam screenshot-4 
Onze review score
Pluspunten
  • Razendsnel naar de dichtstbijzijnde 'krul'
  • Compleet overzicht van alle openbare urinoirs
Minpunten
  • Alleen openbare toiletten in de grachtengordel
  • Welgeteld één toilet voor vrouwen
  • Geen overzicht toiletten van winkels of openbare gebouwen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters