App Review: Onavo

Nu alle providers in Nederland het mobiele dataverbruik aan banden hebben gelegd, is het zaak om in de gaten te houden hoeveel data je eigenlijk verstookt met je smartphone. Er zijn vele apps beschikbaar die het dataverbruik monitoren. Een van de beste die wij tegen zijn gekomen, is Onavo. Gratis op te halen in de Android Market.

Onavo heeft in tegenstelling tot veel andere apps die hetzelfde doen, een zeer overzichtelijke interface. Op een duidelijk ingedeeld scherm zijn onder elkaar te vinden: een balkje met het totale verbruik van deze maand, en drie grote balken waar je op kunt klikken voor meer informatie. De eerste geeft advies over je data-abonnement (data plan advice). Wij hebben een data-abonnement van 1 gigabyte en dat is volgens de app in lijn met ons verbruik. Klik je op de balk, dan krijg je gedetailleerde informatie in beeld, met een staafgrafiek, hoeveel je per week verbruikt. Wil je het nog gedetailleerder zien, dan houd je het toestel in ‘liggende’ positie; dan krijg je het verbruik per dag te zien in een andere staafgrafiek.

Maar hoe ontstaat je dataverbruik? Dat is altijd weer de vraag. Welke apps verstoken je dure megabytes? Daarvoor is de tweede balk bestemd: de App Watch. Die onthult op het scherm dat er maar liefst veertig apps actief zijn op onze testtelefoon, die gebruik maken van het mobiele internet. De een meer dan de ander, en om er achter te komen welke apps het meest verbruiken, kun je op de balk klikken. Dan krijg je alle veertig apps in beeld met hun dataverbruik erachter.

Onavo Android app

 

Bij ons is Facebook vreemd genoeg de grootste verbruiker. Dat vinden we raar, want we doen eigenlijk niet zoveel met Facebook op deze telefoon. Kennelijk weet Facebook met zijn automatische updates op de achtergrond toch aardig wat megabytes te verstoken. Klik je op de app zelf, dan komt ook daarover weer gedetailleerde informatie in beeld. Met een staafgrafiek, die je weer op zijn kant kunt houden voor meer informatie. Je kunt op deze pagina in de app instellen of je wilt dat Facebook voortaan alleen op WiFi of ook op 3G zijn internetverbinding mag maken. Hier gaat de app mank, want als wij aanklikken dat Facebook alleen op WiFi zijn updates mag binnenhalen, merken we dat dit niet gebeurt. De app haalt toch nog via 3G van alles binnen. Dat weten we door de app zelf. Een dag later is er toch weer anderhalve megabyte aan dataverkeer bij gekomen. Rara hoe kan dat? De app wordt blijkbaar niet geheel geblokkeerd, zoals Onavo wel belooft.

Onavo Android app

 

Onavo Android app

 

Handig aan het app-overzicht is dat je ook apps die je mogelijk helemaal niet zelf hebt geïnstalleerd, op die manier in beeld komen. Stel dat je een malware-app op je toestel hebt staan dat ongelooflijk veel data verbruikt. Die komt dan direct bovenin de lijst. Onavo waarschuwt je als het dataverbruik de spuigaten uitloopt. Op die manier kan zo’n malafide app niet lang ongestoord zijn werk doen. Via Onavo is het mogelijk om direct zo’n app – en trouwens elke app- van je toestel te verwijderen.

Je kunt ook informatie opvragen over de tijdstippen waarop je toestel het vaakst data opvraagt en verstuurt per etmaal. Bij ons blijkt dat vooral het geval in de ochtend, en in veel mindere mate in de avond. Dat klopt, want ‘s avonds zitten we thuis voornamelijk op ons eigen WiFi-netwerk met de telefoon. Toch is het wel verrassend dat er ook in de avonduren kennelijk toch wat data wordt verstookt.

Onavo Android app

 

Onavo Android app

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters