App review: SOS op reis

De vakantie-uittocht is weer begonnen en de smartphone kan bijzonder handig zijn voor het geval het mis gaat. Pas kwijt, gsm kwijt, op zoek naar het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade? Met de app SOS op reis hoef je je dat alles niet meer af te vragen; alles zit erin.

SOS op reis is ontwikkeld door SOS International, de alarmcentale van de Nederlandse verzekeringsmaatschappijen. De app biedt hulp als je je paspoort, portemonnee, bankpas of telefoon bent verloren.

App review: SOS op reis screenshot 2012 07 09 13 45 39

 

App review: SOS op reis screenshot 2012 07 09 13 49 43

Het eerste wat de app vraagt is het invullen van persoons- en verzekeringsgegevens. Voer een maatschappij in en de app doet de rest. Wel moet je nog even in de papieren op zoek naar je polisnummer, maar dat is niet perse nodig.

De app heeft onder de menuknop die alle Androidapparaten hebben een alarmknop zitten. Als je je gegevens hebt ingevuld, hoef je alleen maar op die knop te drukken om de app aan het werk te zetten. Het eerste wat de app doet is de gps-lokatie bepalen. Dan weet de app ook welke telefoonnummers er op die plek gelden voor politie, ambulance, en brandweer, en wat voor internatioanle code er voor het nummer van de verzekeringsmaatschappijen moet worden gezet, mocht je die willen bellen bij een autoschade of een ziekte. De logo’s van de verzekeraars die je eerder hebt ingegeven, staan er al keurig bij.

Tik je zo’n logo aan, dan verschijnt het internationale telefoonnummer in beeld met de vraag of je dat wilt bellen. Dan word je in veel gevallen direct doorverbonden met SOS International.

Onder het menu zitten echter meerdere handigheidjes. Eentje daarvan heet zelfs ‘handig’. Daar kun je je bankpas of creditcard automatisch laten blokkeren, mocht die kwijt of gestolen zijn. Datzelfde geldt voor je telefoon – alhoewel je dat dus met een andere smartphone moet doen, als die van jou gestolen is – en je kunt de adresgegevens en het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in beeld krijgen. Als je in Nederland bent, krijg je het nummer van het ministerie van buitenlandse zaken; we weten niet precies wat je daaraan hebt.

Een intrigerend knopje ‘hier ben ik nu’ staat er ook bij. Als je die aantikt, kun je je lokatie direct twitteren, e-mailen of op Facebook zetten, compleet met een link naar Google Maps en het meest nabije adres.

Bij schade kun je een autoschadeformulier online invullen. Je wordt dan naar de website van het verbond van verzekeraars gebracht. Dat vinden we eigenlijk niet zo handig, want dat verbond heeft ook een app uitgebracht – mobielschademelden – en die is veel handiger dan die website. Toch brengt de SOS-app je niet naar zijn broeder-app van de verzekeraars, maar naar de website. Puntje van verbetering dus.

Her en der in de app vind je wat informatie waar je in geval van nood nooit tijd voor hebt, zoals bijvoorbeeld wat je moet doen bij pech. Dat kun je dus beter voor vertrek doorlezen. Dan weet je dat je in Frankrijk altijd bij pech op een tolweg naar een praatpaal moet om dat te melden. Geen onbelangrijke informatie voor een gestrande automobilist.

App review: SOS op reis screenshot 2012 07 09 13 47 39

 

App review: SOS op reis screenshot 2012 07 09 13 48 34

 

App review: SOS op reis screenshot 2012 07 09 13 49 05

 

Onze review score
Pluspunten
  • Snuift alle WiFi-netwerken op
  • Geeft veel details weer
  • Op verschillende manieren in beeld te brengen
  • Naar keuze een of meer netwerken analyseren
Minpunten
  • Grafisch wat simpel uitgevoerd

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters