Apple iOS 8

Hij is er weer: de jaarlijkse grote update van Apple’s besturingssysteem iOS. Dit jaar is er op het eerste gezicht met iOS 8 niet zoveel veranderd als vorig jaar, toen iOS 7 werd geïntroduceerd. Onder de motorkap is er wel het nodige veranderd. In deze review nemen we iOS 8 uitgebreid onder de loep.

iOS 8-homescreen gedraaid iPhone 6 Plus 

Vorig jaar ging Apple’s interface voor mobiele apparaten compleet op de schop. Jony Ive was toen voor de eerste keer als enige de eindverantwoordelijke voor het design van iOS. Hij liet zich gelijk gelden met een interface die compleet in een nieuw jasje werd gestoken. Het kwam het besturingssysteem ten goede. Het is dus geen verrassing dat iOS 8 in ieder geval uiterlijk niet of nauwelijks verschilt van iOS 7. iOS 8 is op het eerste gezicht een ‘fine tuning’ van iOS 7.

Want hoewel er ook op dit besturingssysteem wel het een en ander valt aan te merken, staat nog altijd als een paal boven water dat Apple’s mobiele besturingssysteem samen met Android het beste OS is dat je kunt krijgen. Het biedt misschien wat minder mogelijkheden dan Android (bijvoorbeeld op het gebied van multitasking), maar werkt wel supersnel.

“iOS heeft eindelijk het notificatiecentrum dat Android al jaren heeft”

Apple heeft nog steeds het voordeel van het feit dat zelf zowel de smartphone als het besturingssysteem zelf maakt. Een sneller besturingssysteem dan iOS is er dus eigenlijk nog altijd niet, omdat het zo goed geoptimaliseerd is voor de iPhone en iPad. Dat neemt niet weg dat er geen ruimte voor verbetering is.

Zo zijn er een paar verbeteringen in de interface doorgevoerd. Zo heeft iOS 8 eindelijk het notificatiescherm dat Android al jaren heeft. Je krijgt dus niet een korte melding dat je een WhatsAppje hebt ontvangen die snel weer verdwijnt. Ongelezen berichten blijven nu in het notificatiecentrum staan. Een essentiële toevoeging aan iOS 8. In het multitaskscherm is er nu ook een overzicht van recente contactpersonen waar je dus snel een berichtje naar kunt sturen. Dit zijn op het oog duidelijke vernieuwingen in iOS 8.

Op het oog is iOS 8 dus vooral getweaked ten opzichte van iOS 7. In deze review proberen we ook de veranderingen onder de motorkap boven water te krijgen. Vooral voor ontwikkelaars biedt het nieuwe besturingssysteem meer mogelijkheden. Zo is het toetsenbord vrijgegeven, waardoor ook jij een toetsenbord-app voor de iPhone en iPad kunt maken. Ook is er een nieuwe programmeertaal voor iOS-games, Swift. Eerst maar eens kijken wat er voor de eindgebruiker allemaal verandert met de komst van iOS 8.

Nieuwe apps

Als je iOS 8 op je telefoon op tablet hebt geïnstalleerd, zul je zien dat er een paar extra apps op je toestel staan. Eentje hiervan is Tips. Een bijzondere app is het niet, want zoveel doet het niet. Het laat je in 9 slides de belangrijkste noviteiten van iOS 8 zien, zoals het notificatiecentrum, het downloaden van externe toetsenborden, selfies nemen met een timer… et cetera. Zo krijg je in ieder geval wel een goed beeld van wat voor jou als gebruiker de belangrijkste, zichtbaarste noviteiten in iOS 8 zijn.

iOS 8 Tips 
iOS 8 Tips 
iOS 8 Tips 
iOS 8 Tips 
iOS 8 toetsenborden 
iOS 8 toetsenborden 
iOS 8 toetsenborden 

Met de komst van iOS 8 is ook de komst van HealthKit een feit, Apple’s gezondheids-suite. Nu kunnen we alleen nog niets zeggen over de HealthKit-app: je kunt wat gegevens over jezelf invoeren, zoals je lengte, gewicht en bloedgroep, maar er zijn nog geen apps die je voor HealthKit kunt gebruiken. Wel is duidelijk dat je met HealthKit heel veel aspecten van je gezondheid kunt gaan monitoren, zoals ook blijkt uit screenshots die je hieronder ziet. We zijn benieuwd hoe groot de rol is die de Apple Watch hierin gaat spelen.

iOS 8 HealthKit 
iOS 8 HealthKit 
iOS 8 HealthKit 
iOS 8 HealthKit 

Veel meer levert Apple met iOS 8 qua apps niet af. Apple wil met iOS 8 vooral een besturingssysteem afleveren waarmee ontwikkelaars meer mogelijkheden krijgen. Daarvoor zijn er ruim 4000 nieuwe API’s gemaakt (maar daarover later in deze review meer). Het is dus duidelijk dat niet Apple, maar de app-ontwikkelaars aan zet zijn.

Ecosysteem

iOS is samen met Android het beste besturingssysteem voor tablets en smartphones. Toen Apple in 2007 iOS introduceerde werd dat besturingssysteem al snel de standaard voor alle andere mobiele besturingssystemen. Dat is het eigenlijk nog steeds. Apple proeft daar nog steeds de voordelen van. iOS is weliswaar niet meer het grootste besturingssysteem voor tablets en smartphones, maar dat heeft geen invloed op het app-aanbod.

iOS 8 ecosysteem 
iOS 8 ecosysteem 
iOS 8 ecosysteem 

Consumenten met een iOS-toestel gebruiken wel veel vaker apps dan Android-gebruikers. Dat komt ook omdat iOS alleen op iPhones en iPads draait. Dit zijn dure producten: de mensen die zo’n apparaat hebben, kunnen ook wel een mobiele databundel veroorloven en hebben thuis allemaal een wifiverbinding om apps te downloaden.

Elke ontwikkelaar die er toe doet maakt van zijn game of dienst in ieder geval een Android- en iOS-app. Ook in iOS 8 zijn deze apps te downloaden via de App Store van Apple, waarvan er een app op je iPhone of iPad zit. Al deze apps zijn veilig om te gebruiken, aangezien Apple elke app test op virussen, programmeerfouten en andere kwetsuren voordat je ze kunt downloaden. Dankzij die feature kun je iOS 8 zorgeloos gebruiken.

Interface

Zoals gezegd is de interface van iOS 8 niet radicaal veranderd. iOS 7 was qua uiterlijk een hele grote update van Apple’s interface: dat gaat het bedrijf na een jaar natuurlijk niet alweer het raam uitgooien. De interface is strak, clean en overzichtelijk. Een ding ontbrak nog altijd aan de userinterface van Apple’s iOS en dat is het notificatiecentrum.

iOS 8 interface 
iOS 8 toetsenborden 
iOS 8 toetsenborden 
iOS 8 interface 

“De mogelijkheid om twee apps naast elkaar op hetzelfde scherm te draaien ontbreekt nog steeds”

Met iOS 8 is dit eindelijk een feit. Ongelezen berichten, via welk platform dan ook, zijn zo een stuk beter in kaart gebracht. Ook kun je in het instellingenmenu instellen welke meldingen je in het notificatiecentrum kunt zien. Zo kun je voorkomen dat ‘ie vol wordt gespamd met meldingen van games die je al maanden niet meer hebt gespeeld, maar wel nog op je iPad of iPhone hebt staan.

Wat nog altijd ontbreekt op iOS is de mogelijkheid om twee apps naast elkaar op hetzelfde scherm te draaien. Bij sommige Androidapparaten kan dit al een poosje, maar met iOS is dat nog uitgesloten. Onhandig voor de iPad, dat daardoor als zakelijk instrument bijvoorbeeld niet zo relevant is. Terwijl Apple onlangs nog een deal met oud-rivaal IBM sloot voor betere zakelijke apps voor iOS. Wel kun je snel tussen verschillende apps schakelen, wat het leed enigszins verzacht: dit werkt namelijk heel goed.

iOS 8 Spotlight 
iOS 8 Spotlight 
iOS 8 Spotlight 

Spotlight stond ook al op iOS 7, maar is in iOS 8 verder verbeterd. Als je zoekt op een app, maar je hebt ‘m nog niet geïnstalleerd, zoekt iOS 8 ook gelijk in de App Store om de app te downloaden. Spotlight is dus iets uitgebreider en iets verbeterd, waardoor hij nog net wat fijner in gebruik is.

Apple houdt de regie over het uiterlijk van iOS in handen. Ook met iOS 8 zijn er geen personalisatiemogelijkheden. Je moet het doen met het uiterlijk en thema dat Apple meelevert. Je kunt alleen de achtergrondafbeelding van je homescreen aanpassen, maar daarmee zijn ook alle personalisatiemogelijkheden gelijk benoemd. Dit is een duidelijk nadeel ten opzichte van Android, waarvoor zat thema’s, userinterfaces en widgets voorhanden zijn.

Instellingen

De Batterijmanager van iOS 8 

Een handige toevoeging aan het instellingenmenu is een feature waar Apple niet veel aandacht heeft gegeven. Je kunt namelijk per app nu inzien hoeveel energie deze vergt. Zo krijg je een goed beeld van welke apps je voortaan beter niet kunt gebruiken als je het langere tijd moet doen zonder een telefoon of tablet die je niet kunt opladen. Via Instellingen, Algemeen en daarna Gebruik kun je het batterijgebruik bekijken.

Het instellingenmenu is nog altijd een heel overzichtelijk menu binnen iOS. De lay-out verschilt eigenlijk niet van het instellingenmenu van iOS 7. Je kunt makkelijk de instellingen en rechten die je aan de gedownloade apps op je toestel inzien en algemene gegevens van je smartphone of tablet die op iOS 8 draait bekijken en, indien mogelijk en nodig, aanpassen.

Apple iOS instellingen 
Apple iOS instellingen 
Apple iOS 8 instellingen 
Apple iOS 8 instellingen 

Camera

iOS 8 camera

De camera-app kent in iOS 8 een paar leuke toevoegingen. Zo zit er nu een zelfontspanner bij de app, zodat je een groepsfoto kunt maken en daar zelf ook bij op de foto gaan. Ook is het handig voor selfies, waar Apple met iOS 8 ook meer op inzet. Natuurlijk wil ook de Amerikaanse fabrikant, net als alle andere concurrenten, haar graantje meepikken van de selfiehype.

Een andere leuke toevoeging aan de app is de timelapsefunctie. Je hoeft alleen op play te drukken en een minuut later (kan ook een uur zijn) op stop te drukken, en iOS 8 maakt van de opname een mooie timelapse. Je kunt alleen niet het tijdsverschil tussen elke foto die de timelapse maakt aanpassen. Het is daarmee echt een toevoeging, en geen volwaardige app in de camera-app. Het is wel mooi om te zien dat je de timelapsevideo gelijk kunt terugkijken als ‘ie net gemaakt is. Je hoeft niet lang te wachten, omdat je iPad of iPhone alle geschoten afbeeldingen supersnel tot een mooie timelapsevideo omvormt.

Apple iOS 8 camera timer
Rechtsboven telt de camera-app af tot er een foto wordt gemaakt

Met iOS 8 is het ook mogelijk om slowmotionvideo’s op te nemen. Het mooie is dat je achteraf kunt instellen welk gedeelte je van je video langzamer wil afspelen. Het is wel een nadeel dat je dit alleen op je toestel zo kunt laten afspelen: als je het bestand exporteert via bijvoorbeeld Drive of iPhoto, valt de slowmotion weg uit de video en is het een normale clip.

De panoramafunctie is niet nieuw, maar werkt ook in iOS 8 lekker. Verder kun je vierkante foto’s maken (met het oog op Instagram) en allerlei filters voorselecteren nog voor je een foto maakt (opnieuw met het oog op Instagram).

Ontwikkelaars

Apple iOS 8 swift

Toen Apple op het WWDC de komst van iOS 8 aankondigde, werd gelijk duidelijk gemaakt dat de eindgebruiker op het eerste gezicht niet veel nieuwigheden tegen zal komen in het nieuwe besturingssysteem. Onder de motorkap is er alleen wel heel veel veranderd, benadrukte Apple toen. Nu iOS 8 net uit is, is daar inderdaad voor de eindgebruiker nog niet al teveel van te merken. Ontwikkelaars zijn na de release van het besturingssysteem druk aan het werk met de nieuwe mogelijkheden die iOS 8 biedt. Volgens Apple is iOS 8 voor app-ontwikkelaars de belangrijkste release sinds de introductie van de App Store. Een uitspraak die voor hoge verwachtingen zorgt.

Dit komt onder andere omdat er een massale 4000 extra API’s beschikbaar zijn voor iOS 8. Onder andere voor de camera verwacht Apple veel extra apps, vanwege de nieuwe camera-API die het heeft vrijgegeven voor ontwikkelaars. Apple heeft zelfs een nieuwe programmeertaal gemaakt voor iOS, Swift. Hiermee moet het eenvoudiger worden games te maken voor het besturingssysteem.

Met iOS 8 belooft Apple betere deelmogelijkheden, maar daar is nog niet heel veel van te merken. Zo is er nog geen snelkoppeling om rechtstreeks vanuit de Galerij-app foto’s te delen met Google Drive. Hiervoor moet je Drive echt zelf opstarten en daarin handmatig de foto’s selecteren die je in je cloud wil opslaan. Er is dus nog ruimte voor verbetering.

“Ontwikkelaars krijgen toegang tot de vingerafdruksensor, zodat je op die manier bijvoorbeeld mobiel kunt bankieren”

Apple houdt de vingerafdruksensor in de iPhone 5s en de iPhone 6-smartphones niet langer voor zichzelf. Ook ontwikkelaars kunnen aan de gang met de sensor, zodat je je vingerafdruk bijvoorbeeld kunt gebruiken om in te loggen op de iOS-app van je bank, bijvoorbeeld, en op die manier betalingen te verifiëren.

Volgens Apple is iOS het populairste mobiele besturingssysteem voor het spelen van games. Dat wil het bedrijf graag zo houden. Met meerdere kits: SpriteKit, SceneKit en Metal zouden ontwikkelaars voor iOS 8 zuinigere, betere en geavanceerdere games kunnen maken.

Conclusie

Verwacht met de komst van iOS 8 niet een compleet andere Apple-ervaring. Het design is min of meer hetzelfde als dat van iOS 7. Wat natuurlijk niet zo vreemd was: met iOS 7 sloeg Apple een compleet andere ontwerprichting in dan zijn voorganger. Om dat na een jaar al overboord te gooien zou een beetje zonde zijn.

Dit zorgt ervoor dat voor de eindgebruiker, jij dus, iOS 8 slechts op accenten anders is dan iOS 7. De prettigste toevoeging is toch wel het notificatiecentrum. Hiermee is Apple’s besturingssysteem toch in een klap weer een stuk completer geworden.

“iOS is op bijna alle fronten nog steeds het beste besturingssysteem: het is supersnel en makkelijk in gebruik”

Op bijna alle fronten is iOS nog steeds het beste besturingssysteem. Het is supersnel en is comfortabel en makkelijk in zijn gebruik. iOS 8 heeft leuke toevoegingen, zoals de timelapsefunctie in de camera-app en het batterijbeheer, waarmee je goed kunt zien welke app hoeveel procent van de batterij opvreet. Toch zijn er ook nog wel dingetjes waardoor het besturingssysteem niet supercompleet is.

Zo wordt het onderhand toch wel een keer tijd dat Apple met een multitaskfunctie komt. Zeker met de mogelijke komst van een iPad met een 13-inch scherm. Apple’s tabletverkoop neemt al tijden af en dat komt ook vooral omdat de iPad een beetje beperkt is in zijn gebruik. Het mag nu toch wel eens zo zijn dat je op je iPad twee apps naast elkaar open kunt hebben, zodat je voor een vergadering aan de linkerkant wat bulletpoints heb staan waar je op terug kan vallen als je wat moet zeggen en aan de rechterkant aantekeningen kan maken in een tekstverwerker. Dat is nu dus nog niet mogelijk, terwijl we er wel onze hoop op hadden gevestigd.

Ook is iOS qua design nog altijd een beetje saai. Je kunt er niets aan veranderen. Apple levert het thema voor iOS 8 en daar moet je het mee doen. Je kunt je homescreen alleen aanpassen door middel van mappen, maar that’s it. En je kan de achtergrondfoto veranderen. Meer zit er niet in. Daarmee is iOS 8 qua personalisatie een stuk minder ver dan Android, waarbij dat al jaren mogelijk is. Een minpunt.

Feit blijft wel dat iOS 8 een supersnel en stabiel besturingssysteem is. Apple-apparaten zoals de iPhone en iPad zijn ontzettend fijn in gebruik omdat alles snel wordt uitgevoerd en alles goed werkt. Met de komst van een notificatiecentrum is iOS een stuk prettiger in zijn gebruik geworden en we wachten in spanning af wat de mogelijkheden dankzij de 4000 nieuwe API’s zijn.

Onze review score
Pluspunten
  • Stabiel
  • Supersnel
  • Gebruiksvriendelijk
  • Notificatiecentrum
Minpunten
  • Geen personalisatiemogelijkheden
  • Geen 2 apps in 1 scherm

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters