Apple iPad Air 2 review

Dunner en sneller. Op papier zijn dat de twee noemenswaardige verbeteringen die Apple met de iPad Air 2 ten opzichte van de iPad Air heeft aangebracht. In deze review nemen we Apple’s nieuwste tablet uitgebreid onder de loep.

Apple iPad Air 2 review img 0222 

Natuurlijk, voor Apple is het altijd makkelijk om producten te verkopen. Het bedrijf beschikt over een gigantische fanbase die zeer loyaal is. Snel zullen ze niet overstappen en vaak zijn ze er als de kippen bij om de nieuwe iPhone gelijk te kopen. De smartphonedivisie van Apple loopt daarom ook als een tierelier. Van de tabletafdeling kan dat niet gezegd worden. Sterker nog: de verkoop van iPads loopt al een tijdje terug.

Mensen lijken minder snel bereid een nieuwe tablet te kopen als de huidige iPad het nog goed doet, zo lijkt het. Het gaat in ieder geval veel minder makkelijk als bij telefoons, die vaak na twee jaar volgens de eigenaar bijna altijd aan vernieuwing toe zijn. Op voorhand is het dus lastig om te zeggen of de iPad Air 2 het tij van Apple’s tabletafdeling kan keren, zonder het apparaat ook maar een beoordeling te geven.

“Het is lastig te zeggen of de iPad Air 2 het tij van Apple’s tabletafdeling kan keren”

Stel, het is de beste tablet die ooit gemaakt is: gaan mensen hun oude tablet er dan voor inruilen? Waarschijnlijk niet. En als de iPad Air 2 niet de beste tablet ooit gemaakt is, zal dat ongetwijfeld niet voor veel slechtere verkoopcijfers zorgen. Als mensen een nieuwe tablet willen, dan kopen ze die. Het komt alleen minder vaak voor dan het aanschaffen van een nieuwe smartphone.

Dit komt ook omdat een tablet vaak voor minder essentiële dingen wordt gebruikt dan een smartphone. Het apparaat is daarom minder belangrijk. Een tablet lijkt nu vooral een handig ding te zijn om ‘er bij te hebben’. Veel mensen hebben ook nog een desktop of laptop en daarmee is het nog altijd prettiger werken dan met een tablet. De tablet moet, kortom, een groeispurt maken om relevanter te worden voor breder, belangrijker gebruik voor de consument.

In deze review bekijken we of de iPad Air 2 een stap in die richting kan zetten. Eerst even kijken naar de specificaties.

Apple iPad Air 2 review img 0136 
Apple iPad Air 2 review img 0153 

Specificaties en prijzen

Tijdens de reviewperiode draaide de iPad Air 2 op softwareversie iOS 8.1 van Apple. De tabletreview is gebaseerd op een prijs van 489 euro.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPad Air 2

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op November 2014 Draait op iOS 8.1Behuizing van Aluminium

Processor

Apple A8Xdualcore-processor op 1,5GHz

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 437 gramLengte: 240mmBreedte: 169mmDikte: 6,1mm

Scherm/invoer

9,7″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)1536×2048 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocus1080p (Full HD) video opnames1,2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Nano-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFC3,5mm ingang voor geluidTV-outLightning aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 7340mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 10 uurStandby-tijd van 780 uur

Unboxing

Apple levert de iPad Air 2 in een karakteristieke witte, klinische doos. Bij het openmaken zie je eerst de tablet, daaronder liggen de oplader en USB-kabel met wat snelstartfoldertjes. Een headset ontbreekt jammer genoeg, terwijl je dat gezien de prijs van de Air 2 misschien wel mag verwachten.

Design

De iPad Air 2 verschilt qua uiterlijk bijna niet van zijn voorganger. Het formaat is hetzelfde gebleven en de randen rondom het 9,7-inch scherm zijn ook niet kleiner geworden. Daar zit het verschil dus niet in, die zit namelijk in de dikte van de tablet. Of beter gezegd: de dunheid van de tablet. Waar de iPad Air met 7,5 millimeter al geen dikzak was, is de iPad Air 2 tot op het bot afgetraind met 6,1 millimeter. Ook is de nieuwere van de twee wat lichter geworden. De iPad Air weegt 469 gram en de Air 2 weegt 444 gram. Een klein verschil. Ook de iPad Air 2 is dus een tablet die dankzij zijn gewicht lekker vasthoudt. De tablet is ook fijn te bedienen als je staat en je de tablet dus zelf moet tillen. Apple’s nieuwe tablet is dus dunner en lichter dan ooit. Dat gaat gelukkig niet ten koste van de bouwkwaliteit. De iPad Air 2 zit heel solide in elkaar. Met zijn body van aluminium voelt de tablet ook heel sterk aan, wat ook een pluspunt is.

Apple iPad Air 2 review img 0134 
Apple iPad Air 2 review img 0167 
Apple iPad Air 2 review img 0143 2 
Apple iPad Air 2 review img 0147 
Apple iPad Air 2 review img 0172 
Apple iPad Air 2 review img 0176 

“Met een ‘dikte’ van 6,1 millimeter is de iPad Air 2 tot op het bot afgetraind”

Hoewel de afmetingen van Apple’s nieuwste tablet niet anders zijn dan de iPad Air, is er wel degelijk een verschil qua uiterlijk tussen de twee tablets. Al is het verschil klein. Zo is de homeknop veranderd. Deze heeft nu een gouden randje en is voorzien van TouchID, Apple’s vingerafdruksensor. Aan de rechter zijkant zijn de volumeknoppen wat dieper in het body van de tablet verwerkt. Datzelfde geldt voor de vergrendelknop aan de bovenkant.

Weinig veranderingen dus. Dat kun je jammer vinden. Een revolutie is de iPad Air 2 niet, maar Apple-liefhebbers zullen waarschijnlijk heel erg te spreken zijn over de tablet, die herkenbaar oogt, degelijk in elkaar zit en een strak design heeft dat logisch in elkaar steekt. Verrassend en spannend is het alleen niet.

Apple iPad Air 2 review img 0183 
Apple iPad Air 2 review img 0188 
Apple iPad Air 2 review img 0197 
Apple iPad Air 2 review img 0204 

Scherm

“De verrassing is er wel vanaf, maar het scherm van de iPad Air 2 is niettemin mooi”

Het scherm van de iPad Air 2 heeft een formaat van 9,7 inch. Apple maakt gebruik van een IPS LCD-display. 1536×2048 pixels is de resolutie en 268 ppi de pixeldichtheid. Het scherm is, kortom, qua specificaties identiek aan die in de eerste iPad Air. Toch is er een verschil: het scherm in de iPad Air 2 is het eerste iPad-scherm dat gelamineerd is. Pixels lijken hier dichter aan de oppervlakte te zitten waardoor de reflectie minder is. We hebben de twee tablets uiteraard naast elkaar gelegd. Pas dan is te zien dat het scherm in de iPad Air 2 een héél klein beetje mooier is. Het verschil is in onze ogen eigenljik te verwaarlozen.

Het scherm in de nieuwste iPad is dus onveranderd goed. In de review van de eerste iPad Air waren we al lyrisch over het scherm. Nu is de verrassing er wel vanaf, maar het scherm blijft niettemin mooi. De helderheid is denderend en de witbalans dik in orde. Het contrast tussen kleuren, en de levendigheid daarvan, is zeker goed te noemen. Wel zullen de kleuren in het scherm van de iPad Air 2 tegenover een super amoledscherm van Samsung, van bijvoorbeeld de Galaxy Tab S, bleekjes afsteken.

Ook de kijkhoek van het scherm in de iPad is goed te noemen. Vanuit een schuine positie blijft tekst goed leesbaar en ook het kijken van video’s is prima te doen als je niet helemaal recht voor het scherm zit. Al met al krijgt het display in de iPad Air 2 van ons een ruime voldoende. Superscherp, mooie kleuren, goede contrasten en een dito kijkhoek.

Prestaties

Criticasters kunnen en mogen veel dingen zeggen over iOS, Apple en de producten die Apple maakt. Eén ding kan echter niet beweerd worden, en dat is dat iPhones en iPads langzaam zijn. Ook de iPad Air 2 werkt bliksemsnel. Waarschijnlijk is er op dit moment geen snellere tablet. Apps starten bijzonder snel op en het wisselen tussen programma’s gaat ook ontzettend snel.

Heel gek is dat niet. iOS en iPads waren al heel goed op elkaar afgestemd, maar Apple heeft de iPad Air 2 nu ook volgestopt met – voor Apple-begrippen – hele goede specificaties. Zo zit de A8X-processor in de tablet. Dit is een verbeterde versie van de A8-processor in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Deze processor heeft niet twee, maar drie kernen. Deze kernen klokken 1,5 GHz.

“De iPad Air 2 is het eerste mobiele apparaat van Apple met 2GB werkgeheugen”

Ook is de iPad Air 2 het eerste mobiele apparaat van Apple dat 2GB werkgeheugen heeft. De combinatie van het werkgeheugen en de processor verklaart ook gelijk waarom de iPad watervlug is. Het is fijn dat de tablet geen stroom vreet. Je kunt de tablet volop gebruiken, maar na een dag hoeft de Air 2 eigenlijk nog niet aan de lader. Prettig.

Er zijn meerdere varianten van de iPad Air 2. Het verschil zit ‘m in het geheugen: 16, 64 of 128GB opslag en er zijn WiFi- en 4G-varianten van de tablet.

Het is nog onbekend wat de inhoud van de batterij in de iPad Air 2 is. Apple is nooit zo vrijpostig met dergelijke informatie. De iPad Air heeft een inhoud van 8600 mAh. Het is de vraag of de iPad Air 2 ook zo’n grote batterij heeft. Op het eerste gezicht lijkt dat niet het geval te zijn. De batterij lijkt wat sneller leeg te zijn en dat is jammer. Toch is het niet zo dat de Air 2 in no-time weer aan de lader moet.

Software

Apple iPad Air 2 review img 0490

Apple’s nieuwste tablet draait op iOS 8.1. Dit besturingssysteem verschilt qua uiterlijk niet zoveel van iOS 7, maar onder de motorkap is er het nodige veranderd. Ontwikkelaars zullen dit vooral merken, voor gebruikers is het afwachten met wat voor nieuwe apps zij gaan komen. In de review van iOS 8 gaan we dieper in op het besturingssysteem.

De iPad Air 2 is voorzien van vingerafdruksensor om je tablet mee te ontgrendelen. Deze werkt heel goed. Via instellingen kun je bij TouchID maximaal vijf vingerafdrukken inscannen. Dit gaat makkelijk en snel. De tablet heeft nog een paar noviteiten, zoals de NFC-chip. Als Nederlander heb je hier nog niets aan. De chip kan alleen gebruikt worden voor Apple Pay, dat in Nederland nog niet beschikbaar is.

Apple iPad Air 2 review img 0488 
Apple iPad Air 2 review img 0497 

iOS 8 is zoals gezegd voor de eindgebruiker niet veel anders dan zijn voorganger. Wisselen tussen programma’s gaat nog altijd door twee keer de homeknop in te drukken. Op die manier sluit je ook applicaties af, wat weer energie bespaard. Als je de homeknop ingedrukt houdt start spraakassistent Siri, wanneer ingeschakeld via je instellingen, op. Nadeel is wel dat de assistent nog steeds niet in het Nederlands werkt.

In tegenstelling tot bij veel Android-producten, is de iPad Air 2 niet volgestopt met een heleboel meegeleverde apps. Een handige app is Pages, Apple’s tekstverwerker. Er is ook een goed alternatief voor Excel: Numbers. Tip: Microsoft Office is nu gratis voor de iPad, dus je kunt ook Word nu gratis gebruiken. Apps als FaceTime en Kaarten zijn natuurlijk ook weer van de partij. De functie hiervan hoeft niet verder te worden toegelicht. Apps download je zoals altijd in de App Store.

Apple iPad Air 2 review img 0509 
Apple iPad Air 2 review img 0510 
Apple iPad Air 2 review img 0512 
Apple iPad Air 2 review img 0511 

Met Muziek kun je – verrassend – muziek luisteren. De afspeelkwaliteit is prima te noemen. Ook het geluid van de speakers zijn wel aardig te noemen. In de galerij kun je opgenomen video’s kijken, maar voor films zijn spelers als Dragon Video aan te raden. Dit is een alternatief voor VLC Media Player, dat plotseling niet meer te downloaden is voor iOS.

Leuke, maar specialistische meegeleverde apps zijn GarageBand, waarmee je muziek kunt mixen en opnemen, en iMovie, waarmee je video’s kunt monteren en trailers kunt bekijken.

iOS 8.1 is makkelijk in gebruik en bovendien heel snel. Ook vreet het weinig energie. Dit zorgt ervoor dat de iPad Air 2 heel fijn is in gebruik. Kritiek hebben we ook op Apple’s besturingssysteem. Zo kun je ook bij de iPad Air 2 nog altijd niet met twee applicaties tegelijk werken. Daarmee loopt Apple toch echt achter de feiten aan. Ook is iOS 8.1 niet echt aan te passen naar je eigen voorkeuren. Geen widgets op het startscherm, bijvoorbeeld. Wil je de hele boel personaliseren: neem dan een Android-tablet. Feit is in onze ogen wel dat de apps voor iOS beter geoptimaliseerd zijn voor tablets dan Android-apps. iOS-appas werken op tablets doorgaans wat fijner dan Android-apps. Vergeet dit dus niet als je voor- en nadelen van tablets tegen elkaar wegstreept.

Apple iPad Air 2 review img 0515 
Apple iPad Air 2 review img 0516 

Camera

“Net als de iPhone 6 schiet de iPad Air 2 foto’s in 8 megapixel, maar helaas niet van dezelfde kwaliteit”

Camera’s en tablets blijft een ongelukkige combinatie. Terwijl smartphones vaak al in 20 megapixel kiekjes kunnen maken, blijft de tablet achter. Vaak schieten de camera’s hiervan niet in meer megapixel dan 8. Met de iPad Air 2 is dat helaas niet anders. Verwacht op dit gebied dus geen tablet die zich met de beste smartphones kan vergelijken, al zijn de resultaten zeker niet slecht te noemen

De camera schiet net als de iPhone 6 en iPhone 6 Plus foto’s in 8 megapixel. Helaas betekent dat niet dat de iPad-camera dezelfde kwaliteit biedt als de iPhone 6-camera. Foto’s zijn wat sneller onscherp en ook zit er geen flitser bij de camera. Van een tablet die vanaf 489 euro verkrijgbaar is, hadden we wat meer gehoopt.

Desalniettemin zijn de foto’s voor tabletbegrippen erg goed. De kleurwaargave is mooi en ook zijn foto’s detailrijk. Als als er op foto’s bewogen wordt, is een kiekje wel soms wat onscherp. Voor het huis-, tuin- en keukengebruik maakt de iPad Air 2 best aardige foto’s, maar als je iets meer dan dat wil is de camera van de tablet geen aanrader. Dat is alleen iets dat voor elke tablet opgaat.

Apple iPad Air 2 review img 0075 
Apple iPad Air 2 review img 0073 
Apple iPad Air 2 review img 0081 
Apple iPad Air 2 review img 0088 

Apple is wel zo vriendelijk geweest om in iOS 8 de mogelijkheden van de camera-app wat uit te breiden. Je kunt nu ook video’s in slowmotion maken en timelapsevideo’s opnemen. Dit zijn leuke toevoegingen, maar het is de vraag of je in de praktijk dit soort functies vaak gebruikt. De camera-app is er daardoor wel wat completer door geworden, wat fijn is. Ook kun je voor foto’s verschillende filters over de lens leggen, maar apps als Instagram kunnen dat natuurlijk ook.

De foto’s die de iPad Air 2 maakt zijn voor een tablet heel goed te noemen. Ze zijn zoals gezegd wel soms wat onscherp. Video’s zijn best aardig, maar daarvoor moet je de tablet wel goed stil houden. Zeker dan krijg je aardige resultaten. Tablets kunnen zich qua camera niet meten met smartphones, maar de iPad Air 2 zet een stap in de goede richting.

Conclusie

Apple levert met de iPad Air 2 weer een fijn product af. Zeker voor particulieren is de tablet het overwegen waard om te kopen. Hij is supersnel in gebruik, heeft een mooi scherm en is dankzij zijn ‘dikte’ van maar 6,1 millimeter ook lekker handzaam. Ook weegt hij niet te zwaar. De tablet houdt dus lekker vast. Het zijn de ingrediënten voor een hele complete tablet, die voor de meeste mensen ideaal zal zijn om te gebruiken. De batterij gaat wel lang mee, maar zoals de iPad Air niet superlang en dat is wel een beetje jammer.

Er kleven dus wat nadeeltjes aan de tablet, al vallen die in onze ogen in het niet bij de voordelen. Ja, het is jammer dat het bij Apple nog steeds niet mogelijk is om meerdere applicaties in een scherm open te hebben staan. Dit zorgt er zeker voor zakelijke gebruikers voor dat de tablet minder interessant is. Wat heb je immers aan een tablet als je tijdens een vergadering niet tegelijkertijd naar bullet points in je notities kunt kijken en ondertussen notulen kunt maken?

“De iPad Air 2 heeft de ingrediënten voor een goede tablet: hij is snel, licht en heeft een mooi scherm”

Apple mag hier wel eens vaart achter zeggen. Dit was ook in onze review van de eerste iPad Air al een nadeel. Echt snel handelen doet Apple dus niet. De iPad Air 2 biedt daarom eigenlijk vooral veel van hetzelfde. Verrassend is de tablet niet: hij is alleen weer wat beter, weer wat sneller en weer wat dunner. Voorgangers waren al uitstekend, dus ook deze tablet is gewoon prima te noemen.

Dat de camera van deze iPad nog altijd fors minder is dan die van telefoons vinden we jammer. Aan de andere kant is hij voor tabletbegrippen wel erg goed, dus is het een puntje dat we deze tablet zelf lastig kunnen aanrekenen.

Voor de particulier is de iPad Air 2 in onze ogen de beste tablet van dit moment, voor bovengenoemde redenen. Tablets die qua prestaties in de buurt komen van de iPad zijn maar een beetje goedkoper. Tablets als de Samsung Galaxy Tab S zijn het overwegen waard als je een tablet ook voor zakelijk gebruik wil. Hiermee kun je beter multitasken. Voor de meeste mensen zal de iPad Air 2 waarschijnlijk de ideale tablet zijn.

Onze review score
Pluspunten
  • Supersnel
  • Licht en dun
  • Mooi scherm
Minpunten
  • iOS 8 niet aanpasbaar
  • Geen split-screen multitasking
  • Siri spreekt nog steeds geen Nederlands

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters