Apple iPad Air

Dunner, scherper en sneller dan ooit. Apple bewijst met de komst van de iPad Air dat het nog steeds de autoriteit is op het gebied van tablets. In deze review onderwierpen we Apples nieuwe paradepaardje aan een uitgebreid onderzoek.

Apple iPad Air img 4317 

In het post-Steve Jobs-tijdperk gaat het Apple allemaal wat minder voor de wind. De iPhone 5 werd koeltjes onthaald. Zo zou hij weinig innovatief zijn en kwam het bij sommige mensen over als een ‘moetje’. Apple leek de kunst van de herhaling toe te passen.

Erkend moet worden dat het nieuwe inmiddels ook wel van de iPad af is, sinds de eerste tablet begin 2010 op de markt kwam. De iPad Air is alweer de vijfde generatie tablet van Apple. En hoewel de tablets op alle vlakken steeds beter zijn geworden, ook in het geval van de Air, lijkt Apple langzaamaan op bepaalde vlakken toch te achterhaald te worden door de concurrentie. Hoewel er op de prestaties en het scherm van de Air niets valt aan te merken. Eerst maar eens kijken naar de specificaties.

Apple iPad Air

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op October 2013 Draait op iOS 7.0.3Behuizing van Aluminium

Processor

A7dualcore-processor op 1,3GHzGrafisch: PowerVR G6430

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 469 gramLengte: 240mmBreedte: 169mmDikte: 7,5mm

Scherm/invoer

9,7″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)1536×2048 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocus1080p (Full HD) video opnames1,2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Nano-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DP3,5mm ingang voor geluidTV-outLightning aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 8900mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 10 uurStandby-tijd van 780 uur

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Unboxing

De iPad Air is ‘op z’n Apple’s’ ingepakt. Dat betekent: een mooie, klinische witte doos met een afbeelding van het betreffende toestel. Daarbinnen treffen we, ook ‘op z’n Apple’s’, weinig extraatjes aan. Een oplader en een verkortte handleiding: that’s it.

Design

“De iPad is platter dan ooit, maar voelt alles behalve fragiel aan”

Qua uiterlijk is de iPad Air een verandering ten opzichte van het inmiddels klassieke ontwerp van de eerdere iPads. Niet langer zijn de randen aan zowel de lange als korte zijden evenredig breed. De eerste vier generatie iPads weken qua formaat weinig van elkaar af. Qua lengte en breedte waren de laatste drie generaties nagenoeg identiek, al werd hij wel wat ‘dikker’, lees; dieper: van 8.6 millimeter bij de tweede generatie, na 9.4 millimeter bij de derde en vierde generatie.

De iPad Air is ietsjes minder hoog geworden, en een stuk minder breed (van 186 millimeter naar 169.5 millimeter). Een van de huzarenstukjes aan de iPad Air is diens ‘dikte’, of beter gezegd: hoe dun het ding is. De eerste iPad had een diepte van 13 millimeter. De iPad 2 was tot nu toe de dunste tablet van Apple, met een diepte van 8.6 millimeter, maar de Air is nog eens 0.9 millimeter dunner. Apple is er dus in geslaagd om in 2,5 jaar tijd negen millimeter van de originele diepte af te halen, en tegelijkertijd de mogelijkheden van de hardware fors op te schroeven.

De iPad is dus platter dan ooit, maar voelt alles behalve fragiel aan. Door de dikkere randen aan de boven- en onderkant houdt de iPad het prettigst vast in een horizontale positie. Een goede beschermhoes valt echter altijd aan te raden. Het zorgt voor de puntjes op de i.

Vanwege het iets kleinere, en minder diepe formaat is het verschil in gewicht tussen de Air en de vorige vier generatie iPads enorm te noemen. Tot de Air had de lichtste iPad, van de tweede generatie, een gewicht van 601 gram. Het gewicht van de Air bedraagt echter maar 469 gram. Relatief is ‘ie dus nogal afgevallen.

In zijn gebruik wijkt de Air weinig af van zijn iPad-broertjes. Er is nog steeds één knop aan de voorkant. Volume kun je aan de zijkant regelen en bovenop vind je de aan- en uitknop.

Apple iPad Air img 4317 
Apple iPad Air - Achterkant 
Apple iPad Air - Detail 1 
Apple iPad Air - Detail 2 
Apple iPad Air - Detail 2 
Apple iPad Air - Detail 4 

Scherm

Opnieuw heeft de iPad een Retina-scherm met een resolutie van 2048x 1536 pixels, met een dichtheid van 264 ppi. De roem van de beeldscherpte van de Air is ‘m vooruitgesneld, en na het apparaat getest te hebben, concluderen ook wij dat het scherm prima presteert.

De Air is de eerste tablet die uitgerust is met IGZO, dat gezien wordt als de toekomst voor displays met een ultrascherpe resolutie, omdat het scherm hierdoor een stuk dunner kan worden. Dit verklaart ook deels de ontzettend dunne iPad Air.

Websites worden scherp in beeld gebracht en de Air is op het gebied van kleurweergave een maatje te groot voor bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note Pro. De kleuren op de Air zijn een stuk minder vaal weergegeven. Apple heeft wat dat betreft zijn zaakjes goed op orde. Het is letterlijk een eyecatcher.

Prestaties

Ook nadat er een flink aantal apps zijn geïnstalleerd, hapert de Air eigenlijk geen moment. Op het gebied van tablets is de iPad een van de beste jongetjes van de klas, zoniet de beste. Het nieuwste vlaggenschip van Apple is niet op bugs te betrappen en alles lijkt ‘m eenvoudig af te gaan.

In de Air is een dual-coreprocessor verwerkt, met een totale kloksnelheid 1,4 GHz. Apps laden snel, datzelfde geldt voor een YouTube-filmpje of een fragment in bijvoorbeeld de NOS-app. De iPad Air verwerkt elke opdracht probleemloos en zonder dat je je als gebruiker gaat ergeren aan het apparaat.

De Air komt in verschillende soorten en maten. Je hebt varianten met 16, 32, 64 en 128 GB. Er zijn wifi-onlyapparaten, maar er is ook de iPad Cellular (Apples benaming voor 4G-ondersteuning). Een NFC-versie is er echter weer niet.

Aan de batterijduur zal je niet snel geërgerd raken. De iPad overleeft prima een dag intensief internetten, gamen, video’s afspelen en andere vormen die de batterij sneller leegzuigen.

Software

Apple iPad Air - Settings screen

De iPad Air draait op iOS 7.0.4. Verwacht qua interface geen radicale veranderingen ten opzichte van vorige iPads. Apple zal een goede en duidelijke interface natuurlijk niet zo snel op de schop nemen. Dat is daarom ook niet het geval. Qua bediening wijkt de Air weinig af van zijn voorgangers.

De openstaande applicaties worden perfect in beeld gebracht als je de homeknop twee keer indrukt. Op deze manier kun je eenvoudig tussen verschillende apps schakelen, maar ook een applicatie uitschakelen, wat de batterijduur weer ten goede komt. Dit tooltje zat na een update ook al op eerdere iPads, maar blijft toch het vermelden waard: het werkt erg prettig.

Videobellen kan via Facetime en geeft een hele aardige toevoeging aan de tablet. Je kunt elkaar zien, en de beeldkwaliteit lijkt iets beter te zijn dan bij Skype. Het geluid is bij onze tests dik in orde gebleken. Toch blijft het jammer dat Apple deze mogelijkheid voor iOS-gebruikers voorbehoudt. Skype is op alle platformen beschikbaar en daarmee kun je gratis (video)bellen met gebruikers van alle platformen. Facetime werkt net zo goed, maar heeft dus een beperking: de andere kant moet ook een iDevice hebben. Een belangrijke tekortkoming die eenvoudig opgelost kan worden door ook op andere platformen deze app uit te brengen.

Spraakassistent Siri is niet standaard ingeschakeld, maar dit kun je doen door bij instellingen onder algemeen Siri in te schakelen. Vervolgens kun je, door de homeknop ingedrukt te houden, Siri openen. Helaas kun je de spraakassistent van Apple nog steeds niet in het Nederlands toespreken.

Het toestel is uitgerust met wat standaardapplicaties van Apple. Uiteraard is er een overzichtelijke agenda-app en een gratis navigatiesysteem met spraaktoelichting. En niet te vergeten: Photo Booth, het jolige fotobewerkingsprogramma staat natuurlijk ook op het jongste Apple-kindje. Natuurlijk zit de App Store van Apple ramvol met alle soorten applicaties die je maar kunt bedenken, zodat je de iPad precies kunt gebruiken zoals jij dat zelf wil. Nieuw is de parallax-techniek. waarbij de schermachtergrond meebeweegt en pictogrammen niet. Het zorgt voor een leuk effect die waarschijnlijk snel terug zal zijn te vinden op andere tablets.

“Apple had aandacht moeten besteden aan de mogelijkheid om in meerdere apps tegelijk te werken”

Het is een leuke, maar niet noodzakelijke toevoeging. Apple had misschien beter aandacht kunnen besteden aan een multitasktool waardoor je in meerdere programma’s tegelijkertijd kunt werken. En daardoor is de tablet eigenlijk nog steeds niet ideaal geschikt voor bijvoorbeeld vergaderingen waarbij je aantekeningen wil maken, maar tegelijkertijd stukken voor je wil hebben.

Naast het downloaden van apps kun je in de App Store films en muziek aanschaffen. Voor een film betaal je de hoofdprijs. Zo kost Bad Grandpa (een Jackass-spinoff) 16,99, en kun je ‘m bijvoorbeeld niet streamen voor flink wat minder geld. Eigen films kijken via de iPad kan echter ook probleemloos. Het geluid via de speakers is in orde, maar uiteraard niet al te hoogwaardig. Het is beter om gewoon oordopjes te gebruiken, aangezien er dan niets is aan te merken op de geluidskwaliteit van de iPad.

Apple iPad Air - Taakbeheer 
Apple iPad Air - Taakbeheer 2 
Apple iPad Air - Angry Birds 
Apple iPad Air - Settings 
Apple iPad Air - Agenda 
Apple iPad Air - Toetsenbord 

Camera

Camera’s op tablets waren altijd een aardige toevoeging, die je eigenlijk niet al te serieus moet nemen. Natuurlijk: voor Facetime zijn de camera’s onmisbaar, maar voor mooie foto’s hoefde je niet bij de tabletcamera’s te zijn. Daar komt langzamerhand verandering in. De iSight-camera schiet foto’s en video’s in 5 megapixels en de Facetime-camera heeft een resolutie van 1.2 megapixels.

Met de iPad Air schiet je van stilstaande objecten inmiddels prima plaatjes. Als je eenmaal van de digitale zoom gebruikmaakt, zal je echter merken dat de kwaliteit dan wel te wensen overlaat. Sowieso moet je het tablet zo stil mogelijk houden: de foto’s raken anders al snel hun scherpte kwijt.

Uiteraard zit op de Air ook een videofunctie. Deze is leuk voor het huis-, tuin- en keukengebruik. Eigenlijk gaat hiervoor hetzelfde op als met de foto’s: niet te veel bewegen en laat het inzoomen maar achterwege als je een mooie video wil opnemen.

“De camera heeft maar drie verschillende standen”

De UI van de camera zit prima in elkaar. Naast de gewone camera kun je ook vierkante foto’s maken, via de slide aan de rechterkant van je scherm kun je je keuze maken. Ook zie je binnen de kortste keren je meest recent geschoten foto, door rechts onderin op de thumbnail te klikken. Simpel, doch doeltreffend.

Op dit vlak is de concurrentie hier Apple wel een stapje voor. In Apples camera-UI zijn dus maar drie verschillende standen, terwijl Samsung op zijn nieuwe Galaxy Note Pro bijvoorbeeld een stuk meer verschillende fotografieopties heeft, waaronder het schieten van acht plaatjes snel achter elkaar zodat je snel de beste, scherpste foto kunt selecteren. Wel kun je foto’s achteraf nabewerken en een Instagram-achtig laagje over je kiekje leggen.

Apple iPad Air - Camera UI 
Apple iPad Air - Camera UI 2 
Apple iPad Air camerasample 
Apple iPad Air camerasample 
Apple iPad Air camerasample 
Apple iPad Air camerasample 

Conclusie

Met zijn 749 euro kost de iPad Air een flinke som geld. Op de meeste terreinen, zoals de beeldkwaliteit en de snelheid waarmee de Air te werk gaat, is die prijs gerechtvaardigd. Want op dat vlak is de iPad nog altijd een klasse beter dan de andere beschikbare high-endtablets.

De Air borduurt duidelijk voort op haar voorgangers. De nieuwste iPad is tot stand gekomen door evolutie, niet door revolutie. Hij is gewoon weer wat beter dan zijn voorganger, en dat doet Apple knap. Maar het bedrijf heeft geen risico genomen met de nieuwe tablet. Het ontbreken van een multitasktool is een pijnlijke misser, zeker omdat Samsung al wel een dergelijke toevoeging heeft op haar recente tablets. Je mag verwachten dat een tablet anno 2014 die mogelijkheid gewoon heeft. En zeker voor de prijs van de Air.

Onze review score
Pluspunten
  • Mooi scherm
  • Lekker dun
  • Snel in gebruik
  • Veel geoptimaliseerde apps
Minpunten
  • Niet meerdere applicaties in een scherm
  • Basic camera-UI
  • Siri kan nog geen Nederlands

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters