Apple iPad mini

Apple heeft een nieuw model iPad geïntroduceerd die naast de populaire iPad verkocht zal worden. De iPad mini heeft een kleinere behuizing en een kleiner scherm. All About Phones bespreekt de nieuwe tablet in een uitgebreide review.

Apple iPad mini review hand 

“De iPad mini is geen instap-tablet volgens Apple, maar een tablet die simpelweg kleiner is.”

Apple domineert momenteel nog steeds met ferme hand de tablet-markt. De fabrikant weet nog steeds meer dan de helft van de markt aan zich zelf toe te schrijven. Desondanks weet Apple met haar huidige iPad alleen de bovenkant van deze markt te bespelen. De fabrikant heeft gemeend dat hier verandering in moet komen, zeker nadat concurrenten als Google en Asus een populaire Nexus 7-tablet in de markt hebben gezet die slechts 200 euro kost.

Het antwoord van Apple is duidelijk, de nieuwe iPad mini. De iPad mini is kleiner en vooral goedkoper. De iPad mini is geen instap-tablet volgens Apple, maar een tablet die simpelweg kleiner is en dus handzamer. De startprijs van de iPad 4 is 499 euro, dit terwijl de iPad mini slechts 329 euro moet gaan kosten. Hiervoor heb je uiteraard wel een Wifi-model, daar waar voor een 3G-model 130 euro meer voor betaald dient te worden. Ook is er een 32GB en 64GB model in de omloop.

De nieuwe iPad mini heeft de zelfde specificaties als de iPhone 4S van Apple. Zo ziet er een A5-processor in de tablet en is de schermresolutie gelijk aan die van de iPad 2. Dit heeft als grote voordeel dat ontwikkelaars hun apps niet hoeven te herschrijven en dat consumenten nog steeds gebruik kunnen maken van de 275.000 iPad-apps die nu beschikbaar zijn in de App Store. De tablet zelf heeft een 7.9-inch scherm en is dankzij zijn dunne bezel een stuk makkelijker in de hand te houden dan de iPad 4.

All About Phones neemt de nieuwe tablet van Apple onder de loep en bespreekt de voordelen en eventuele nadelen van de nieuwe iPad mini.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van de Apple iPad mini. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’.

Apple iPad 4 Apple iPad mini

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op November 2012 Draait op iOS 6Behuizing van Aluminium Telefoon vergelijken?Uitgebracht op November 2012 Draait op iOS 6Behuizing van Aluminum

Processor

Apple A6Xdualcore-processor op 1,3GHzGrafisch: PowerVR SGX543MP4 Apple A5dualcore-processor op 1GHzGrafisch: PowerVR SGX543MP2

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugen 1GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 652 gramLengte: 241mmBreedte: 185mmDikte: 9,4mm Gewicht: 308 gramLengte: 200mmBreedte: 134mmDikte: 7,2mm

Scherm/invoer

9,7″ schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)1536×2048 schermresolutie 7,9″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)768×1024 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocus1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant 5MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Nano-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE SIM slot: Nano-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DP3,5mm ingang voor geluidTV-outLightning aansluiting Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DP3,5mm ingang voor geluidTV-outLightning aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 9000mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 10 uurStandby-tijd van 720 uur Batterijcapaciteit van 6000mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 10 uurStandby-tijd van 450 uur

De nieuwe iPad mini kent een strak design zoals we dat van Apple gewend zijn. Daarnaast is de nieuwe tablet erg handzaam geworden dankzij zijn gewicht en formaat.

Unboxing

De Apple iPad mini wordt alleen geleverd met een Lightning-kabel, oftewel een USB-kabel en een oplader. Verder zijn er geen accessoires in de doos van deze kleine tablet aanwezig. Wel heeft Apple speciale smartcovers gemaakt voor de tablet die helemaal van stof zijn gefabriceerd. Deze covers worden via kleine magneetjes op hun hun plaats gehouden en dat werkt erg goed.

Design

“De iPad mini is opvallend licht gebleven.”

Het design van de Apple iPad mini heeft uiteraard veel weg van de nieuwe iPad. Echter zijn er ook veel overeenkomsten te zien met de nieuwe iPhone 5. Neem bijvoorbeeld het randje dat om de iPad mini heen zit. Deze is net als op de iPhone 5 met een diamant geslepen waardoor er een erg nette afwerking ontstaat. Het randje is daarnaast niet scherp en kaasrecht. Ook heeft het qua uiterlijk veel weg van een spiegeltje omdat het weerkaatst.

De achterkant van de iPad mini is zoals bij de overige iPads eveneens gemaakt van aluminium. Hierdoor is hij nog steeds erg stevig en ligt hij ook lekker in de handen. Ondanks dat ze gebruik hebben gemaakt van aluminium, is de iPad mini opvallend licht gebleven. Hij is meer dan de helft lichter dan zijn grotere broer, de iPad 4. Hierdoor voelt hij prima aan in de handen en kun je hem ook gemakkelijk een enkele hand vasthouden zonder dat je handen moe worden.

Door het kleinere formaat is de iPad mini ook goed in een enkele hand dus vast te houden. Apple heeft ervoor gekozen om een zo groot mogelijk scherm in de tablet te stoppen, namelijk 7.9-inch. Dis is volgens de fabrikant het perfecte formaat voor een kleinere tablet en zal het geen kleinere schermen gaan gebruiken dan dit formaat. Doordat de fabrikant de bezels naast de schermen erg klein heeft weten te houden is het formaat erg fijn en kun je hem dus prima met een enkele hand vasthouden. Een nadeel hiervan zou zijn dat je duim altijd op het touchscreen ligt als je hem vasthoud. Ook hier is aan gedacht omdat de iPad mini weet wanneer een vinger niet wordt gebruikt voor input. Hij zal dan je duim negeren en alleen de input registreren van je vinger waarmee je de tablet wilt bedienen.

Apple iPad mini review front 
Apple iPad mini review front top 
Apple iPad mini review front bottom 

“Al met al is de bouw van de nieuwe iPad mini dik in orde.”

De afwerking van de iPad mini is wederom bijzonder goed. Net als bij de grote iPad heeft Apple ervoor gekozen om een premium product neer te zetten en dat zie je er dan ook aan af. Zo zijn alle knopjes eveneens gemaakt van aluminium. Aan de onderkant vinden we de speaker waarbij ervoor gekozen is om de benodigde gaatjes uit het aluminium te boren. In het midden vinden we de nieuwe Lightning-connector om het apparaat mee op te laden.

Aan de achterkant is ook de 5-megapixelcamera te vinden die ook over autofocus beschikt en in 1080p video’s kan opnemen. Hierover in het volgende hoofdstuk van deze review meer. Aan de bovenkant zit nog een microfoon weggestopt en ook een 3.5mm headphone-jack. Een headphone wordt overigens niet mee geleverd met de tablet.

Al met al is de bouw van de nieuwe iPad mini dik in orde en is hij lekker compact gebleven ondanks het formaat van het scherm. Ook het gewicht is goed afgestemd en dit tezamen met het formaat zorgt ervoor dat je de tablet gemakkelijk langdurig in een enkele hand kunt vast blijven houden.

Apple iPad mini review back 
Apple iPad mini review back top 
Apple iPad mini review back bottom 
Apple iPad mini review left 
Apple iPad mini review top 
Apple iPad mini review right 
Apple iPad mini review bottom 

Batterij

De batterij van de Apple iPad mini gaat lekker lang mee. Tijdens onze test ging hij onder normaal gebruik 2 tot 3 dagen mee. Als je hem echt intensief gebruikt ongeveer 2.5 dag en met normaal gebruik zou je zelfs vier dagen kunnen halen. Als je de tablet simpelweg neer legt en af en toe je e-mail checkt dan gaat hij 6 dagen mee. Dit is uiteraard wel alleen op Wifi wat de levensduur van het apparaat sterk verbeterd. Al met al is het een prima batterijduur die de iPad mini heeft mee gekregen.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~3 ~4 ~6
Batterij Apple
Capaciteit 4490mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Het scherm van de iPad mini is gelijk aan die van de iPad 2. Desondanks is het nog steeds een prima scherm voor een tablet, al is de resolutie wat aan de lage kant.

Scherm

Het scherm van de iPad mini lijkt het grootste minpuntje te zijn van deze tablet, al is het wel relatief. Dit heeft er alles mee te maken dat het scherm van de nieuwe iPad, of de iPad 4, dermate goed is dat een lagere resolutie al snel gedateerd aan voelt. Zodra je het scherm van de iPad 4 en de iPad mini met elkaar gaat vergelijken zul je al bij het eerste oogopslag tot de conclusie komen dat het scherm van het grotere broertje veel beter is.

“Dit wil echter niet zeggen dat het 7.9-inch scherm van de iPad mini slecht is. Integendeel.”

Dit wil echter niet zeggen dat het 7.9-inch scherm van de iPad mini slecht is. Integendeel. Het scherm is voor het oog net wat beter dan die van de iPad 2 en daarmee heel behoorlijk voor het midden-segment. Het scherm meet 1024 x 768 pixels en daarbij is pixelvorming het grootste probleem. Echter als je het scherm van de iPad 4 nog niet gewend bent en je voor het eerst een iPad gaat kopen dan zul je hier niets van merken. De kwaliteit is gewoon goed, het beeld is netjes en de kleuren komen realistisch overeen. Desondanks weten goedkopere concurrent als de Nexus 7 een hogere resolutie neer te zetten, maar wij hebben dit niet als een groot minpunt ervaren tijdens onze review.

De kijkhoek van het scherm is ook goed te noemen, al zijn reflecties en vingerafdrukken wel snel waar te nemen. Het scherm reageert daarnaast ook nog eens erg goed op input. Apple heeft ook nagedacht over hoe je de tablet vasthoudt en heeft hier het touchscreen op aangepast. Zodra je de tablet namelijk in portrait vast houdt dan zal je duim al snel op het touchscreen liggen om hem goed vast te kunnen houden in je handen. De iPad mini weet dit en zal vervolgens de input van je duim die nagenoeg stilligt negeren. Als je vervolgens met je wijsvinger zaken ingeeft op het scherm dan zal dat dus moeiteloos waargenomen worden en zal de tablet hierop niet raar reageren. Dit werkt in de praktijk bijzonder goed en is erg goed uitgewerkt door de fabrikant.

Wat ons wel tijdens het testen opgevallen is, is dat je de iPad mini veel eerder geneigd bent in portrait-modus te houden (oftewel rechtopstaand), dan in landscape-modus. Dit komt door het fijne formaat en dit is iets wat je minder snel geneigd bent bij de iPad 4.

Apple iPad mini review scherm 

Toetsen

“Ook met grote vingers kun je moeiteloos het standaard toetsenbord van de iPad mini bedienen.”

Het virtuele toetsenbord van de iPad mini blijft prettig in gebruik. Er zijn een drietal standen die gekozen kunnen worden om tekst in te voeren in een tekstveld. Allereerst is er het standaard toetsenbord dat zich over de gehele breedte van het scherm projecteert. Dit scherm werkt in zowel landscape als in portraitmode en draait automatisch mee zodra je de tablet omgooit. Via het instellingenmenu kun je instellen welke taal het keyboard moet verbeteren, als je dat tenminste handig vindt. Middels het wereldbolletje kun je gemakkelijk wisselen tussen een taal. De toetsen zijn bijzonder groot en dus gemakkelijk in te drukken. Ook met grote vingers kun je moeiteloos het standaard toetsenbord van de iPad mini bedienen. Dit is uiteraard te danken aan de resolutie van het scherm. Als het scherm in portrait-modus draait dan worden de toetsen iets kleiner maar ze zijn dan nog steeds goed leesbaar en in te voeren.

Een tweede optie is het duim-toetsenbord. Deze optie staat standaard geactiveerd in het instellingenmenu en om hem vervolgens tijdens het typen te activeren moet je het toetsenbord met je vingers ‘uit elkaar’ trekken naar beide zijkanten van het scherm. Het toetsenbord wordt vervolgens uit elkaar getrokken en in twee, best kleine, delen weergegeven. Deze twee kleine toetsenbordjes kun je vervolgens met je twee duimen bedienen. Apple heeft het zo opgesplitst dat je linker duim ook precies het gedeelte bedient die normaal je linkerhand op een computer-toetsenbord bedient. Het vergt enige gewenning maar als je er eenmaal aan gewend bent is dit een erg handige optie die goed uitgewerkt is door de fabrikant.

De derde optie heet dictation, oftewel woorden dicteren aan de iPad. Deze functionaliteit moet je handmatig activeren in het instellingenmenu en werkt niet met de Nederlandse taal. Je moet dan eerst het Engelse-toetsenbord toevoegen en vervolgens deze tijdes het typen activeren. Er komt dan een microfoon-tekentje naast het wereldbolletje te staan en als je hierop op klikt dan kun je in het engels tekst ingeven. Als je een beetje een Nederlands accent hebt dan werkt dat niet al te best. Siri voert daadwerkelijk gesproken opdrachten en dicteren doet dat dus niet en geeft alleen de tekst in die je opnoemt. Als Nederlanders hebben we hier weinig aan en onduidelijk is nog wanneer Apple onze taal zal gaan ondersteunen.

Apple iPad mini review toetsenbord 
Apple iPad mini review toetsenbord 
Apple iPad mini review toetsenbord 

De interface van de iPad mini is dankzij iOS 6 ongewijzigd gebleven. De tablet loopt nog steeds erg stabiel, ondanks de minder krachtige processor.

Homescreen

“Het mooie van het homescreen is dat veel mensen het herkennen en het ook nog eens “idiot proof” is”

De interface van de nieuwe Apple iPad mini is nagenoeg exact het zelfde als zijn voorgangers en die van zijn grotere broer. Het mooie hiervan is dat veel mensen het herkennen en het ook nog eens erg “idiot proof” is. Het startscherm van de iPad mini bestaat uit een stel iconen die allemaal een eigen functie hebben. Op de tablet zit zoals gezegd een knop en die wordt gebruikt om terug te keren naar het startscherm of om multitasking op te roepen. Hierdoor is het voor mensen die voor het eerst met een iPad mini spelen erg makkelijk en duidelijk hoe de tablet moeten bedienen.

Het home-screen bestaat uit minimaal twee delen en afhankelijk van het aantal geïnstalleerde applicaties kunnen er dit meerdere worden. Standaard zijn er dus twee en je komt dan ook terecht op het rechter homescreen. Als je vervolgens met je hand van links naar rechts veegt dan kom je in het tweede gedeelte. Dit is de ingebouwde ‘zoekmachine’ van de iPad mini en je kunt hierin gemakkelijk apps opzoeken, agenda items, contacten of emails. Deze zoekfunctie werkt bijzonder snel en goed en is dan ook overzichtelijk uitgewerkt zodat je snel de gezochte informatie kunt opzoeken.

Het homescreen bestaat niet uit widgets omdat iOS dit nog niet ondersteunt. Wel kun je vanuit de bovenste menu-bar, daar waar het Wifi-icoon en de tijd wordt aangegeven, naar beneden trekken om het notificatiecentrum naar voren te halen. Hierop zie je alle notifacaties van de verschillende apps. Deze kun je per app aan of uit zetten via het menu en ook kun je regelen hoe deze weergegeven wordt. Daarnaast kun je rangschikken op welke volgorde de verschillende notificaties weergeven worden.

Tot slot kun je ook mappen maken om zo verschillende apps te groeperen. Dit doe je door simpelweg een app lang ingedrukt te houden tot dat hij gaat bewegen. Vervolgens sleep je een app op een andere app en het mapje is gemaakt. Ook het instellingen menu werkt erg simpel en overzichtelijk. Apple heeft gedeeltelijk gebruik gemaakt van lange lijsten en van overzichtelijke knoppen en schuivertjes. Alles is geoptimaliseerd voor touch-input en dus erg makkelijk te bedienen en in te stellen.

Het lockscreen laat een wallpaper zien en notificaties. Daarnaast kun je ook een diavoorstelling activeren van je fotoalbum door simpelweg op het foto-icoontje te drukken naast de welbekende “slide to unlock”-knop. Met deze knop geef je het scherm vrij en kun je dus je iPad mini gaan bedienen.

Apple iPad mini review homescreen 
Apple iPad mini review homescreen 
Apple iPad mini review homescreen 
Apple iPad mini review homescreen 

Multitasking

Multitasken gaat nog steeds op de oude vertrouwde manier zoals op alle iOS-apparaten. Door twee keer de home-knop in te drukken schuift het scherm naar boven en komt een rijtje icoontjes te voorschijn. Deze kunnen aangetikt worden om de app te openen en zo automatisch verder te gaan waar je gebleven was. Ook kun je een app lang ingedrukt houden om hem af te sluiten. Door naar links te vegen krijg je daarnaast ook nog eens extra opties zoals het audio-aanpassen of Airplay in te schaken.

Het schakelen tussen apps gaat de tablet prima af. Het kleine apparaatje schakelt moeiteloos tussen apps en gaat zo verder waar hij gebleven was. Dit geldt zowel voor films, de browser of een game. Ook op de manier van multitasken is dan ook weinig op aan te merken.

Prestaties

“De iPad, en nu dus ook de iPad mini, is nog steeds de meest vloeiende tablet in gebruik”

De prestaties van de Apple iPad mini zijn in het normaal gebruik vergelijkbaar met de iPad 2. Daar waar de iPad 2 al bijzonder soepel loopt en applicaties snel weet op te starten en animaties rendert, doet de iPad mini dat ook. Er is dus in normaal gebruik weinig verschil te merken. De iPad mini is gewoon erg snel in gebruik en van vertragingen is weinig tot niets van te merken en vastlopen doet de tablet al helemaal niet.

Het browsen van websites, afspelen van video’s, bijhouden van Facebook, installeren van applicaties enzovoort gaat de iPad mini moeiteloos af. De iPad, en nu dus ook de iPad mini, is nog steeds de meest vloeiende tablet in gebruik en ook het schakelen tussen applicaties, zowel zware games als naar e-mail, lijkt moeiteloos te gaan voor de tablet. Ook alle animaties van het OS zelf, zoals een bladzijde omslaan, scrollen door een grote site, worden uiterst gelikt weergegeven. Op dit vlak duld de nieuwe iPad mini dan ook nog steeds weinig concurrentie, tot op de dag van vandaag.

Apple iPad mini review multitasking 
Apple iPad mini review multitasking 

De iPad mini kent een prima camera en nog een veel betere muziek en applicatiewinkel. In dit hoofdstuk nemen we de multimedia-eigenschappen van deze tablet onder de loep.

Foto

Apple iPad mini review camera

De camerakwaliteit van de iPad mini is gelijk aan die van de nieuwe iPad of de iPad 4. Apple heeft ervoor gekozen om de lens die in de iPhone 4S zit ook in deze iPad mini te zetten. De sensor en de lens uit de iPhone 5 zijn dus nog niet in dit apparaatje te vinden. Deze lens bestaat uit vijf verschillende lenzen en heeft ook een extra grote aperture van ƒ/2.4. Hierdoor laat hij meer licht binnen en kan hij beter foto’s maken in het donker. Ook overdag is de kwaliteit aanzienlijk verbeterd. Foto’s schijn scherper, kleuren zijn beter geworden en ook de ruis is veel minder geworden.

“Daarnaast kun je nu dankzij het formaat van de tablet ongegeneerd foto’s maken in publieke ruimtes.”

De sensor van de camera is dan ook blijven steken bij 5-megapixels, maar in de praktijk heb je daar verder weinig last van. Megapixels zegt veelal over de grote van de foto en niet zo zeer de kwaliteit. De iPad mini heeft dan ook een goede camera die mooie foto’s en video’s maakt, zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Daarnaast kun je nu dankzij het formaat van de tablet ongegeneerd foto’s maken in publieke ruimtes zonder dat mensen je raar aan zullen staren. Dit is iets dat met de iPad zelf nog steeds niet maatschappelijk wenselijk lijkt te zijn.

De iPad mini heeft ook een ietwat vernieuwde interface voor de camera gekregen. Allereerst wat opvalt is dat autofocus nu ook ingebouwd zit. Dit was een groot gemis bij de voorgaande iPads, met namen de ipad 2, en dat heeft Apple nu recht getrokken sinds de introductie van de nieuwe iPad. Ook Face detection is nu standaard aanwezig en de camera houdt hier dan ook rekening mee door altijd gezichten goed in beeld te brengen. Qua opties om de camera in te stellen wordt er weinig geboden. De enige knoppen die in het cameramenu te zien zijn is de cameraknop, de knop tussen foto en video te schakelen, de camera aan de voorkant te activeren en de optie om het grid te activeren. Ook nieuw is de panorama-modus die met iOS 6 is mee gekomen, echter is deze jammer genoeg niet op de iPad mini te vinden en dat is jammer.

Apple iPad mini camera 
Apple iPad mini camera 
Apple iPad mini camera 
Apple iPad mini camera 

De galerij om alle foto’s te bekijken ziet er wederom overzichtelijk uit. Mapjes worden netjes weergegeven en ook foto’s hebben een tumbnail. Je kunt een foto pinchen om hem te vergroten of gewoon op tikken. De galerij is opgedeeld in kopjes; foto’s, foto stream, albums en plaatsen. De fotostream is erg handig als je al een iPhone hebt met iOS 5 of 6 erop of een Mac-computer met daarop OSX 10.6 of hoger. Dankzij photostream worden foto’s die je met je iPad mini maakt automatisch via iCloud op andere apparaten gezet zonder dat je hiervoor iets hoeft te doen. Met de optie places kun je kijken waar je alle foto’s hebt gemaakt op je iPad mini, mits je GPS hebt aangezet.

Video

Apple iPad mini review video camera

De videocamera zelf is ook aardig geupdate door sinds de introductie van de iPad 3. Apple heeft ervoor gezorgd dat video’s nu in 1080p opgenomen kunnen worden op de iPad mini en dat ziet er redelijk goed uit. De camera heeft namelijk nog steeds veel last van ruis en vooral bij minder licht heeft hij moeite om scherp beeld weer te geven. De kwaliteit is op zich voor een tablet prima, maar niet heel speciaal te noemen.

Wat Apple wederom goed voor elkaar heeft is de extra content die je via iTunes kunt aanschaffen. Sinds kort kun je namelijk via de iPad ook films huren af aankopen uit de winkel van Apple. Veel nieuwe en oude films zijn hierin te vinden en gelijk te streamen naar de tablet of te downloaden. Je kunt gehuurde films ook via Airplay naar een Apple TV streamen en dat werkt ook erg makkelijk en goed. Al met al heeft Apple een prima media-apparaat met de iPad mini en daarbij wordt de meeste media ook nog eens goed afgespeeld.

Wel is het zo dat als je zelf films op de iPad mini wilt zitten via bijvoorbeeld iTunes, dan zul je deze eerst moeten converteren. Dit kan Apple Quicktime voor je doen maar duurt altijd wel even.

Muziek

Tot nog toe is Apple altijd heer en meester gebleken in het multimedia vlak. De iTunes-winkel is ’s werelds grootste muziekwinkel waarin bijna elke artiest opgenomen staat, tot en met de Beatles. De muziekspeler van de Apple iPad mini, vroeger nog iPod genoemd naar sinds iOS 5 gewoon ‘muziek’, is een erg uitgebreide en prettige speler. Apple heeft goed rekening gehouden met het scherm van de iPad mini en uiteraard ook met de nieuwe resolutie van het apparaatje. Overigens, alle applicaties van Apple zelf zijn al geoptimaliseerd voor het scherm van de iPad mini zoals we dat ook al gewend waren bij de iPad 2.

De muziekapplicatie is onderverdeeld in vijf secties die aan de onderkant van het scherm worden weergeven als kleine tabjes. Daarnaast vinden we ook nog de winkel-knop waarmee je gelijk naar de iTunes-store gegooid wordt. Bovenaan vinden we de play-knop, de terug en vooruit-knoppen, het afgespeelde nummer en het volume. Daarnaast vind je naast de volume ook de Airplay-knop om muziek bijvoorbeeld op een Apple TV te weergeven. Onderin is ook een zoekvakje om gelijk een nummer of een artiest te vinden.

Apple iPad mini review itunes 
Apple iPad mini review itunes 
Apple iPad mini review itunes 
Apple iPad mini review muziekspeler 

“Aangekochte apps, muziekjes en video’s worden kosteloos via iCloud met al je iOS en OS X-apparaten gesynct”

Nummers die via de iTunes-store worden aangekocht of gedownload, zoals podcasts, hebben automatisch albumart. Ook nummers die je via iTunes op de computer importeert krijgen dit automatisch mee en anders kun je dit handmatig invoeren. Een album verschijnt met zijn albumcover in het overzicht van de muziekspeler. Als je op de cover drukt dan springt het album open en krijg je de nummers in het album te zien die je kunt afspelen. De nummer worden vervolgens netjes achterelkaar afgespeeld op een nette manier. Ook kun je shuffle aan zetten en als je in een andere app zit dan kun je door het multitasking menu op te roepen en een keer naar links te swypen knoppen vinden om het geluid lager te zetten, of de muziek te stoppen of door te spoelen.

Aangekochte apps, muziekjes en video’s worden overigens kosteloos via iCloud met al je iOS en OS X-apparaten gesynct. Zo heb je overal de zelfde nummers, apps en video’s op al je apparaten, mocht je dat graag willen.

Games

“Dit kleine tabletje leent zich ook meer dan prima voor gaming.”

De iPad mini wordt standaard niet met games geleverd erop. Alleen het broodnodige is op de tablet zelf te vinden en de rest kun je gemakkelijk uit de App Store halen. In de App Store zijn inmiddels meer dan 275.000 applicaties geschikt gemaakt voor de iPad mini en het gros hiervan is ook daadwerkelijk games. Veel games zijn betaald, vooral de wat uitgebreidere en grafisch mooiere games, maar sommige zijn ook gratis in de App Store te vinden.

Met de iPad-familie moeten we tegenwoordig ook onderscheid maken tussen iPad-games en Retina-games, oftewel spelletjes die gebruik maken van de hoge resolutie van de nieuwe iPad. Gelukkig zijn alle apps die gebruik maken van de hoge resolutie van de Ipad 4 ook gelijk klaargestoomd voor de normale iPad-resolutie, waaronder die van de iPad mini.

Games zien er dan wel niet zo mooi uit als op de iPad 4, desondanks is het scherm en de kwaliteit van de games op de iPad mini nog steeds erg goed. Je ziet uiteraard wat meer pixelvorming, maar games zien er grafisch nog steeds bijzonder goed uit en ook worden nagenoeg alle games moeiteloos afgespeeld. Je merkt dan ook geen vertraging tijdens het gamen en ook het opstarten van games gaat de iPad mini moeiteloos af. Dankzij het kleine formaat is het daarnaast ook nog eens erg handig om te gamen en de tablet te draaien als een stuur. Oftewel, dit kleine tabletje leent zich ook meer dan prima voor gaming.

Apple iPad mini review apps 
Apple iPad mini review games 
Apple iPad mini review games 
Apple iPad mini review games 

De iPad mini is ook een prima tablet om mee te mailen en te browsen. Daarnaast kun je ook gratis videobellen en sms’en.

Facetime

Apple iPad mini review facetime

De iPad mini leent zich prima om te Facetimen. De camera aan de voorkant van de iPad mini heeft een grote update gekregen en hierdoor kun je nu in hogere kwaliteit videobellen. Videobellen gaat middels de Facetime-applicatie die standaard te vinden is op de het apparaatje. Je belt naar een e-mailadres van iemand die eveneens een iPhone 4 of hoger heeft of een iPad 2 of hoger. Videobellen kan via Wifi en 3G en is daarnaast verder kostenloos. Het werkt wederom erg goed en de applicatie is simpel in gebruik. Ook kun je tegenwoordig naar Mac’s bellen aangezien Apple een app heeft uitgebracht voor Mac OS X om mee te videobellen.

iMessages

“Met iMessages kun je gratis sms’jes en afbeeldingen of video’s versturen naar andere mensen.”

Apple iPad mini review imessages

Met de introductie van iOS 5 voor de iPad is de applicatie genaamd Messages erbij gekomen. Aangezien de iPad mini op wat nieuwere generatie software draait, is deze app ook op deze tablet weer terug te vinden. Messages is een dienst van Apple zelf die nagenoeg het zelfde functioneert als de populaire applicatie WhatsApp. Deze dienst loopt uiteraard via de servers van Apple zelf en is daarmee opvallend stabiel. Met iMessages kun je gratis sms’jes en afbeeldingen of video’s versturen naar andere mensen met een iOS 5 of hoger apparaat zoals een iPhone, iPod Touch of iPad. Je hoeft alleen het e-mailadres te koppelen met de nieuwe iPad en vervolgens kun je los gaan door een mailadres toe te voegen aan een contactpersoon. Op de iPad en iPhone zijn iMessages blauw en normale sms’jes, waarvoor je dus nog wel dient te betalen, groen. Zo zie je duidelijk hoe het bericht verstuurd is aangezien je wel internet nodig hebt om iMessages te kunnen versturen. De dienst is volledig gratis en is standaard te vinden op de iPad mini.

Email

Mailen is eigenlijk net zo makkelijk als sms’en of iMessagen en ondersteund moeiteloos meerdere accounts. Zo kun je bijvoorbeeld je Gmail- en je Exchange-account invoeren. Daarmee creëer je drie inboxen, namelijk één met de ene account, één met de andere en nog een postbus voor al je inkomende mail. Ook andere mappen die je op de server hebt zijn beschikbaar. Met de introductie van iOS 6 kun je nu ook gemakkelijk afbeeldingen toevoegen aan mailtje en je binnen gekomen mailtjes verversen.

Nieuwe met iOS 4, 5 en 6 is ook dat threaded view beschikbaar is. E-mail conversaties worden netjes in een thread weergegeven en dus gegroepeerd. Daarnaast biedt de app nu ook ondersteuning voor iCloud van Apple en kan het daarmee ook gesynced worden met andere iOS 5 en 6-apparaten via de Apple servers. Apple heeft ook slim gebruik gemaakt van het grotere scherm van de nieuwe iPad. Zo ziet de e-mailapplicatie er anders uit dan op de iPhone en heb je op de iPad mini veel meer overzicht. In portraitmode zie je gewoon de e-mail netjes die je aan het lezen bent. Als je op het tabblad voor de inbox drukt dan krijg je de overige e-mailtjes te zien. Zodra je het scherm naar landscape draait dan komt de inbox naast de gelezen e-mail te staan. Ook als je een andere inbox wilt bekijken dan kun je makkelijk op het tabblad klikken zonder dat je weergegeven e-mail gelijk verdwijnt. Al met al een krachtige en simpele applicatie die prima werkt.

Apple iPad mini review e-mail 
Apple iPad mini review e-mail 
Apple iPad mini review e-mail 
Apple iPad mini review e-mail 

Sociale netwerken

Een nieuwe toevoeging aan iOS 5 is Twitter en sinds iOS 6 kun je ook gebruik maken van Facebook standaard in het systeem. Hiervoor heb je nog wel de Twitter en Facebook-app nodig die tijdens het opzetten van Twitter en Facebook via de instellingen standaard gedownload wordt. Vervolgens kun je meerder Twitter-accounts toevoegen en een enkel Facebook-account en dan is het gaan. De Twitter-stream en retweets dien je via de eigenlijke Twitter-applicatie te doen. Dit geld uiteraard ook voor de Facebook-app Maar zelf updates posten kan zowel via de applicaties als verschillende apps zoals de browser en het foto-album. Je kunt links via de browser gelijk delen via een nette interface door op het pijltje te drukken en dan op delen via Twitter of Facebook. Ook foto’s delen gaat erg makkelijk waarbij je uiteraard ook je eigen bericht kunt plaatsen.

Apple iPad mini review twitter 
Apple iPad mini review facebook 

iCloud

“Een belangrijke functionaliteit is dat je de iPad mini kunt backuppen in de cloud.”

Apple iPad mini review icloud

Een belangrijke dienst van Apple is iCloud. Voorheen stond het bekend als MobileMe, maar dat was geen groot succes van de fabrikant. Inmiddels is het hele systeem omgetoverd tot een goed werkende cloud-dienst. iCloud is op vele vlakken vergelijkbaar met Exchange van Microsoft, maar het gaat een paar stappen verder dan dat. Daar waar je met Exchange alleen contacten, e-mail, kalander en reminders kunt syncen, kun je met iCloud ook bookmarks, notities, foto’s, documenten en backups in de cloud van Apple opslaan. Met de introductie van iOS 6 kun je ook bookmarks uit Safari ermee syncen.

iCloud ondersteunt ook find my iPad, als je dus je iPad mini kwijt bent dan kun je hem via www.icloud.com terug vinden en eventueel wissen of locken op afstand. Een andere belangrijke functionaliteit is dat je de iPad mini kunt backuppen in de cloud. Dit doet de iPad mini standaard zodra hij aangesloten is op de lader en verbonden is met Wifi. Je kunt dit eventueel ook forceren door handmatig de backup te starten. Alle data wordt vervolgens gebackupt in de cloud van Apple en dat is erg handig voor consumenten aangezien ze hier geen rekening meer mee hoeven te houden.

De iCloud van Apple synct ook alle data van je iPad mini, mits gewenst, via je Apple ID met alle andere Apple-apparaten die je in bezit hebt. Zo kun je een foto die je maakt met je iPhone ook gelijk bekijken op je iPad mini of op je computer mits je dat wilt. Daarnaast worden ook iMessages en dus alle andere informatie gesynct. ICloud wordt gelijk ingesteld zodra je de iPad mini voor het eerst aanzet. Je dient wel een iTunes-account aan te maken, maar hierna gaat het hele processor vlekkeloos en is het dus ideaal voor de doorsnee consument.

Je krijgt van Apple standaard 5GB aan ruimte om al je data in de cloud op te slaan. Je kunt ook extra ruimte bij kopen aangezien met meerdere apparaten je meer ruimte zult nodig hebben. Voor een extra 10GB betaal je 16 euro per jaar, voor 20GB 32 euro per jaar en voor 50GB rekent Apple 80 euro per jaar.

Browser

“Duidelijk is wel dat de browser van de iPad mini het meest overzichtelijk is en het snelst werkt.”

De Safari-browser van de iPhone en de iPad was de eerste die echt volledig ondersteuning bood aan webkit en wordt dan ook beschouwd als de eerste echte smartphone browser. Inmiddels is de browser uitgebreid met functionaliteit en is de prestatie verder verbeterd. Zoals we dat gewend zijn heeft de nieuwe iPad de Safari browser van Apple voorgeïnstalleerd gekregen en samen met de verbeterde hardware van de iPad staat dat garant voor een erg goede browsing-ervaring.

Omdat Adobe heeft besloten dat Flash voor mobieltjes en tablets geen zin meer heeft kan de Safari-browser zich weer meten met de Android-browser. Het zal erom spannen welke daadwerkelijk de beste browser heeft, maar duidelijk is wel dat de browser van de iPad mini het meest overzichtelijk is en het snelst werkt. Pagina’s worden weergegeven zoals ze horen te zijn en bijna alle elementen worden goed weergegeven. Zoomen gaat zoals we dat gewend zijn van Apple probleemloos. Inzoomen gebeurt door met twee vingers van elkaar af te bewegen, uitzoomen door met twee vingers naar elkaar toe te bewegen. Wil worden websites door te geringe resolutie veelal uitgezoomd weergegeven, maar inzoomen gaat gemakkelijk door twee keer te tikken op een tekst of te pinchen.

Scrollen in Safari gebeurt door simpelweg een deel van de pagina weg te slepen. Hiervoor zal dan een nieuw deel in de plaats komen. Verder beschikt de browser nog over automatische draaiing van het scherm, afhankelijk van de positie waarin het toestel gehouden wordt. Ook browsen met tabbladen is mogelijk. Hiervoor is weer een +-knop rechtsboven te vinden waarmee we een nieuw tabblad toevoegen. Deze tabsjes kunnen middels een kruisjes afgesloten worden en er kunnen meer dan tien tabs geopend worden, ruim voldoende dus.

Tot slot is het nog mogelijk een pagina als bladwijzer aan het standby-scherm of aan een speciale bladwijzermap toe te voegen. Iets dat overigens wat minder goed geregeld is zijn alle instellingen. Ten eerste zitten die wat weggestopt achter het centrale instellingenmenu en daarnaast zijn ze niet erg talrijk. Nieuw met iOS 6 is ook dat er een reader functionaliteit in zit om zo reviews van bijvoorbeeld All About Phones clean zonder poespas er omheen weer te geven. Daarnaast worden tabbladen nu gesynct met andere apparaten via iCloud en ook je bookmarks worden automatisch over gezet. Ook kun je een link naar een pagina nu gelijk Twitteren/Facebooken en printen via een netwerkprinter.

Apple iPad mini review browser 
Apple iPad mini review browser 
Apple iPad mini review browser 

De Apple iPad mini is een nieuwe telg waarop Apple wederom trots kan zijn. De tablet is uiterst stabiel, snel en ook nog een keer erg handzaam.

“Het gewicht en het formaat heeft Apple erg beperkt weten te houden.”

Ondanks dat de iPad mini een stuk kleiner is dan haar grotere broertjes, doet de tablet nog steeds de iPad-naam veel eer aan. De tablet lijkt bijzonder veel voordelen te hebben tegenover zijn grotere broertjes door zijn formaat. Zo is het allereerst erg prettig om langdurig met de tablet te werken omdat je hem moeiteloos lange tijd in je hand kunt vasthouden. Het gewicht en het formaat heeft Apple erg beperkt weten te houden door dunne bezels om het scherm heen te maken. Daarnaast is het ook opvallend dat het gebruikte materiaal, aluminium wederom, niet zorgt voor een zware tablet. Gelukkig heeft dit wel als positief gevolg dat de tablet stevig en robuust is.

De prestaties van de iPad mini zijn opnieuw erg goed. De tablet is dan wel misschien niet zo snel als de iPad 4, van vertragingen is nog steeds geen spraken. Het laden van websites, het spelen van games en het afspelen van video’s gaat deze kleinere variant nog steeds moeiteloos af. Ook de nette animaties in iOS 6 werken prima en dankzij de intergratie van iCloud, Twitter, Facebook en fijne e-mail app ben je ook nog eens erg productief met het apparaatje onderweg.

Het grootste minpunt van de tablet is dan toch wel het scherm. De iPad mini heeft geen hoge resolutie mee gekregen zoals de iPad 3/4 waardoor pixelvorming goed zichtbaar is. Dit is echter een relatief probleem aangezien je dit nagenoeg alleen zult merken als deze grotere broertjes gewend bent. Ben je echter in de markt voor je eerste iPad, dan zul je met de iPad mini zeker geen miskoop doen en het formaat zorgt er ook nog eens voor dat hij erg handzaam is.

Apple iPad mini review hite 

Concurrentie

Google Nexus 7 review hand

De belangrijkste concurrent van de Apple iPad mini is de Google Nexus 7. Deze tablet wordt door Asus gemaakt en kent een opvallend lage prijs; 200 euro. Dat betekent dat de tablet 130 goedkoper is maar qua specificaties zeker niet onder doet voor de iPad mini. Zo heeft de Nexus 7 een hoger resolutie scherm, 1280×720 pixels, en daarnaast zit er ook een quadcore-processor in het apparaat. Daarnaast is de tablet opvallend licht door het gebruikte materiaal, namelijk plastic.

De Nexus 7 heeft als grootste nadeel dat er niet zo veel geoptimaliseerde apps voor zijn zoals op iOS. Dit heeft uiteraard alles te maken met het Android OS. Daarnaast werken de Google-services nog niet in Nederland waardoor je geen boeken, muziek en video’s kunt kopen. De prijs/kwaliteit verhouding van de Nexus 7 is echter wel een stuk beter dan die van de iPad mini.

Samsung Galaxy Tab 7.7

Een andere belangrijke concurrent is de Samsung Galaxy Tab 2 7.0. Deze 7-inch variant kost momenteel 233 euro online en hiervoor heb je een prima tablet. Deze Android-variant is echter niet zo goed gespecificeerd als de Nexus 7 of de iPad mini. In de praktijk draait hij dan ook een stuk trager en minder soepel. De resolutie van het scherm is nagenoeg gelijk aan die van de iPad mini. Ook zit er standaard maar 8GB interngeheugen in de tablet, daar waar de iPad mini 16GB heeft.

De Galaxy Tab 2 7.0 kent ook niet zo een goede bouw als de ipad mini en daarnaast zijn de apps van Android niet veel soeps. We zouden dan ook een iPad mini adviseren in vergelijking met deze samsung.

BlackBerry PlayBook

De BlackBerry PlayBook is een tablet die momenteel rond de 160 euro kost. Deze tablet is dus de helft van de iPad mini, maar daarmee niet minder krachtig. De tablet kent een prima prestatie, maar wel wat weinig apps. Ondanks dat de tablet Android-apps kan draaien, is er desondanks weinig te vinden in de App World. De tablet loopt wel erg soepel, heeft een redelijk bouw en is eveneens niet zo zwaar. Daarnaast gaat de batterij ook lekker lang mee.

Mocht je dus een klein budget hebben voor een tablet, dan is de PlayBook nog steeds een fijne tablet om mee te werken. De prijs/kwaliteit verhouding is door zijn lage prijs bijzonder goed.

Onze review score
Pluspunten
  • Goede bouw
  • Lekker licht
  • Handzaam formaat
  • Prima prestaties
  • Veel geoptimaliseerde apps
  • Gratis video-bellen en sms'en
Minpunten
  • Prijs aan de hoge kant
  • Laag resolutie scherm
  • Geen panorama-modus

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters