Apple iPhone 3G

Iedereen kent hem wel, de Apple iPhone. Sinds 29 juni 2007, de dag dat de eerste versie van het toestel gelanceerd werd, is het toestel elke dag wel in het nieuws. Helaas waren wij Nederlanders niet in staat het toestel legaal te bemachtigen.

Wel werd de iPhone massaal naar Nederland geïmporteerd en vervolgens geunlocked. Naast het feit dat Nederland de telefoon van Apple nooit officieel in de winkels gezien heeft, had het toestel ook nogal wat gebreken. Zo was de camera slechts 2 megapixel, zonder autofocus en filmmogelijkheid. Wat nog wel het grootste nadeel was, was dat het toestel geen UMTS- en HSDPA-netwerken ondersteunde en daardoor niet in staat was alles uit de geweldige Safaribrowser te halen. Er waren dan ook meteen vanaf de lancering van de iPhone al geruchten over een opvolger. Dit toestel zou op bijna alle punten verbeterd zijn.

Op 9 juni 2008 was het dan eindelijk zover: Apple kondigde haar iPhone 3G aan. Dit toestel zou niet alleen 3G hebben, maar ook compleet vernieuwde software met als belangrijkste punt een online applicatiewinkel. Daarnaast zou het toestel in een groot aantal landen beschikbaar zijn, waaronder Nederland. Dit was dan ook de dag dat iedereen begon uit te kijken naar de datum 11 juli: de wereldwijde releasedatum van de iPhone 3G. De hype werd in de aanloop naar die datum natuurlijk alleen maar groter. Het werd zelfs zo erg dat al een week voor 11 juli mensen in de rij stonden voor de Apple store in New York. In Nederland was de officiële lancering in de T-Mobile-winkel in Rotterdam. De winkel zou in de nacht van 10 op 11 juli om 00.00 uur een aantal uren opengaan. Dit zou dan ook de eerste plek in Nederland zijn om de iPhone 3G te kopen. De volgende ochtend zou het toestel dan op alle andere verkooppunten verkocht worden.

In de middag van 10 juli begon het plein voor de winkel in Rotterdam langzaam vol te lopen met geïnteresseerden. Toen het lanceringevenement om 11 uur begon, waren er rond de 1000 mensen aanwezig, allemaal wachtend op hun iPhone. Nadat diverse mensen van de pers hun iPhone uitgereikt hadden gekregen, ging de verkoop van start. Helaas ging ongeveer de helft van de mensen weer met lege handen naar huis, omdat de winkel maar 500 toestellen op voorraad had. De volgende ochtend waren alle andere shops dan ook meteen uitverkocht. Daarnaast was het netwerk van T-Mobile overbelast geraakt met als gevolg dat velen hun iPhone niet meteen konden activeren. Tot op heden is er nog steeds een tekort aan iPhones.

Apple iPhone 3G

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Apple
Type iPhone 3G
Telefoon model Tablet
Besturingssysteem MacOS X
Scherm 3,5″ Touchscreen
320 x 480 pixels
16000000 kleuren
Geheugen
Geheugenkaart Type Niet beschikbaar
Intern geheugen 8GB/16GB
Kleur
Kleuren Zwart, Wit
Gewicht en omvang
Gewicht (gram) 99,8 gram
Lengte 115,5 millimeter
Breedte 62,1 millimeter
Hoogte / Diepte 12,3 millimeter
Energie
Accu Standaard Li-Ion
Verbindingen
Verbindingstypes GSM
GPRS
UMTS
HSDPA
Wi-Fi 802.11b/g
A-GPS
Bluetooth 2.0
USB 2.0
Multimedia
Camera 2MP
Audio Mp3, aac, aac
Videospeler mp4, 3gp

Minimalistisch pakket

De iPhone 3G komt in een erg klein doosje. Op zich geen probleem natuurlijk. Wat wel een probleem is, is dat we het pakket toch wel een beetje karig vonden voor zo’n duur toestel. Naast het toestel zelf bevat het doosje nog een datakabel, een poetsdoekje, gereedschap om de simkaarthouder los te maken en een adapter zodat de datakabel als oplader in het gewone stopcontact gebruikt kan worden. Opvallend is dat er in plaats van een volledige handleiding alleen een paar foldertjes meegeleverd zijn. Wel is er een link naar de online handleiding aanwezig in het toestel, maar dat neemt niet weg dat wij deze keuze van Apple op z’n minst een beetje merkwaardig vinden. Handleidingen zijn toch meestal, zeker voor minder ervaren telefoon gebruikers, wel handig.

Stijlvol design

Natuurlijk hoeven wij niet meer te vertellen dat het design van de iPhone 3G erg simpel en stijlvol is. Iedereen die het afgelopen jaar het telecomnieuws een klein beetje gevolgd heeft, weet al wel het een en ander over de iPhone. Toch zullen wij het complete design van de iPhone 3G nog een keertje bespreken, zodat je geheugen nog even opgefrist wordt en we zeker weten dat iedereen weet waar we het over hebben als we een term als de “home toets” gebruiken.

Apple iPhone 3G 

We beginnen met de voorkant van het toestel. Het eerste dat we zien als we de iPhone bekijken, is natuurlijk het grote 3,5-inch touchscreen. Daaronder zien we een rond kuiltje met een zilver vierkantje er in. Dit is de “home toets”, de enige toets aan de voorkant van de iPhone. Als laatste vinden we op de voorkant, boven het scherm, nog de luidspreker van de iPhone. Deze wordt gebruikt om gesprekken mee te voeren. Voor het beluisteren van muziek is er een andere luidspreker te vinden op het toestel. Hier komen we later op terug. Qua ontwerp valt nog op dat de rand van het toestel afgewerkt is met een chroomkleurig laagje.

Apple iPhone 3G

 

Apple iPhone 3G

 

Laten we de voorkant achter ons en kijken we naar de rechterkant, dan zien we alleen maar een zwart vlak met een zilverkleurig randje. Apple heeft de rechterkant van de iPhone 3G helemaal leeg gelaten. Links is wat interessanter in dit geval. Hier zijn namelijk drie toetsen te vinden. Ze zijn allemaal vormgegeven als kleine, zilverkleurige streepjes. De eerste, helemaal boven, is een toets om het toestel op de stille modus te zetten. De twee toetsen daaronder zitten aan elkaar en zijn bedoeld voor de volumeregeling.

Apple iPhone 3G

 

De onderkant van de iPhone is, in tegenstelling tot de rest van het toestel, aardig vol. In het midden is de grote, platte, datapoort te vinden. Deze dient om het toestel op te laden en om data van en naar het toestel te sturen. Daarnaast is aan beide kanten een schroefje te vinden. Deze zorgen er voor dat het toestel makkelijker open te schroeven is, mocht dit nodig zijn. Helemaal aan de buitenkant vinden we ten slotte nog twee speakertjes, althans, dit lijkt zo. In werkelijkheid is alleen achter het linker raster een speaker verborgen en zit rechts de microfoon van het toestel verstopt.

Apple iPhone 3G

 

Bovenop het toestel is ook redelijk veel te vinden, als we het met de rest van het toestel vergelijken tenminste. Linksboven is de 3.5mm headsetpoort te vinden, waarin alle soorten headsets geplugd kunnen worden. Daarnaast, in het midden, is de bijna onzichtbare simkaarthouder te vinden. Om deze te openen zit er een speciaal, paperclip-achtig hulpmiddeltje in de doos. Helaas maakt dit vrij snel krassen op het zwarte plastic. Tot slot vinden we helemaal rechts op de bovenkant van de iPhone 3G nog de “hold toets”. Deze toets is bedoeld om het toestel aan- en uit te zetten en de toetsenbordblokkering aan te zetten.

Apple iPhone 3G

 

Als laatste hebben we nog de achterkant van de iPhone 3G over om te bespreken. Het enige dat hier direct opvalt, is het grote Apple-logo dat bovenaan in het midden geplaatst is. Iets hoger zien we nog een zilveren ringetje, met daarbinnen een lens. Hoewel dit er simpel uitziet, is het zilveren ringetje eigenlijk één van de meest geavanceerde dingen in de iPhone: naast decoratie om de camera, dient het ringetje ook nog als deel van de GSM-antenne. De lens dient natuurlijk voor de ingebouwde 2-megapixelcamera, die we later nog bespreken. Na een wat betere inspectie van de achterkant, komen we er nog achter dat onderaan in het midden een aantal regels tekst staan. Hoewel de tekst slecht te lezen is, staat er in de eerste regel “iPhone”. Daaronder is te vinden welke versie van het toestel het is. In ons geval staat er “8GB”, wat er natuurlijk op duidt dat het de 8 gigabyte versie is. Daarnaast vinden we nog twee regels met informatie die normaal onder het batterijklepje verborgen is. Hier staan dingen als “Designed by Apple in California”, “Assembled in China” en een aantal nummers. Tot slot zijn er nog een aantal icoontjes te vinden zoals die van de FCC en van CE.

We kunnen zeggen dat de bouwkwaliteit van de Apple iPhone 3G goed is, hoewel er natuurlijk het bekende probleem van de haarscheurtjes is. Daarbij zijn we niet helemaal blij met het materiaal van de achterkant. Dit is aardig krasgevoelig en erg gevoelig voor vingerafdrukken. Iets dat trouwens ook voor de voorkant geldt. Waar we wel heel blij mee zijn is dat het scherm vrij goed bestand is tegen krassen.

Geen toetsen, wel een gigantisch scherm

De iPhone 3G heeft, zoals veel moderne toestellen, alleen een groot touchscreen. Het scherm van de nieuwe Apple-smartphone is echter wel erg groot. Waar de meeste fabrikanten 3-inch schermen in hun telefoons stoppen, is het scherm van dit toestel maarliefst 3,5 inch. Naast het feit dat het scherm erg groot is, is het ook nog extreem helder. Dit is zeker een van de beste schermen die we tot op heden in een telefoon gezien hebben. Ook in de zon blijft het scherm prachtig leesbaar. Nog een bijzonderheid aan het scherm van de iPhone 3G is dat het warmtegevoelig is. Een stylus zal dus niet werken bij dit scherm. Gelukkig is dat meestal niet nodig, maar bij sommige dingen kan het toch wel fijn zijn. Het scherm werkt enorm goed, ook al bij de kleinste aanraking. Gelukkig is er een sensor die ervoor zorgt dat het scherm niet reageert bij grote oppervlakten zoals de wang. Was dit niet het geval geweest, dan was de geweldige gevoeligheid waarschijnlijk een probleem geworden.

Hoewel het toestel geen toetsenbord heeft, zijn er toch wel een aantal knoppen te vinden. Bij het design hebben we alle knoppen al even besproken, maar nu zullen we wat dieper op de functionaliteit in gaan. Allereerst is er de “home toets”, een toets die ervoor zorgt dat we terug in het stand-by-scherm belanden. Dit is dan ook de enige functionaliteit van deze toets. De volgende toets die we vinden, bovenaan het toestel, is de “hold toets” . Deze toets is geheel gewijd aan het aan/uit en stand-by zetten van het toestel. Een korte indrukking van deze toets zet het toestel op stand-by, als we de toets lang ingedrukt houden, komt er een balkje om het toestel af te sluiten. Als het toestel al uit stond, gaat hij met een druk op deze knop weer aan. De laatste drie toetsen op de Apple iPhone 3G hebben alle met geluid te maken: de eerste is een schuifje waarmee het toestel op stille modus gezet kan worden. Daaronder is een dubbele toets te vinden voor de volumeregeling. Hierbij zorgt, net als bij alle andere toestellen, een druk op de onderste toets dat het volume een stapje zachter gaat, een druk op de bovenste knop zorgt voor precies het omgekeerde. Het echte toetsenbord zit bij de iPhone 3G echter verborgen in het scherm. Niet alleen gaat de complete navigatie via het scherm, ook teksten typen gebeurt bij dit toestel op het touchscreen. De telefoon beschikt namelijk over een dynamisch virtueel qwerty-toetsenbord. Hoewel hier aan het toetsenbord zelf niets van te zien is, past het toestel de grootte van de toetsen aan op hoe waarschijnlijk het is dat de betreffende letter gebruikt gaat worden. Hoewel deze techniek zeker een aantal misklikken weet te vermijden, blijven de toetsen toch wat te klein om zonder stylus te typen. Om dit te verhelpen heeft Apple nog een andere handigheid ingebouwd, hoewel die niet altijd even handig is. Bij het typen wordt automatisch het goede woord voorgesteld en bij een druk op de spatietoets bevestigd. Tijdens het typen gebeurt het echter vaak dat het verkeerde woord voorgesteld wordt. Als we dan zonder na te denken op de spatiebalk drukken, klopt het getypte woord dus niet en moet het woord opnieuw getypt worden. Verder werkt het toetsenbord prima en lekker snel. Een groot nadeel vinden wij echter dat er geen haptic-feedback aanwezig is.

Apple iPhone 3G screenshot interface

 

Apple iPhone 3G screenshot interface

 

Slechte batterij

Hoewel we over veel onderdelen van de iPhone positief zijn, hoort het uithoudingsvermogen hier niet bij. Bij vrij intensief gebruik, haalt de batterij meestal nog niet eens één dag, bij normaal gebruik moet het toestel ook al elke dag aan de lader hangen. Zeker bij het gebruik van de interne GPS in combinatie met een 3G-netwerk, is het toestel zo leeg. Misschien zullen de techneuten onder ons hiermee kunnen leven, maar de “gewone” consumenten waar dit toestel toch vooral op gericht is, zullen dit echt een groot nadeel vinden.

Waar het allemaal om draait…

Hoewel de iPhone vol met leuke functies zit, is de interface toch wel het belangrijkste van het toestel. Deze werkt erg vlot en is tot nu toe ongeëvenaard gebleven. De interface is zelfs zó goed, dat er talloze skins en thema’s voor alle soorten touchscreentoestellen gemaakt zijn, om te proberen een deel van deze geweldige interface ook op andere toestellen te gebruiken. Kenmerkend voor deze interface is waarschijnlijk wel de “Slide to unlock” balk. Dit is de balk die gebruikt wordt om het toestel van de schermblokkering te halen en in het stand-by-scherm te komen. Minder bekend is het feit dat deze balk voor nog iets gebruikt wordt: om het toestel uit te zetten. Nadat we de “hold toets” ingedrukt gehouden hebben, komt er bovenin het scherm zo’n balkje, dat ervoor dient het toestel uit te schakelen. Deze balkjes werken beide erg goed en zijn ook leuk om te gebruiken.

Apple iPhone 3G

 

Eenmaal in het stand-by-scherm aangekomen zien we voor elke applicatie een klein pictogram. Deze icoontjes zijn compleet aanpasbaar. Als we een icoontje ingedrukt houden, beginnen alle icoontjes te schudden en zijn ze makkelijk te verslepen. Het scherm kan tot negen pagina’s aan, waartussen we kunnen wisselen door met onze vinger over het scherm te schuiven. Onder de verschillende pagina’s is een balk die op elke pagina hetzelfde blijft. Hier kunnen vier snelkoppelingen op geplaatst worden, die dus in het stand-by-scherm altijd zichtbaar blijven. Naast snelkoppelingen naar applicaties, is het ook mogelijk om snelkoppelingen naar websites op het stand-by-scherm te plaatsen. Het switchen tussen pagina’s en aanpassen van het stand-by-scherm gaat snel en prettig. Daarbij ziet het stand-by-scherm er ook nog eens heel mooi uit.

Apple iPhone 3G screenshot interface

 

Aangekomen in de verschillende menu’s, merken we dat deze allemaal dezelfde opzet hebben. Door eventuele lijsten kan heengescrolld worden door een punt “vast te pakken” en vervolgens naar boven of naar beneden te slepen. Ook dit werkt erg snel en handig. Komen we verder in een menu, dan zien we linksbovenaan een soort pijltje waarmee teruggegaan kan worden naar het vorige menu. Onderin vinden we een balkje met verschillende tabbladen, mits deze aanwezig zijn in de betreffende applicatie. Een toets om de applicatie te verlaten, is niet aanwezig. Dit moet altijd gebeuren door op de “home toets” te drukken, waardoor we weer in het stand-by-scherm terecht komen. Als handig extraatje is in sommige applicaties automatische scherm draaiing te vinden, die mogelijk gemaakt wordt door de ingebouwde “accellerometer”.

Apple iPhone 3G screenshot interface

 

Apple iPhone 3G screenshot interface

 

Qua instellingen kunnen we aardig wat vinden op het toestel van Apple. Er is één instellingenapplicatie en daar zijn echt alle instellingen ondergebracht, ook die van apart gedownloade applicaties, de muziekspeler, de browser etc. Deze opzet vinden wij niet echt handig, maar na even wennen, is ermee te leven.

Apple iPhone 3G screenshot interface

 

De iPod…

Naast de interface, is de iPod-applicatie toch wel een kernpunt van de Apple iPhone 3G. Dit zou de beste muziekspeler op een mobiele telefoon ooit moeten zijn, volgens Apple. We zullen nu gaan onderzoeken of dat ook echt zo is.
Zodra we in de iPod-applicatie terecht zijn gekomen, door op de snelkoppeling in het stand-by-scherm te tikken, zien we een zelfde menu als in het hoofdstuk hierboven besproken. Onder zijn vier tabbladen te vinden, die zelf in te vullen zijn met verschillende filters zoals “artiest”, “nummer”, “afspeellijst”, “video” enzovoort. De niet-gekozen filters zijn te vinden onder het vijfde tabblad, het “meer” tabblad. Een leuke toevoeging bij de iPod, is dat niet alleen door te slepen door een lijst gescrolld kan worden, ook is er een balk met letters aan de rechterkant te vinden, waarmee meteen gezocht kan worden naar een nummer dat met een bepaalde letter begint. Wat we hier wel opmerkten, was dat de letters erg klein zijn en dus snel misklikken veroorzaken. Een andere erg leuke optie is “Genius”. Hiermee is het mogelijk om een nummer te kiezen en dan met soortgelijke nummers een afspeellijst te maken. Dit werkt goed en is een leuke, vernieuwende manier om je nummers te sorteren.

Apple iPhone 3G screenshot muziekspeler

 

Als we beginnen met het afspelen van een nummer, komen we in een scherm met de album art groot in het midden. Daarboven is een balk met de naam en, na een tik op het scherm, een balk met de voortgang en een shuffle- en herhaaltoets. Onder vinden we een volumebalk en play-/pause- en fast forward-/rewind-toetsen. Na het draaien van het scherm, komen we in de geweldige “cover flow” terecht. Deze applicatie kennen we ook van verschillende iPods en iTunes en maakt het mogelijk om door met de vinger over het scherm te schuiven door een rij met al je albums te bladeren. Een tikje op de album art maakt de nummers die erin zitten zichtbaar, waarna ze met nog een tikje afgespeeld worden.

Apple iPhone 3G screenshot muziekspeler

 

Apple iPhone 3G screenshot muziekspeler

 

Apple iPhone 3G screenshot muziekspeler

 

Sluiten we tijdens het afspelen de iPod af en blokkeren we het scherm, dan zien we dat als achtergrond de album art tevoorschijn is gekomen en onder de klok de naam van het afgespeelde nummer weergeven wordt. Na het dubbel indrukken van de ‘Chome toets’, komen er tussen de klok en de naam van het nummer nog een aantal toetsen voor besturing van de iPod tevoorschijn. Deze komen overigens ook, in de vorm van een pop-up, tevoorschijn als we twee keer op de ‘Chome toets’ drukken als we in het stand-by-scherm of een applicatie zijn.

Apple iPhone 3G screenshot muziekspeler

 

Toen we naar de instellingen van de iPod gingen kijken, waren we een beetje teleurgesteld. Het aantal instellingen dat mogelijk is voor de muziekspeler is namelijk vrij laag voor een telefoon die zo op muziek gericht is en toch niet niks kost. Zaken als “stereo widening” en visualisaties voor de muziekspeler zijn er niet bij. We waren wel verbaasd door de enorme lijst met equalizers die de iPhone biedt. Deze is echter ook wel te verwachten, gezien het zelf instellen van de equalizer niet mogelijk is. Helaas is dit dan ook wel bijna de enige echte muziekinstelling die op het toestel te vinden is. De laatste muziekinstelling is volumebegrenzing, iets dat wat ons betreft een schot in de roos is met het oog op gehoorproblemen bij jongeren. Deze begrenzing kan door de ouders met een code beveiligd worden, zodat te harde muziek er niet meer bij is voor jongeren met een iPhone.

Apple iPhone 3G screenshot interface

 

Apple iPhone 3G screenshot interface

 

Naast het kleine aantal instellingen, is er nog iets waar we niet over te spreken zijn als het over muziek op de iPhone gaat: het toestel heeft geen ingebouwde FM-radio. Iets dat in onze ogen toch echt een must is voor een muziekgericht toestel.
De geluidskwaliteit die de iPhone biedt, is vrij goed te noemen. Het geluid klinkt helder en er is, als de goede equalizer is gebruikt, aardig wat bass in de muziek te vinden. Zo geweldig en “revolutionair” als Steve Jobs beweert, is de geluidskwaliteit echter niet. Er zijn aardig veel telefoons die de Apple iPhone keihard onderuithalen op muziekgebied, wat toch jammer is.

Applicaties

Iets dat we over de oude iPhone vaak hoorden, was dat er niet genoeg applicaties op gezet konden worden. Dit kon opgelost worden door het toestel te jailbreaken, maar voor velen is het hacken van hun toestel ook niet echt een goede oplossing. Gelukkig heeft Apple ook dit opgelost, met de nieuwe “App Store”, die trouwens ook op de oude iPhone gezet kan worden. In deze applicatie kunnen talloze applicaties gedownload worden, betaald en gratis. Ook is het voor ontwikkelaars mogelijk hier zelf applicaties aan toe te voegen. In het geval dat deze betaald zijn, krijgen zij per verkochte applicatie een bepaald bedrag. Helaas moet voor erg veel applicaties betaald worden, maar er zitten zeker ook een aantal leuke gratis applicaties en games tussen. Daarnaast zijn er erg veel demoversies van betaalde games te vinden.

Apple iPhone 3G screenshot applicatie

 

Naast de te downloaden applicaties, heeft Apple er ook alvast een aantal op het toestel gezet. Dit zijn standaarddingen als de eerder besproken muziekspeler, een rekenmachine, een (wereld)klok, een agendafunctie, een telefoonboek, een YouTube-applicatie en Google Maps. Ook een camera en een webbrowser zijn aanwezig, maar hier komen we later op terug. Daarnaast vinden we nog applicaties als iTunes, een weerapplicatie, een applicatie met beurskoersen, een notitieblokje en de fotogalerij. Tot slot zijn er nog de bel-, sms- en e-mailapplicaties, die we ook later zullen bespreken. Al deze applicaties zijn beschikbaar vanaf het stand-by-scherm.
Eerst zullen we kijken naar de weer- en aandelenapplicatie. De weerapplicatie is mooi en simpel weergegeven. Bovenin is een pictogram met het soort weer, waaronder de plaatsnaam en de temperatuur staan. Daaronder is een lijst te vinden met de weersverwachting vijf dagen vooruit. Deze is niet gedetailleerd, maar wel erg overzichtelijk. Elke dag heeft een icoontje voor het weertype met daarnaast de verwachte minimum- en maximumtemperatuur. Bijna elke stad kan toegevoegd worden en wisselen tussen de steden gaat heel makkelijk met één vingerbeweging.
De aandelenapplicatie is, net als de weerapplicatie erg handig en overzichtelijk. Boven is een lijst met de aandelen die we gekozen hebben, waarin het percentage dat ze gestegen of gedaald zijn en het huidige niveau. Dit percentage kan trouwens ook vervangen worden door een cijfer. Na het aanklikken van een aandeel komt er een mooi grafiekje onderin dat het verloop van de koers over 2 jaar, 1 jaar, 6 maanden, 3 maanden, 1 maand, 1 week of 1 dag aangeeft.

Apple iPhone 3G screenshot applicatie

 

Apple iPhone 3G screenshot applicatie

 

De maps-applicatie, die iets aangepast is ten opzichte van de standaard Google Maps, werkt ook erg goed. Inzoomen gaat door met twee vingers van elkaar af te bewegen. Uitzoomen gaat precies andersom. Dit werkt erg goed, maar maakt het wel moeilijk het toestel helemaal met één hand te bedienen. De kaart verplaatsen, gaat net als scrollen door een punt aan te raken en weg te slepen. De applicatie heeft twee modi: “Route” en “Zoek”. Bij de routemodus, is het mogelijk een route uit te stippelen, zoals we dat van de normale Google Maps ook kennen. Bij het switchen naar de routemodus, word automatisch als beginpunt de huidige locatie opgegeven, dankzij de ingebouwde GPS. De zoekmodus spreekt natuurlijk nogal voor zich en is ook hetzelfde als bij de standaard Google Maps. Er kan gezocht worden op een adres, maar ook op zaken als “café” of “museum”. Zo zal de applicatie alle cafés of musea in de buurt weergeven met stipjes op de kaart. Verder is het mogelijk om verkeersinformatie weer te geven, de huidige locatie op de kaart weer te geven en tussen verschillende kaarten te wisselen. Hieronder vallen een gewone kaart, een satellietweergave, beide over elkaar of een lijst, die alleen beschikbaar is na een zoekopdracht of als er een route berekend is. Hier worden dan gewoon alle punten in de route of alle zoekresultaten weergegeven.

Apple iPhone 3G screenshot applicatie

 

Apple iPhone 3G screenshot applicatie

 

Apple iPhone 3G screenshot applicatie

 

De rest van de applicatie zullen we niet allemaal apart bespreken, omdat deze allemaal vrij standaard zijn en deze review anders wel erg lang zou worden. Gezegd kan worden dat deze applicaties allemaal goed werken, met de interface die wij in het daarvoor bestemde hoofdstuk al hebben besproken.

Het is ook een telefoon!

Naast alle leuke extra’s op de Apple iPhone 3G, is het natuurlijk, de naam zegt het al, ook nog een telefoon. Er zijn dan ook speciale telefoon- en sms-applicaties. Als we de telefoonapplicatie openen, zien we onderin vijf tabbladen. Eentje met favorieten, dan een met recente gesprekken, daarna de contactenlijst, vervolgens is er een tabblad met gewoon numeriek toetsenbord aanwezig en tot slot vinden we de voicemail. Bij het tabblad met favorieten is het mogelijk een aantal favoriete contacten toe te voegen, zodat deze snel gebeld kunnen worden. Het volgende tabblad, met recente gesprekken, is het “logboek” van de telefoon. Hier worden alle gesprekken opgeslagen. Er is een mogelijkheid om alle gesprekken te bekijken, maar ook is het mogelijk om alleen de gemiste gesprekken weer te geven. Het contactentabblad, spreekt natuurlijk voor zich. Hieruit kunnen direct contacten gebeld worden en deze kunnen ook toegevoegd (of verwijderd) worden. Ook de functie van het toetsenbord is tamelijk vanzelfsprekend. Er is een toetsenbord, met daaronder een grote toets om te bellen aanwezig. Als extra is er de mogelijkheid het ingetoetste nummer meteen in een contact om te zetten. Het laatste tabblad, voicemail, is wellicht wat interessanter. Hier zijn ontvangen voicemailberichten direct op de telefoon te luisteren. Het is dus niet meer nodig een apart nummer te bellen. Ook is het mogelijk vanaf hier een begroeting op te nemen, het bericht dat bellers die doorverbonden worden naar de voicemail te horen krijgen, dus. Als klap op de vuurpijl, is er ook nog een terugbeltoets te vinden, direct in de voicemail.

Apple iPhone 3G screenshot interface

 

Apple iPhone 3G screenshot interface

 

Als we een gesprek beginnen, komt er een zestal toetsen in beeld. De eerste is om het geluid te dempen, daarnaast vinden we een toets die het toetsenbord activeert, vervolgens is er een toets om het toestel op de luidspreker te zetten. Ook even snel de contactpersonen bekijken, een nieuwe contactpersoon toevoegen of het gesprek in de wacht zetten, is mogelijk. Gebeld worden werkt precies hetzelfde, zij het dat we daar natuurlijk geen nummer in hoeven te toetsen, maar alleen het gesprek moeten accepteren.

Apple iPhone 3G screenshot interface

 

Apple iPhone 3G screenshot interface

 

We hebben niets te klagen over de belkwaliteit, maar de ontvangst daarentegen is vrij slecht te noemen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor bellen, maar ook voor zaken als e-mailen, browsen en sms’en. Mms ondersteunt dit toestel helaas niet. Sms’en gaat trouwens heel makkelijk en simpel. Bij het openen van de sms-applicatie, komt er een lijst met conversaties tevoorschijn. Een klik hierop geeft de conversatie weer met verschillend gekleurde gesprekswolkjes, waar antwoorden ook meteen onder zullen komen te staan. Een antwoord schrijven gaat door in het speciale balkje te typen en op ‘stuur’ te drukken. Een nieuw bericht sturen gaat even gemakkelijk, alleen moet hierbij natuurlijk nog een nummer ingevoerd worden. We zijn zeer te spreken over deze applicatie. Hij ziet er mooi uit en de conversaties zijn erg handig, om meteen de voorafgaande sms’jes ook te kunnen lezen.

Apple iPhone 3G screenshot interface

 

Hoewel sms’en en bellen goed gaan, is dit niet waar het toestel in uitblinkt. Iets waar het toestel zeker wel in uitblinkt, is internetten. Het toestel komt met Apple’s eigen Safari webbrowser voorgeïnstalleerd, die absoluut geweldig is. Het is dan ook niet nodig een andere webbrowser te installeren. De browser geeft pagina’s zo weer, zoals ze ook echt zijn. Dit levert niet, zoals bij veel andere toestellen, problemen op, doordat het scherm groot genoeg is en in- en uitzoomen erg makkelijk gaat. Inzoomen gebeurt door met twee vingers van elkaar af te bewegen, uitzoomen door met twee vingers naar elkaar toe te bewegen. Scrollen gebeurt door simpelweg een deel van de pagina weg te slepen. Hiervoor zal dan een nieuw deel in de plaats komen. In beide gevallen werkt het dus hetzelfde als in de Maps-applicatie, ook net zo snel en soepel. Verder beschikt de browser nog over automatische draaiing van het scherm, afhankelijk van de positie waarin het toestel gehouden wordt. Ook browsen met tabbladen is mogelijk. Hiervoor is een knop rechtsonder waarmee we op een pagina komen waar tussen de verschillende tabbladen gewisseld kan worden, tevens is dit het scherm om een nieuw tabblad toe te voegen. Tot slot is het nog mogelijk een pagina als bladwijzer aan het stand-by-scherm of aan een speciale bladwijzermap toe te voegen. Zodra het toestel in de buurt komt van een bekend Wi-Fi-netwerk, wordt hier meteen op overgeschakeld. Als de telefoon een Wi-Fi-netwerk ontvangt dat niet bekend is, komt er een pop-up tevoorschijn, waarbij gekozen kan worden het netwerk te gebruiken of niet. De mogelijkheden van de browser zijn dus vrij beperkt, maar de werking is ongeëvenaard.

Apple iPhone 3G screenshot browser

 

Apple iPhone 3G screenshot browser

 

Apple iPhone 3G screenshot browser

 

Naast surfen, is de Apple iPhone ook erg goed in mailen. Het opzetten van een mailaccount is bijzonder makkelijk, mits de account door het toestel ondersteund wordt. Ondersteunde accounts zijn: Microsoft Exchange, MobileMe, Google Mail, Yahoo Mail en AOL. Bij deze accounts is het dan ook alleen nodig om gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. Nadat we dit gedaan hebben zijn ze meteen te vinden in de mailapplicatie. Ook andere accounts toevoegen kan, maar daarvoor moeten meer gegevens, zoals de hostnaam van de server, ingevuld worden. Voor nieuwe mailtjes, heeft het toestel zogenaamde “Push” en “Fetch” instellingen. Bij push wordt om de zoveel minuten gecontroleerd op nieuwe mailtjes, bij fetch kan deze tijd ingesteld worden. Zo wordt batterij bespaard en zijn ook eventuele extra kosten uitgesloten. De mailapplicatie zelf is simpel maar goed. Eerst moet een postbus worden gekozen, waarna er een lijst met mailtjes komt die een voorvertoning van een aantal regels hebben. Als op het mailtje getikt wordt, wordt dit meteen geopend. Jammer vonden we wel dat onder elke verstuurd mailtje komt te staan: “Verstuurd vanaf mijn iPhone”.

Apple iPhone 3G screenshot interface

 

Apple iPhone 3G screenshot interface

 

Al met al heeft de iPhone dus heel wat verbindingsmogelijkheden. Helaas is het enige netwerk dat volledig ondersteund is en ook goed werkt, het Wi-Fi-netwerk. Bluetooth heeft het toestel wel, maar is alleen ondersteund voor carkits of mono-headsets. Stereo bluetooth en bestanden versturen of ontvangen is er dus niet bij voor de iPhone 3G. Met GSM- en 3G-netwerken kan het toestel natuurlijk overweg, maar hierbij is de ontvangst niet erg goed. In dichtbevolkte gebieden zoals de Randstad, zal dit geen probleem vormen. Komen we echter in het oosten van het land, of in minder bewoonde gebieden, dan verwachten we dat dit zeker een probleem zal opleveren. Ook in heuvelachtige gebieden en gebergtes denken wij dat dit hinderlijk zal worden.

Slechte camera

Nu vraag je je misschien af of de iPhone echt bijna alleen maar goede functies bevat. Helaas kunnen wij deze vraag niet met een “ja” beantwoorden. De camerafunctie die het toestel biedt, is namelijk ontzettend slecht. Hoewel de kwaliteit van de foto’s nog wel aardig is, stelt de hele camerafunctie echt niks voor. Ten eerste start de camera vrij langzaam op, waardoor het weleens kan gebeuren dat het leuke moment voor de foto net weer voorbij is tegen de tijd dat de camera opgestart is. Verder vinden wij het erg slecht dat de camera helemaal geen instellingen heeft. De applicatie kan een foto maken, maar daar blijft het dan ook bij. Een autofocusfunctie of flitser heeft de camera niet en er zijn geen instellingen zoals kaders, helderheid, zoom, resolutie, kwaliteit etc. beschikbaar. Ook het opnemen van een filmpje is niet mogelijk. De enige twee toetsen die in de camera-applicatie te vinden zijn, zijn dan ook een sluitertoets en een snelkoppeling naar de afbeeldingengalerij.

Apple iPhone 3G screenshot browser

 

Apple iPhone 3G screenshot camera

 

Foto’s zijn wel mooi helder en de kleuren zijn meestal goed. Wel vonden wij over sommige foto’s die in helder daglicht gemaakt zijn een witte waas. Veel detail is er ook niet aanwezig in de foto en vaak zijn ze wat wazig. Dit komt natuurlijk deels door de autofocus, maar deels heeft het ook te maken met andere zaken zoals de kwaliteit van de lens. Als het toestel bewogen wordt tijdens het maken van de foto, komen er allerlei vervormingen in het beeld tevoorschijn. Hieronder staan een aantal foto’s die we gemaakt hebben met het toestel om de kwaliteit te laten zien (klik op de foto’s voor een vergroting).

Apple iPhone 3G camera sample

 

Apple iPhone 3G camera sample

 

Apple iPhone 3G camera sample

 

Apple iPhone 3G camera sample

 

Apple iPhone 3G camera sample

 

Apple iPhone 3G camera sample

 

Apple iPhone 3G camera sample

 

Apple iPhone 3G camera sample

 

Apple iPhone 3G camera sample

 

De fotogalerijfunctie is erg mooi. Er is al één map in het toestel, maar via de computer is het mogelijk meerdere mappen te maken. Als een map aangeklikt wordt, komen alle foto’s in miniatuurweergave op het scherm. Door op een foto te klikken wordt deze vergroot en is het mogelijk om in- en uit te zoomen. Dit werkt hetzelfde als in de browser en in de maps-applicatie. Erg goed dus. Ook automatische schermdraaiing is hier ondersteund. Door op het play-knopje te drukken als een foto groot weergegeven wordt, is het mogelijk een diashow te starten, met erg leuke effecten. Daarnaast is er nog een knopje om de afbeelding meteen te mailen, aan een contact te koppelen of als achtergrond in te stellen.

Softwareversie 2.1: Wat is er nou veranderd?

Omdat er erg veel problemen waren met de iPhone, heeft Apple zeer recent een nieuwe softwareversie uitgebracht: versie 2.1. Deze versie zou veel problemen moeten oplossen. Of dat ook daadwerkelijk gelukt is, is hier te lezen.

Het eerste probleem, de ontvangst, zou aangepakt moeten zijn met deze software-update. Natuurlijk is dit maar deels mogelijk, omdat ontvangst toch vooral met het netwerk en de antenne te maken heeft. Het is dan ook deels gelukt. Op sommige plaatsen is de software inderdaad iets beter geworden, maar over het algemeen is het verschil niet heel groot. Ook de batterij was een groot kritiekpunt. Hier zou met deze update ook een einde aan moeten komen. Hoeveel je kunt verbeteren op dit vlak met een software-update is, net als met de ontvangst, maar de vraag. Zo merkten we ook hier dat het iets verbeterd is ten opzichte van de vorige software, maar nog steeds is het uithoudingsvermogen niet goed. Wat we wel merkten met de nieuwe software, is dat het toestel veel stabieler is geworden. Waar we eerst per dag een aantal vastlopers hadden, is dat aantal nu drastisch teruggebracht. Ook qua snelheid is het toestel er enorm op vooruit gegaan. Soms bleef het toestel nog even hangen, maar met de oude software was dit veel erger.

Het laatste grote verschil van deze softwareversie betreft een nieuwe functie: Genius. Deze functie hebben we in het muziekgedeelte van deze review al even besproken, nu zullen we er wat dieper op in gaan.
Gelijktijdig met deze software-update, kwam ook versie 8.0 van iTunes uit. Hier was al meteen te zien dat er een nieuwe functie was. Standaard staat de genius sidebar hier aan, een balk met nummers die volgens Apple nog aan jouw collectie ontbreken. Daarnaast is er in het programma een functie om afspeellijsten te maken op basis van het soort muziek. Deze twee functies vallen beide onder “Genius” en de laatste is ook te vinden op alle iPhones met softwareversie 2.1 of hoger. In de iPod-functie is bij afspeellijsten een nieuwe afspeellijst te vinden, die ook Genius heet. Als we hierop klikken, moeten we eerst een nummer selecteren, waarna het toestel zelf een afspeellijst samenstelt met vijfentwintig verwante nummers. Dit werkt goed, hoewel we wel vaak de melding krijgen dat er niet genoeg verwante nummers op het toestel aanwezig zijn. Een andere manier om bij Genius te komen, is door op het genius icoontje te klikken als er een nummer afgespeeld wordt. Dan zal de telefoon meteen een playlist maken met nummers die op het huidige nummer lijken.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters