Apple iPhone 4

Apple heeft de laatste jaren met haar iPhones flink wat marktaandeel gegenereerd en probeert die lijn met de iPhone 4 door te zetten. Deze nieuwe iteratie van de beroemde telefoon van Apple moet het hebben van zijn display, z’n camera en z’n vernieuwde design. In deze review onderzoeken we of het toestel in staat is de oudere generatie te overtreffen.

Apple iPhone 4 inleidingfoto

 

De geruchten over de iPhone 4 begonnen eerder dan ooit en het toestel is ook de eerste iPhone die echt uitgelekt is voor de lancering. De geruchten over de toen nog iPhone 4G waren zelfs zo talrijk dat één van de grootste verrassingen tijdens de aankondiging van het apparaat de naam was. Het kwam zelfs zo ver dat de politie een inval deed bij een blogger die het toestel voortijdig in handen had. Of al deze lekken en ophef door Apple gepland waren of niet is natuurlijk maar de vraag, maar het heeft de fabrikant in ieder geval al voordat er één officieel woord over de nieuwe iPhone gerept was een flinke hype opgeleverd. Zoals we dat van Apple gewend zijn ging die hype na de eerste officiële geluiden over de iPhone 4 gewoon door en werd het toestel uiteindelijk succesvol op de markt gezet.

Helemaal vlekkeloos was de release van de iPhone 4 echter niet, want voor het eerst kende de telefoon van Apple meerdere problemen. Door wat problemen met de productie is de witte versie van de telefoon nog steeds niet verkrijgbaar en door te snelle productie had het toestel problemen met gele vlekken in het scherm. Verder zijn er een aantal exemplaren met omgedraaide volumeknoppen over de toonbank gegaan en natuurlijk is er nog de inmiddels overal bekende ‘death grip’.

Alle gebreken daar gelaten is ook de iPhone 4 alweer een enorm succes gebleken. Als we Apple mogen geloven zijn vooral de multimediafeatures beter dan ooit met 720p video-opname, een 5-megapixelcamera en een scherm met een resolutie die nog nooit gezien is in een telefoon. Of dat ook allemaal terecht is en of de beruchte ‘death grip’ het toestel niet ten gronde werpt zullen we in deze review onderzoeken.

Apple iPhone 4 vs Samsung Galaxy S

 

Apple iPhone 4 vs Samsung Galaxy S

 

De iPhone krijgt steeds meer rivalen en het lijstje met serieuze bedreigingen voor de iPhone 4 is alweer een stuk groter dan die van de iPhone 3GS. Vooral in het Android-kamp komt steeds meer concurrentie op gang en daar zijn vooral de Samsung Galaxy S, de Google Nexus One, de HTC Desire en de Sony Ericsson Xperia X10 de grote namen om op te letten. Vooral de Galaxy S en de Desire doen het de laatste tijd erg goed en hoewel beide toestellen hun naam niet zo erg mee hebben als de iPhone 4 zijn ze qua specificaties en prestaties prima opgewassen tegen het toestel van Apple.

Onder de andere besturingssystemen is de concurrentie heel wat minder talrijk. Hoewel er genoeg toestellen, zoals de Samsung Wave en binnenkort de Nokia N8-00 zijn die het proberen komen ze vooral als het gaat om applicatieaanbod niet in de buurt van de iPhone en zullen ze minder serieuze concurrenten vormen dan de bovengenoemde Android-toestellen.

Apple iPhone 4

 

Apple iPhone 4

 

Apple iPhone 4

 

Apple iPhone 4

 

Algemene gegevens
Merk Apple
Type iPhone 4
Besturingssysteem iOS 4
Ontwerp
Afmetingen 115x59x9,3 mm
Gewicht 137 gram
Form-factor Touchscreen bar
Kleuren Wit; zwart
Scherm
Diagonaal 3,5″
Type TFT
Resolutie 640×960 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor 1GHz Apple A4
RAM 512MB
Geheugenkaart Geen
Intern geheugen 16GB/32GB
Energie
Gesprekstijd 840 minuten
Standby-tijd 300 uur
Accu 1200mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 7,2Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Nee
Communicatiepoort Apple standaard
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser LED
Videocamera 720p HD, 1280×720 pixels @30fps
FM Radio Geen
Audio mp3, wma, aac, wav, ra
Video mp4, wmv, rv
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Google Maps Ja
Navigatie Geen
Internetservices
Applicatiewinkel App Store
Muziekwinkel iTunes
Exchange Ja
Twitter Nee
Facebook Nee
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Nee
YouTube Ja
Blogger Nee

De iPhone kwam altijd al in een discreet en strak doosje, maar die van de vierde generatie iPhone is nog kleiner en nog strakker. Het doosje mag zich zeker rekenen tot een van de kleinste doosjes die we ooit gezien hebben en bevat van de buitenkant niet meer dan een foto, een sticker met wat info en een opschrift. Ook van binnen is de inhoud niet groots, maar alle essentials zijn aanwezig. Er is een tooltje om de simkaartlade uit te schuiven, twee beperkte boekjes, een velletje Apple-stickers, een paar oortjes en een erg compacte USB-lader. Daar komt nog een gratis bumper-case bij, waar je overigens afhankelijk van de uitvoering die je wilt hebben wel even geduld voor moet hebben.

De nieuwe iPhone heeft een totale restyle gekregen en dat is goed te merken. Hoewel de voorkant er nog vrijwel identiek uitziet, zijn de zijkanten en de achterkant flink veranderd. Deze veranderingen hebben overigens wel een negatief gevolg met zich mee gebracht, namelijk dat de telefoon niet erg lekker meer vasthoudt omdat de randjes niet lekker afgerond zijn. Ook moet je van het redelijk vierkante design houden, hoewel we Apple in ieder geval moeten nageven dat het nog strakker is dan de vorige iPhones. Qua formaat en gewicht is alles een beetje hetzelfde gebleven en daarmee is het toestel met een kleine 140 gram niet licht, maar ook niet te zwaar. De gebruikte materialen zijn prima en het toestel voelt erg luxe aan, wat overigens ook wel mag voor de prijs. Dat laat ons met een beetje gemixte gevoelens over de handzaamheid van het toestel, want hoewel de materialen super zijn en het toestel qua formaat en gewicht goed is, houdt hij niet erg lekker vast.

De iPhone 4 komt zoals we gewend zijn in twee kleuren, maar met de witte versie zijn problemen waardoor op het moment alleen de zwarte verkrijgbaar is. In tegenstelling tot bij de oude iPhone heeft Apple de vierde versie van haar telefoon echt in twee verschillende kleuren uitgerust. Naast de achterkant is bij de iPhone 4 ook de voorkant een andere kleur en alleen de metallic zijkant blijft altijd hetzelfde.

Zoals altijd zullen we de telefoon van alle kanten bespreken, natuurlijk te beginnen bij de voorkant. Deze wordt natuurlijk grotendeels ingenomen door het grote 3,5-inch touchscreen. Onder dat scherm zit een flinke zwarte ruimte met de hometoets erin. Dat is ook meteen de enige toets aan de voorkant van de telefoon. Ook boven het scherm vinden we een flinke zwarte ruimte met het één en ander erin. Ten eerste is hier natuurlijk de luidspreker om gesprekken te voeren en ook een secundaire camera is hier aanwezig. Tot slot zitten er een aantal sensoren, hoewel die normaliter niet te zien zijn.

Apple iPhone 4 voorkant

 

Apple iPhone 4 voorkant detail

 

Apple iPhone 4 voorkant detail

 

De achterkant van de iPhone 4 is niet heel druk, het enige dat hier direct opvalt is het grote Apple-logo dat bovenaan in het midden geplaatst is. Iets hoger zien we nog een zilveren ringetje, met daarbinnen een lens. Daarnaast zit als nieuw onderdeel van de telefoon de flits, die erg klein is. De lens dient natuurlijk voor de 5-megapixelcamera die te vinden is in de iPhone 4. Onderaan zijn verschillende details, zoals het model nummer, FFC ID en de plaats waar de telefoon ontworpen en gemaakt is, gedrukt in opvallende chromen letters. Opvallend is dat er niet meer vermeld wordt of het een 32GB- of een 16GB-versie is, iets dat bij de voorgangers van de iPhone 4 wel het geval was.

Apple iPhone 4 achterkant

 

Apple iPhone 4 achterkant detail

 

Apple iPhone 4 achterkant detail

 

De lade voor de simkaart is verplaatst naar de rechterkant van het toestel, waardoor die wat minder strak is dan die van zijn voorgangers. Het geheel is echter mooi weggewerkt en wat eigenlijk opvallender is, is het plastic streepje dat de twee antennes van elkaar scheidt. Ook aan de linkerkant is het genoemde streepje te vinden, die de omstreden ‘death grip’ zou moeten veroorzaken. Verder zijn bovenaan drie knopjes te vinden: twee volumeknoppen en een schuifje om het toestel op stil te zetten.

Apple iPhone 4 rechterkant

 

Apple iPhone 4 linkerkant

 

Apple iPhone 4 zijkant detail

 

Apple iPhone 4 zijkant detail

 

Apple iPhone 4 zijkant detail

 

De onderkant van de iPhone 4 is, in tegenstelling tot de rest van het toestel, aardig vol. In het midden is de grote, platte, datapoort te vinden. Deze dient om het toestel op te laden en om data van en naar het toestel te sturen. Daarnaast is aan beide kanten een schroefje te vinden. Deze zijn voor een normale gebruiker niet interessant, maar mocht je het toestel moeten openschroeven dan moet je deze twee schroefjes aanspreken. Helemaal aan de buitenkant vinden we ten slotte nog twee speakertjes, althans, dit lijkt zo. In werkelijkheid is alleen achter het linker raster een speaker verborgen, rechts zit de microfoon van het toestel.

De bovenkant van het toestel is wat minder vol dan de vorige iPhones, nu zijn er namelijk maar twee elementen en een plastic tussenstukje te vinden. Dit zijn links de 3,5mm jackplug en rechts de aan- en uitknop.

Apple iPhone 4 onderkant

 

Apple iPhone 4 bovenkant

 

Scherm

Volgens de geruchten had er eigenlijk een Super AMOLED-scherm in de iPhone 4 moeten zitten, maar omdat Samsung niet genoeg productiecapaciteit heeft voor dergelijke schermen zou de gigant de order van Apple afgewezen hebben. Daarom heeft het toestel nu een ander scherm dat Apple het ‘Retina Display’ noemt. Dit is een ‘gewoon’ TFT-paneel met IPS-technologie en een relatief hoge resolutie van 960×640 pixels. Deze resolutie is momenteel nog onverslagen in telefoons en de iPhone 4 heeft dan ook duidelijk een ontzettend scherp scherm. De kleurreproductie en contrasten van de Super AMOLED-schermen van Samsung kan hij echter niet verslaan en overal vinden we het scherm zeker niet beter dan die van bijvoorbeeld de Galaxy S. Het scherm van de iPhone 4 blijft echter wel één van de beste schermen op de markt en is de concurrentie op het gebied van scherpte en inkijkhoek een flinke stap voor.

Zoals we gewend zijn bij Apple is ook de gevoeligheid van het scherm van de iPhone 4 erg goed. Het capacitieve scherm registreert de kleinste aanraking en is daarom erg prettig in gebruik.

Toetsen

Screenshot iPhone 4 toetsenbord

De iPhone 4 is uiteraard niet uitgerust met een fysiek toetsenbordje, maar enkele ‘echte’ knopjes zijn wel op het toestel te vinden. Allereerst is er de hometoets, een toets die ervoor zorgt dat je terug in het standby-scherm komt. Als je al in het standby-scherm zit zal het toestel in een speciaal zoek schermpje komen, waar we in het volgende hoofdstuk op terug komen. Een nieuwe functie van de knop is dat hij bij een dubbele aanslag een lijstje met open programma’s oproept. De toets is prima in gebruik, redelijk groot en lekker soepel. De volgende toets die we vinden, bovenaan het toestel, is de aan en uit-toets. Deze toets is geheel gewijd aan het aan/uit en op non-actief zetten van het toestel. Een korte druk op deze knop zet het toestel op de slaapstand, als je de toets langer ingedrukt houdt komt er een balkje om het toestel af te sluiten. Mocht je toestel al uit staan, dan kan je hem aanzetten door op deze knop te drukken. De laatste drie toetsen op de Apple iPhone 4 hebben allen met geluid te maken. De eerste is een schuifje waarmee het toestel op stille modus gezet kan worden. Daaronder zijn twee toetsen te vinden voor de volumeregeling. Deze toetsen zijn allen wat groter dan bij de voorgangers van het apparaat en nog altijd prima in gebruik.

Onder het motto never change a winning team heeft de iPhone 4 nog altijd hetzelfde toetsenbordje. Al bij de eerste iPhone was dit dynamische virtuele toetsenbord aanwezig en sinds dien is het stukje software nog steeds maar weinig geëvenaard. Hoewel hier aan het toetsenbord zelf niets van te zien is, past het toestel de grootte van de toetsen aan op hoe waarschijnlijk het is dat de betreffende letter gebruikt gaat worden. Dit helpt zeker om je foute aanslagen te vermijden, maar het toetsenbord blijft een beetje klein. Met een beetje oefening kun je er echter prima op typen. Om het typen nog verder te vergemakkelijken, heeft Apple nog een andere handigheid ingebouwd, die helaas niet altijd even handig is. Bij het typen wordt automatisch het goede woord voorgesteld en bij een druk op de spatietoets bevestigd. Tijdens het typen gebeurt het echter vaak dat het verkeerde woord voorgesteld wordt. Als we dan zonder na te denken op de spatiebalk drukken, klopt het getypte woord dus niet en moet het woord opnieuw getypt worden. Gelukkig is deze optie uit te zetten dus is het niet zo’n groot probleem. Verder werkt het toetsenbord prima en lekker snel. Zeker in landschapsmodus, waar de toetsen wel groot genoeg zijn om snel en makkelijk te typen.

Screenshot iPhone 4 toetsenbord

 

De interface van de iPhone is al tijden één van de sterkste punten van het toestel en die is dan ook minimaal aangepast. Het nieuwe iOS 4 heeft op het gebied van interface wel wat veranderingen gekregen, maar het is allemaal erg beperkt en mag eigenlijk geen naam hebben. De twee grootste verschillen zijn eigenlijk dat je nu een wallpaper kunt instellen voor je springboard en dat je een soort taakbeheerder hebt.

Standby

Het standby-scherm van de iPhone 4 is eigenlijk ook meteen het menu, iets anders dat kenmerkend is voor het toestel. iPhone-gebruikers noemen dit standby-scherm overigens liever het springboard en eigenlijk doet de naam standby-scherm hem ook niet echt recht. Elk programma en onderdeel van het toestel heeft hier een eigen icoontje, waarvan er in totaal 16 op een pagina passen. Er zijn meerdere pagina’s, waar je tussen kan wisselen door met je vinger over het scherm te schuiven. Onderaan is nog een balkje te vinden waar vier programma’s ondergebracht kunnen worden, die bij elk scherm weergegeven wordt. Alle icoontjes zien er mooi uit en het wisselen tussen pagina’s. Een nieuwe feature hier is dat je twee icoontjes op elkaar kunt slepen om een map te maken. Deze kun je vervolgens uitklappen door erop te tikken. Je kunt hier ook bijvoorbeeld snelkoppelingen naar websites toevoegen.

Natuurlijk is het weer mogelijk om door je toestel te zoeken door vanaf het eerste standby-scherm op de hometoets te drukken of naar rechts te schuiven met je vinger. Dan kom je in een schermpje met een zoekbalkje, waar je door alles op je telefoon kunt zoeken. Je kunt via deze zoekfunctie niet alleen applicaties vinden, maar ook agenda-items, muziek, contacten enzovoorts. Daarmee is de functie erg praktisch voor als je iPhone vol zit met data.

Screenshot iPhone 4 standby

 

Screenshot iPhone 4 standby

 

Screenshot iPhone 4 standby

 

Spraakbediening

Screenshot iPhone 4 stembediening

De iPhone 4 heeft uiteraard de mogelijkheid om een aantal spraakcommando’s uit te voeren. Je gaat naar de spraakbesturing door de hometoets even ingedrukt te houden en vanuit daar kun je bijvoorbeeld zeggen “muziek afspelen” of “pauzeer” om je muziek te besturen. Commando’s als “Bel Dominick” zijn ook mogelijk, dan zal je iPhone beginnen te bellen of eerst vragen welk nummer je wilt bellen: mobiel, vast, werk etc. Deze functie is erg handig als je muziek wilt luisteren of bellen via de headset, aangezien je hometoets erg makkelijk blind te vinden is en het ook werkt als je telefoon vergrendeld is. Verder zal het echter een beetje omslachtig zijn en kun je net zo goed je toestel met de hand bedienen.

Multi-tasking

Met iOS 4 ondersteund de iPhone voor het eerst multi-tasking of iets dat erop lijkt. Voorstanders van de iPhone zullen zeggen dat het beter is dan multi-tasking, tegenstanders hebben het eerder over valse voorlichting. Het komt erop neer dat programma’s verschillende diensten naar de achtergrond kunnen verwijzen en zo ook als er iets anders op de voorgrond draait hun relevante info kunnen doorgeven. Het programma zelf wordt gepauzeerd, maar als je het opnieuw oproept gaat hij wel weer door waar je gebleven was. Vergelijkbaar met de oplossing van Android kun je door twee keer de hometoets in te drukken een lijstje oproepen met je laatst gebruikte programma’s, met het voordeel dat het lijstje hier onbeperkt lang is. Daarnaast kun je door naar rechts te swipen met je vinger controls voor de muziekspeler oproepen.

Screenshot iPhone 4 multitasking

 

Screenshot iPhone 4 multitasking

 

Prestaties

De iPhone 4 heeft dezelfde A4-chipset meegekregen als de iPad, die gebaseerd is op een 1GHz CPU. Net als de iPad weet het toestel hiermee goed z’n werk te doen en hierbij is de iPhone 4 merkbaar sneller dan zijn voorganger. Zoals we gewend zijn van Apple zijn vastlopers zeker geen vaste prik bij de iPhone 4. Om te zeggen dat het nooit voorkomt gaat wat te ver, maar het toestel loopt zeer zelden vast en is hiermee zeker één van de meest stabiele smartphones op de markt.

De iPhone blijft een vergaande doorontwikkeling van de iPod en op zijn beurt is de iPod Touch weer op de iPhone gebaseerd. Kortom, muziek is een belangrijke factor voor de iPhone 4. Daar heeft Apple een heuse iPod-applicatie voor geïnstalleerd, die we in dit hoofdstuk zullen onderzoeken. Daarnaast is het ook wel leuk als je op het mooie Retina Display zo nu en dan een filmpje kunt pakken, dus ook dat komt aan bod.

Muziekspeler

Screenshot iPhone 4

Voor iedereen die een iPod Touch of een eerdere iPhone heeft gehad is de muziekspeler van de iPhone 4 een oude bekende. De muziekspeler is identiek aan die van deze apparaten, wat overigens zeker niet negatief is. De muziekspeler bestaat uit vijf tabbladen, de eerste met afspeellijsten, ééntje met alle artiesten, eentje met al je nummers, één met video’s en een tabblad waar je nog meer items kunt vinden. Deze items zijn albums, audioboeken, componisten, genres, podcasts en je iTunes verzameling. Nieuw hier zijn iTunes U-items, maar dat is meer een verandering in iTunes dan in de muziekspeler zelf. Al deze categorieën zijn gewoon zo vormgegeven als je zou verwachten in een mp3 speler en het werkt dan ook prima. Je kunt zelf kiezen welke categorieën je in de onderste balk zet en welke in het tabblad meer. Leuk bij de categorie afspeellijsten is Genius, daarmee kun je door één nummer te selecteren automatisch een afspeellijst maken met allemaal nummers die erop lijken. Dit lijkt op Sony Ericsson’s SenseMe, maar heeft als grote voordeel dat je niet alle nummers eerst via de PC hoeft te scannen. Deze afspellijsten kun je achteraf bewaren en je kunt ze ook updaten mocht je nieuwe nummers toegevoegd hebben. Equalizers, een geluidsbegrenzing en dergelijken zijn ook aanwezig, maar alleen via het instellingen-menu van de telefoon zelf.

Als je eenmaal een nummer hebt gekozen via welke weg dan ook en je speelt hem af, kom je in een schermpje waarin de album-art centraal staat. Daaronder is een klein doorzichtig balkje met daarin een play/pause-knop, knoppen om de muziek door en terug te spoelen en een balkje voor het volume. Je kunt helaas niet direct zien hoe ver het nummer is met afspelen, dat kan pas als je één keer op het scherm tikt, dan komt er een balkje met de voortgang en toetsen voor de shuffle- en herhaal-modi aan de bovenkant tevoorschijn. Daar zit ook een Genius knop in, waarmee je meteen een Genius afspeellijst kan maken van het huidige nummer. Helemaal bovenaan staat en balkje met informatie over het nummer en twee toetsen, rechts ééntje om alle nummers in het huidige album weer te geven en links ééntje om terug te gaan. Het leukste van de iPod openbaart zich pas als je het toestel op zijn kant draait, dan kom je in de bekende CoverFlow terecht. Hier kun je ontzettend makkelijk door al je albums bladeren, compleet gedecoreerd met album-arts. Als je een album aantikt in CoverFlow komt er een lijst met nummers tevoorschijn van dat album. Dit werkt allemaal ontzettend vloeiend en is een genot om te gebruiken.

Screenshot iPhone 4

 

Screenshot iPhone 4

 

Screenshot iPhone 4

 

De muziekkwaliteit van de iPhone 4 is gewoon goed. De speaker heeft aardig wat pit en weet de muziek ook mooi ten gehore te brengen en via de oordopjes klinkt alles lekker helder en is het volume zeker niet te zacht. Eerder wat te hard, wat natuurlijk minder is voor je oren. Gelukkig zit er een volumebegrenzer op de telefoon, dus als je bang bent voor je oren kun je altijd besluiten die aan te zetten.

iTunes

Hoewel iTunes niet door iedereen gewaardeerd wordt was Apple wel één van de eersten die het concept van een uitgebreide online muziekwinkel goed onder de knie had en die winkel is ook tot de iPhone doorgedrongen. Je vindt iTunes in je iPhone 4 als een aparte applicatie waar je muziek, ringtones, audioboeken en podcasts kunt downloaden. Het assortiment is zoals we dat van iTunes mogen verwachten prima en ook de prijzen zijn met €0,99 voor een los nummer en tussen de €5 en €10 per album prima te noemen, hoewel het natuurlijk de vraag is of dat mensen kan onthouden van illegaal downloaden. Downloaden is allemaal erg simpel en gaat snel genoeg. Als aanvulling op het standaard assortiment is er ook iets nieuws in de iTunes winkel terecht gekomen genaamd iTunes U. Dit zijn verschillende informatieve video’s, interviews en dergelijken die je vaak gratis kunt downloaden of streamen.

Als je graag artiesten steunt en het niet erg vindt om te betalen voor je muziek is de iTunes store zeker een makkelijke en goede mogelijkheid. Als je meer van het illegaal downloaden bent dan heb je natuurlijk weinig aan dit programma.

Screenshot iPhone 4

 

Screenshot iPhone 4

 

Video playback

De iPhone 4 heeft twee verschillende videospelers, één in de iPod en één in de galerij. Die in de iPod verzameld alle video’s die je via iTunes geïmporteerd hebt. Deze kunnen helaas alleen in mp4-formaat zijn en met maximaal een VGA-resolutie. Mov-filmpjes gaan wel tot 720p, maar dat betekent in de meeste gevallen wel dat je moet gaan converteren. Hierbij is het alleen mogelijk om de video’s in landschapsmodus weer te geven en de videospeler heeft maar een aantal bedieningsmogelijkheden. Onderaan is een balkje met play/pause-, doorspoel- en terugspoeltoetsen, aan de bovenkant is een balkje met daarop hoe lang de video nog moet spelen en hoe lang hij al bezig is te vinden. Daarnaast staat nog een toets waarmee je kunt wisselen tussen de originele aspectratio van de video en ééntje die aan het scherm is aangepast.

De videospeler in de galerij is bedoeld voor video’s die je zelf opgenomen hebt met de camera van de iPhone 4 en is iets uitgebreider, maar nog steeds erg eenvoudig en strak. Onderaan is een balkje met toetsen voor de vorige en volgende video/foto, afspelen/pauzeren, verwijderen en om een klein menuutje op te roepen. Via dit menuutje kun je video’s emailen, mms’en en uploaden naar YouTube. Bovenaan is een balkje met het verloop van de video weergegeven, met daarin van elk deel een frame van de video zodat je makkelijk kan zien in welk deel van de video je op dat moment bent en waardoor je makkelijk naar een specifiek deel van de video kan door- of terugspoelen. Helemaal bovenaan is een knopje om terug te gaan naar de overzichtspagina van de galerij.

Beide videospelers zijn erg eenvoudig, strak en mooi weergegeven, maar ze zijn wel een beetje simpel meestal. Dit had iets uitgebreider gemogen, maar is opzich niet zo’n groot probleem. Wel vinden we de indeling van twee verschillende videopspelers een beetje onhandig, zo heb je niet makkelijk een overzicht van al je video’s.

Screenshot iPhone 4

 

De camera is één van de gebieden waar grote updates gevallen zijn sinds de iPhone 3GS. De camera van de iPhone is nu niet langer een zielige bijfunctie, maar als we de specs mogen geloven wordt hij eindelijk nuttig. Het toestel heeft namelijk een heuse 5-megapixelcamera met led-flits en autofocus. Ook HD video’s opnemen is geen probleem voor de iPhone, dat doet het toestel namelijk op 720p met 30 frames per seconde.

Foto

Screenshot iPhone 4

Één ding dat niet veranderd is sinds de iPhone 3GS is de camerainterface. Deze is nog steeds ontzettend simpel en beperkt, met twee nieuwe knopjes weliswaar. Beiden zijn bovenaan het scherm te vinden. De ene is geschikt om de flitser aan of uit te zetten en met het andere knopje kun je van camera wisselen. Verder is er onderaan het scherm een balk met drie knoppen. Hiervan is de middelste en grootste de sluiterknop en met de knoppen daarnaast kun je de galerij openen en wisselen tussen de foto- en videomodi. Tot slot is er de touch-focus, die werkt door op het punt waar je op wilt focussen te tikken. Dit werkt redelijk goed, maar helaas is het niet mogelijk om op objecten die erg dichtbij zijn scherp te stellen. Jammer is wel dat het toestel geen echte sluitertoets heeft en je het dus moet doen met een virtueel knopje.

De kwaliteit van de foto’s is inderdaad erg toegenomen sinds de vorige iPhone en wat ons betreft kan het toestel zich tot de elite van de 5-megapixelcameratelefoons rekenen. Foto’s zijn helaas redelijk snel bewogen, maar exemplaren die niet bewogen zijn zijn al gauw kwalitatief redelijk goede plaatjes. De kleuren zijn prima, de foto’s zijn scherp en er is niet zoveel ruis aanwezig. Wel jammer is dat de lijnen in de foto’s soms wat onrealistisch zijn.

Camerasample iPhone 4

 

Camerasample iPhone 4

 

Camerasample iPhone 4

 

Video

De video’s die de nieuwe iPhone opneemt zijn met hun 720p HD-resolutie op papier zeker niet slecht. In de praktijk klopt dat grotendeels en hoewel de filmpjes niet uitblinken zijn ze vergelijkbaar met die van de meeste telefoons die in deze resolutie opnemen, gewoon goed dus. Alleen de kleuren zouden iets levendiger mogen en een klein beetje extra beeldstabilisatie had ook wel gemogen.

Galerij

De galerij van de iPhone 4 is erg basaal en hetzelfde als de videospeler die erin zit en we al eerder besproken hebben. In het begin kom je een scherm tegen met verschillende mappen, die je uitsluitend via iTunes op je PC kunt veranderen. Als je een map geselecteerd hebt kom je in een raster met alle afbeeldingen terecht, waar je er één aan kan klikken om hem te bekijken. Je kunt hier ook op een toets drukken waarmee je er meerdere kan selecteren en vervolgens verwijderen, delen of kopiëren. Als je een afbeelding bekijkt komt hij over het volledige scherm te staan. Hier is onderaan een balkje met toetsen voor de vorige en volgende video/foto, verwijderen en om een klein menuutje op te roepen. Via dit menuutje kun je foto’s emailen, mms’en, aan een contact koppelen of als achtergrond voor je screensaver instellen. Natuurlijk werkt autorotate in deze galerij en als laatste is er nog een knop om al je foto’s als diashow weer te geven in het scherm waar je afbeeldingen kan selecteren. Zoomen gaat zoals we gewend zijn met multi-touch en je foto’s zien er dankzij het goede scherm prima uit.

Screenshot iPhone 4

 

Screenshot iPhone 4

 

Voor applicaties is er natuurlijk de App Store waar de iPhone het van moet hebben, maar Apple heeft zelf ook al het één en ander op het apparaat achtergelaten. In dit hoofdstuk zullen we een aantal applicaties even aanspreken en ook even verder ingaan op de mogelijkheden die je hebt als je je iPhone 4 aan de computer aansluit.

App Store

Screenshot iPhone 4

De App Store is bij iedereen goed bekend en we hadden hem ook al gezien op de vorige iPhones. Het is een online winkel waar je duizenden programma’s kan downloaden voor je iPhone, dit kan zowel via iTunes op je PC of via de App Store op je iPhone. Via iTunes moet je gewoon een applicatie selecteren op je PC, op downloaden klikken en vervolgens je iPhone synchroniseren. De applicatie op je iPhone is in feite ook zo simpel, maar deze zullen we wat uitgebreider bespreken. Als je hem opent krijg je een schermpje met uitgelichte applicaties voorgeschoteld, dat kunnen nieuwe applicaties zijn of applicaties die speciaal door Apple geselecteerd zijn. Je kunt via een balkje onderaan in nog vier andere tabbladen komen, namelijk ééntje waar je categorieën kan selecteren, een tabblad met de top 25, een zoek tabblad en een update tabblad. In die laatste staan alle updates van de programma’s die je op dit moment al geïnstalleerd hebt, mochten die er zijn.

Via al deze tabbladen kom je uiteindelijk bij een applicatie uit, waarvan je als je die aanklikt een beschrijving, een aantal screenshots en de prijs te zien krijgt. Vanuit hier kan je dan beslissen een applicatie te downloaden of niet, als je besluit hem te downloaden dan kom je weer in je stand-by scherm waar je het icoontje van het programma met de voortgang erbij ziet. Er zitten wel twee vervelende puntjes aan, ten eerste kan je applicaties groter dan 20MB niet via UMTS downloaden, maar heb je daar een Wi-Fi verbinding voor nodig. Een ander minpuntje is dat je ook voor gratis applicaties per sé een iTunes account nodig hebt. Los van deze twee ergernissen heb je met de App Store echter wel een zo goed als onuitputtelijke bron applicaties bij de hand, wat natuurlijk erg handig is en waarmee de App Store nog steeds een voordeel heeft ten opzichte van zijn concurrenten.

Kaarten

Één van de weinige applicaties die de iPhone 4 met zich mee heeft gekregen is Google Maps, maar dan een beetje aangepast. Het meest opvallende is wel dat streetview niet in de applicatie zit, wat zeker niet bijdraagt aan het hippe karakter van de telefoon. Verder werkt het allemaal wel erg goed en is er een kompasfunctie aanwezig waardoor navigeren nog makkelijker wordt. De applicatie heeft twee modi: “Route” en “Zoek”. Bij de routemodus, is het mogelijk een route uit te stippelen, zoals we dat van de normale Google Maps ook kennen. Bij het switchen naar de routemodus, word automatisch als beginpunt de huidige locatie opgegeven, dankzij de ingebouwde GPS. Deze heeft overigens erg snel een fix. De zoekmodus spreekt natuurlijk nogal voor zich en is ook hetzelfde als bij de standaard Google Maps. Er kan gezocht worden op een adres, maar ook op zaken als “café” of “museum”. Zo zal de applicatie alle cafés of musea in de buurt weergeven met stipjes op de kaart. Verder is het mogelijk om verkeersinformatie weer te geven, de huidige locatie op de kaart weer te geven en tussen verschillende kaarten te wisselen. Hieronder vallen een gewone kaart, een satellietweergave, beide over elkaar of een lijst, die alleen beschikbaar is na een zoekopdracht of als er een route berekend is. Hier worden dan gewoon alle punten in de route of alle zoekresultaten weergegeven.

Screenshot Apple iPhone 4

 

Screenshot Apple iPhone 4

 

Calculator

Zoals elke andere telefoon heeft de iPhone 4 een rekenmachine aan boord, maar zoals mensen die bekend zijn met de iPhone misschien wel weten is de rekenmachine van het toestel een erg mooie. Je hebt twee weergaven, namelijk de standaardweergave en de wetenschappelijke weergave. Die tweede bereik je door het toestel op z’n kant te draaien en als je dat eenmaal gedaan hebt wordt je belaagd met een heleboel knopjes. Uiteraard kan het toestel niet tegen een goede rekenmachine op, maar de meeste bewerkingen die je nodig hebt zitten erop, waarbij je moet denken aan bijvoorbeeld logaritmen, de sinus, pi, machten en zelfs een knop die een random cijfer genereert. Dit werkt allemaal prima en we zijn dan ook zeker te spreken over deze rekenmachine.

PC software

Zoals inmiddels wel goed bekend is, heeft de iPhone een redelijk gesloten karakter en dat komt zeker bij het aansluiten aan de PC naar boven. Je gemaakte foto’s en filmpjes kun je uitlezen via de bestandsbeheerder, maar verder komt voor elke handeling Apple’s eigen iTunes om de hoek. Het programma is primair bedoeld voor muziek, maar ook om foto’s en video’s op je iPhone te zetten moet je iTunes gebruiken en ook applicaties kun je eventueel inladen via iTunes. Software-updates en dergelijken gaan ook allemaal via iTunes. Contacten, email en agenda synchroniseren kan ook in iTunes via MobileMe, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon over Exchange of MobileMe direct via je telefoon doen. Ook iTunes zelf heeft z’n beperkingen en onhandigheden en al met al zijn we dan ook zeker niet te spreken over de PC mogelijkheden van de iPhone 4.

iTunes screenshot

 

De telefonie-mogelijkheden van een telefoon worden altijd een beetje naar de achtergrond geschoven omdat ze toch altijd wel ok zijn, maar bij de nieuwe iPhone is er nogal wat commotie ontstaan vanwege de telefonie-functies van het toestel. Er zou een zogenaamde ‘death grip’ zijn die zorgt voor wegvallende gesprekken en de iPhone staat sowieso al niet bekend als een toestel met erg goed bereik. In dit hoofdstuk lees je onze kijk op dit verhaal.

Bellen

Screenshot iPhone 4

De infrastructuur om te bellen in de iPhone 4 is an sich prima. Je hebt een nette applicatie voor je contacten die je moeiteloos kunt synchroniseren met onder andere Exchange en MobileMe. Daarnaast is er een logboek met alle nodige informatie aanwezig, kun je uiteraard een nummer invoeren en is er zelfs de Visual VoiceMail-dienst, waarmee je direct op je telefoon een prima voicemaildienst hebt. Als je aan het bellen bent heb je knoppen om het geluid uit te zetten, je toetsenbord op te roepen, de speaker aan te zetten, iemand aan het gesprek toe te voegen of naar je contacten te gaan. Ook is er een knop aanwezig voor FaceTime. Hiermee kun je over Wi-Fi videobellen met een andere iPhone 4. Dat maakt de diens niet erg nuttig, aangezien het overgrote deel van de mobiele bellers geen iPhone 4 heeft en er ook niet overal een Wi-Fi-netwerk in de buurt is. Daarnaast was het hele concept van videobellen sowieso op sterven na dood omdat het simpelweg niet erg nuttig is.

De ontvangst van de iPhone 4 is helaas niet heel goed. Andere toestellen met hetzelfde netwerk hebben gemiddeld twee streepjes meer bereik en als je snel reist of in een gebied met slecht bereik zit kan dat nog weleens voor een gesprek dat wegvalt zorgen. De ‘death grip’, dat wil zeggen dat je je hand over het plastic streepje aan de linkerkant houdt en het bereik daardoor wegvalt, is zeker te creëren, maar zal over het algemeen niet voor problemen zorgen. Je moet het toestel er redelijk stevig voor vasthouden en het is sowieso alleen voor linkshandigen een probleem omdat je als rechtshandige je toestel hoogstwaarschijnlijk aan de andere kant vasthoudt. Dat wil echter niet zeggen dat het bereik van de iPhone 4 geen probleem vormt, want dat doet het zeker wel in sommige gebieden. Verder is de gesprekskwaliteit wel goed en zijn ook ringtones hard genoeg.

Screenshot iPhone 4

 

Screenshot iPhone 4

 

Berichten

Berichtjes tikken met de iPhone 4 gaat prima. Het toetsenbordje is zoals we al eerder vermeld hebben fijn en de berichtenapplicatie zit prima in elkaar. Het is allemaal erg simpel en je kunt je conversaties makkelijk doorzoeken. Het invoeren van een contact gaat met behulp van smart dialing, iets dat we maar bij weinig andere telefoons vinden. Ook handig zijn de bel- en info-toetsen bovenaan een berichtscherm, dat zelf overigens ook handig in chat-stijl gevormd is.

Mailen is eigenlijk net zo makkelijk en ondersteund moeiteloos meerdere accounts. Zo kun je bijvoorbeeld je Gmail- en je Exchange-account invoeren. Daarmee creëer je drie inboxen, namelijk één met de ene account, één met de andere en nog een postbus voor al je inkomende mail. Ook andere mappen die je op de server hebt zijn beschikbaar. Het enige nadeel is dat je niet makkelijk bijlagen kunt toevoegen. Buiten dat zijn we echter erg tevreden over de berichtenfunctionaliteit van de iPhone 4.

Screenshot iPhone 4

 

Screenshot iPhone 4

 

Screenshot iPhone 4

 

Browser

Screenshot iPhone 4

Zoals we dat gewend zijn heeft de iPhone 4 de Safari browser van Apple voorgeïnstalleerd gekregen en samen met de verbeterde hardware van de iPhone staat dat garant voor een erg goede browsing-ervaring. De beste browser op de markt is het echter niet meer. Dat stokje is, zeker met de toevoeging van flash-ondersteuning, overgedragen naar Android 2.2. Pagina’s worden weergegeven zoals ze horen te zijn en de meeste elementen worden goed weergegeven. Zoomen gaat zoals we dat gewend zijn van Apple probleemloos. Inzoomen gebeurt door met twee vingers van elkaar af te bewegen, uitzoomen door met twee vingers naar elkaar toe te bewegen. Scrollen gebeurt door simpelweg een deel van de pagina weg te slepen. Hiervoor zal dan een nieuw deel in de plaats komen. Verder beschikt de browser nog over automatische draaiing van het scherm, afhankelijk van de positie waarin het toestel gehouden wordt. Ook browsen met tabbladen is mogelijk. Hiervoor is een knop rechtsonder waarmee we op een pagina komen waar tussen de verschillende tabbladen gewisseld kan worden, tevens is dit het scherm om een nieuw tabblad toe te voegen. Tot slot is het nog mogelijk een pagina als bladwijzer aan het standby-scherm of aan een speciale bladwijzermap toe te voegen. Iets dat overigens wat minder goed geregeld is zijn alle instellingen. Ten eerste zitten die wat weggestopt achter het centrale instellingenmenu en daarnaast zijn ze niet erg talrijk. Het enige echt hinderlijke aan browsen met de iPhone 4, dat overigens niet aan de browser ligt, kan het bereik zijn. Zo bleek browsen in de trein tussen Amsterdam en Leiden op het netwerk van T-Mobile redelijk problematisch te zijn.

De batterij van de iPhone 4 zou als we Apple mogen geloven verbetert zijn ten opzichte van zijn voorgangers en dat heeft Apple dit keer goed waar weten te maken. De batterij doet niet langer onder voor andere smartphones en weet het zelfs met intensief gamen en browsen ruim een dag uit te houden, iets dat op vorige iPhones ondenkbaar was.

Accutijd (dagen) ~1,5 ~3 ~4
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 1420mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. tukker -

  ik had een apple iphone4 en ik heb nu een samsung galaxy wat een verademing is tegenover de iphone want daar had ik soms geen ontvangst waar ik met de samsung een goede ontvangst had verder is het amoled scherm wel degelijk mooier dan het retina scherm van de apple.nee de apple iphone 4 was mijn eerste iphone maar ook meteen mijn laatste.de samsung is gewoon stukken beter met de meeste dingen.

 2. GSMAnalist -

  Erg goede review en helemaal mee eens, veel te duur en een gigantische designfout die deathgrip! Fantastisch om te zien hoe de Apple schapen en SteveJobs drones hun beklag komen doen! :Y

 3. Merijn -

  Ja dat klopt maar met WM 6.x kon je toch gemakkelijk apps installeren via het internet
  Dus ik heb hem maar als open gezet

  En je zult vast gelijk hebben dat LG geen eigen OS heeft
  Zoveel verstand heb ik er niet van
  Maar ik denk toch je het het beste kan omschrijven als een eigen os

  Hier een stukje van een artikel van tweakers.net over de LG mini

  LG heeft de touchscreentelefoon GD880 Mini aangekondigd. De Mini heeft een metalen behuizing en beschikt over een 3,2"-touchscreen met een resolutie van 480×854 pixels. Het toestel draait op LG's eigen besturingssysteem.

 4. koos -

  De Iphone 4 wordt geleverd met T-Mobile. Eind oktober is het contract afgelopen met T-Mobile en Apple. Het toestel wordt "officieel" helemaal niet geïmporteerd vanuit het buitenland. Vele dealers/handelaren/verkooppunten kopen juist in in het buitenland omdat ze geen officiële partner zijn van T-Mobile.

  Daarnaast kost de Iphone circa 700 euro.
  Je hebt een Apple apparaat van 16GB (niet uitbreidbaar geheugen) Apple is op dit moment een echt "brand" geworden, waardoor de prijs opgeschroefd word. Als je objectief kijkt naar een Desire/Galaxy S wijken de specificatie totaal niet af.

  Het ligt hem erg duidelijk aan de ROM (besturingssysteem) Het alle grootste voordeel van Apple c.q. de Iphone is. Dat het W.E.R.K.T! Alles is op elkaar afgesteld.

  De Iphone 3/4 is niet te vergelijken met een Nokia, LG of Blackberry. Dit zijn "gesloten" systemen. Alleen andriod is de grote concurrentie. Daarom zijn de Desire en Galaxy ook zo goed. Open systemen zijn tegenwoordig de toekomst van de innovators.

  Iphone 4 = duur vergeleken met de concurrentie.
  En nee, ik ben geen sloeber. 😉

  Groetjes,
  van iemand die werkt met een Galaxy S en werkt bij een bedrijf die de Iphone 4 aanbied.

  1. Merijn -

   Ja volgens mij klopt je verhaal niet helemaalkoos

   IOS Closed
   Symbian Open
   LG Gebruikt vaak een eigen OS dus closed denk ik
   Blackberry OS Closed
   Android Open
   Meego/Meamo Open
   WebOs Open
   Bada Open
   Windows Mobile Open
   Windows Phone 7 Closed

   Groeten
   Tevreden Galaxy S Gebruiker

   1. Dominick -

    Correct me if i'm wrong, maar volgens mij is Windows Phone 6.x ook niet open. Wel opener dan iOS of BlackBerry, maar niet echt open zoals Bada, WebOS, Android, MeeGo en Symbian dat zijn.

    LG heeft geen eigen OS in smartphone-zin. Ze werken met Android, Windows Phone en heel beperkt Symbian. Ze hebben wel hun eigen proprietary (gesloten) systeem -of eigenlijk (vaak flash) interface met Java platform voor apps- (S-Class), maar dat geldt voor elke producent (Nokia S40, SE A200, Samsung TouchWiz).

 5. John -

  Prima review, komt in mijn beleving goed overeen met de werkelijkheid zeg ik als Iphone 4 gebruiker. Ook de kritiek op de ontvangst ervaar ik zelf als terecht. Genoemde problemen met ontvangst ben ik ook wel eens tegengekomen als ik onderweg ben. Jammer aleen dat sommige Iphone gebruikers elke vorm van kritiek niet kunnen waarderen. Aan de andere kant kan ik me goed voorstellen dat als je net een rib uit je lijf hebt getrokken om een Iphone te kopen, je niet zit te wachten op harde feiten die je nieuwe toestel onderuit halen. Zeker niet als je erbij zet dat je voor de helft van de prijs ook goed uit de voeten had gekund. Anyway, zoals elke review heeft ook deze een persoonlijk tintje, maar dat mag. Daarom zijn er ook zoveel van, omdat iedereen recht heeft op zijn eigen mening.
  In ieder geval kudo's voor de uitgebreide manier waarop is getest en gebruik gemaakt van het apparaat.

 6. Pierke -

  Inderdaad een prima review. Mensen met kritiek staren zich blind op de minpunten die genoemd worden, de pluspunten buiten ogenschouw latend. Inderdaad een typisch gevalletje stockholm syndroom… Kom niet aan mijn i-phone (boehoe, snik…)

 7. gwystyl2 -

  Ik snap de ophef van de eerste paar reacties niet zo. Natuurlijk worden in de review ook dingen genoemd die de reviewer als een nadeel ziet, maar het algemene gevoel dat ik aan de review overhoud is dat het een goed toestel is met (net als elk ander toestel) ook een paar minpuntjes. Het is dan aan de consument om te beslissen of de voordelen tegen de nadelen opwegen.

  Wat mij betreft is dit een zeer nette en uitgebreide review, waarin naast de droge specs ook de mening van de reviewer over het gebruik in de praktijk te zien is. Dat lijkt me precies de bedoeling van een review?

  1. TheOnlyKoenIsBack -

   je hebt helemaal gelijk kijk maar naar de galaxy S van samsung die gewoon links en rechts uit elkaar vallen. maar het is nu al 2012 en samsung en apple staan nu echt recht tegenover elkaar. het zijn bijden super toestellen (S III en Iphone 5) en het is gewoon wat jou trekt

 8. Nico -

  @GILL: de verschillen in een notendop: veel scherper scherm, langere accutijd, veel betere foto- & filmcamera, redelijk krasvast t.o.v. de oude iPhone, dubbel zoveel opslagcapaciteit, en zo'n 100 euro ;).

  @de rest: Eigenlijk is het toch ook massa-hysterie hè, die iPhone. T-Mobile behandelt je als shit, de beschikbaarheid is (door slechte productieplanning)onacceptabel en alsnog staan mensen bijna SMEKEND aan de toonbank bij T-Mobile om hun 1000+ euro aan jaarlijkse abonnementskosten op tafel te smijten voor een apparaatje dat een serieuze design-flaw heeft.

  Moet ik stiekem wel bijzeggen dat ik ook wel zo'n iPhone 4 wil omdat mijn iPhone 3G sinds de iOS4 update niet meer vooruit te branden is. Alleen denk dat ik 'm dan in België ga halen, omdat ik helemaal niks meer met T-Mobile te maken wens te hebben. Waardeloos netwerk in any single way en opzegbrieven die herhaaldelijk op mysterieuze wijze verdwijnen.

 9. Guus -

  Het is toch ongelofelijk, dat als mensen kritiek hebben op een review, dat ze gelijk apple-aanhangers zijn en apple lovers en apple-volgers!! Bij een Apple-hater is iemand die de iPhone 4 gaaf/leuk/mooi vindt, gelijk een volgeling van Steve Jobs! Het is echt godgeklaagd!!

 10. EvdS -

  Zelfde 3GS met T-mobile sim geen bereik met een sim van Vodafone prima…op meerdere plekken in Ned. Waar ligt dat dus aan? T-mobile geeft ook e.e.a. toe.
  Heeft m.i. dus niet met de I-phone te maken.

 11. Ronald -

  Vanmorgen gebeld door een belcompany filiaal.

  Vanmiddag langs geweest om me telefoon met T-mob abbo op te halen… zet die verkoper het toestel aan… zie je het apple logo en die zie je 2 keer in elkaar ne het toestel was helemaal weg… geen reactie niks!!!
  Geeft geen goede eerste indruk!
  Maar als het goed is dan krijg ik dinsdag een nieuwe!

 12. Toontje -

  Ik zie hier en overal waar Apple ter sprake komt hetzelfde gebeuren: De Apple aanhangers kunnen geen enkel puntje van kritiek verdragen en beginnen onmiddelijk als gekken om zich heen te schelden en op alle anderen te wijzen.
  Maar ja, ze hebben in Steve Jobs wat dat betreft dan ook een prachtig voorbeeld.

  De mogelijkheid dat er naast Apple nog andere goede producten kunnen bestaan is al uitgesloten, laat staan dat er iets op Apple aan te merken zou kunnen zijn!

 13. gast -

  ik heb zelf ook de iphone 4 en woon in een gebied waar de dekking niet optimaal is. ik heb echter geen last van ontvangstproblemen.

  daarnaast is het scherm veel mooier dan die van de galaxy s. de galaxy s lijkt ten opzichte van de iphone 4 maar cheap.

  geweldig toestel dus. veel beter dan die android zooi

 14. anoniempje -

  Eindelijk eens een kritische review.

  Jammer dat alle Apple lovers zo teleurgesteld zijn en snel op hun teentjes zijn getrapt omdat hun heilige toestel niet zo goed beoordeeld is geworden zoals verwacht. Beetje sneu IMHO.

  Ik kom van een Iphone af en heb nu een Galaxy S, een vriend van me heeft een Iphone 4.

  Gelijkwaardige toestellen, alleen heeft de Iphone minder bereik met T-Mobile waar ik dat wel heb, aan wie ligt het dan? Apple of T-Mobile, juist ja, Apple!

 15. EIhoofd -

  ''Zoals ik al zeg heeft een ander toestel met T-Mobile gemiddeld twee streepjes meer bereik (tenzij ze allebei vol bereik hebben natuurlijk). Dat heeft weinig met T-Mobile te maken en alles met de iPhone''

  :X jammer dit…

  even voor de duidelijkheid. dit heeft wel alles met T-mobile te maken. Omdat T-mobile niet overal genoeg palen heeft neergezet, omdat ze niet rekende op zoveel iphone-gebruikers is het netwerk overbelast. over het algemeen heeft elk toestel met T-mobile slechter bereik in verhouding met andere providers, dit omdat er zoiezo in NL niet genoeg palen van T-mobile zijn. nou zit het zo met de iphone 4 dat het netwerk van de Iphone overbelast is (teveel iphone gebruikers). en niet het netwerk van de telefoon die 250 mensen in NL hebben. daarnaast is het zo dat Apple een update heeft gedaan met de balkjes omdat het algoritme (dat wat de balkjes aangeeft) te snel dropte. :Y

  1. Dominick -

   Toevallig gebruikt elke telefoon gewoon hetzelfde T-Mobile netwerk, dus als het netwerk op een iPhone overbelast zou zijn, zou hij dat op een ander toestel ook zijn.

   Dat verkeerde algoritme ben ik van op de hoogte (overigens zat de nieuwste software op het toestel), maar zoals je had kunnen lezen als je even verder doorgelezen had, was het in veel gevallen ook onmogelijk om (fatsoenlijk) te internetten omdat het bereik te slecht was. Heeft dat met een balkjes algoritme te maken? Nee 😉

 16. Ralph -

  Guus: Dat wij geen wet hebben die zegt dat telefoons sim lock vrij verkocht MOETEN worden betekent niet dat Apple er nu wel een simlock op moet zetten? Apple is vrij om te bepalen hoe zij hun toestel aan de man brengen, in België worden ze gedwongen dit simlock vrij te doen en dan moet het maar, in Nederland mogen ze het zelf bepalen en kiezen ze helaas voor een simlock..

  1. Dominick -

   Ook .mp4 bestanden? De eigen opgenomen bestanden zijn uiteraard geen probleem (.MOV), maar een 720p mp4'tje slikte hij niet hier, hoor…

   Heb dat van de MOV er wel even bijgezet, dat is wel een goede idd 😉

 17. Bart -

  Deze reviewer is duidelijk niet objectief en kijkt niet naar het grote geheel. Bij een telefoon als de iPhone moet je niet naar kleine specs kijken of naar hoe open hij wel niet is. Je moet er niet naar kijken hoe ver je kan gaan met het openkraken van de software. Je moet niet kijken naar specs. Je moet kijken naar het totaalplaatje. Je moet kijken hoe goed deze telefoon is voor de gebruiker. Voor hem of haar hoeft een telefoon niet open te zijn, maar moet hij het gewoon doen en veel makkelijk kunnen doen. Voor hem of haar moet de telefoon er goed uit zien. Voor hem of haar maken de specs niet uit. Als ik andere reviews lees waar in staat dat de beste smartphone op dit moment de iPhone is en dit de enige is die de iPhone afraad en Android toestellen als de Galaxy S juist aanraad en dus boven deze plaatst is er of iets niet goed aan de rest van de reviewers, of heeft deze reviewer bij het maken van zijn review zijn liefde voor Android telefoons en afschuw voor Steve Jobs zijn kale hoofd niet los kunnen laten.

  1. Danijel -

   Je laat je zelf nu een beetje kennen imho.. De reviewer is juist objectief omdat hij juist geen passie van Apple heeft of een dergelijk product. Hij bekijkt of het toestel voor de gemiddelde doorsnee consument geschikt is en het antwoord daarop is nee.

   Vergis je niet. Als de reviewer amper kan bellen, en bellen daar gaat het toch nog steeds wel om bij een telefoon, dan heb ik er begrip voor dat hij hem daarop afschiet. Daarnaast hebben we netjes erbij geplaatst dat je in grote steden geen last zult hebben maar in gebieden met minder dekking juist wel. Lijkt me toch wel erg belangrijke info en redenen om het toestel daardoor niet te kunnen aanbevelen 🙂

  2. Dominick -

   Als de specs niet uitmaken, waarom zou je dan €700 voor een telefoon betalen? Als het alleen maar om simpel bellen gaat kun je net zo goed een toestel van €50 kopen. €650 voor een Apple-logo is wel heel veel, vind je niet?

   1. Bart -

    DaannO en Domipost, jullie lezen allebei mijn reactie niet goed. Ik geef aan dat de reviewer niet objectief is. Ik zeg niet dat hij te veel Apple love toont ofzo, maar door dat niet te willen doen is hij juist doorgeschoten in het heel erg kritisch bekijken van de telefoon. Omdat Stevo zegt dat de iPhone zo goed is, kijkt de reviewer denk ik juist kritischer naar de telefoon dan naar anderen en dat is niet objectief. Daarnaast gaf ik ook aan dat andere reviewers de iPhone als de beste smartphone op de markt zien en het daarom een beetje raar is dat deze dat niet ziet. Je kan de anderen een stelletje meelopers noemen, maar ik vind Walt Mossberg, Engadget en Tweakers.net best wel betrouwbare sites en personen.

    Domipost: Het is dom wat je zegt over de specs. Jij zegt dat als de specs niet uitmaken je dan niet 700 euro voor een telefoon moet betalen. Jij spreekt jezelf tegen. Blijkbaar vind jij dus dat als de specs wel meetellen je dus wel 700 euro voor de telefoon kan neerleggen terwijl je in de review zegt dat dat te veel is t.o.v. andere Android telefoons. Ik zeg dat het gaat om het totaalplaatje. Ik heb het niet over simpel bellen, maar over alles wat de de iPhone doet op zo'n makkelijke manier. Dat bieden niet alle telefoons. Ook dat de telefoon gewoon werkt en niet veels te veel extra dingen hebt, zoals SSH en al die PC zooi waar de meeste gebruikers toch niks mee doen. Je kunt zeggen dat je 650 euro alleen maar voor het apple logo betaalt, maar dat is een slecht doordachte en oppervlakkige opmerking. Dat is wat iedereen zegt die scherp probeert te zijn richting iemand die voor een Apple product is. Als je betaalt voor het Apple-logo betaal je niet alleen maar voor het merk, maar voor alles wat je met Apple associeert: makkelijk te gebruiken, goed design, duurzaam en als extra natuurlijk dat het duur is.

    Grappig dat Apple vroeger nog voor de buitenbeentjes was en voor de mensen die anders dachten: "Think different". Nu is dat wel anders nu Apple gebruikers op eens als meelopers worden gezien die voor het logo gaan.

   2. Dominick -

    Natuurlijk betaal je geen €650 voor het Apple logo, maar dat was een extreme weergave van jouw reactie. Het toestel is wat mij betreft zeker €400 waard, maar gewoon geen €700. Verder heb ik ook niets tegen €700 voor een telefoon opzich, maar dan moet hij wel veel betere specificaties hebben dan zijn concurrent van €400 en dat is in dit geval zeker niet waar. De interface is erg mooi en het toestel werkt over het algemeen ook zeker lekker, dat geef ik ook duidelijk aan in de review, maar in mijn ogen wordt dat verpest door het relatief slechte bereik en de veel te hoge prijs. En ik snap, zeker als je zelf geen problemen hebt met het bereik, best dat je het daar niet mee eens bent. Maar wat jij zei van "Je moet niet kijken naar specs. Je moet kijken naar het totaalplaatje. Je moet kijken hoe goed deze telefoon is voor de gebruiker. Voor hem of haar hoeft een telefoon niet open te zijn, maar moet hij het gewoon doen en veel makkelijk kunnen doen. Voor hem of haar moet de telefoon er goed uit zien. Voor hem of haar maken de specs niet uit." dat gaat me wel een beetje ver omdat je zeker naar het totaal plaatje moet kijken, maar bij een prijs van €700 ook zeker naar de specs. Het totaalplaatje van een telefoon van €50 kan ook ontzettend goed zijn en bij eentje van €700 ook, maar dan moeten daar ook goede specs en goede ontvangst bij inbegrepen zitten en dat is hier helaas maar deels het geval.

    Dat laatste wat je zegt is inderdaad wel opvallend. Ik ben zeker niet van mening dat alle Apple gebruikers het alleen maar om het merk doen en meelopers zijn. Maar er zijn wel heel veel gebruikers die dat wel doen, en dat kan jij denk ik ook niet ontkennen. Even een leuk voorbeeld: Ik was pas bij de BelCompany, daar vertelde de verkoper me over iemand die terug was gekomen met z'n iPad omdat hij niet wist hoe hij hem eigenlijk moest gebruiken. Vroeg de verkoper waarom hij hem dan gekocht had, waarop hij als antwoord kreeg "omdat het een iPad is."

 18. Guus -

  Als je een product niet aanraadt, dan raadt je hem af. Als iemand tegen u zegt; die Peugeot 308 kan ik u niet aanraden. Wat zegt u dan, als u thuiskomt: ja die Peugeot 308 is me afgeraden. In dit geval geldt gewoon hetzelfde.
  Dat probleem wat jullie ondervonden met bellen, vind ik erg vreemd. Ik kan namelijk altijd bellen, en woon toch echt in Amsterdam! Ook gebruik ik vaak boten en treinen, maar heb altijd bereik. En jullie bereikprobleem ligt natuurlijk gewoon aan T-mobile, en niet aan Apple. Als jullie hadden geluisterd naar de presentatie die Steve Jobs heeft gegeven, hadden jullie kunnen horen dat er nogal veel fouten worden gemaakt met het algoritme die aangeven hoeveel bereik een toestel heeft. Dit hebben ze onlangs bij de Iphone 4 aangepast. Het aantal streepjes staat namelijk niet voor "hoeveel bereik je hebt". Dit kan alleen worden gemeten met professionele berekeningen.
  De prijs wordt steeds meer te verantwoorden, als je goed naar de prijzen kijkt die ik noem. Dat wij toevallig geen wet hebben die zegt dat telefoons simlockvrij MOETEN worden verkocht (zoals in belgie en canada het geval is), kan apple natuurlijk niks aan doen. Zij brengen het toestel gewoon los te verkrijgen uit op plaatsen waar dat nodig is.

  Verder vind ik de reacties alsnog beetje slappehap.:)
  Ten eerste let je alleen op het bereik en de prijs, toevallig 2 punten die wat minder zijn bij apple, hoewel de problemen met het bereik vooral bij het anti-inversteringsbedrijf T-mobile ligt. Ik hoop dat iemand deze reacties leest, aangezien ik het toestel echt ten volste kan aanraden! Voor kwaliteit moet soms worden betaald, en ja; niet iedereen zit elke dag in een trein tussen Haarlem en Amsterdam.

  1. Danijel -

   Ik denk dat we het dan ook moeten laten bij een meningsverschil. Reviews worden bij ons onder persoonlijke titel geschreven en meningen komen er duidelijk in terug. Sommige mensen kunnen deze mening waarderen anderen zijn het er niet mee eens. Dat zul je altijd houden. Je kritiek nemen we wel zeer zeker ter hart ook al kunnen we ons er niet helemaal in vinden 🙂

 19. Guus -

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik het (gedeeltelijk) met gast Maarten eens ben. Ik vind de reviewer veel te kritisch. Ik krijg namelijk het gevoel dat hij al het gevoel heeft dat het toestel perfect is, en alles wat dan ook maar iets storend is, zet hij neer als minpunt. Een voorbeeld hiervan: ik las net de review van de Blackberry Bold 9700. Daarin staat, en ik citeer: "Zo ontbreekt bijvoorbeeld ook een radio, een kleinigheid maar op een smartphone mogen we deze toch wel verwachten." Vervolgens staat in de balans van plus- en minpunten niet bij de minpunten het ontbreken van een FM-radio! Dit terwijl dit bij de iPhone veel harder wordt aangerekend. Verder vind ik het argument: "duur" een uitermate slecht argument. Dit namelijk omdat de iphone 4 officieel niet in Nederland wordt verkocht. De prijzen zijn dan ook vrij hoog in winkels waar ze iphone 4 eerst uit het buitenland moeten importeren! Als je kijkt naar Amerika, zie je dat een Iphone 4 rond de 600 dollar kost. Met ongeveer 6% tax erbij komt dit uit op 490 euro! En in canada heb je een iphone 4 voor 550 euro, simlockvrij. In belgie wordt het toestel voor 630 euro verkocht. Je ziet dus dat die 700 euro niet op een echte prijs is berust.
  Als laatste punt wil ik even kwijt dat ik absoluut geen Apple-fanboy of lover ben, de iphone 4 is mijn eerste appleproduct. Ik ben alleen gewoon enorm blij, na al die jaren Nokia en LG telefoons te hebben gehad, eindelijk een volmaakt toestel in handen te hebben. Ik ben het dan ook absoluut niet met jullie conclusie eens, om de iPhone 4 af te raden! Want alles op een rij:
  De iphone 4 vind ik zelf wel lekker vasthouden, het is dus een mening en geen feit.
  Geen FM-radio is ook geen probleem, aangezien in de appstore genoeg radioapplicaties staan die je gewoon kunt streamen.
  Slechte pc-mogelijkheden zijn ook relatief; wat wil je er dan nog meer mee doen dan? Ik vind I-tunes persoonlijk geen ideaal programma, maar eenmaal gewend werkt het best prettig.
  Ik heb geen last van slecht bereik. Ik woon in amsterdam, maar ik heb geen last van slecht bereik. Op sommige plaatsten is het minder dan op andere plaatsen, maar het is nooit slecht te noemen. En; don't blaim apple, blaim T-mobile!
  Het argument duur heb ik zojuist al uitgelegd.

  Al met al dus geen product om af te raden, vind ik!

  1. Danijel -

   Maar we raden het product dus niet af, maar we raden hem juist niet aan 😛 Zoals we zeggen is het een erg goede vooruitgang tegenover de iPhone 3GS maar tussen Haarlem en Amsterdam kun jij niet bellen. En wel met een andere telefoon met het zelfde netwerk (getest met Samsung Galaxy S). De prijs is dan nog steeds niet te verantwoorden ook al is hij hier niet los te koop, dat is Apple zn probleem, niet die van de consument en door deze opstelling dus wel 🙂

  2. Dominick -

   Zoals ik al zeg heeft een ander toestel met T-Mobile gemiddeld twee streepjes meer bereik (tenzij ze allebei vol bereik hebben natuurlijk). Dat heeft weinig met T-Mobile te maken en alles met de iPhone 😉

   De review van de Bold 9700 heb ik niet geschreven, dat is inderdaad ook een persoonlijk verschil. Dat het toestel niet lekker vasthoud is inderdaad een mening, maar dat is juist de bedoeling van een review. Ik kan ook wel een rijtje feiten opdreunen, daar heb ik het toestel niet eens voor nodig. Streamen werkt mede door de slechte ontvangst van het toestel lang niet altijd goed. Als jij in de auto naar het oosten van het land zit en je streamt radio, dan weet ik zeker dat hij regelmatig stilvalt en dat is uiteraard niet wat je wilt. Daarnaast kost dat veel meer stroom dan gewoon het FM signaal oppikken.

   Ik begrijp best dat je/jullie het een prachtig toestel vinden, maar aangezien andere toestellen hetzelfde kunnen en dan op sommige vlakken beter voor een veel lagere prijs, vind ik/vinden wij dat het toestel niet aan te raden is en je beter een HTC Desire, Sony Ericsson Xperia X10 of Samsung Galaxy S kunt kopen.

 20. maarten -

  als ik bijna honderd reviews heb gelezen en jullie zijn de enige die zeggen dat het bereik slechter is tegenover de vorige iphones, dan heb ik daar grote vraagtekens bij. Dat de death grip bestaat ontken ik niet. Maar slechtere ontvangst dan de concurrentie? Misschien, heel af en toe… Maar 98% van de gebruikers gaat hier nooit last van hebben denk ik. Ik heb hem nu bijna 3 weken en heb nog niks kunnen ondervinden van de antenneproblemen. Het is mijn eerst iphone en ik blijf gelijk bij apple. wat een zalig ding zeg… Een toestel met vele features en alles werkt correct en zeer snel. Zo hoort het. Spijtig dat jullie zo negatief overkomen. Als ik dan de review van vb de N97 lees, is deze positiever. En geloof me, wat een baggertoestel is me dat. Heb het van pure ellende terug verkocht na 5 maanden. En de iphone duur? ja inderdaad, maar de N97 heeft me destijds ook €659 gekost. daarna de N900 gekocht. Mooi ding, maar totaal geflopt en niet ondersteunt door nokia, heeft me ook €589 gekost. Ik praat dus niet over alle merken, maar ik weet al wel zeker dat de marktleider, nokia, op gebied van high end phones heel erg achter de feiten aanloopt. Het feit dat apple met 1 model al 3 jaar lang de beste smartphone ter wereld maakt. Ik geloofde het vroeger ook niet maar heb apple na veel nokia ellende toch een kans gegeven… Had ik dat maar eerder gedaan…

  1. Danijel -

   We zeggen ook niet dat het een slecht toestel is toch? We zeggen dat je in gebieden met minder dekking er wel degelijk last van hebt. Daarnaast is de prijs ongekend hoog en naar onze mening dus niet verantwoord 🙂

  2. Dominick -

   Er is natuurlijk een kleine kans dat ons toestel niet goed is, dan klopt dat deel van de review niet, maar daar kunnen wij weinig aan doen. Ik heb in een week tijd een weggevallen gesprek gehad terwijl ik dat met geen enkel toestel ooit meemaak, ik heb vaak niet kunnen internetten (iets dat me met andere toestellen ook weleens gebeurt, maar niet zo frequent als bij deze iPhone) en als ik hem naast een ander toestel met een t-mobile-sim leg dan heeft hij standaard 2 streepjes minder bereik. Dan vind ik wel dat een toestel slecht bereik heeft, en dat is dan nog buiten de death grip (waar je weinig last van hebt) om. Dat is natuurlijk ook maar onze momentopname en misschien valt het allemaal wel mee, daarom is het ook altijd goed om meerdere reviews te lezen.

   Voor wat betreft de prijs: een toestel als de Desire of de Galaxy S, die net zoveel kunnen, betaal je los als je een goedkope winkel uitzoekt zo'n €450 voor. Deze iPhone kost €700, dat is nogal een groot verschil voor eigenlijk weinig.

   1. rubenw -

    "en als ik hem naast een ander toestel met een t-mobile-sim leg dan heeft hij standaard 2 streepjes minder bereik."

    Je moet ook niet naar de streepjes kijken, maar naar het aantal dB, daar heb je apps voor. De streepjes zijn bij elke telefoon anders en de andere telefoon heeft sowieso een ander algoritme om de streepjes te berekenen.

   2. tuurrrrr -

    Ik heb een case gekocht "barely there" zit er dus superstrak omheen eigenlijk niet aanwezig… geen antenneprobleem meer. Het scheelde trouwens maar 1 streepje dus alleen een probleem als je weinig bereik hebt.
    Na mijn N97 is dit een zaligheid! toch ff melden dat de N95 wel helemaal top was/is… die doe ik iig niet meer weg… voor erbij/reserve

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters