Apple iPhone 4S

De Apple iPhone 4S is een upgrade van de iPhone 4. Het is niet de verwachte iPhone 5, maar zeker niet minder indrukwekkend. In deze review nemen we het toestel van top tot teen onder de loep.

Apple iPhone 4S

 

Speculaties over de Apple iPhone 5 wisten bijna de iPhone 4S te nekken; Apple had namelijk het kwartaal voor de aankondiging te maken met tegenvallende verkoopcijfers van het toestel als gevolg van de geruchten van een mogelijke belangrijke opvolger. Zo gingen er geruchten dat het design van de iPhone 5 een totaal nieuw jasje aangemeten zou gaan krijgen en uiteindelijk kwam het teardrop-design naar buiten, ook wel de vorm van een druppel. De nieuwe iPhone zou volgens de geruchten een aluminium design gaan krijgen, net als de iPad 2. Daarnaast leek het erop dat de telefoon opvallend dun ging worden en over monster specificaties ging beschikken.

Niets bleek minder waar en een dag voor het overlijden van oud Apple CEO Steve Jobs werd de Apple iPhone 4S officieel bekend gemaakt. De iPhone 4S was in eerste instantie voor veel mensen een tegenvaller; het toestel had geen nieuw design, geen super snelle processor en al helemaal niet een groter touchscreen met HD-resolutie. Critici gingen er dan ook in eerste instantie vanuit dat het toestel geen succes zal gaan worden, maar dat wist Apple al snel in de kiem te smoren door bekend te maken dat binnen 48 uur de voorverkoop van het toestel al uitverkocht was en dat er niet minder dan 4 miljoen stuks verkocht waren van het toestel. Ook werd een nieuwe variant geïntroduceerd, de 64GB variant.

Apple iPhone 4S

 

Apple iPhone 4S

 

Tijdens onze eerste ervaring met de Apple iPhone 4S werd al een beetje duidelijk dat het toestel last had van batterij-problemen. Inmiddels heeft Apple dit probleem onderkend en lijkt het te wijten aan de iOS 5-update die ergens een bug bevat. Desondanks is het toestel niet aan te slepen in ons land en zijn de eerste reacties overwegend positief. De dualcore-processor van de iPad 2 doet ook erg goed zijn werk in het toestel en de camera lijkt goed te kunnen concurreren met andere smartphones.

In deze review nemen we zowel de ietwat vernieuwde hardware van de iphone 4S onder de loep en nemen we een kijkje naar de verbeteringen die doorgevoerd zijn in iOS 5. De vraag die we ons stellen is of de Apple iPhone 4S wederom de hoge prijs van het toestel verantwoord en of het echt een grote update is voor de iPhone-lijn. In onze review nemen we de iPhone 4S White 64GB ter handen.

Apple iPhone 4S

 

Apple iPhone 4S

 

Apple iPhone 4S

 

Algemene gegevens
Merk Apple
Type iPhone 4S
Besturingssysteem iOS 5
Ontwerp
Afmetingen 115.2 x 58.6 x 9.3 mm
Gewicht 140 gram
Form-factor Bar
Behuizing Glas/aluminium
Kleuren Zwart en wit
Scherm
Diagonaal 3.5″
Type LED
Verbeteringen Scratch-resistant oleophobic surface
Resolutie 640 x 960 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Cortex A9
CPU 1.0GHz dualcore Apple A5
GPU PowerVR SGX543MP2 GPU
RAM 512MB
Geheugenkaart Nee
Intern geheugen 16/32/64GB
Energie
Gesprekstijd 8 uur
Standby-tijd 200 uur
Accu APN: 616-0580 1432mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 21.1Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 4.0, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Airplay
Wi-Fi hotspot Ja
Communicatiepoort Apple prop.
TV-uit Ja, via Airplay
Multimedia
Primaire camera 8MP
Secundaire camera 1.3MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 1080p@30fps
FM Radio Ja, met RDS
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Nee
Internetservices
Applicatiewinkel App Store
Muziekwinkel Ja
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Nee
Hyves Nee
Flickr Ja
Picasa Nee
YouTube Ja

De iPhone kwam altijd al in een discreet en strak doosje, maar die van de vijfde generatie iPhone is nog kleiner en nog strakker. Het doosje mag zich zeker rekenen tot een van de kleinste doosjes die we ooit gezien hebben en bevat van de buitenkant niet meer dan een foto, een sticker met wat info en een opschrift. Ook van binnen is de inhoud niet groots, maar alle essentials zijn aanwezig. Er is een tooltje om de simkaartlade uit te schuiven, twee beperkte boekjes, een velletje Apple-stickers, een paar oortjes en een erg compacte USB-lader.

De iPhone 4S heeft niet zoals verwacht een totaal nieuw design mee gekregen van de fabrikant. Apple lijkt met haar tablets en smartphones een strategie na te streven dat elke twee jaar het toestel een grote design-update krijgt, en elk jaar er tussen een specificatie-update. De iPhone 4S behoort duidelijk tot de tweede categorie en kan dan ook aangemerkt worden als ‘tussen-telefoon’, net als de iPhone 3GS. De iPhone 4S heeft dan ook nagenoeg het identieke design mee gekregen van zijn voorganger, de Apple iPhone 4. Qua formaat en gewicht is alles dan ook hetzelfde gebleven en daarmee is het toestel met een kleine 140 gram niet licht, maar ook niet te zwaar. De gebruikte materialen zijn prima en het toestel voelt erg luxe aan, wat overigens ook wel mag voor de prijs. Dat laat ons met een beetje gemixte gevoelens over de handzaamheid van het toestel, want hoewel de materialen super zijn en het toestel qua formaat en gewicht goed is, houdt hij niet erg lekker vast aangezien de randjes nog steeds opvallend uit staan.

De iPhone 4S komt zoals we gewend zijn in twee kleuren, wit en zwart, en deze zijn dan ook tegelijkertijd beschikbaar. Naast de achterkant is bij de iPhone 4S ook de voorkant een andere kleur en alleen de metallic zijkant blijft altijd hetzelfde.

Zoals altijd zullen we de telefoon van alle kanten bespreken, natuurlijk te beginnen bij de voorkant. Deze wordt natuurlijk grotendeels ingenomen door het grote 3,5-inch touchscreen. Onder dat scherm zit een flinke zwarte of witte ruimte met de hometoets erin. Dat is ook meteen de enige toets aan de voorkant van de telefoon. Ook boven het scherm vinden we een flinke zwarte ruimte met het één en ander erin. Ten eerste is hier natuurlijk de luidspreker om gesprekken te voeren en ook een secundaire camera is hier aanwezig. Tot slot zitten er een aantal sensoren, hoewel die normaliter niet te zien zijn, maar bij de witte variant wel duidelijk zichtbaar zijn.

Apple iPhone 4S front

 

Apple iPhone 4S front

 

Apple iPhone 4S front

 

De achterkant van de iPhone 4S is niet heel druk, het enige dat hier direct opvalt is het grote Apple-logo dat bovenaan in het midden geplaatst is. Iets hoger zien we nog een zilveren ringetje, met daarbinnen een lens. Daarnaast zit de flits, die erg klein is. De lens dient natuurlijk voor de 8-megapixelcamera die te vinden is in de iPhone 4S. Onderaan zijn verschillende details, zoals het model nummer, FFC ID en de plaats waar de telefoon ontworpen en gemaakt is, gedrukt in opvallende chromen letters. Opvallend is dat er niet meer vermeld wordt of het een 64GB, 32GB- of een 16GB-versie is, iets dat bij de voorgangers van de iPhone 4S en de iPhone 4 wel het geval was.

Apple iPhone 4S back

 

Apple iPhone 4S back

 

Apple iPhone 4S back

 

De lade voor de simkaart is zit aan de rechterkant van het toestel, waardoor die wat minder strak is dan die van zijn voorgangers. Het geheel is echter mooi weggewerkt en wat eigenlijk opvallender is, is het extra plastic streepje op de iPhone 4S. De iPhone 4 heeft hier een enkel streepje, de 4S heeft er twee. Deze moet de deathgrip voorkomen en zorgt ervoor dat de twee antennes van het toestel gescheiden worden. Ook aan de linkerkant zijn ook twee streepje te vinden met het zelfde doel, daar waar zijn voorganger er eentje had. Verder zijn bovenaan drie knopjes te vinden: twee volumeknoppen en een schuifje om het toestel op stil te zetten.

Apple iPhone 4S right

 

Apple iPhone 4S left

 

De onderkant van de iPhone 4S is, in tegenstelling tot de rest van het toestel, aardig vol. In het midden is de grote, platte, datapoort te vinden. Deze dient om het toestel op te laden en om data van en naar het toestel te sturen. Daarnaast is aan beide kanten een schroefje te vinden. Deze zijn voor een normale gebruiker niet interessant, maar mocht je het toestel moeten openschroeven dan moet je deze twee schroefjes aanspreken. Helemaal aan de buitenkant vinden we ten slotte nog twee speakertjes, althans, dit lijkt zo. In werkelijkheid is alleen achter het linker raster een speaker verborgen, rechts zit de microfoon van het toestel.

De bovenkant van het toestel is wat minder vol dan de vorige iPhone 4, nu is er namelijk alleen nog maar een 3,5mm jackplug te zien en rechts de aan- en uitknop. De iPhone 4 had hier boven ook nog een plastic tussen stukje zitten die nu verplaatst is naar de zijkanten van het toestel.

Apple iPhone 4S top

 

Apple iPhone 4S bottom

 

Scherm

De iPhone 4S heeft, net als de iPhone 4, het ‘Retina Display’. Dit is een ‘gewoon’ TFT-paneel met IPS-technologie en een relatief hoge resolutie van 960×640 pixels. Deze resolutie is al een beetje achterhaald aangezien de trend nu al HD is, ok wel 1280×720 pixels. De eerste smartphones met dit type scherm zijn al te koop, denk aan de Samsung Galaxy Note. Desondanks heeft de iPhone 4S een ontzettend scherp scherm. De kleurreproductie en contrasten van de Super AMOLED-schermen van Samsung kan hij echter niet verslaan en overal vinden we het scherm zeker niet beter dan die van bijvoorbeeld de Galaxy S 2. Het scherm van de iPhone 4S blijft echter wel één van de betere schermen op de markt en is de concurrentie op het gebied van scherpte en inkijkhoek misschien nog wel een stapje voor, maar moet wel het onderstip delven voor het scherm van de Samsung Galaxy Note.

Zoals we gewend zijn bij Apple is ook de gevoeligheid van het scherm van de iPhone 4S erg goed. Het capacitieve scherm registreert de kleinste aanraking en is daarom erg prettig in gebruik.

Apple iPhone 4S screen

 

Toetsen

De iPhone 4S is uiteraard niet uitgerust met een fysiek toetsenbordje, maar enkele ‘echte’ knopjes zijn wel op het toestel te vinden. Allereerst is er de hometoets, een toets die ervoor zorgt dat je terug in het standby-scherm komt. Als je al in het standby-scherm zit zal het toestel in een speciaal zoek schermpje komen, waar we in het volgende hoofdstuk op terug komen. Een nieuwe functie van de knop is dat hij bij een dubbele aanslag een lijstje met open programma’s oproept. De toets is prima in gebruik, redelijk groot en lekker soepel. De volgende toets die we vinden, bovenaan het toestel, is de aan en uit-toets. Deze toets is geheel gewijd aan het aan/uit en op non-actief zetten van het toestel. Een korte druk op deze knop zet het toestel op de slaapstand, als je de toets langer ingedrukt houdt komt er een balkje om het toestel af te sluiten. Mocht je toestel al uit staan, dan kan je hem aanzetten door op deze knop te drukken. De laatste drie toetsen op de Apple iPhone 4S hebben allen met geluid te maken. De eerste is een schuifje waarmee het toestel op stille modus gezet kan worden. Daaronder zijn twee toetsen te vinden voor de volumeregeling. Deze toetsen zijn allen wat groter dan bij de voorgangers van het apparaat en nog altijd prima in gebruik.

Onder het motto never change a winning team heeft de iPhone 4S nog altijd hetzelfde toetsenbordje. Al bij de eerste iPhone was dit dynamische virtuele toetsenbord aanwezig en sinds dien is het stukje software nog steeds maar weinig geëvenaard. Hoewel hier aan het toetsenbord zelf niets van te zien is, past het toestel de grootte van de toetsen aan op hoe waarschijnlijk het is dat de betreffende letter gebruikt gaat worden. Dit helpt zeker om je foute aanslagen te vermijden, maar het toetsenbord blijft een beetje klein. Met een beetje oefening kun je er echter prima op typen. Om het typen nog verder te vergemakkelijken, heeft Apple nog een andere handigheid ingebouwd, die helaas niet altijd even handig is. Bij het typen wordt automatisch het goede woord voorgesteld en bij een druk op de spatietoets bevestigd. Tijdens het typen gebeurt het echter vaak dat het verkeerde woord voorgesteld wordt. Als we dan zonder na te denken op de spatiebalk drukken, klopt het getypte woord dus niet en moet het woord opnieuw getypt worden. Gelukkig is deze optie uit te zetten dus is het niet zo’n groot probleem. Verder werkt het toetsenbord prima en lekker snel. Zeker in landschapsmodus, waar de toetsen wel groot genoeg zijn om snel en makkelijk te typen.

Apple iPhone 4S keyboard

 

Apple iPhone 4S keyboard

 

Homescreen

Het standby-scherm van de iPhone 4S is eigenlijk ook meteen het menu, iets anders dat kenmerkend is voor het toestel. iPhone-gebruikers noemen dit standby-scherm overigens liever het springboard en eigenlijk doet de naam standby-scherm hem ook niet echt recht. Elk programma en onderdeel van het toestel heeft hier een eigen icoontje, waarvan er in totaal 16 op een pagina passen. Er zijn meerdere pagina’s, waar je tussen kan wisselen door met je vinger over het scherm te schuiven. Onderaan is nog een balkje te vinden waar vier programma’s ondergebracht kunnen worden, die bij elk scherm weergegeven wordt. Alle icoontjes zien er mooi uit en het wisselen tussen pagina’s. Een nieuwe feature hier is dat je twee icoontjes op elkaar kunt slepen om een map te maken. Deze kun je vervolgens uitklappen door erop te tikken. Je kunt hier ook bijvoorbeeld snelkoppelingen naar websites toevoegen.

Natuurlijk is het weer mogelijk om door je toestel te zoeken door vanaf het eerste standby-scherm op de hometoets te drukken of naar rechts te schuiven met je vinger. Dan kom je in een schermpje met een zoekbalkje, waar je door alles op je telefoon kunt zoeken. Je kunt via deze zoekfunctie niet alleen applicaties vinden, maar ook agenda-items, muziek, contacten enzovoorts. Daarmee is de functie erg praktisch voor als je iPhone vol zit met data.

Iets nieuws in iOS 5 is het dropdown-menu dat de fabrikant afgekeken lijkt te hebben van het Android OS. Als je van boven aan het scherm naar beneden schuift met je vinger dan komt een nieuw notificatiemenu tevoorschijn. Dit menu is zelf aan te passen in volgorde via het instellingenmenu. In het overzicht wordt onderanderen het weer weergegeven, aandelen en notificaties van verschillende applicaties.

Apple iPhone 4S home

 

Apple iPhone 4S home

 

Apple iPhone 4S home

 

Apple iPhone 4S home

 

Apple iPhone 4S home

 

Apple iPhone 4S home

 

Siri en spraakbedieining

De iPhone 4S heeft uiteraard de mogelijkheid om een aantal spraakcommando’s uit te voeren. Dit is tweeledig; allereerst is er de spraakmodus die ook in de iPhone 4 te vinden is en daarnaast heb je ook Siri die je handmatig dient te activeren. Voor de eerste ga je naar de spraakbesturing door de hometoets even ingedrukt te houden en vanuit daar kun je bijvoorbeeld zeggen “muziek afspelen” of “pauzeer” om je muziek te besturen. Commando’s als “Bel Danijel” zijn ook mogelijk, dan zal je iPhone beginnen te bellen of eerst vragen welk nummer je wilt bellen: mobiel, vast, werk etc. Deze functie is erg handig als je muziek wilt luisteren of bellen via de headset, aangezien je hometoets erg makkelijk blind te vinden is en het ook werkt als je telefoon vergrendeld is. Verder zal het echter een beetje omslachtig zijn en kun je net zo goed je toestel met de hand bedienen.

Zoals gezegd moet je Siri handmatig activeren en als je dat doet dan wordt ook de ‘blauwe’ spraakmodus vervangen door Siri. Je activeert Siri dan eveneens door de home-knop lang ingedrukt te houden waarop het scherm naar boven schuift en een microfoontje te zien is die de volume van je stem weergeeft. Siri merkt vaak zelf als je gestopt bent met praten en gaat dan online de data verwerken. Soms moet je op het icoontje drukken om zo aan te geven dat je klaar bent met praten, dit is vooral in drukke ruimtes.

Het idee achter Siri is erg goed en qua uitwerking is het indrukwekkend. Jammer genoeg heb je er als Nederlander weinig aan. Allereerst verstaat Siri geen Nederlands, maar alleen Duits, Frans, Engels en Spaans. Daarnaast kan Siri geen plekken opzoeken in Nederland. Dus als je vraagt aan Siri: “Laat me een Grieks restaurant zien in de buurt”, dan krijg je als antwoord terug dat ze geen plekken in Nederland kan opzoeken. Wel kun het weer in Nederland en een stad als Amsterdam opvragen. Ook contacten bellen is mogelijk, mits je alles in het engels ingeeft.

Met Siri kun je een flink aantal functies aansturen van de iPhone. Zo kun je iemand bellen, muziek afspelen, een bericht/e-mail opstellen en voor laten lezen, een afspraak inplannen of oplaten lezen, een reminder aanmaken, Google Maps aansturen, het weer opvragen, de tijd, aandelen en notities plaatsen. Daarnaast kun je ook naar een url browser en een alarm instellen en wetenswaardige vragen zoals; “Wie was Steve Jobs” vragen waarna je de bio krijgt van de WorframAlpha website.

Het meest indrukwekkende van Siri is dat het verbanden kan zien. Twee mooie voorbeelden hierin zijn bijvoorbeeld dat wanneer je voor het eerst je moeder wilt bellen dan dien je haar volledige naam te zeggen. Maar je kunt ook tegen Siri zeggen: “Hernoem {je moeders naam hier dus!} naar mama”, uiteraard allemaal in het engels. De volgende keer kun je dan tegen Siri zeggen, call mama, of, send text message to mama. Dit is uiteraard erg leuk. Maar ook het voorbeelden zoals: “heb ik morgen een regenjas nodig” weet Seri te herkennen en als je doorvraagt “en in Londen dan?” dan reageert ze daar ook menselijk op door het weer in Londen te weergeven voor de komende dagen.

Al met al is Siri een indrukwekkend stukje software maar is het nog niet erg bruikbaar vooralsnog. Echter is de potentie enorm en de kans is groot dat Apple dit de komende jaren goed weet uit te werken waardoor Siri zeer bruikbaar kan worden in de toekomst.

Apple iPhone 4S siri

 

Apple iPhone 4S siri

 

Apple iPhone 4S siri

 

Multitasking

Sinds iOS 4 ondersteunt de iPhone ook multitasking. Met iOS 5 is dit niet veel verbeterd of anders geworden, vooral wat soepeler. Het komt erop neer dat programma’s verschillende diensten naar de achtergrond kunnen verwijzen en zo ook als er iets anders op de voorgrond draait hun relevante info kunnen doorgeven. Het programma zelf wordt gepauzeerd, maar als je het opnieuw oproept gaat hij wel weer door waar je gebleven was. Vergelijkbaar met de oplossing van Android kun je door twee keer de hometoets in te drukken een lijstje oproepen met je laatst gebruikte programma’s, met het voordeel dat het lijstje hier onbeperkt lang is. Daarnaast kun je door naar rechts te swipen met je vinger controls voor de muziekspeler oproepen of de schermrotatie locken.

Apple iPhone 4S multitasking

 

Apple iPhone 4S multitasking

 

Prestaties

Apple iPhone 4S prestaties

De iPhone 4S heeft dezelfde A5-chipset meegekregen als de iPad 2, die gebaseerd is op een 1GHz dualcore CPU. Net als de iPad 2 weet het toestel hiermee goed z’n werk te doen en hierbij is de iPhone 4S merkbaar sneller dan zijn voorganger. Zoals we gewend zijn van Apple zijn vastlopers zeker geen vaste prik bij de iPhone 4S. Om te zeggen dat het nooit voorkomt gaat wat te ver, maar het toestel loopt zeer zelden vast en is hiermee zeker één van de meest stabiele smartphones op de markt.

De snelheid merk je vooral goed in de gebruik van de camera en tijdens het browsen. Websites laden sneller met de iPhone 4S en ook foto’s maken gaat erg snel. Ook het switchen tussen applicaties gaat erg rap en daarnaast gaat het openen van applicaties ook aanzienlijk sneller. Tot slot is het spelen van games erg goed te doen op de iphone 4S en zien de graphics er simpelweg ongeëvenaard uit.

Foto

Één ding dat niet veranderd is sinds de iPhone 3GS is de camerainterface. Deze is nog steeds ontzettend simpel en beperkt, met twee nieuwe knopjes sindsdien weliswaar. Beiden zijn bovenaan het scherm te vinden. De ene is geschikt om de flitser aan of uit te zetten en met het andere knopje kun je van camera wisselen. Verder is er onderaan het scherm een balk met drie knoppen. Hiervan is de middelste en grootste de sluiterknop en met de knoppen daarnaast kun je de galerij openen en wisselen tussen de foto- en videomodi. Tot slot is er de touch-focus, die werkt door op het punt waar je op wilt focussen te tikken. Dit werkt redelijk goed, maar helaas is het niet mogelijk om op objecten die erg dichtbij zijn scherp te stellen. Nieuw met iOS 5 is dat de volume-knop gebruikt kan worden als sluiter-knop. Zo kun je gemakkelijker foto’s maken tijdens het vasthouden van het toestel.

De kwaliteit van de foto’s is inderdaad erg toegenomen sinds de vorige iPhone 4 en wat ons betreft kan het toestel zich tot de elite van de 8-megapixelcameratelefoons rekenen. Foto’s zijn nog steeds redelijk snel bewogen, maar exemplaren die niet bewogen zijn zijn al gauw kwalitatief redelijk goede plaatjes. De kleuren zijn prima, de foto’s zijn scherp en er is niet zoveel ruis aanwezig. Ook in donkere omgevingen is de nieuwe camera en lens er goed en met de flits erbij kun je een hoop goede foto’s maken.

Apple iPhone 4S camera

 

Apple iPhone 4S camera

 

Apple iPhone 4S camera

 

Apple iPhone 4S camera sample

 

Apple iPhone 4S camera sample

 

Apple iPhone 4S camera sample

 

Apple iPhone 4S camera sample

 

Apple iPhone 4S camera sample

 

Apple iPhone 4S camera sample

 

Gallerij

De galerij van de iPhone 4S is nog steeds erg basaal. In het begin kom je een scherm tegen met verschillende mappen, die je uitsluitend via iTunes op je PC kunt veranderen. Als je een map geselecteerd hebt kom je in een raster met alle afbeeldingen terecht, waar je er één aan kan klikken om hem te bekijken. Je kunt hier ook op een toets drukken waarmee je er meerdere kan selecteren en vervolgens verwijderen, delen of kopiëren. Als je een afbeelding bekijkt komt hij over het volledige scherm te staan. Hier is onderaan een balkje met toetsen voor de vorige en volgende video/foto, verwijderen en om een klein menuutje op te roepen. Via dit menuutje kun je foto’s emailen, mms’en, aan een contact koppelen of als achtergrond voor je screensaver instellen. Met iOS 5 kun je ook foto’s gelijk Twitteren of bewerken. Dit bewerken houdt een paar dingen in; je kunt foto’s automatisch door de software laten verbeteren, de foto croppen of rode ogen verwijderen. Dit alles is een leuke toevoeging aan de software en ook nog eens erg bruikbaar.

Natuurlijk werkt autorotate in deze galerij en als laatste is er nog een knop om al je foto’s als diashow weer te geven in het scherm waar je afbeeldingen kan selecteren. Zoomen gaat zoals we gewend zijn met multi-touch en je foto’s zien er dankzij het goede scherm prima uit.

Nieuw met iCloud is wel dat de galerij opgedeeld is twee delen. Allereerst heb je het hier boven beschreven gedeelte waar je gewoon alle foto’s kunt vinden. Daaronder heb je de photo stream van iCloud. Deze map wordt gesynct met de cloud van Apple en alle foto’s worden dus ook met je laptop of iPad gesynct van Apple. Alleen de laatste 100 foto’s worden door Apple in de cloud gestopt voor synchronisatie.

Apple iPhone 4S gallerij

 

Apple iPhone 4S gallerij

 

Video

Apple iPhone 4S video

De video’s die de nieuwe iPhone opneemt zijn met hun 1080p HD-resolutie op papier zeker niet slecht. In de praktijk klopt dat grotendeels en hoewel de filmpjes niet uitblinken zijn ze vergelijkbaar met die van de meeste telefoons die in deze resolutie opnemen, gewoon goed dus. Alleen de kleuren zouden iets levendiger mogen en een klein beetje extra beeldstabilisatie had ook wel gemogen. Desondanks is de framerate erg goed te noemen aangezien deze op 30fps zit op 1080p. Veel concurrenten halen dat niet en moeten het doen met 15fps. Hierdoor voelen de video’s vloeiender aan en ziet het er gewoon allemaal net wat gelikter uit.

Muziek

De iPod-applicatie van de iPhone 4S is niet vernieuwd met iOS 5, alleen het icoontje van de app heeft een kleine wijziging ondergaan. Voor iedereen die een iPod Touch of een eerdere iPhone heeft gehad is de muziekspeler van de iPhone 4S een oude bekende. De muziekspeler is identiek aan die van deze apparaten, wat overigens zeker niet negatief is. De muziekspeler bestaat uit vijf tabbladen, de eerste met afspeellijsten, ééntje met alle artiesten, eentje met al je nummers, één met video’s en een tabblad waar je nog meer items kunt vinden. Deze items zijn albums, audioboeken, componisten, genres, podcasts en je iTunes verzameling. Nieuw hier zijn iTunes U-items, maar dat is meer een verandering in iTunes dan in de muziekspeler zelf. Al deze categorieën zijn gewoon zo vormgegeven als je zou verwachten in een mp3 speler en het werkt dan ook prima. Je kunt zelf kiezen welke categorieën je in de onderste balk zet en welke in het tabblad meer. Leuk bij de categorie afspeellijsten is Genius, daarmee kun je door één nummer te selecteren automatisch een afspeellijst maken met allemaal nummers die erop lijken. Dit lijkt op Sony Ericsson’s SenseMe, maar heeft als grote voordeel dat je niet alle nummers eerst via de PC hoeft te scannen. Deze afspellijsten kun je achteraf bewaren en je kunt ze ook updaten mocht je nieuwe nummers toegevoegd hebben. Equalizers, een geluidsbegrenzing en dergelijken zijn ook aanwezig, maar alleen via het instellingen-menu van de telefoon zelf.

Als je eenmaal een nummer hebt gekozen via welke weg dan ook en je speelt hem af, kom je in een schermpje waarin de album-art centraal staat. Daaronder is een klein doorzichtig balkje met daarin een play/pause-knop, knoppen om de muziek door en terug te spoelen en een balkje voor het volume. Je kunt helaas niet direct zien hoe ver het nummer is met afspelen, dat kan pas als je één keer op het scherm tikt, dan komt er een balkje met de voortgang en toetsen voor de shuffle- en herhaal-modi aan de bovenkant tevoorschijn. Daar zit ook een Genius knop in, waarmee je meteen een Genius afspeellijst kan maken van het huidige nummer. Helemaal bovenaan staat en balkje met informatie over het nummer en twee toetsen, rechts ééntje om alle nummers in het huidige album weer te geven en links ééntje om terug te gaan. Het leukste van de iPod openbaart zich pas als je het toestel op zijn kant draait, dan kom je in de bekende CoverFlow terecht. Hier kun je ontzettend makkelijk door al je albums bladeren, compleet gedecoreerd met album-arts. Als je een album aantikt in CoverFlow komt er een lijst met nummers tevoorschijn van dat album. Dit werkt allemaal ontzettend vloeiend en is een genot om te gebruiken.

De muziekkwaliteit van de iPhone 4S is gewoon goed. De speaker heeft aardig wat pit en weet de muziek ook mooi ten gehore te brengen en via de oordopjes klinkt alles lekker helder en is het volume zeker niet te zacht. Eerder wat te hard, wat natuurlijk minder is voor je oren. Gelukkig zit er een volumebegrenzer op de telefoon, dus als je bang bent voor je oren kun je altijd besluiten die aan te zetten. Op het audiovlak is er dan ook onder de streep weinig veranderd.

Apple iPhone 4S music

 

Apple iPhone 4S music

 

Apple iPhone 4S music

 

Games

De iPhone 4S met iOS 5 wordt standaard door Apple niet geleverd met games. Je moet hiervoor eerst een account aanmaken voor iTunes, iets dat met iOS 5 sowieso verplicht is zodra je het toestel voor het eerst opstart, waarna je in de App Store het grootste scala aan games kunt downloaden en kopen voor je iPhone 4S. De PowerVR SGX543MP2 GPU die in de iPhone 4S is indrukwekkend te noemen; grafisch rijke games worden prachtig en soepel weergegeven op het toestel. Spelletjes als Angry Birds had de iPhone 4 al geen moeite mee, en de iPhone 4S speelt dit soort games dan ook moeiteloos af.

Games als Need For Speed Shift, Command and Conquer, Grand Theft Auto en vele andere zijn erg prettig speelbaar met de iPhone 4S omdat het toestel bijzonder snel is en grafisch erg goed is. De App Store van Apple is dan ook nog steeds het meest rijkelijk gevuld met de grootste kwaliteit games en apps waardoor de iPhone 4S dan ook momenteel het ultieme mobiele game apparaat is.

Apple iPhone 4S games

 

Apple iPhone 4S games

 

Apple iPhone 4S games

 

Agenda

De agenda van de iPhone 4S is ongewijzigd met iOS 5 tegenover zijn voorganger. De applicatie werkt nog steeds uitstekend, is overzichtelijk en kan moeiteloos overweg met exchange. Je kunt kiezen uit drie weergaves, dag, week en maand om zo alle afspraken op te sommen. De agenda kan meerdere accounts weergeven en doet dat door elk account een eigen kleurtje toe te wijzen. Elke kleur van een bolletje voor de afspraak is vervolgens te herkennen aan een bepaald account zodat je precies weet welke afspraak bij welk account hoort.

Items toevoegen gaat ook overzichtelijk middels de +-knop. Je kunt alle standaard dingen invullen, plaats, datum, tijd, alarm, afspraak, calander etc. Al met al is de app niet veel veranderd sinds de introductie van de iPhone, maar de vraag is dan ook of dat moet aangezien hij nog steeds prima dienst doet.

Apple iPhone 4S agenda

 

Apple iPhone 4S agenda

 

Apple iPhone 4S agenda

 

Browser

De Safari-browser van de iPhone was de eerste die echt volledig ondersteuning bood aan webkit en wordt dan ook beschouwd als de eerste echte smartphone browser. Inmiddels is de browser uitgebreid met functionaliteit en is de prestatie verder verbeterd. Zoals we dat gewend zijn heeft de iPhone 4S de Safari browser van Apple voorgeïnstalleerd gekregen en samen met de verbeterde hardware van de iPhone staat dat garant voor een erg goede browsing-ervaring.

De beste browser op de markt is het echter niet meer. Dat stokje is, zeker met de toevoeging van flash-ondersteuning, overgedragen naar Android 2.3 en hoger. Pagina’s worden weergegeven zoals ze horen te zijn en de meeste elementen worden goed weergegeven. Zoomen gaat zoals we dat gewend zijn van Apple probleemloos. Inzoomen gebeurt door met twee vingers van elkaar af te bewegen, uitzoomen door met twee vingers naar elkaar toe te bewegen. Scrollen gebeurt door simpelweg een deel van de pagina weg te slepen. Hiervoor zal dan een nieuw deel in de plaats komen. Verder beschikt de browser nog over automatische draaiing van het scherm, afhankelijk van de positie waarin het toestel gehouden wordt. Ook browsen met tabbladen is mogelijk. Hiervoor is een knop rechtsonder waarmee we op een pagina komen waar tussen de verschillende tabbladen gewisseld kan worden, tevens is dit het scherm om een nieuw tabblad toe te voegen.

Tot slot is het nog mogelijk een pagina als bladwijzer aan het standby-scherm of aan een speciale bladwijzermap toe te voegen. Iets dat overigens wat minder goed geregeld is zijn alle instellingen. Ten eerste zitten die wat weggestopt achter het centrale instellingenmenu en daarnaast zijn ze niet erg talrijk. Nieuw met iOS 5 is ook dat er een reader functionaliteit in zit om zo reviews van bijvoorbeeld All About Phones clean zonder poespas er omheen weer te geven. Ook kun je een link naar een pagina nu gelijk Twitteren en printen via een netwerkprinter.

Apple iPhone 4S browser

 

Apple iPhone 4S browser

 

Apple iPhone 4S browser

 

Tools

De iPhone 4S wordt geleverd met een paar standaard applicaties die veelal vergeten worden in reviews. Allereerst is er de voice memo app waarmee je een gesprek kunt opnemen en afluisteren. Altijd handig voor tijdens interviews. Ook zit er standaard een weer-applicatie op waarvan een widget wordt weergegeven in het drop-down menu. Aandelen zijn ook te vinden via een app op de iPhone, net als notities. Nieuw met iOS 5 is dat ook taken worden gesynced met iCloud en Exchange. Deze worden voortaan in een eigen applicatie weergegeven. Dan hebben we nog de klok, die ook een stopwatch bevat, timer en tijden in andere tijdzones weet weer te geven.

Ook is in iOS 5 maps te vinden, de Google Maps-applicatie om een gebied in de buurt te bekijken. De app weet ook verkeer weer te geven maar doet nog niet aan turn by turn navigatie. Tot slot is er ook nog een compass op de iPhone 4S gezet en een YouTube-applicatie om gemakkelijk video’s te kijken.

Apple iPhone 4S tools

 

Apple iPhone 4S tools

 

Apple iPhone 4S tools

 

Notificaties

Een belangrijke update met ioS 5 is die voor notificaties. Het notificatie-systeem is stevig onderhanden genomen door Apple. Allereerst is er in het instellingen menu een nieuwe optie gekomen speciaal voor notificaties. Hier kun je instellen van welke apps je wel of geen notificatie wilt ontvangen. Vervolgens kun je ook kiezen waar de notificaties moeten verschijnen, bovenaan, prominent in het midden of in het nieuwe dropdown-menu.

Notificaties worden op drie manieren voortaan weergeven. Allereerst hebben we de traditionele manier voor echt belangrijke gebeurtenissen die we kennen vanaf iOS 1 tot en met 4. Nieuw is dat kleinere notificaties, denk aan een nieuwe WhatsApp-bericht, voortaan bovenaan het scherm weergegeven worden in een ronddraaiende carousel als je aan het werk bent met de iPhone. Als hij op stand-by staat wordt hij in een nette lijst gezet op het standby-scherm waarop je vervolgens kent vegen om gelijk het bericht te bekijken.

Tot slot is er ook het nieuwe dropdown-menu waarop notificaties weergegeven worden. Je kunt de volgorde hiervan zelf instellen via de instellingen. Al met al ziet het er erg gelikt uit en is het zeker functioneel te noemen. We vinden het dan ook een goede verbeteringen voor het iOS.

Apple iPhone 4S notificaties

 

Apple iPhone 4S notificaties

 

Apple iPhone 4S notificaties

 

App Store

De App Store is bij iedereen goed bekend en we hadden hem ook al gezien op de vorige iPhones. Het is een online winkel waar je duizenden programma’s kan downloaden voor je iPhone, dit kan zowel via iTunes op je PC of via de App Store op je iPhone. Via iTunes moet je gewoon een applicatie selecteren op je PC, op downloaden klikken en vervolgens je iPhone synchroniseren. Als je iCloud geactiveerd hebt dan kun je dit ook draadloos laten syncen. De applicatie op je iPhone is in feite ook zo simpel, maar deze zullen we wat uitgebreider bespreken. Als je hem opent krijg je een schermpje met uitgelichte applicaties voorgeschoteld, dat kunnen nieuwe applicaties zijn of applicaties die speciaal door Apple geselecteerd zijn. Je kunt via een balkje onderaan in nog vier andere tabbladen komen, namelijk ééntje waar je categorieën kan selecteren, een tabblad met de top 25, een zoek tabblad en een update tabblad. In die laatste staan alle updates van de programma’s die je op dit moment al geïnstalleerd hebt, mochten die er zijn. In dit overzicht is ook nog alle aangekochte apps te vinden die je kunt laten syncen draadloos met iCloud en iTuns.

Via al deze tabbladen kom je uiteindelijk bij een applicatie uit, waarvan je als je die aanklikt een beschrijving, een aantal screenshots en de prijs te zien krijgt. Vanuit hier kan je dan beslissen een applicatie te downloaden of niet, als je besluit hem te downloaden dan kom je weer in je stand-by scherm waar je het icoontje van het programma met de voortgang erbij ziet. Er zitten wel twee vervelende puntjes aan, ten eerste kan je applicaties groter dan 20MB niet via UMTS downloaden, maar heb je daar een Wi-Fi verbinding voor nodig. Een ander minpuntje is dat je ook voor gratis applicaties per sé een iTunes account nodig hebt. Los van deze twee ergernissen heb je met de App Store echter wel een zo goed als onuitputtelijke bron applicaties bij de hand, wat natuurlijk erg handig is en waarmee de App Store nog steeds een voordeel heeft ten opzichte van zijn concurrenten.

Apple iPhone 4S app store

 

Apple iPhone 4S app store

 

Apple iPhone 4S app store

 

Bellen

De infrastructuur om te bellen in de iPhone 4 is an sich prima. Je hebt een nette applicatie voor je contacten die je moeiteloos kunt synchroniseren met onder andere Exchange en iCloud. Daarnaast is er een logboek met alle nodige informatie aanwezig, kun je uiteraard een nummer invoeren en is er zelfs de Visual VoiceMail-dienst, waarmee je direct op je telefoon een prima voicemaildienst hebt. Als je aan het bellen bent heb je knoppen om het geluid uit te zetten, je toetsenbord op te roepen, de speaker aan te zetten, iemand aan het gesprek toe te voegen of naar je contacten te gaan. Ook is er een knop aanwezig voor FaceTime. Hiermee kun je over Wi-Fi videobellen met een andere iPhone 4 en iPhone 4S en iPad 2-gebruikers. Dat maakt de diens niet erg nuttig, aangezien het overgrote deel van de mobiele bellers geen iPhone 4 heeft en er ook niet overal een Wi-Fi-netwerk in de buurt is. Daarnaast was het hele concept van videobellen sowieso op sterven na dood omdat het simpelweg niet erg nuttig is en nog steeds weinig gebruikt wordt.

Met de iPhone 4S heeft Apple gelukkig ook het ontvangstprobleem, tot zover die er met zijn voorganger aanwezig was, opgelost. Dankzij de vernieuwde antenne om het toestel heen heb je geen last meer van een deathgrip en is het bereik gewoon goed te noemen. Het bereik van de iPhone 4S is niet veel beter of slechts dan van diens concurrenten. Qua belkwaliteit is de iPhone 4S gewoon goed te noemen. Het geluid is helder, ook de speaker, iedereen is goed verstaanbaar en er zijn verder geen bijzondere zaken te melden tijdens het melden zoals ruis of storingen.

Apple iPhone 4S bellen

 

Apple iPhone 4S bellen

 

Apple iPhone 4S bellen

 

SMS en iMessage

Berichtjes tikken met de iPhone 4S gaat prima. Het toetsenbordje is zoals we al eerder vermeld hebben fijn en de berichtenapplicatie zit prima in elkaar. Het is allemaal erg simpel en je kunt je conversaties makkelijk doorzoeken. Het invoeren van een contact gaat met behulp van smart dialing, iets dat we maar bij weinig andere telefoons vinden. Ook handig zijn de bel- en info-toetsen bovenaan een berichtscherm, dat zelf overigens ook handig in chat-stijl gevormd is.

Een belangrijke toevoeging met iOS 5 is iMessage. Het mooie van iMessage is dat het erg makkelijk op te zetten is; het staat namelijk standaard aan en de consument merkt er niets van. iMessage werkt zowel via 3G als Wifi. Met iMessage kun je gratis sms’en/chatten met mensen die eveneens een iOS-apparaat hebben. Denk aan de laatste generatie iPod’s, iPhone 4 en hoger, en de iPads. Het verschil is erg subtiel tussen een sms en een iMessage; beide worden in de zelfde threaded view weergegeven en zijn alleen te onderscheiden door de kleur van het ballonnetje van het bericht. iMessages hebben een blauw kleur en sms’jes een groene. Dit is ideaal voor consumenten aangezien ze geen rekening hoeven te houden hoe ze een bericht sturen en het allemaal van zelf gaat. iMessages kun je handmatig uitzetten via het menu.

Verder kun je ook e-mailadressen toevoegen waarmee je dan ook bereikbaar bent via iMessage op je iPhone. Mocht je in het bezit zijn van een iPad met iOS 5, dan worden gesprekken netjes gesynchroniseerd via iCloud, gratis en voor niets.

Apple iPhone 4S bellen

 

Apple iPhone 4S bellen

 

E-mail

Mailen is eigenlijk net zo makkelijk als sms’en of iMessagen en ondersteund moeiteloos meerdere accounts. Zo kun je bijvoorbeeld je Gmail- en je Exchange-account invoeren. Daarmee creëer je drie inboxen, namelijk één met de ene account, één met de andere en nog een postbus voor al je inkomende mail. Ook andere mappen die je op de server hebt zijn beschikbaar. Het enige nadeel is dat je niet makkelijk bijlagen kunt toevoegen. Buiten dat zijn we echter erg tevreden over de berichtenfunctionaliteit van de iPhone 4S.

Nieuwe met iOS 4 en 5 is ook dat threaded view beschikbaar is. E-mail conversaties worden netjes in een thread weergegeven en dus gegroepeerd. Daarnaast biedt de app nu ook ondersteuning voor iCloud van Apple en kan het daarmee ook gesynced worden met andere iOS 5-apparaten via de Apple servers.

Apple iPhone 4S e-mail

 

Apple iPhone 4S e-mail

 

Apple iPhone 4S e-mail

 

Sociale netwerken

Een nieuwe toevoeging aan iOS 5 is Twitter. Hiervoor heb je nog wel de Twitter app eerst nodig die tijdens het opzetten van Twitter via de instellingen standaard gedownload wordt. Vervolgens kun je meerder accounts toevoegen en dan is het gaan. De Twitter-stream en retweets dien je via de eigenlijke Twitter-applicatie te doen. Maar zelf updates posten kan zowel via de applicatie als verschillende apps zoals de browser en het foto-album. Je kunt links via de browser gelijk delen via een nette interface door op het pijltje te drukken en dan op delen via Twitter te drukken. Ook foto’s delen gaat erg makkelijk waarbij je uiteraard ook je eigen bericht kunt plaatsen.

Standaard biedt iOS 5 geen ondersteuning voor andere sociale diensten zoals Facebook. Je kunt wel gewoon de Facebook-applicatie downloaden via de App Store en ook Hyves, Google+ en andere zijn beschikbaar. Maar ze hebben geen share-functie zoals Twitter dat wel heeft in IOS 5.

Apple iPhone 4S twitter

 

Apple iPhone 4S twitter

 

Apple iPhone 4S twitter

 

iCloud

Een belangrijke nieuwe dienst van Apple is iCloud. Voorheen stond het bekend als MobileMe, maar dat was geen groot succes van de fabrikant. Inmiddels is het hele systeem omgetoverd tot een goed werkende cloud-dienst. iCloud is op vele vlakken vergelijkbaar met Exchange van Microsoft, maar het gaat een paar stappen verder dan dat. Daar waar je met Exchange alleen contacten, e-mail, kalander en reminders kunt syncen, kun je met iCloud ook bookmarks, notities, foto’s, documenten en backups in de cloud van Apple opslaan.

iCloud ondersteunt ook find my iPhone, als je dus je iPhone kwijt bent dan kun je hem via www.icloud.com terug vinden en eventueel wissen of locken op afstand. Een andere belangrijke functionaliteit is dat je de iPhone kunt backuppen in de cloud. Dit dit de iPhone standaard zodra hij aangesloten is op de lader en verbonden is met Wifi. Je kunt dit eventueel ook forceren door handmatig de backup te starten. Alle data wordt vervolgens gebackupt in de cloud van Apple en dat is erg handig voor consumenten aangezien ze hier geen rekening meer mee hoeven te houden.

De iCloud van Apple synct ook alle data van je iPhone 4S, mits gewenst, via je Apple ID met alle andere Apple-apparaten die je in bezit hebt. Zo kun je een foto die je maakt met je iPhone 4S ook gelijk bekijken op je iPad of op je computer mits je dat wilt. Daarnaast worden ook iMessages en dus alle andere informatie gesynct. iCloud wordt gelijk ingesteld zodra je de iPhone 4S voor het eerst aanzet. Je dient wel een iTunes-account aan te maken, maar hierna gaat het hele processor vlekkeloos en is het dus ideaal voor de doorsnee consument.

Je krijgt van Apple standaard 5GB aan ruimte om al je data in de cloud op te slaan. Je kunt ook extra ruimte bij kopen aangezien met meerdere apparaten je meer ruimte zult nodig hebben. Voor een extra 10GB betaal je 16 euro per jaar, voor 20GB 32 euro per jaar en voor 50GB rekent Apple 80 euro per jaar.

Apple iCloud website

 

Apple iCloud website

 

Apple iCloud website

 

Apple iPhone 4S icloud

 

Apple iPhone 4S icloud

 

Apple iPhone 4S iCloud

 

Ondanks dat de batterij van de Apple iPhone 4S een stuk beter zou moeten zijn dan die van de iPhone 4, hebben we daar in de praktijk weinig van gemerkt. Uiteraard zit er in iOS 5 op het moment van schrijven een bug die volgens Apple de batterij sneller leeg haalt dan de bedoeling is. Met de iOS 5.0.1-update moet dit probleem verholpen worden, maar desalniettemin kunnen we daar nu niet rekening mee houden.

De batterij van de iPhone 4S houdt het met intensief gebruik bij ons driekwart dag uit ongeveer. Hierna dient de iPhone waar aangesloten te worden aan de lader. Het opladen van het toestel gaat overigens opvallend snel; binnen driekwartier is het toestel volgeladen. Met normaal gebruik zul je met de iPhone iets langer doen, een dag en een nacht. En met summier gebruik maximaal drie dagen, al is de kans klein dat je dat red.

Desondanks is de batterij van de iPhone 4S een tegenvaller. Zo zou de dualcore-processor de nodige winst moeten opleveren omdat beide cores minder hard dienen te werken voor het zelfde klusje en dat zou weer batterijtijd opleveren. Niets blijkt minder waar en qua batterij is de iPhone 4S er dan ook zeker niet op vooruit gegaan.

Accutijd (dagen) ~1 ~1.5 ~3
Batterij APN: 616-0580
Capaciteit 1432mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters